DESTINAŢII DE WEEKEND: Sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

* Începând cu 10 mai şi până la 17 mai, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" sărbătoreşte 88 de ani de existenţă printr-o serie de evenimente. Ceremonia de deschidere are loc la Scena Dumitra, ora 11.00, şi este urmată, de la ora 13.30, la Sala Gheorghe Focşa, de vernisajul expoziţiei "Portul popular de sărbătoare", unde vor fi prezentate peste 150 de piese de port din colecţiile muzeului, informează un comunicat remis AGERPRES.
În zilele de 11 şi 12 mai, vizitatorii pot asista la spectacole de muzică şi dans, lansări de carte, şezători, ateliere, realizate împreună cu Asociaţia Piery din Urziceni, Primăria Municipiului Urziceni, Centrul Cultural Urziceni, Primăria Municipiului Hârşova, Casa de Cultură Hârşova. În toată perioada 10-17 mai, vizitatorii sunt aşteptaţi la târgul din curtea muzeului, pe aleile căruia vor fi meşteri populari din toată ţara, cu nenumărate produse tradiţionale şi creaţii artizanale.
* Vineri, 10 mai, începe cea de-a VII-a ediţie a Hoinar Festival, prilej cu care la Bucureşti se vor afla 15 artişti de talie internaţională pentru a susţine patru spectacole-incursiune pe scenele Teatrului ACT şi Ateneului Român, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES. Recitalul de lied "Songs of the Clown", susţinut de pianista Daria Tudor şi de mezzosoprana Verena Tonjes, va fi prezentat în deschiderea evenimentului, pe de la ora 19.30, la Teatrul ACT. Programul muzical este încadrat de lecturi şi proiecţii video cu Buster Keaton, Charlie Chaplin, Marcel Marceau şi Emmett Kelly.
Programul festivalului, ce se va încheia la 14 mai, include: un spectacol dedicat copiilor cu vârste între 6-12 ani - "A fost odată un pian", pe 11 mai, de la ora 11.00, la Teatrul ACT; o adaptare muzical-dramatică a piesei "Vocea umană", scrisă de Jean Cocteau, prezentată pe 12 mai, de la ora 19.30, la Teatrul ACT; precum şi un concert-spectacol pe ritmuri de Johannes Brahms şi Camille Saint-Saens, cu participarea specială a actriţei Alexandrina Halic - "Carnaval", pe 14 mai, de la ora 19.00, la Ateneul Român.
* Din 10 mai şi până la 12 mai, la Alba Iulia este programată cea de-a XV-a ediţie a Târgului de c'arte Alba Transilvana, la care participă peste 70 de edituri. Potrivit managerului Bibliotecii Judeţene "Lucian Blaga" Alba, Silvan Stâncel, în fiecare dintre cele trei zile de desfăşurare a târgului, dimineaţa vor fi ateliere pentru copii şi tineri, iar după-amiază, evenimente cu "nume notorii şi valoroase".
Vor fi prezenţi la târg Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Judeţene "George Bariţiu" Braşov, cu conferinţa intitulată "Dar şi roboţii se tem pentru viitorul lor", scriitoarea Ana Blandiana, care va încerca să răspundă dacă "Poate poezia salva lumea?", jurnalistul Cristian Tudor Popescu, ce le va vorbi celor prezenţi despre "Eminescu - un personaj al lui Caragiale", şi preotul Constantin Necula, care va avea conferinţa denumită "Cultura cărţii. Cartea culturii". Printre cele 12 momente artistice, se numără recitaluri susţinute de Bere Gratis, Florin Chilian şi Paula Seling. Evenimentul se va desfăşura, la fel ca anul trecut, pe esplanada Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, iar în caz de vreme nefavorabilă, în Palatul Principilor - Sala Dietei şi în clădirea Sălii Unirii.
* La 10 mai, Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong" din Sibiu prezintă avanpremiera spectacolului "Harta lui Elian", de la ora 18.00. Este primul din România despre copiii cu dislexie, arată într-un comunicat de presă, managerul instituţiei, Adrian Tibu. "Prin acest proiect continuăm seria spectacolelor educaţionale cu o puternică componentă socială. Cred cu tărie într-un teatru al tuturor pentru o mai bună incluziune şi o mai bună înţelegere a lumii din jurul nostru. Într-o lume în care învăţarea înseamnă de multe ori memorarea pe de rost, acesta e un proiect special pentru noi fiindcă produce mai multă înţelepciune colectivă. Veţi descoperi un univers fascinant, unde tehnologia întâlneşte umanitatea, într-un spectacol vibrant, cu nuanţe didactice", a declarat Adrian Tibu.
"Dislexia - sau tulburarea cititului - face parte din grupul 'tulburărilor specifice de învăţare (TSI)' ce au la bază o disfuncţie neuro-biologică care afectează dezvoltarea capacităţii de a citi. Dislexia nu depinde de nivelul de inteligenţă. Chiar şi copiii cu inteligenţă superioară sau supradotaţi pot avea tulburări specifice de învăţare, fiind vorba de afectarea unor capacităţi parţiale specifice, în timp ce abilităţile adaptive generale sunt nealterate", au transmis organizatorii spectacolului.
* Vineri, 10 mai, Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) vernisează, de la ora 18.00, expoziţia "Lifeline" a artistului german Dieter Mammel, oferind publicului o panoramă a creaţiilor acestuia din ultimii 20 de ani. Prin operele expuse, Dieter Mammel (n. 1965) deschide o fereastră către lumea sa interioară, explorând condiţia umană, atât prin prisma tragediei propriei sale familii, modelată de evenimentele sumbre ale celui de-Al Doilea Război Mondial, cât şi prin ochii celor care trec prin evenimente similare în ziua de astăzi, potrivit mnart.museum/.
Tematica exodului şi a războiului, în strânsă legătură cu istoria tumultuoasă a familiei sale, este prezentată ca un omagiu adus eforturilor şi sacrificiilor acestora, evidenţiind impactul tragediilor provocate de războaie asupra condiţiei umane. Prin şase tematici (Patrie, Război, Refugiu, Adăpost, Album de familie şi Supravieţuire), Mammel abordează atât experienţa traumei colective trăite de cei marcaţi de consecinţele războiului, cât şi subiecte cotidiene care indică drumul anevoios impus de procesul de vindecare al acestor traume. Expoziţia, cea cu numărul 100 a artistului german, rămâne pe simezele MNArT până la 4 august.
* Uniunea Artiştilor Plastici din România organizează, în perioada 10 mai - 14 iunie, prin filiala Arte Decorative, cea de-a XXXVI-a ediţie a Salonului Internaţional al Sticlei. Deschiderea oficială are loc de la ora 19.00, la Galeria Orizont din Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, evenimentul propune o expoziţie colectivă care include aproximativ 100 de artişti, cuprinzând nume de referinţă din domeniu, dar şi o secţiune dedicată studenţilor. Printre artiştii participanţi, se numără: Anna Mlasowky (SUA), Plamen Kondov (Bulgaria), Monica Naydenova (Bulgaria), Ramona Pauli (Germania) şi Rebbeca Tanda (Germania), alături de artişti români deja recunoscuţi internaţional precum Alexandra Mureşan sau Matei Negreanu, care activează la Paris.
* Sâmbătă, 11 mai, de la ora 18.00, are loc la Sala Mare a Teatrului "Ion Creangă" premiera spectacolului "Albă ca zăpada", regia Andrei Răduţ. " 'Albă ca zăpada' este un text puternic atât prin mesaj, cât şi prin universul vizual pe care îl dezvoltă. Chiar dacă a fost publicat cu peste 200 de ani în urmă, basmul rămâne la fel de ofertant din punct de vedere creativ şi azi. Prin idei şi prin atmosferă, a inspirat, totodată, şi imaginaţia dramaturgilor, nu doar pe cea a psihanaliştilor", se arată în prezentarea spectacolului.
Actorii care însufleţesc personajele, de la Albă ca zăpada, Împărăteasa şi Prinţul, până la simpaticii pitici, Doica, Vânătorul sau o apariţie-surpriză, cu totul nouă în actuala adaptare (e vorba de misteriosul Ego), sunt: Ioana Bîndac, Ilinca Atanasiu, Tudor Morar, Marius Boboc, Nicoleta Rusu, Cristian Boeriu, Ciprian Niculae, Iulian Balan, Andreea Mera, Liliana Donici, Valeria Stoian, Alexandru Prica şi Oana Cosma.
* Aproximativ 200 dintre cele mai frumoase pisici se vor întrece pentru un loc pe podium la ediţia de primăvară a Salonului Felin Internaţional Bucureşti - SofistiCAT, care va avea loc în zilele de 11 şi 12 mai, între orele 10.00-17.00, la Sala Palatului din Capitală. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, la salon va putea fi admirat şi câştigătorul cupei europene feline 2024, un superb motan alb din rasa Norvegiană de Pădure, numit Nordri.
Publicul iubitor de feline va putea urmări şi susţine evaluarea exemplarelor de pisici din rasele Abysiniană, Albastru de Rusia, Bengaleză, British Shorthair, British Longhair, Devon Rex, Exotică, Maine Coon, Neva Masquerade, Norvegiană de Pădure, Orientală, Persană, Ragdoll, Singapura, Sphinx. Un loc special în cadrul SofistiCAT va fi ocupat de zona pisicilor pentru adopţii, precizează organizatorii. Evenimentul este organizat de Asociaţia Felină SofistiCAT şi de Federaţia Naţională Felinologică din România (FNFR), sub egida FIFe (Federation Internationale Feline).
* Duminică, 12 mai, este programată cea de-a XX-a ediţie a concursului de interpretare Festivalul Muzicii Maghiare, eveniment organizat de Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar Bucureşti. Festivalul este dedicat tinerilor muzicieni (18-35 ani), care se angajează să interpreteze şi piese semnate de compozitori maghiari. În cele trei seri de concurs al Festivalului, tinerii artişti îşi măsoară talentul prin interpretarea unui program de 20-25 de minute, cuprinzând opusuri din literatura muzicală maghiară în proporţie de minimum o treime din timpul alocat, alături de compoziţii din literatura muzicală românească şi universală.
* Spectacolul outdoor "Farfuria" de Maria Manolescu, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu, este prezentat în premieră la 12 mai, de la ora 20.00, în Amfiteatrul Teatrului Masca, conform teatrulmasca.wordpress.com. "Farfuria" este o farsă politică în care cei de jos şi cei de sus şi cei de aici şi cei de acolo se întâlnesc în feluri comice, periculoase şi demente. Într-un meci de ping-pong între nou şi vechi, între "noi" şi "ei", între spaţii şi spaţiu, spectacolul este jucat în afara teatrului şi apelează la planul SF pentru a elucida dinamici din realitatea noastră imediată, se arată în prezentarea spectacolului.
Din distribuţie fac parte actorii Teatrului Masca Voicu Aaniţei, Mara Bugarin, Alina Crăiţă, Sorin Dinculescu, Nicoleta Hâncu, Anamaria Pîslaru, Dragoş Stoica şi Ionuţ Toader, alături de artistul independent Chaminda Mirihagalla. Nucleul artistic este completat de Şteff Chelaru (scenografie) şi de Mihai Mihalcea (mişcare scenică). AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"/facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen