18 mai - Ziua internațională a muzeelor

În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/.
Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrage atenția asupra faptului că 'muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, de îmbogățire a culturilor și de dezvoltare a înțelegerii reciproce, a cooperării și a păcii între popoare'. Evenimentele și activitățile organizate la 18 mai sau în jurul acestei date, pot dura o zi, un weekend sau o săptămână întreagă. Astăzi, din ce în ce mai multe muzee din întreaga lume participă la manifestările prilejuite de Ziua internațională a muzeelor.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
În 2025, Ziua internațională a muzeelor se desfășoară sub tema 'The Future of Museums in Rapidly Changing Communities', concentrându-se asupra modului în care muzeele pot naviga și contribui la o lume care trece prin profunde schimbări sociale, tehnologice și de mediu, potrivit https://icom.museum/.
Muzeele sunt mai mult decât spații de conservare, sunt participanți activi la modelarea unor comunități sustenabile și incluzive. Începând din 2020, Ziua internațională a muzeelor susține un set de obiective dintre cele promovate de ONU, care se aliniază temei anului respectiv. În 2025 acestea sunt: Obiectivul 8 - muzeele sprijină economiile locale prin crearea de oportunități de angajare și oferirea de programe educaționale care să împuternicească comunitățile; Obiectivul 9 - muzeele stimulează inovația și sporesc accesibilitatea, prin promovarea creativității și adoptarea progreselor tehnologice; Obiectivul 11 - muzeele contribuie la dezvoltarea urbană sustenabilă acționând ca centre culturale care promovează incluziunea, reziliența și conservarea patrimoniului.
Muzeul Louvre din Paris.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
'The Future of Museums in Rapidly Changing Communities', tema Zilei internaționale a muzeelor din 2025, se aliniază cu lucrările celei de-a 27-a Conferințe Generale a ICOM, ce va avea loc în Dubai, în perioada 11-17 noiembrie 2025, unde specialiștii muzeelor din întreaga lume vor explora modul în care aceste instituții se adaptează, evoluează și îndrumă în vremuri pline de schimbări.
În 2024, tema zilei 'Museums for Education and Research' a subliniat rolul esențial al instituțiilor culturale în oferirea unei experiențe educaționale incluzive. Obiectivele ONU promovate cu acest prilej au fost: Obiectivul 4 - asigurarea unei educații de calitate incluzive și echitabile și promovarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți; Obiectivul 9 - construirea unei infrastructuri rezistente, promovarea industrializării incluzive și durabile și încurajarea inovației.
Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), creat în 1946, este o organizație internațională a muzeelor și a profesioniștilor din acest domeniu, dedicată cercetării, conservării, continuării și comunicării către societate a patrimoniului natural și cultural mondial, prezent și viitor, tangibil și intangibil, potrivit https://icom.museum/.
ICOM reunește peste 55.000 de specialiști din peste 129 de țări și teritorii și acționează prin intermediul a 120 de comisii naționale și 34 de comisii internaționale. ICOM face recomandări cu privire la aspecte legate de patrimoniul cultural, susține consolidarea competențelor și cunoștințelor avansate. ICOM este vocea profesioniștilor din acest domeniu la nivel internațional și, cu ajutorul rețelelor globale și al programelor de cooperare, crește gradul de conștientizare a culturii publice. ICOM are sediul la Paris și se află într-o relație formală de asociere cu UNESCO, având un statut special pe lângă Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite (ECOSOC), se menționează pe site-ul oficial al organizației.
Expoziţia 'Dacia-ultima frontieră a romanităţii', la Museo Nazionale Romano - Terme di Diocleziano, din Roma, Italia.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
În 1951, Consiliul a organizat o reuniune numită 'Cruciada pentru Muzee', care a avut ca subiect muzeele și educația, iar ideea instituirii unei Zilei internaționale a muzeelor a pornit de la accesibilitatea instituției muzeale. ICOM a stabilit, în 1977, data de 18 mai drept Ziua internațională a muzeelor.
ICOM susține, începând din 2011, Noaptea Europeană a Muzeelor, un eveniment care este sărbătorit în fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai. Creat, în 2005, de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat, în prezent, de Consiliul Europei, UNESCO și ICOM, evenimentul a impulsionat muzeele să își deschidă porțile publicului larg până după miezul-nopții fără a percepe vreo taxă, organizând numeroase activități culturale. AGERPRES/ (Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate