DOCUMENTAR: 15 ani de la tragedia aviatică de la Smolensk (10 aprilie)

În dimineața zilei de 10 aprilie 2010, un avion Tupolev 154M s-a prăbușit în apropiere de Smolensk, Rusia, fără să existe supraviețuitori.
Aeronava decolase din capitala Poloniei, Varșovia, și se îndrepta spre Federația Rusă unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare ale victimelor masacrului din 1940 din pădurea de la Katyn, din apropiere de Smolensk. În aprilie 1940, circa 22.000 de ofițeri de armată, medici, avocați, lideri ai clerului, cei mai de seamă reprezentanți ai elitei societății poloneze au fost executați de poliția secretă a regimului sovietic - NKVD, potrivit DPA și cotidianului Financial Times, fiind consemnată drept una dintre cele mai triste pagini din istoria relațiilor dintre Varșovia și Moscova.
Cursa de la Varșovia avea 96 de persoane, din care 88 erau demnitari de rang înalt și lideri ai vieții politice și ai corpului de ofițeri din Polonia. Printre aceștia s-au numărat președintele Lech Kaczynski și soția sa, șeful cancelariei prezidențiale, fostul președinte Ryszard Kaczorowski, ofițeri de rang înalt din structura de comandă a armatei poloneze în frunte cu șeful statului major general, alți ofițeri, președintele Băncii Poloniei, oficiali ai executivului polonez, parlamentari, înalți oficiali ai clerului, precum și rude ale victimelor masacrului de la Katyn, potrivit www.smolenskcrash.eu și www.ft.com.
În timp ce se apropia de aeroportul din Smolensk, aflat într-o ceață densă, echipajul aeronavei primește instrucțiuni de la turnul de control din Smolensk să se îndrepte către aeroporturile Șeremetievo, Domodedovo sau Vnukovo, din apropierea capitalei ruse, potrivit https://smolenskcrashnews.com/.
Aparatul Tu-154M dispunea de cea mai recentă versiune de electronică, de un sistem de ghidaj standard actualizat, precum și de un sistem american de comunicare pentru efectuarea procedurilor de aterizare. Comunicațiile cu turnul de control nu s-au realizat cu succes. Aeronava s-a prăbușit la 8.40 a.m., ora locală în Rusia. Era cea mai mare tragedie din istoria Poloniei de după Al Doilea Război Mondial, conform ediției electronice a cotidianului Financial Times.
Producerea accidentului a șocat opinia publică poloneză și internațională, fiind o tragedie internațională.
Autoritățile din Federația Rusă au deschis o anchetă tehnică aviatică pentru a stabili împrejurările producerii accidentului, aceasta fiind definitivată în ianuarie 2011. În concluziile sale, comisia de anchetă rusă a motivat că responsabilitatea producerii accidentului revine echipajului polonez și prezenței comandantului forțelor aeriene poloneze la bordul aeronavei care ar fi exercitat presiuni asupra echipajului să efectueze procedura de aterizare în ciuda condițiilor meteo nefavorabile, potrivit ediției electronice a cotidianului britanic The Guardian.
În Polonia, a fost desfășurată o anchetă, condusă de Jerzy Miller, dar aflată sub directa coordonare a premierului Donald Tusk, care a concluzionat, în iulie 2011, că producerea accidentului s-a datorat erorii de pilotaj coroborată cu sprijinul precar din partea controlorilor de trafic de la turnul de control, pe fondul vizibilității reduse a rudimentarului aerodrom militar din Smolensk, conform www.theguardian.com și https://doc.rmf.pl.
După venirea la putere în Polonia a formațiunii politice Lege și Justiție, condusă de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al președintelui mort în accidentul aviatic, a fost declanșată o nouă anchetă asupra accidentului din 10 aprilie 2010. Echipa, desemnată de ministrul polonez al apărării Antoni Macierewicz, a prezentat în 16 septembrie 2016 concluzii preliminare ale anchetei care criticau vehement raportul publicat în 2011 de echipa condusă de Jerzy Miller, potrivit www.theguardian.com.
În 10 aprilie 2017, comisia anunță că ''numeroase argumente indică faptul că la 10 aprilie 2010, o explozie a avut loc la bordul avionului guvernamental Tupolev. Ca urmare a experimentelor efectuate, putem afirma că cel mai probabil cauza a fost o explozie care a declanșat o undă de șoc foarte puternică'', conform Reuters.com.
