logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

Imagine din galeria Agerpres

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/.

Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, este un proiect cultural finanțat și susținut oficial pentru prima dată de Ministerul Culturii, ce integrează diversitatea ofertei muzeale într-o platformă națională coerentă de comunicare și promovare. Mesajul principal 'Educația prin cultură. Dezvoltarea prin cultură' este reflectat în toate activitățile propuse, contribuind la poziționarea culturii ca factor esențial în evoluția societății, se arată pe pagina de facebook dedicată evenimentului #NoapteaMuzeelor2025 și https://www.muzee.org/.

Expoziţie de pictură universală desfăşutaă la Muzeul Artei Noi Imersive, în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Nopţii Europene a Muzeelor, eveniment organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor, Bucureşti, 18 mai 2024.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Evenimentul cultural, marcat la 17 mai în peste 30 de țări din Europa, este corespondentul nocturn al Zilei internaționale a muzeelor, sărbătorită în fiecare an la 18 mai. Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, în 1999, evenimentul s-a extins în toată Europa, începând din 2005. La prima ediție au participat 1.200 de muzee europene, între care 700 din Franța. Evenimentul este patronat, în prezent, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), potrivit https://www.muzee.org/ și https://parisjetaime.com/.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România este membru al Network of European Museum Organisations (NEMO), cea mai mare rețea pan-europeană a muzeelor.

***
La 14 mai 2005, a avut loc în țara noastră prima ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor. În București au putut fi vizitate Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa', Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național 'George Enescu', Muzeul Național al Literaturii Române, în țară câteva instituții au fost deschise, precum Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

Peste 5.000 de vizitatori au văzut, în 2006, în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului cultural, expoziția 'Întâlnire cu Rembrandt - 400 de ani de la nașterea artistului. Pictură, desen, gravură din colecțiile Muzeului Național de Artă al României și Bibliotecii Academiei Române', organizată de Muzeul Național de Artă al României. Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa', Muzeul Țăranului Român și-au întâmpinat vizitatorii, de asemenea, cu manifestări culturale inedite.

Aproximativ 6.000 de vizitatori au vizitat Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Colecțiilor de Artă, cu ocazia celei de-a treia ediții a Nopții Muzeelor 2007. Una dintre atracțiile evenimentului a fost spectacolul de dans contemporan 'Corpuri în oglindă'. În 2008, 12 instituții din Capitală s-au unit într-un proiect comun, prin care au fost puse la dispoziția publicului autobuze speciale care au făcut legătura între aceste instituții, de la ora 21.00 până la ora 3.00. Și alte muzee din țară, precum Muzeul 'Casa Mureșenilor' și Muzeul de Artă din Brașov, Muzeul Județean din Alexandria, Muzeul Național al Petrolului din Ploiești, Muzeele de Artă Populară și de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Muzeul de Istorie din Târgoviște, Muzeul Național Brukenthal - Sibiu, Muzeul Județean Mureș și Muzeul de Istorie din Sighișoara, și-au deschis porțile pentru acest eveniment.

Expoziţie organizată la Artmark Palatul Cesianu-Racoviţă, în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Nopţii Europene a Muzeelor, eveniment organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor, Bucureşti, 18 mai 2024.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


În 2009, la eveniment au participat 11 instituții bucureștene și au fost înregistrate cifre record de peste 100.000 de vizitatori, Muzeul Național de Istorie a României fiind cel preferat, cu 24.000 de vizitatori, urmat de Muzeul Național de Geologie - 20.000 de vizitatori și de Muzeul Național de Artă al României - 15.000 de vizitatori. În 2010, s-au alăturat evenimentului Arhivele Naționale ale României, Fundația Löwendal și Centrul Cultural Art Society. Muzeul Enescu a raportat cei mai mulți vizitatori - 15.000, urmat de Muzeul Național de Istorie a României (13.500) și de Muzeul de Geologie (12.150).

Peste 70 de muzee din întreaga țară au participat la ediția din 2011 a Nopții Muzeelor. În premieră, în București, au intrat în circuit Muzeul Bellu, care face parte din Asociația Cimitirelor Semnificative din Europa, inclus pe harta culturală a Europei, Muzeul Național Tehnic 'Prof. Ing. Dimitrie Leonida' și Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I'. În 2012, s-au alăturat Nopții Muzeelor: Universitatea 'Spiru Haret' din București, Școala Centrală, Biblioteca Națională a României (expoziția World Press Photo România) și Muzeul Național al Pompierilor. În București, s-au înregistrat peste 150.000 de vizitatori, cu peste 21.000 la Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa'.

În 2013, peste 180 de instituții culturale din România au sărbătorit ediția a IX-a a Nopții Muzeelor. Au participat, pentru prima oară, din București, Muzeul Căilor Ferate, Muzeul 'Theodor Aman', dar și organizațiile culturale Ferma Animalelor (Pantelimon), Galeria Galateca, Romanian Design Week Preview - Palatul Știrbei. Numărul vizitatorilor, în București, a fost de 171.824 de persoane. În 2014, Complexul Național Muzeal ASTRA a înregistrat un număr total de 10.792 de vizitatori, Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' din București a atras 17.308 vizitatori, iar în Iași, au fost deschise o serie de muzee literare, între care Muzeul 'Vasile Pogor', Muzeul 'Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul', Muzeul 'Otilia Cazimir', Muzeul 'G. Topîrceanu', Colecția 'Istoria teatrului românesc', Muzeul 'Vasile Alecsandri' din Mircești, care au atras aproape 15.000 de vizitatori.

Spectacol educaţional cu tema ”Dinozaurii - O calătorie imersivă în Lumea Preistorică”, desfăşurat la Muzeul Artei Noi Imersive, în cadrul celei de-a 20-a editţi a Nopţii Europene a Muzeelor, eveniment organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor, Bucureşti, 18 mai 2024.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Aproximativ 30 de muzee, printre care, în premieră, Muzeul Băncii Naționale a României, și 20 de organizații culturale au fost deschise, în 2015, la București, cu prilejul Nopții Muzeelor. Municipiul Galați a înregistrat un record de vizitatori, aproximativ 24.000, cel mai vizitat muzeu fiind cel de Istorie, cu 8.246 de persoane care i-au trecut pragul. Potrivit Rețelei Naționale a Muzeelor din România, numărul mare de vizitatori a plasat orașul Galați pe locul al cincilea în topul național, după București, Iași, Sibiu și Cluj-Napoca.

În 2016, au participat, la nivel național, peste 170 de entități culturale (muzee și spații culturale alternative) și a adus circuite muzeale organizate în mai multe orașe (București, Timișoara, Cluj-Napoca, Baia Mare), a integrat o multitudine de spații culturale alternative (galerii de artă, biblioteci, spații non-formale și creative) și a generat o serie de evenimente conexe, derulate la nivel național în majoritatea orașelor din țară: concerte, proiecții, mapping, performing, ateliere experimentale, tururi de biciclete, quiz-uri & quest-uri. 212 complexe muzeale și organizații culturale din întreaga țară - un număr record - și-au deschis porțile în seara zilei de 20 mai 2017. În București, dar și în țară, publicul a fost atras de un număr record de evenimente culturale, de la vizite ghidate, expoziții temporare, lansări de carte sau mese rotunde, la spectacole de teatru sau concerte.

La ediția a XIV-a din 2018, peste 180 de instituții culturale și organizații partenere din țară și din București au atras zeci de mii de vizitatori. Noutatea acestei ediții a fost difuzarea pe posturile naționale ale TVR, începând cu data de 7 mai, a unei serii de 10 scurtmetraje documentare, cu durata de 5 minute, prin care au fost prezentate publicului aspecte neștiute și nevăzute din culisele a 10 muzee din București, membre ale RNMR. Campania 'Povești neștiute ale muzeelor' a urmărit consolidarea valorii sociale și educative a colecțiilor muzeale în conștiința publicului.

Noaptea Muzeelor ajunsă la cea de-a XV-a ediție, a reunit, în 2019, 50 de muzee și spații expoziționale neconvenționale din București și peste 150 în restul țării. Au fost organizate expoziții, proiecții, piese de teatru și concerte, care au atras peste 1 milion de vizitatori. Ediția a stat, însă, sub semnul unei serii de proteste-manifest, care au avut ca scop tragerea unui semnal de alarmă în legătură cu lipsa de finanțare din segmentul cultural. În Capitală au fost și spații nou intrate în circuit, printre care s-au numărat Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Românești, Muzeul Tablourilor în Mișcare, oferit de Qreator, dar și cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin'.

În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, evenimentul Noaptea Muzeelor a avut loc, la nivel european, în 14 noiembrie. La noi în țară, pentru cea de-a XVI-a ediție a Nopții Muzeelor, o serie de organizații și instituții culturale au pregătit câteva proiecte culturale ce au putut fi accesate de pe platformele social-media și de pe website-urile acestora. Au fost și evenimente organizate în spațiul fizic, cu respectarea măsurilor adoptate de autorități. Și în 2021, a XVII-a ediție a evenimentului s-a desfășurat în același context, cel al crizei sanitare. Evenimentul a avut date diferite de organizare, ținându-se cont de evoluția diferită a situației în fiecare țară în parte și de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Din acest motiv, Rețeaua Națională a Muzeelor din România a propus o dată diferită - 12 iunie, față de cea stabilită la nivel european - 3 iulie, potrivit https://noapteamuzeelor.org/. Au fost organizate, fizic, expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și o serie de activități în mediul online. Manifestarea a fost prezentă în 185 de spații culturale din 37 de județe ale țării.



La 14 mai 2022, cea de a XVIII-a ediție a Nopții Muzeelor s-a desfășurat în nu mai puțin de 260 de muzee și spații culturale, din peste 90 de localități (orașe, comune, sate), care au acoperit geografic 39 de județe, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES. În București, Noaptea Muzeelor a înregistrat un record absolut de 64 de obiective culturale. În urma centralizării datelor furnizate de reprezentanți ai 123 din cele 260 de obiective branșate la circuitul național, cifra de prezență a fost de 325.133 de vizitatori la nivelul întregii țări, dintre care 83.409 de vizitatori numai în București, potrivit datelor colectate de la 35 din cele 64 spații activate de Noaptea Muzeelor.

În 2023, cea de-a XIX-a ediție a Nopții Muzeelor a avut loc la data de 13 mai și a fost organizată împreună cu instituții culturale din Republica Moldova. Au fost prezente în cadrul evenimentului peste 360 de muzee și spații din 90 de localități din România și alte nouă de peste Prut. Acestea au acoperit geografic 38 de județe și cinci raioane ale țării vecine. În București, Noaptea Muzeelor s-a prezentat publicului în 65 de obiective culturale dintre cele mai diverse - de la 34 de muzee, la festivaluri de design și de la case ale creației și ale experimentelor, până la palate și galerii de artă.

Cea de-a XX-a ediție, aniversară, a Nopții Muzeelor s-a desfășurat în 2024, la data de 18 mai. În București și în țară au avut loc expoziții, proiecții, animații stradale și interioare, experimente, reprezentații artistice și tot felul de intervenții culturale în spații muzeale, dar și în alte spații precum: catedrale, teatre, filarmonici, mausolee, primării, castele, cetăți, penitenciare, grădini zoologice, studiouri de creație, centre culturale, universități, decupaje urbane creative, spații de știință și experimentare, spații ale memoriei istorice, pavilioane, galerii de artă, case de licitații. Și în acest an, au fost înscrise în circuit muzee din Republica Moldova. Filarmonica Banatul din Timișoara, Institutul de Istorie a Religiilor din București, Penitenciarul din Târgu Mureș sau Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia au participat pentru prima oară la acest eveniment cultural. Pe de altă parte, mai multe instituții de cultură din țară și din București nu au participat la Noaptea Muzeelor, solidarizându-se cu sindicatele din domeniul protecției patrimoniului cultural asociate în cadrul Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media 'CulturMedia' - CNS Cartel Alfa, care au protestat la 18 mai, de Ziua internațională a muzeelor, în fața Guvernului, acuzând subfinanțarea în domeniu. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

***Explicaţie foto din deschidere: Muzeul Micul Paris în lumina lumânărilor, în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Nopţii Europene a Muzeelor, eveniment organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor, Bucureşti, 18 mai 2024.

Afisari: 870

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)

În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform