logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

BISERICI ŞI CATEDRALE: Muntele Măslinilor (Eleon)

Image

Muntele Înălţării Domnului la cer - Muntele Măslinilor se ridică în partea de răsărit a Ierusalimului, la o depărtare de doi kilometri, şi rămâne nemuritor în istoria Creştinismului prin faptul că de pe vârful lui S-a înălţat Domnul de-a dreapta Tatălui întru slavă. (sursa - "Pelerinaj la Mormântul Domnului", Arhimandritul Ioanichie Bălan, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010 - https://doxologia.ro)

Acest munte, care este cel mai înalt din zona dimprejurul Ierusalimului, având 730 metri de la nivelul Mării Mediterane, este constituit dintr-un lanţ muntos cu trei culmi: culmea "Înălţării lui Hristos", în sud, în jurul căreia sunt adunate toate locurile creştine de închinare de pe Muntele Eleon, culmea din nord, numită "Muntele Scopus", pe care se află Universitatea ebraică din Ierusalim, şi culmea centrală, cu spitalul Augusta Victoria, dedicat soţiei împăratului german Wilhelm II. (sursa: https://ro.jerusalem-patriarchate.info/locuri-sfinte-de-pelerinaj/muntele-maslinilor-eleon/)

În ebraică, Muntele Eleon se numeşte Ham-Hazeitim.

 


Cu începere din secolul al IV-lea, Muntele Eleon a atras mulţi pelerini şi monahi creştini şi s-au ridicat aici case de rugăciune, biserici şi mănăstiri. Astăzi, locurile de închinare creştine de pe Muntele Eleon sunt: Locul Înălţării lui Hristos; Biserica greacă a Galileei; Mănăstirea rusească; Biserica "Tatăl nostru" şi locul de închinare "Dominus flevit".

Locul Înălţării se află pe culmea de sud a Muntelui Eleon. Potrivit mărturiilor istoricului Eusebiu, Sfânta Împărăteasă Elena a construit aici în secolul al IV-lea două biserici, care au fost distruse în 614, când a avut loc invazia perşilor. Aici Domnul i-a învăţat pe ucenici rugăciunea domnească.

Una dintre biserici, de mari dimensiuni, în formă octogonală, se afla chiar pe locul Înălţării Domnului. După ce a fost dărâmată de perşi, a fost rezidită de cruciaţi, cu aceeaşi formă octogonală, iar în 1187 Saladin a transformat-o în moschee. Până astăzi locul Înălţării este sub stăpânirea administraţiei musulmane. Este vorba despre un baldachin tetragonal înăuntrul căruia se află piatra pe care a rămas imprimată urma piciorului drept al Domnului atunci când S-a înălţat. Astăzi, vizavi de locul Înălţării, Patriarhia ortodoxă a construit o mică biserică în cinstea acestui eveniment.

Pe aceeaşi culme a Înălţării de pe Muntele Eleon, care se mai numeşte şi "Mica Galilee", se află mănăstiri care au fost construite în secolele V-VI. Astăzi locul aparţine Patriarhiei ortodoxe a Ierusalimului.

Mănăstirea rusească "Înălţarea Domnului" se găseşte în mijlocul unei grădini imense din satul A-Tur de pe Muntele Măslinilor. Turnul înalt al bisericii domină întreg Muntele Măslinilor, devenind astfel punct de referinţă pentru pelerini. (sursa: https://doxologia.ro)

Acest aşezământ monahal a luat fiinţă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, între anii 1870-1887, prin efortul celor doi ctitori: arhimandritul Antonin Kapustin şi egumenul Partenie.

Părintele Antonin a fost cel care a cumpărat teren pe vârful Muntelui Măslinilor şi, în 1870, a construit biserica Înălţării Domnului, împreună cu un turn-clopotniţă. Simultan, au fost construite alte dependinţe, au fost plantate grădini etc.

Cel care a întemeiat o obşte monahală în acest loc a fost părintele Partenie.

Astfel, începând cu anul 1906, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a recunoscut în mod oficial mănăstirea. Un an mai târziu, aşezământul număra 100 de vieţuitoare. Noi clădiri au fost construite. Maicile au deschis tot atunci două ateliere, unul de pictat icoane şi celălalt de broderie, care se păstrează până astăzi.

După revoluţia bolşevică, începând cu 1918, legătura mănăstirii cu Rusia a fost întreruptă. Începând cu acest an, mănăstirea a intrat în jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Ruse din afara graniţelor.

În 1924, comunitatea rusească de pe Muntele Măslinilor a fost recunoscută oficial ca aşezământ monahal.

După 2007, când a fost semnat "Actul de Comuniune Canonică" între Biserica Ortodoxă Rusă din afara Rusiei şi Biserica Ortodoxă Rusă a Patriarhiei Moscovei, s-au făcut lucrări de renovare a mănăstirii, la biserică şi anexe. (sursa: https://eleonmonastery.com)

Despre mănăstirea ortodoxă de pe Eleon, părintele Ioanichie Bălan relatează:

"Mănăstirea se află pe platoul Muntelui Măslinilor, în marginea satului arab numit Kafreţ-Ţour. Ne strecurăm printre uliţele şi casele arabilor şi sunăm la poartă. Portarul, un arab credincios, ne deschide şi intrăm în mănăstire. Maicile Parascheva şi Evdochia, două călugăriţe surori după trup şi duh, care au stat 25 de ani la Mănăstirea Cernica, ne ies în întâmpinare. Prima este îndrumătoare cu străinii, iar sora ei este arhondară. Au peste 70 de ani. Ne conduc cu mare dragoste la arhondaric şi ne invită să vizităm sfintele biserici.
(...)

Biserica Mănăstirii Eleon este destul de mare, dar fără un stil specific. Interiorul nu este pictat. Ne închinăm în Sfântul Altar, la icoane şi sfintele moaşte, aşezate într-un mic sicriaş lângă iconostas, şi cântăm troparul Înălţării Domnului. De aici suntem conduşi la cele două paraclise ale mănăstirii. Paraclisul cu hramul 'Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul' se găseşte în partea de est a incintei. A fost înălţat tot pe locul unei vechi biserici creştine, o mănăstire armeană din veacul al VI-lea. Ni se prezintă mari fragmente de pardoseală cu mozaicuri din secolul al VI-lea, de o rară frumuseţe. În special predomină motivele creştine simbolice, ca: peştele, strugurele, pelicanul şi mielul. În pronaos sărutăm locul îngrădit, scobit în pardoseală, unde a fost ascuns capul Sfântului Ioan Botezătorul. Un covor mare acoperă acest loc sfânt.
(...)

Suntem conduşi prin incintă. O curte mare cu alei de chiparoşi, eucalipţi, mulţi măslini, boscheţi ornamentali şi flori. La răsărit, în afara incintei, mănăstirea posedă o frumoasă livadă cu 550 de măslini pe rod. Alături vizităm cimitirul frumos îngrijit. Multe călugăriţe ortodoxe din toată lumea, adunate pe Muntele Măslinilor pentru dragostea lui Hristos, care şi-au petrecut viaţa în rugăciune, în post şi singurătate, s-au săvârşit aici. Sufletele li s-au înălţat cu Hristos la cer, iar trupurile lor se odihnesc în cimitirul Mănăstirii Eleon. Câteva candele aprinse, câteva flori, soare, piatră şi multă singurătate.

Platoul Muntelui Măslinilor este destul de mare. Tradiţia locală spune că aici s-ar fi ascuns blândul David de frica mâniei lui Saul. Spre răsărit distingem în apropiere satul Betfaghe, care a împrumutat Domnului nostru Iisus Hristos asinul, pentru a intra în Ierusalim. Puţin mai departe se vede Betania, satul lui Lazăr, al Martei şi Mariei. Apoi încep munţii şi pustiul Iudeii până la Marea Moartă. Corpurile de chilii din incintă sunt aşezate în jurul bisericii. În partea de nord se înalţă clopotniţa, cea mai înaltă clădire din Ierusalim, din toată Palestina. Are 65 de metri. A fost construită în anul 1890 şi are clopote mari, turnate în Finlanda". (sursa: "Pelerinaj la Mormântul Domnului", Arhimandritul Ioanichie Bălan, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010 - https://doxologia.ro) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: doxologia.ro

Afisari: 50

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc

Documentare 08-05-2025 10:00

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci

Documentare 08-05-2025 09:45

8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/