Comunicat de presă - Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Trei membri ai comunității UBB, admiși în prestigioasa Academia Europaea
Trei membri ai comunității academice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. Univ. Dr. Vasile Pușcaș, prof. Univ. Dr. Sorin Mitu și prof. Univ. Dr. Evamarie Hey-Hawkins, au fost admiși recent în prestigioasa Academia Europaea, reconfirmând statutul recunoscut al UBB de universitate de top a României și instituție cu tradiție în excelența academică.
- Prof. Univ. Dr. Vasile Pușcaș este profesor de relații internaționale, diplomat și om politic, cunoscut pentru rolul său esențial ca negociator-șef al României în procesul de aderare la Uniunea Europeană în perioada 2000-2004. A obținut licența și doctoratul în istorie la UBB și este membru corespondent al Academiei Române.
- Prof. Univ. Dr. Sorin Mitu este istoric specializat în istoria naționalismului și geografii simbolice. Cadru didactic la UBB din 1990, conduce din 2008 Departamentul de Istorie Modernă, Arhivistică și Etnologie.
- Prof. Univ. Dr. Evamarie Hey-Hawkins este o chimistă germană de renume internațional, fostă profesoară de chimie anorganică la Universitatea Leipzig între 1993 și 2023. Este Doctor Honoris Causa al UBB și coordonează în prezent un proiect de cercetare științifică de tip PNRR în cadrul universității noastre.
Academia Europaea este una dintre cele mai prestigioase instituții academice internaționale din Europa, reunind aproximativ 5500 de membri, personalități de marcă din toate domeniile științei și culturii europene. Dintre aceștia, doar 43 sunt din România, iar aproximativ 25% dintre membrii români ai Academia Europaea aparțin comunității UBB, fapt care confirmă încă o dată vizibilitatea internațională și calitatea academică a universității noastre.
Universitatea Babeș-Bolyai transmite sincere felicitări celor trei noi membri ai Academiei Europaea și își exprimă aprecierea pentru contribuția lor la prestigiul cunoașterii în cadrul comunității academice locale, naționale și internaționale.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani - 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/ Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. Unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/ augmentată/ mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată că prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/ research-intensive, a primit distincțiaeuropeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.
Direcția Comunicare și PR a UBB
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].