ECHIPE DE LEGENDĂ: Arsenal Londra 1930-1936

Clubul englez de fotbal Arsenal Londra a fost înfiinţat în 1886 de către lucrătorii la uzina de armament Woolwich Arsenal, numele clubului la acea dată fiind Dial Square, potrivit https://historyofsoccer.info.
Primul meci oficial câştigat a fost victoria cu scorul 6-0 în faţa echipei Eastern Wanderers, la 11 decembrie 1886. În anii care au urmat clubul a disputat partide amicale şi meciuri locale în competiţiile de cupă sub numele Royal Arsenal, Woolwich, din anul 1891.
În anul 1893, Woolwich Arsenal s-a alăturat Ligii de Fotbal, iar clubul a început să funcţioneze ca un club profesionist. Funcţionând ca un club în divizia secundă, ''tunarii'' s-au mutat pe arena Highbury, în nordul Londrei, în anul 1913. Echipa Arsenal Football Club, denumire adoptată în anul 1914, s-a alăturat competiţiei extinse Prima Divizie ca urmare a Primului Război Mondial, unde au activat până în prezent.
Politicianul şi preşedintele lui Arsenal, Henry George Norris, a hotărât în vara anului 1925 că echipa are nevoie de un nou manager şi l-a instalat pe Herbert Chapman, care câştigase două titluri de prima divizie cu Huddersfield Town şi o cupă FA, potrivit https://www.justarsenal.com.
În primul sezon pe Highbury, Chapman a reuşit să joace un sfert de finală în Cupa FA şi să se plaseze pe locul secund în Prima Divizie. În anii 1920, Arsenal a luptat la jumătatea clasamentului, reuşind în 1927 să dispute finala Cupei FA însă a pierdut (0-1) cu cei de la Cardiff City.
Herbert Chapman a schimbat modul de joc, a implementat tactici moderne şi la echipă au venit jucători noi precum Cliff Bastin, David Jack, Alex James şi Eddie Hapgood, ceea ce avea să se transforme într-unul dintre cluburile cele mai temute şi apreciate din fotbalul englez. Prin munca depusă, infuzia de jucători şi tacticile de pregătire a meciurilor, la finalul sezonului competiţional 1930-1931, Arsenal cucereşte primul titlu de campioană, cu 66 de puncte strânse, un record competiţional. În finala Cupei FA împotriva fostei echipa a lui Chapman, Huddersfield Town, Arsenal câştigă şi acest trofeu.
Anul următor, Arsenal ratează câştigarea titlului, dar revine în fruntea clasamentului la finalul sezonului 1932-1933, ocazie cu care echipa purta noul format de tricou - imprimeu roşu cu dungi albe, aceasta fiind una dintre numeroasele propuneri avansate de managerul Herbert Chapman care şi-au pus amprenta pe transformarea clubului şi a jocului lui Arsenal, menţionează https://www.justarsenal.com.
Această perioadă extraordinară pentru clubul din nordul Londrei avea să fie zguduită de un moment tragic neaşteptat. La un meci împotriva celor de la Guildford City, pe fondul unei răceli serioase, starea de sănătate a managerului Chapman s-a înrăutăţit considerabil şi a fost diagnosticat cu pneumonie. În dimineaţa zilei de 6 ianuarie 1934, managerul Herbert Chapman a decedat la locuinţa sa din Hendon la vârsta de 55 de ani. Omul providenţial care transformase clubul din nordul Londrei într-o forţă a campionatului englez părăsise prea devreme competiţia.
George Allison a preluat rapid echipa şi în sezonul competiţional 1934-1935, Arsenal a câştigat al treilea campionat consecutiv, menţionează https://www.justarsenal.com.
Au urmat două sezoane în care Arsenal nu a mai ridicat trofeul de campioană, însă a obţinut cea de-a doua Cupă FA, după un meci împotriva celor de la Sheffield United la 25 aprilie 1936, Ted Strike reuşind unicul gol al partidei.
În penultimul sezon competiţional desfăşurat înaintea debutului celui de-Al Doilea Război Mondial, Arsenal a cucerit titlul de campioană, al cincilea în opt sezoane.
Anii 1930-1936, cu debutul construcţiei acestei echipe încă din 1925, au reprezentat decada reprezentativă pentru Arsenal în a se impune drept o forţă competitivă a campionatului englez.
Impactul muncii depuse şi reuşitele polivalente în toate aspectele vieţii clubului Arsenal purtând semnătura lui Herbert Chapman au lăsat istoriei clubului londonez cea mai frumoasă perioadă de transformare şi modernizare în plan fotbalistic dar şi la nivel de management. A implementat un sistem de transmitere a ştirilor despre echipă spre fanii acesteia pentru o mai bună cunoaştere a vieţii echipei şi o conexiune solidă între jucători şi fani. A fost cel care a propus al doilea arbitru care să stea la tuşă pentru a identifica precis atunci când mingea părăseşte terenul sau să observe mai bine jocul pe zona apropiată pentru identificarea poziţiilor de fault, a propus amplasarea tabelei de marcaj. A fost cel care a cerut realizarea tricoului dedicat echipei Arsenal, fond roşu cu dungi albe, aceste dungi albe având rolul practic de a-i ajuta pe jucătorii echipei să se găsească mai uşor mai teren. A creionat reţeaua de cluburi adiacente din diviziile inferioare aparţinătoare ale echipei mari pentru a se constitui într-o reţea de pepiniere de furnizare de jucători de perspectivă pentru clubul din prima divizie. Tot Herbert Chpaman a fost cel care a implementat turneele europene înaintea debutului noului sezon competiţional pentru a merge în acele zone cu suporteri dedicaţi ai echipei de peste tot din lume. Faimosul ceas de pe Highbury, care a fost mutat şi pe actuala arenă Emirates, datează tot din perioada plină a realizări a lui Chapman la Arsenal. Echipa din nordul Londrei este singura care are, în capitala britanică, o staţie de metrou ce poartă numele echipei, Arsenal.
Cea mai semnificativă realizare în plan fotbalistic a lui Herbert Chapman, pe lângă succesele la nivel de trofee câştigate, a fost implementarea sistemului de joc 3-2-2-3, aşezarea tactică în teren a jucătorilor, ceea ce s-a dovedit un succes în câştigarea eficientă a meciurilor. Ulterior numeroase echipe din fotbalul englez aveau să adopte acest format de sistem de joc, conform portalului dedicat https://www.justarsenal.com.
Arsenal devenise o echipă competitivă, atrăgea foarte mulţi spectatori la meciurile de acasă cât şi din deplasare, iar la acel moment înţelegerea dintre cluburi privind împărţirea veniturilor din biletele vândute ajuta ambele cluburi care disputau partida. Arsenal atrăgea foarte mulţi spectatori când juca în deplasare, cluburile respective fiind mulţumite de sumele încasate din vânzarea biletelor, care împărţeau o parte din venituri cu cei de la Arsenal. Astfel, echipa londoneză îşi permitea să cumpere jucători pe sume mari dar îi promova şi pe cei din propria pepinieră, ce cuprindea reţeaua de cluburi adiacente din diviziile inferioare. Această filosofie fusese implementată de Herbert Chapman şi folosită cu succes şi de George Allison.
Cu cinci campionate câştigate în opt ani şi două cupe FA, cu reuşite în plan fotbalistic şi la nivel de management pentru fotbalul englez, Arsenal era una dintre cele mai titrate echipe ale Angliei la acel moment, iar perioada anilor 1930-1936 a fost cu adevărat una transformatoare şi de impunere a echipei din nordul Londrei pe scena fotbalului european. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.prints.colorsport.co.uk
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate