logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Image

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.


*La 12 mai a avut loc reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, după ultimatumul privind armistițiul. În jurul șefului diplomației britanice David Lammy, au fost prezenți la Lancaster House omologii săi german, polonez și spaniol. Franța a fost reprezentată de ministrul responsabil cu Europa, Benjamin Haddad, iar Uniunea Europeană, de șefa diplomației sale, Kaja Kallas.


*Uniunea Europeană și-a stabilit prioritățile pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, securitatea și apărarea fiind principalele subiecte ce vor fi abordate în cadrul reuniunii la nivel înalt, notează luni Politico. Este de așteptat ca reprezentanții Uniunii Europene și cei ai Regatului Unit să semneze un pact de securitate. Într-o declarație comună, cele două părți ''își vor reafirma angajamentul față de conlucrarea în chestiuni strategice și geopolitice și consolidarea cooperării privind politica externă și de securitate''. La summit vor lua parte șefa diplomației europene Kaja Kallas, președintele Consiliului European Antonio Costa, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și premierul britanic Keir Starmer.


*La 12 mai, premierul ungar Viktor Orban a declarat, la o conferință a liderilor de parlamente din Europa desfășurată la Budapesta, că 'dacă Ucraina este primită în Uniunea Europeană, războiul va fi și el primit', potrivit MTI.

Dacă aderarea anterioară a unor țări din centrul și estul Europei a adus beneficii comunității, 'cu Ucraina situația este diferită, a mai notat premierul ungar. 'Ar fi o afacere proastă, rezultând o criză agricolă, șomaj, îndatorare și deteriorarea condițiilor de viață', a insistat el. Viktor Orban a apreciat totodată că strategia occidentală de a înfrânge Rusia a eșuat, afirmând că 'nimeni nu îndrăznește să recunoască, dar am pierdut acest război'. Economia Rusiei nu s-a prăbușit, sancțiunile nu au funcționat, iar rușii au reușit să împiedice aderarea la NATO a Ucrainei, a constatat el.

La rândul ei, luând cuvântul în cadrul aceleiași conferințe, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a subliniat că 'Europa nu își poate permite lipsa de unitate și coordonare într-o lume care devine din ce în ce mai incertă'. 'Europa funcționează cel mai bine atunci când lucrează împreună', a adăugat Metsola, notând că există 'detractori ai acestei abordări, care ne îndeamnă să punem capăt acestor progrese, să închidem ușile și să ne întoarcem spatele Europei'.


*La 15 mai, Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, le-a cerut aliaților europeni să nu 'marginalizeze' companiile americane în contractele pentru achiziții de armament, după ce Uniunea Europeană a promis un plan ambițios de reînarmare, transmite agenția EFE. Acest mesaj a fost transmis de șeful diplomației americane la o întâlnire pe care a avut-o cu omologii săi din Regatul Unit, Franța, Germania și Italia, în timpul reuniunii informale a miniștrilor de externe din statele NATO desfășurată în orașul turc Antalya.


Comisia Europeană

*Comisia Europeană a făcut publice informații privind finanțări de sute de milioane de euro către Elon Musk, foarte apropiat de președintele american Donald Trump și un critic acerb al Uniunii Europene, pentru o serie de proiecte, precum stațiile de încărcare pentru mașinile electrice sau lansările de sateliți, potrivit relatărilor de la 13 mai făcute de France Presse.

Potrivit acestei liste consultate de AFP, miliardarul a beneficiat în special de circa 159 de milioane de euro pentru a-și dezvolta rețeaua de încărcătoare pentru mașinile electrice Tesla pe continent în 2023. UE, responsabilă de programul de navigație prin satelit Galileo, a semnat în trecut un contract cu SpaceX, companie deținută de Elon Musk, pentru lansarea de sateliți în 2024. Factura se ridică la o valoare de 197 milioane de dolari, adică aproximativ 177 milioane de euro. Până în octombrie 2023, executivul european a difuzat de asemenea publicitate plătită prin rețeaua de socializare X, pe care apropiatul președintelui american a preluat-o sub control în primăvara anului 2023.

*La 14 mai, Tribunalul General al Uniunii Europene de la Luxemburg a anulat decizia Comisiei Europene de a respinge cererea cotidianului american The New York Times de a avea acces la mesajele text schimbate între președinta executivului european, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, referitor la achiziționarea de vaccinuri anti-COVID-19 în valoare de miliarde de euro. The New York Times a afirmat că mesajele schimbate între cei doi în intervalul 1 ianuarie 2021 - 11 mai 2022, în perioada de vârf a pandemiei, ar putea oferi informații despre acordurile privind achiziționarea de vaccinuri în valoare de miliarde de euro.

*Numărul trecerilor ilegale de frontieră în Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în primele patru luni din 2025, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform unor noi date ale UE publicate la 14 mai. Un total de aproximativ 47.000 de treceri ilegale au fost înregistrate din ianuarie până în aprilie, o scădere de aproape 30%.

Cea mai semnificativă diminuare a avut loc pe ruta Balcanilor de Vest, unde autoritățile au înregistrat aproximativ 3.100 de cazuri - o scădere de 58%. Pe ruta din Mediterana Centrală, din Africa de Nord spre Italia, numărul intrărilor ilegale a scăzut cu 3%, fiind de aproximativ 15.700. Ruta prin estul Mediteranei, spre Grecia, a înregistrat o scădere de 30%, până la aproximativ 12.200.

Comisarul european pentru migrație, Magnus Brunner, a declarat că cifrele arată că abordarea coordonată a blocului comunitar funcționează, adăugând că restrângerea acțiunilor traficanților rămâne un obiectiv cheie. Estimările sugerează că traficanții percep taxe care pot ajunge la sume cu cinci cifre pentru organizarea călătoriei. Cei mai mulți dintre cei care au sosit recent în UE provin din Bangladesh, Afganistan și Mali.

Statistica a fost compilată de agenția de protecție a frontierelor UE, Frontex, care are în prezent aproximativ 3.200 de ofițeri desfășurați la granițele externe ale UE, conform propriilor informații.

*La 14 mai, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a felicitat pe premierul albanez Edi Rama, care a fost reales. 'Sub leadership-ul dvs, Albania a făcut mari progrese spre Uniunea noastră', a dat ea asigurări, această țară fiind candidată la aderare în UE. Aceste rezultate electorale sunt 'impresionante', a salutat Antonio Costa, președintele Consiliului European, care reunește șefii de stat și de guvern ai celor 17 de țări din UE.

*Comisia Europeană l-a desemnat, la 14 mai, pe fostul comisar european Johannes Hahn drept emisar special al executivului comunitar pentru problema cipriotă, relatează Politico. Hahn, fost comisar european din partea Austriei, va fi subordonat direct președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El va contribui la procesul de soluționare a chestiunii cipriote în strânsă cooperare cu emisarul special al secretarului general al ONU în acest dosar, Maria Angela Holguin Cuellar. Desemnarea fostului comisar european ''evidențiază angajamentul Comisiei față de reunificarea Ciprului, cu obiectivul asigurării unei soluții funcționale, cuprinzătoare și viabile, în concordanță cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU pe acest subiect și cu principiile, valorile și legislația UE'', indică executivul comunitar într-un comunicat.

*La 16 mai, președinta Comisiei Europene a anunțat că Uniunea Europeană plănuiește să adopte noi sancțiuni împotriva Moscovei după ce președintele rus Vladimir Putin nu s-a deplasat în Turcia pentru negocieri cu Ucraina. Aceste măsuri se vor adăuga sancțiunilor deja adoptate de țările membre ale UE mai devreme săptămâna aceasta. Acestea includ sancțiuni împotriva Nord Stream 1 și 2, listarea altor nave din așa-numita flotă fantomă rusă, reducerea plafonului prețului petrolului și sancțiuni suplimentare împotriva sectorului financiar, a declarat von der Leyen.

'Dorim pace și prin urmare trebuie să sporim presiunea asupra președintelui (rus) Vladimir Putin până când el va fi gata pentru pace', a subliniat președinta Comisiei Europene.

La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a declarat la Tirana că aliații Ucrainei 'vor acționa împreună în ceea ce privește sancțiunile' în cazul în care Rusia nu va accepta un armistițiu.


Parlamentul European

*Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European a adoptat, la 13 mai, un raport care subliniază 'progresele constante înregistrate de Republica Moldova în ceea ce privește reformele legate de aderarea la UE, în pofida provocărilor interne și externe semnificative', se arată într-un comunicat de presă. Salutând 'angajamentul exemplar' al Republicii Moldova, țară candidată la UE, de a avansa pe calea integrării în UE, raportul eurodeputaților 'recunoaște că relațiile UE - Republica Moldova au intrat într-o nouă fază'. Raportul va fi supus votului Parlamentului European în cadrul unei viitoare sesiuni plenare.


Summitul Comunității Politice Europene (EPC)

*La 16 mai are loc în Albania Summitul Comunității Politice Europene (EPC), la care participă inclusiv reprezentanți ai Franței, Germaniei și Regatului Unit. Reuniunea se va axa pe subiectul războiului din Ucraina, însă statele balcanice speră să poată aborda și extinderea Uniunii Europene.

Pentru țara gazdă este de asemenea un moment crucial, apreciază Reuters. Eforturile de a scăpa de efectul deceniilor de comunism și de a intra în UE încă nu s-au încheiat. Înainte de a adera la Uniunea Europeană, Albania trebuie să scape de reputația de centru de spălare a banilor pentru traficanții de armament și droguri, unde puțini trăiesc bine și majoritatea este săracă. Transparența politică este de asemenea importantă după recentele alegeri câștigate de premierul Edi Rama, dar contestate de opoziție pe motiv de fraudă și vizate de o anchetă a procuraturii, menționează Reuters.

Liderul opoziției, fostul prim-ministru Sali Berisha, și-a chemat conaționalii la un protest pașnic în timpul summitului de vineri.

Conform unor experți, acceptarea de către Rama a migranților expulzați din Italia, a creșterii producției de energie regenerabilă și a deschiderii țării pentru investițiile străine - inclusiv ale lui Jared Kushner, ginerele președintelui american Donald Trump - au crescut șansele Albaniei de a fi primită în UE. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ruxandra Bratu)
 

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)

În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform

Documentare 16-05-2025 08:30

16 mai - Ziua internațională a luminii (UNESCO)

Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în domenii diverse precum comunicații, medicină și altele, potr

Documentare 16-05-2025 08:00

Romanian Design Week, festival dedicat industriilor creativ-culturale (16-25 mai)

Festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative Romanian Design Week are loc în București, în perioada 16-25 mai, în trei spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României, potrivit

Documentare 16-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Se atrage ura făcând bine ca și făcând rău.' - N. Machiavelli, 'Principele', XIX ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența pe ore la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025

Primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025 a avut loc în ziua de 4 mai. Votul în diaspora s-a desfășurat începând de vineri, 2 mai (ora locală 7.00), până duminică, 4 mai, la ora 21.00 (ora României). Din cei 17.988.031 de alegători înscriși în listele electorale permanente, s-au prezen

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

La primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai erau înscriși în listele electorale 17.988.031 de persoane. Prezența la urne în țară a fost de 53,21% (9.571.740 persoane), dintre care: 5.767.376 în mediul urban și 3.804.364 în mediul rural. În străinătate au votat, la cele 966 de secții de votare, 973.170 de persoane, conform s

Documentare 16-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 mai

Ortodoxe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika Romano-catolice Fer. Vladimir Ghika, pr. m. Sfinții Cuvioși Sil

Documentare 16-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 mai

Este a 136-a zi a anului 2025. Au mai rămas 229 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 47 m și apune la 20 h 37 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 07 h 50 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)