DOCUMENTAR: Cetatea Vaticanului a devenit stat suveran - 95 de ani (7 iunie)

Cu o suprafaţă de doar 44 de hectare şi puţin peste 600 de rezidenţi, Statul Vatican este cel mai mic stat independent din lume, atât ca număr de locuitori, cât şi ca extindere teritorială. Graniţele sale sunt delimitate de ziduri şi, în Piaţa Sf. Petru, de banda de travertin care uneşte cele două aripi ale colonadei. Pe lângă teritoriul propriu al statului, jurisdicţia Vaticanului se extinde într-un anumit sens şi asupra unor zone din Roma şi din afara Romei, care se bucură de dreptul de "extrateritorialitate", se arată pe site-ul oficial al Statului Cetăţii Vaticanului, https://www.vaticanstate.va/.
Situat în partea de vest a Romei (Vaticanus Ager), Statul Cetăţii Vaticanului (Cetatea Vaticanului) cuprinde Bazilica Sf. Petru, palatele şi grădinile Vaticanului. Piaţa Sf. Petru este supusă dreptului internaţional, trebuind să fie permanent accesibilă publicului; ea se află sub paza poliţiei italiene. Întregul Stat al Cetăţii Vaticanului este înscris, la cererea sa, din ianuarie 1960, în Registrul internaţional al bunurilor culturale sub protecţie specială, creat prin Convenţia internaţională asupra protecţiei bunurilor culturale, semnată la Haga, la 14 mai 1954, se arată pe site-ul https://mae.ro/. Din 1984, întregul stat-oraş Vatican face parte din Patrimoniul Mondial Cultural şi Natural UNESCO, potrivit https://whc.unesco.org.
Statul Cetăţii Vaticanului a luat naştere odată cu Tratatul de la Lateran, semnat la 11 februarie 1929 între Sfântul Scaun, reprezentat de secretarul de stat, cardinalul Pietro Gasparri, şi Italia, reprezentată de primul-ministru Benito Mussolini, prin care şi-a stabilit personalitatea de organism suveran de drept internaţional public, constituit pentru a asigura Sfântului Scaun, în calitatea sa de instituţie supremă a Bisericii Catolice, "independenţa absolută şi vizibilă şi garantându-i o suveranitate incontestabilă chiar şi în domeniul internaţional", aşa cum se indică în preambulul Tratatului menţionat anterior.
Biserica Catolică îşi îndeplineşte misiunea evanghelică atât prin diferitele biserici particulare şi locale, cât şi prin guvernul său central, în frunte cu Pontiful Suprem şi organismele care îl asistă în exercitarea responsabilităţilor sale faţă de Biserica universală (Sfântul Scaun), potrivit https://www.vaticanstate.va/.
Forma de guvernare este monarhia absolută. Şeful statului este Pontiful Suprem (papa, ales pe viaţă de Conclavul Cardinalilor), care are depline puteri legislative, executive şi judiciare. Aceste puteri, pe perioada locului vacant, sunt delegate Colegiului Cardinalilor. Puterea legislativă, pe lângă Pontiful Suprem, este exercitată în numele acestuia de o Comisie formată dintr-un Cardinal Preşedinte şi alţi Cardinali, numiţi pentru un mandat de cinci ani. Puterea executivă este delegată preşedintelui Comisiei care, în această calitate, ia numele de preşedinte al Guvernoratului şi este asistat de secretarul general şi de secretarul general adjunct. De el depind Direcţiile şi birourile centrale în care este organizat Guvernoratul, adică complexul de organisme prin care se exercită această putere. Puterea judecătorească este exercitată, în numele Pontifului Suprem, de către organele instituite conform sistemului judiciar al statului.
Papa este conducătorul absolut al Sfântului Scaun. Ales pe viaţă, la 13 martie 2013, actualul Suveran Pontif este Papa Francisc (nume laic - Jorge Mario Bergoglio, cetăţenie argentiniană).
Statul Vatican are propriul drapel caracterizat prin două câmpuri divizate vertical, unul galben, lipit de lance, celălalt alb în care apare tiara pontificală cu cheile încrucişate. Îşi bate propria monedă, care în prezent este euro, şi îşi emite propriile mărci poştale. Un cotidian, "L'Osservatore Romano", fondat în 1861, este publicat în Vatican şi, din 1931, funcţionează şi postul Vatican Radio, care difuzează în întreaga lume în diferite limbi.
Nevoile de securitate ale Papei şi ale Statului sunt îndeplinite de Corpul Gărzii Elveţiene, înfiinţat în 1506, ai cărui membri poartă o uniformă care, conform tradiţiei, a fost concepută de Michelangelo, şi Corpul de Jandarmerie, responsabil de toate serviciile de securitate şi securitatea statului.
Termenul Vaticano a identificat, în vechime, zona mlăştinoasă de pe malul drept al Tibrului, între Ponte Milvio şi Ponte Sisto de astăzi, indică https://www.vaticanstate.va/.
În perioada regală şi pe tot parcursul epocii republicane, teritoriul a fost cunoscut sub numele de Ager Vaticanus şi s-a extins spre nord până la gura Cremerei, iar spre sud cel puţin până la Janiculum. În epoca imperială, începând cu secolul al II-lea d.Hr., este atestat toponimul Vaticanum care cuprindea o zonă ce corespunde aproximativ cu cea a Statului Vatican de astăzi. Pe vremea romanilor zona din afara oraşului Roma, a fost recuperată şi ocupată de vile, grădinile Agripinei - mama împăratului Caligula (37-41 d.Hr.) - şi necropole vaste dispuse de-a lungul arterelor principale. În grădinile mamei sale, Caligula a construit un mic circ pentru pregătirea carelor (Gaianum), renovat ulterior de Nero (54-68 d.Hr.). Se spune, potrivit surselor tradiţionale, că aici Petru a suferit martiriul în marea persecuţie împotriva creştinilor dusă la ordinul lui Nero, în anul 64 d.Hr.
De-a lungul Via Trionfale, care porneşte de la Piaţa Sf. Petru şi se îndreaptă spre nord, spre Monte Mario, au fost excavate mai multe grupuri de morminte, în timp ce de-a lungul Via Cornelia (vest) se află necropola cu mormântul apostolului Petru. După ce a liberalizat cultul religiei creştine prin celebrul Edict de la Milano, în anul 313 d.Hr., împăratul Constantin (306-337 d.Hr.) a început în jurul anului 324 d.Hr. construcţia unei biserici mari cu cinci nave, transept şi absidă, situată deasupra mormântului Sf. Petru. O scară şi un cvadriportic, în care cei nebotezaţi trebuiau să se oprească, completau construcţia. Între timp, circul neronian cădea treptat în ruină, multe dintre pietrele sale fiind folosite la construirea noii biserici. Şi tocmai pentru a proteja memoria Sf. Petru, Leon al IV-lea (847-855) va ridica, câţiva ani mai târziu, primele ziduri ale civitasului care vor lua numele de "Leoniana" şi care vor constitui nucleul spiritual al noii Rome medievale şi renascentiste.
Deşi papii locuiau în Palatul Lateran, mai multe clădiri au fost construite în zona Pieţii Sf. Petru, în special sub papii Eugen III (1145-1153) şi Inocenţiu III (1198-1216). Din 1309, scaunul papal a fost transferat la Avignon; Roma şi Bazilica Sf. Petru au rămas abandonate timp de peste un secol. În 1377, Papalitatea a revenit la Roma, dar a fost nevoie de aproximativ 50 de ani pentru a reda prestigiul oraşului. La mijlocul anilor 1400 problema posibilei reconstrucţii complete a Bisericii Sf. Petru a fost abordată pentru prima dată. Papa Nicolae al V-lea (1447-1455) l-a ales pe arhitectul Bernardo Rossellino să întocmească un proiect de extindere a Bazilicii, cu o nouă absidă provenind din cea constantiniană. Lucrările au fost începute, însă înaintarea turcilor şi căderea Constantinopolului, câţiva ani mai târziu, a dus la abandonarea lucrării. Între 1477 şi 1480, Papa Sixtus al IV-lea (1471-1484) a început construcţia unei capele - Capela Sixtină: decorată cu fresce de marii pictori italieni ai vremii, a fost inaugurată la 15 august 1483.
Mari modificări au fost făcute de Iulius al II-lea (1503-1513), între care, construcţia celebrei Curţi Belvedere pentru a lega Palatul Belvedere, al predecesorului său Inocenţiu al VIII-lea (1484-1492), aflat în nord, cu nucleul de clădiri medievale de la sud. Marii artişti ai vremii, Rafael şi Michelangelo, au fost chemaţi pentru a realiza fresce în apartamentele papale şi în Capela Sixtină. În acelaşi secol au fost realizate şi alte lucrări: Bazilica Sf. Petru, care după diverse evenimente a fost proiectată şi începută de Michelangelo la mijlocul secolului al XVI-lea şi a fost acoperită cu o grandioasă cupolă de Giacomo Della Porta. Biserica a fost apoi mărită de Maderno la începutul secolului al XVII-lea şi completată de Bernini, la mijlocul secolului al XVII-lea, cu pătratul grandios delimitat de cele două semicicluri de rânduri cvadruple de coloane, care i-a dat actualul aspect baroc, legând acest loc de rugăciune cu restul oraşului.
Cetatea Vaticanului a cunoscut în secolele XVII-XVIII un continuu declin. Împăratul Napoleon I a desfiinţat statul papal care a fost restaurat de Congresul de la Viena (1814-1815). Teritoriile sale au fost înglobate, cu excepţia Romei, în timpul procesului de unificare a Italiei (1859-1861), în nou creatul stat naţional italian. După mai bine de o mie de ani de existenţă, Statul Pontifical s-a destrămat în anul 1870, odată cu anexarea ultimelor sale teritorii la Regatul Italiei. În perioada 1870-1929, perioada în care papii nu mai dispuneau de suveranitate temporală, aceştia au continuat să exercite funcţia suverană de acreditare de reprezentanţi pontificali în statele europene ale timpului, potrivit lucrării ''Enciclopedia Statelor Lumii'' (Editura Meronia, 2018) şi https://mae.ro/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.romasette.it
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/
8 mai - Ziua internațională a talasemiei
Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien
8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu
8 mai - Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii
În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de vol
8 mai - Ziua egalității de șanse între femei și bărbați
La 8 mai 2025 este marcată Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, în conformitate cu prevederilor Legii 23/2015 pentru promovarea egalității de șanse între sexe, parte integrantă a politicilor sociale la nivel național. Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost inițiat de Rozalia Biro, senator UDMR. Proiectul a fos
Summitul liderilor țărilor Forței Expediționare Comune, la Oslo (8-9 mai)
La 8-9 mai 2025 se desfășoară, la Oslo, summitul anual al liderilor Forței Expediționare Comune, agenda reuniunii fiind dedicată situației din Europa și cooperării regionale în problemele de securitate, conform https://www.regjeringen.no și https://www.rusi.org/
CITATUL ZILEI
'Poetul: .... uriaș ce trece fără efort prin urechea unui ac, și, totodată, un pitic ce umple universul.' - P. Reverdy (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)