Comisia pentru reinvestigarea accidentului aviatic de la Smolensk din cadrul Ministerului Național al Apărării din Polonia a prezentat în 11 aprilie 2018 un raport tehnic de anchetă privind evoluția la zi a investigațiilor desfășurate, conform https://www.aviation24.be. Printre concluziile prezentate se specifică: ''Aeronava Tu-154M a fost distrusă în aer ca rezultat a mai multor explozii'', indică raportul citat de http://smolenskcrash.eu, https://niezalezna.pl și https://www.aviation24.be. În raportul tehnic de anchetă al Comisiei din 9 aprilie 2019, prezentat anual pentru a oferi publicului evoluția investigațiilor, se confirmă în urma cercetărilor efectuate atât în centre de cercetare poloneze cât și străine urme ale producerii exploziei, conform http://www.poloniainstitute.net și https://polandin.com.
La 12 octombrie 2018, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluția 2246 (2018) prin care reprezentanții a 46 de state ale organizației au cerut, în conformitate cu prevederile Anexei 13 a Convenției de la Chicago privind Aviația Civilă Internațională, ca statul unde s-a desfășurat incidentul să returneze epava și toate materialele care constituie dovezi statului unde fusese înregistrată aeronava de îndată ce investigația aviatică tehnică este încheiată, potrivit http://assembly.coe.int.
La 11 aprilie 2022, Subcomitetul pentru reinvestigarea incidentului aviatic din cadrul Ministerului Apărării Naționale al Poloniei a dat publicității ''Raportul asupra prăbușirii Aeronavei TU-154M la 10 Aprilie 2010 asupra aerodromului Smolensk-Severney din Federația Rusă'', potrivit https://poloniainstitute.net/ și https://smolenskcrashnews.com/.
Conform concluziilor raportului, sunt consemnate printre circumstanțele tehnice care au condus la posibilitatea producerii accidentului aviatic: selectarea facilității Aviakor din Samara (Rusia), deținută de un oligarh rus apropiat de premierul rus de atunci Vladimir Putin, pentru repararea a două aeronave Tu-154M deținute de Polonia, în urma intervențiilor tehnice fiind consemnate reparații necorespunzătoare ale aeronavelor cu piese de la una la alta; acceptarea de către premierul polonez a planului avansat de deplasare propus de partea rusă; lipsa verificărilor tehnice complete la aeronava TU-154M înaintea efectuării zborului, precum și lipsa echipării aparatului cu dispozitivele necesare pentru semnalizarea prăbușirii; schimbarea în seara de 9 aprilie 2010 a aeroporturilor alternative pentru aterizare fără informarea părții poloneze responsabile de deplasarea aeronavei poloneze și fără informarea de asemenea a administrației de stat a Poloniei de către autoritatea specializată din Moscova care stabilea rutele aeriene; decizia de acordare a permisiunii de dirijare a aeronavei Tu-154M Zborul Nr. 101 către coridorul de aterizare Smolensk, care fusese închis pentru o perioadă de șase luni; lipsa informării Aeroportului Smolensk despre decolarea de la Varșovia a aeronavei Tu-154M Zborul Nr. 101 în data de 10 aprilie 2010, potrivit textului raportului citat de https://poloniainstitute.net/.
La nivelul cauzelor care au dus la uciderea celor de la bordul aeronavei sunt consemnate două explozii succesive, prima la aripa stângă a aeronavei, iar la scurt timp s-a produs cea de-a doua în partea centrală de la aripa stângă, această ''a doua explozie ducând la distrugerea aparatului și uciderea tuturor celor aflați la bord'', consemnează raportul Subcomitetului din cadrul Ministerului Apărării Naționale din Polonie, potrivit https://poloniainstitute.net/.
Asftel, conform raportului, ''cele două explozii din faza finală a zborului au constituit cauza reală a accidentului de la Smolensk''. Cea de-a doua explozie s-a produs la un interval de șase secunde de prima, iar la acel moment aparatul se afla câțiva metri deasupra solului. Această a doua explozie i-a omorât pe cei de la bord și a distrus aparatul, fiind proiectate bucățile avionului la distanțe diferite. Spre finalul documentului se menționează și faptul că experți din cadrul Biroului Procuraturii Federației Ruse au stabilit fără echivoc faptul că atât fuselajul avionului cât și aripile au fost distruse de explozie. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: baaa-acro.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița britanică Emma Watson
Actrița Emma Charlotte Duerre Watson, faimoasă pentru roluri precum Hermione Granger din seria ''Harry Potter'' și Belle din 'Beauty and the Beast', s-a născut la 15 aprilie 1990, la Paris, potrivit imdb.com. La vârsta de doar 6 ani, Emma a decis că vrea să devină actriță. S-a mu
DOCUMENTAR: Philippe, regele Belgiei, împlinește 65 de ani (15 aprilie)
Rege al Belgiei (din iulie 2013), Philippe s-a născut la Bruxelles, la 15 aprilie 1960, fiind fiul cel mare al regelui Albert al II-lea și al reginei Paola, potrivit https://www.monarchie.be/. Prințul nu a fost educat de profesori particulari, ci a urmat școli pri
Forumul de securitate cibernetică de la Taipei (15-17 aprilie 2025)
La 15 aprilie 2025, începe la Taipei, în Taiwan, timp de trei zile, unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate securității cibernetice, o amplă platformă de relaționare pentru companii și actori importanți, lideri și profesioniști din acest domeniu, potrivit https://cybersec.ithome.c
Festivalul Primăverii de la Bourges, Franța
Festivalul Primăverii de la Bourges - Le Printemps de Bourges - este unul dintre cele mai vechi și mai respectate festivaluri de muzică din Franța. Ediția din 2025 se desfășoară în perioada 15-20 aprilie, menționează site-ul oficial al festivalului www.printemps-bourges.com. Festivalul este
CITATUL ZILEI
'Soarele se oglindește în apa cea limpede și cerul în inima curată.' - Sfântul Nicolae Velimirovici (Predică la Buna Vestire - https://www.crestinortodox.ro)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Marți (Denie); Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent Greco-catolice Sf. m. Crescent Romano-catolice Sf. Damian de Veuster, pr. În Sfânta și Marea Marți textele principale din Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 aprilie
Este a 105-a zi a anului 2025. Au mai rămas 260 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 32 m și apune la 20 h 00 m. Luna răsare la 22 h 54 m și apune la 07 h 11 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
Printre cele mai grave accidente de tramvai produse în perioada 2019-2025 (cronologie)
La 14 aprilie 2025, circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 este blocată din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil
A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul un
CITATUL ZILEI
'Timpul este scump ca și sufletul. Ai pierdut timpul, ai pierdut sufletul! Că eu dacă n-aș fi economisit bine timpul și n-aș fi trăit cu program, nimic n-aș fi făcut în viață.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea S
Consiliul Afaceri Externe al UE din 14 aprilie 2025
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) are loc la 14 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se teme precum: războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, relațiile UE-Africa sau Balcanii de Vest, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Cons
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Luni (Denie); Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului (Slujba lui se va săvârșii anticipat, în Duminica Floriilor); Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, episcopul Romei; Sf. Mc. Tomaida Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Sf. ap. Aristarh, Pud și Trofim, din cei 70. Începutul Săptăm
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 aprilie
Este a 104-a zi a anului 2025. Au mai rămas 261 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 34 m și apune la 19 h 59 m. Luna răsare la 21 h 48 m și apune la 06 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
SĂRBĂTORI: Săptămâna Pătimirilor Domnului - Săptămâna Mare
Săptămâna Mare a Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale lui Hristos începe în Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului, în acest an în ziua de 13 aprilie. Caracteristica liturgică a Săptămânii Mari este reprezentată de Denii. Prin felul și conținutul lor, deniile sunt slujbe unicat în cultul divin ortodox.
PERSONALITATEA ZILEI: Criticul de film Irina-Margareta Nistor
Irina-Margareta Nistor, reputat critic de film și inconfundabila 'voce a filmului românesc', s-a născut la 26 martie 1957, în București. A terminat în 1980, ca absolventă de franceză - engleză, Universitatea din București, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, ''Cocteau și Poezia cinematografică', după cum indică site-ul