Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
*La 12 mai a avut loc reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, după ultimatumul privind armistițiul. În jurul șefului diplomației britanice David Lammy, au fost prezenți la Lancaster House omologii săi german, polonez și spaniol. Franța a fost reprezentată de ministrul responsabil cu Europa, Benjamin Haddad, iar Uniunea Europeană, de șefa diplomației sale, Kaja Kallas.
*Uniunea Europeană și-a stabilit prioritățile pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, securitatea și apărarea fiind principalele subiecte ce vor fi abordate în cadrul reuniunii la nivel înalt, notează luni Politico. Este de așteptat ca reprezentanții Uniunii Europene și cei ai Regatului Unit să semneze un pact de securitate. Într-o declarație comună, cele două părți ''își vor reafirma angajamentul față de conlucrarea în chestiuni strategice și geopolitice și consolidarea cooperării privind politica externă și de securitate''. La summit vor lua parte șefa diplomației europene Kaja Kallas, președintele Consiliului European Antonio Costa, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și premierul britanic Keir Starmer.
*La 12 mai, premierul ungar Viktor Orban a declarat, la o conferință a liderilor de parlamente din Europa desfășurată la Budapesta, că 'dacă Ucraina este primită în Uniunea Europeană, războiul va fi și el primit', potrivit MTI.
Dacă aderarea anterioară a unor țări din centrul și estul Europei a adus beneficii comunității, 'cu Ucraina situația este diferită, a mai notat premierul ungar. 'Ar fi o afacere proastă, rezultând o criză agricolă, șomaj, îndatorare și deteriorarea condițiilor de viață', a insistat el. Viktor Orban a apreciat totodată că strategia occidentală de a înfrânge Rusia a eșuat, afirmând că 'nimeni nu îndrăznește să recunoască, dar am pierdut acest război'. Economia Rusiei nu s-a prăbușit, sancțiunile nu au funcționat, iar rușii au reușit să împiedice aderarea la NATO a Ucrainei, a constatat el.
La rândul ei, luând cuvântul în cadrul aceleiași conferințe, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a subliniat că 'Europa nu își poate permite lipsa de unitate și coordonare într-o lume care devine din ce în ce mai incertă'. 'Europa funcționează cel mai bine atunci când lucrează împreună', a adăugat Metsola, notând că există 'detractori ai acestei abordări, care ne îndeamnă să punem capăt acestor progrese, să închidem ușile și să ne întoarcem spatele Europei'.
*La 15 mai, Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, le-a cerut aliaților europeni să nu 'marginalizeze' companiile americane în contractele pentru achiziții de armament, după ce Uniunea Europeană a promis un plan ambițios de reînarmare, transmite agenția EFE. Acest mesaj a fost transmis de șeful diplomației americane la o întâlnire pe care a avut-o cu omologii săi din Regatul Unit, Franța, Germania și Italia, în timpul reuniunii informale a miniștrilor de externe din statele NATO desfășurată în orașul turc Antalya.
Comisia Europeană
*Comisia Europeană a făcut publice informații privind finanțări de sute de milioane de euro către Elon Musk, foarte apropiat de președintele american Donald Trump și un critic acerb al Uniunii Europene, pentru o serie de proiecte, precum stațiile de încărcare pentru mașinile electrice sau lansările de sateliți, potrivit relatărilor de la 13 mai făcute de France Presse.
Potrivit acestei liste consultate de AFP, miliardarul a beneficiat în special de circa 159 de milioane de euro pentru a-și dezvolta rețeaua de încărcătoare pentru mașinile electrice Tesla pe continent în 2023. UE, responsabilă de programul de navigație prin satelit Galileo, a semnat în trecut un contract cu SpaceX, companie deținută de Elon Musk, pentru lansarea de sateliți în 2024. Factura se ridică la o valoare de 197 milioane de dolari, adică aproximativ 177 milioane de euro. Până în octombrie 2023, executivul european a difuzat de asemenea publicitate plătită prin rețeaua de socializare X, pe care apropiatul președintelui american a preluat-o sub control în primăvara anului 2023.
*La 14 mai, Tribunalul General al Uniunii Europene de la Luxemburg a anulat decizia Comisiei Europene de a respinge cererea cotidianului american The New York Times de a avea acces la mesajele text schimbate între președinta executivului european, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, referitor la achiziționarea de vaccinuri anti-COVID-19 în valoare de miliarde de euro. The New York Times a afirmat că mesajele schimbate între cei doi în intervalul 1 ianuarie 2021 - 11 mai 2022, în perioada de vârf a pandemiei, ar putea oferi informații despre acordurile privind achiziționarea de vaccinuri în valoare de miliarde de euro.
*Numărul trecerilor ilegale de frontieră în Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în primele patru luni din 2025, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform unor noi date ale UE publicate la 14 mai. Un total de aproximativ 47.000 de treceri ilegale au fost înregistrate din ianuarie până în aprilie, o scădere de aproape 30%.
Cea mai semnificativă diminuare a avut loc pe ruta Balcanilor de Vest, unde autoritățile au înregistrat aproximativ 3.100 de cazuri - o scădere de 58%. Pe ruta din Mediterana Centrală, din Africa de Nord spre Italia, numărul intrărilor ilegale a scăzut cu 3%, fiind de aproximativ 15.700. Ruta prin estul Mediteranei, spre Grecia, a înregistrat o scădere de 30%, până la aproximativ 12.200.
Comisarul european pentru migrație, Magnus Brunner, a declarat că cifrele arată că abordarea coordonată a blocului comunitar funcționează, adăugând că restrângerea acțiunilor traficanților rămâne un obiectiv cheie. Estimările sugerează că traficanții percep taxe care pot ajunge la sume cu cinci cifre pentru organizarea călătoriei. Cei mai mulți dintre cei care au sosit recent în UE provin din Bangladesh, Afganistan și Mali.
Statistica a fost compilată de agenția de protecție a frontierelor UE, Frontex, care are în prezent aproximativ 3.200 de ofițeri desfășurați la granițele externe ale UE, conform propriilor informații.
*La 14 mai, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a felicitat pe premierul albanez Edi Rama, care a fost reales. 'Sub leadership-ul dvs, Albania a făcut mari progrese spre Uniunea noastră', a dat ea asigurări, această țară fiind candidată la aderare în UE. Aceste rezultate electorale sunt 'impresionante', a salutat Antonio Costa, președintele Consiliului European, care reunește șefii de stat și de guvern ai celor 17 de țări din UE.
*Comisia Europeană l-a desemnat, la 14 mai, pe fostul comisar european Johannes Hahn drept emisar special al executivului comunitar pentru problema cipriotă, relatează Politico. Hahn, fost comisar european din partea Austriei, va fi subordonat direct președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El va contribui la procesul de soluționare a chestiunii cipriote în strânsă cooperare cu emisarul special al secretarului general al ONU în acest dosar, Maria Angela Holguin Cuellar. Desemnarea fostului comisar european ''evidențiază angajamentul Comisiei față de reunificarea Ciprului, cu obiectivul asigurării unei soluții funcționale, cuprinzătoare și viabile, în concordanță cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU pe acest subiect și cu principiile, valorile și legislația UE'', indică executivul comunitar într-un comunicat.
*La 16 mai, președinta Comisiei Europene a anunțat că Uniunea Europeană plănuiește să adopte noi sancțiuni împotriva Moscovei după ce președintele rus Vladimir Putin nu s-a deplasat în Turcia pentru negocieri cu Ucraina. Aceste măsuri se vor adăuga sancțiunilor deja adoptate de țările membre ale UE mai devreme săptămâna aceasta. Acestea includ sancțiuni împotriva Nord Stream 1 și 2, listarea altor nave din așa-numita flotă fantomă rusă, reducerea plafonului prețului petrolului și sancțiuni suplimentare împotriva sectorului financiar, a declarat von der Leyen.
'Dorim pace și prin urmare trebuie să sporim presiunea asupra președintelui (rus) Vladimir Putin până când el va fi gata pentru pace', a subliniat președinta Comisiei Europene.
La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a declarat la Tirana că aliații Ucrainei 'vor acționa împreună în ceea ce privește sancțiunile' în cazul în care Rusia nu va accepta un armistițiu.
Parlamentul European
*Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European a adoptat, la 13 mai, un raport care subliniază 'progresele constante înregistrate de Republica Moldova în ceea ce privește reformele legate de aderarea la UE, în pofida provocărilor interne și externe semnificative', se arată într-un comunicat de presă. Salutând 'angajamentul exemplar' al Republicii Moldova, țară candidată la UE, de a avansa pe calea integrării în UE, raportul eurodeputaților 'recunoaște că relațiile UE - Republica Moldova au intrat într-o nouă fază'. Raportul va fi supus votului Parlamentului European în cadrul unei viitoare sesiuni plenare.
Summitul Comunității Politice Europene (EPC)
*La 16 mai are loc în Albania Summitul Comunității Politice Europene (EPC), la care participă inclusiv reprezentanți ai Franței, Germaniei și Regatului Unit. Reuniunea se va axa pe subiectul războiului din Ucraina, însă statele balcanice speră să poată aborda și extinderea Uniunii Europene.
Pentru țara gazdă este de asemenea un moment crucial, apreciază Reuters. Eforturile de a scăpa de efectul deceniilor de comunism și de a intra în UE încă nu s-au încheiat. Înainte de a adera la Uniunea Europeană, Albania trebuie să scape de reputația de centru de spălare a banilor pentru traficanții de armament și droguri, unde puțini trăiesc bine și majoritatea este săracă. Transparența politică este de asemenea importantă după recentele alegeri câștigate de premierul Edi Rama, dar contestate de opoziție pe motiv de fraudă și vizate de o anchetă a procuraturii, menționează Reuters.
Liderul opoziției, fostul prim-ministru Sali Berisha, și-a chemat conaționalii la un protest pașnic în timpul summitului de vineri.
Conform unor experți, acceptarea de către Rama a migranților expulzați din Italia, a creșterii producției de energie regenerabilă și a deschiderii țării pentru investițiile străine - inclusiv ale lui Jared Kushner, ginerele președintelui american Donald Trump - au crescut șansele Albaniei de a fi primită în UE. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ruxandra Bratu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen (14 iunie)
Prin semnarea Acordului Schengen la 14 iunie 1985, Belgia, Germania, Franța, Luxemburg și Țările de Jos au convenit să elimine treptat controalele la frontierele lor interne și să introducă libertatea de circulație pentru toți resortisanții țărilor semnatare, ai altor state membre ale UE și ai unor țări din afara UE, potrivit
14 iunie - Ziua Regelui - Trooping the Colour
La 14 iunie 2025 se desfășoară, la Londra, de-a lungul arterei The Mall, între Palatul Buckingham și Horse Guards Parade, parada 'Trooping the Colour', ceremonia militară a regimentelor armatei britanice, o manifestare specială ce marchează ziua de naștere oficială a suveranului britanic Charles al III-lea. Cele șapte regimente din cadrul Diviziei Regale de Gar
CITATUL ZILEI
''În cea mai mare parte a ultimilor 2000 de ani, creștinii au urmat îndemnul teologului elvețian Rudolf Walther (1519-1586), dedicându-se identificării Anticristului. Ei au trăit cu așteptarea că sfârșitul istoriei este aproape și credeau că el constituia cel mai evident semn în acest sens. Prin urmare, a presupune și, cel puțin, a estim
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 14 iunie
Ortodoxe Sf. Proroc Elisei; Sf. Ier. Metodie Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. pf. Elisei; Sf. aep. Metodie Mărturisitorul al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Valeriu și Rufin, m.; Elizeu, profet R. Sfântul Pr
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 iunie
Este a 165-a zi a anului 2025. Au mai rămas 200 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 31 m și apune la 21 h 01 m. Luna răsare la 23 h 53 m și apune la 07 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Săptămâna europeană 9-13 iunie 2025
Adoptarea unor modificări specifice ale normelor UE în materie de lichiditate pentru sectorul bancar, aprobarea mandatului de negociere al Consiliului cu privire la revizuirea Regulamentului privind examinarea investițiilor străine directe (ISD), numirea unui judecător la Curtea de Justiție și a șapte judecători la Tribunal, al 10-lea raport intermediar referit
Retrospectiva evenimentelor interne 9-13 iunie 2025
Vizita președintelui Nicușor Dan în Republica Moldova, participarea președintelui român la al patrulea Summit Ucraina - Europa de Sud-Est de la Odesa, vizita în România a Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei, continuarea discuțiilor între partide în ceea ce privește formarea viitorului guvern, protestul Confederației Naționale Sindi
DOCUMENTAR: 35 de ani de la prima mineriadă (13 iunie 1990)
Evenimentele violente din 13-15 iunie 1990 au rămas cunoscute în memoria postcomunistă cu numele de 'Mineriada din 13-15 iunie 1990' și se referă la reprimarea, de către forțele de ordine, cu ajutorul minerilor, a mitingurilor de protest din Piața Universității din acea perioadă. Manifestațiile din Piață, revendicate ca fiind anticomuniste, erau îndreptat
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Leonardo Padura, unul dintre cei mai importanți scriitori cubanezi, lansează vineri, 13 iunie, romanul 'Bărbatul care iubea câinii' (trad. de Ileana Scipione). Evenimentul de lansare și sesiunea de autografe au loc la Institutul Cervantes din București, la ora 19:30, conform unui comunicat al Editurii Litera. Evenimentul are lo
Ediția din 2025 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (13-22 iunie)
Între zilele de 13 și 22 iunie 2025, se desfășoară, la Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ajuns la ediția cu numărul 24. Douăsprezece producții cinematografice din întreaga lume se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și pentru celelalte premii ale competiției oficiale, notează ti
Bienala de carte de la Rio de Janeiro (13-22 iunie)
La 13 iunie 2025, începe, la Rio de Janeiro, Bienala de Carte (''Bienal do Livro''), unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului pentru metropola braziliană, în cadrul Capitalei mondiale a cărții 2025 sub auspiciile agenției UNESCO a ONU, potrivit https://publishingperspectives.com/ și https://www.gov.br/. Este pentru prima dată cân
Zilele europene ale arheologiei 2025, ediția a XVI-a (13-15 iunie)
În 13, 14 și 15 iunie 2025 se desfășoară Zilele europene ale arheologiei, cu peste 5.000 de evenimente în 30 de țări, inclusiv în Franța. Zilele europene ale arheologiei sunt organizate de Institutul Național de Cercetări Arheologice Preventive (L'Institut national de recherches archeologiques preventives - INRAP), cu susținerea Ministerului Culturii di
13 iunie - Ziua internațională de conștientizare a albinismului (ONU)
Ziua mondială de conștientizare a albinismului se marchează în fiecare an, pe 13 iunie. În 2024 s-au împlinit 10 ani de la inițiativa marcării acestei zile la nivel internațional. Decizia marcării zilei a fost luată de ONU la 18 decembrie 2014, prin Rezoluția A/RES/69/170, prin care se atrage atenția asupra necesității de a elimina discrimina
CITATUL ZILEI
''Nu trebuie să ai o dizabilitate ca să fii diferit. Fiecare dintre noi este diferit.'' - Laurence Kim Peek ('Gene, sinapse, autism. O călătorie spre diversitatea persoanelor cu autism'', de Thomas Bourgeron, editura Humanitas, 2025)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 iunie
Ortodoxe Sf. Mc. Achilina; Sf. Ier. Trifilie, episcopul Lefcosiei din Cipru Greco-catolice Sf. m. Achilina; Sf. ep. Trifilie al Leucosiei Ciprului; Sf. Anton de Padova Romano-catolice Sf. Anton de Padova, pr. înv. Sfânta Muceniță Ac