DESTINAŢII DE WEEKEND: Sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

* Începând cu 10 mai şi până la 17 mai, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" sărbătoreşte 88 de ani de existenţă printr-o serie de evenimente. Ceremonia de deschidere are loc la Scena Dumitra, ora 11.00, şi este urmată, de la ora 13.30, la Sala Gheorghe Focşa, de vernisajul expoziţiei "Portul popular de sărbătoare", unde vor fi prezentate peste 150 de piese de port din colecţiile muzeului, informează un comunicat remis AGERPRES.
În zilele de 11 şi 12 mai, vizitatorii pot asista la spectacole de muzică şi dans, lansări de carte, şezători, ateliere, realizate împreună cu Asociaţia Piery din Urziceni, Primăria Municipiului Urziceni, Centrul Cultural Urziceni, Primăria Municipiului Hârşova, Casa de Cultură Hârşova. În toată perioada 10-17 mai, vizitatorii sunt aşteptaţi la târgul din curtea muzeului, pe aleile căruia vor fi meşteri populari din toată ţara, cu nenumărate produse tradiţionale şi creaţii artizanale.
* Vineri, 10 mai, începe cea de-a VII-a ediţie a Hoinar Festival, prilej cu care la Bucureşti se vor afla 15 artişti de talie internaţională pentru a susţine patru spectacole-incursiune pe scenele Teatrului ACT şi Ateneului Român, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES. Recitalul de lied "Songs of the Clown", susţinut de pianista Daria Tudor şi de mezzosoprana Verena Tonjes, va fi prezentat în deschiderea evenimentului, pe de la ora 19.30, la Teatrul ACT. Programul muzical este încadrat de lecturi şi proiecţii video cu Buster Keaton, Charlie Chaplin, Marcel Marceau şi Emmett Kelly.
Programul festivalului, ce se va încheia la 14 mai, include: un spectacol dedicat copiilor cu vârste între 6-12 ani - "A fost odată un pian", pe 11 mai, de la ora 11.00, la Teatrul ACT; o adaptare muzical-dramatică a piesei "Vocea umană", scrisă de Jean Cocteau, prezentată pe 12 mai, de la ora 19.30, la Teatrul ACT; precum şi un concert-spectacol pe ritmuri de Johannes Brahms şi Camille Saint-Saens, cu participarea specială a actriţei Alexandrina Halic - "Carnaval", pe 14 mai, de la ora 19.00, la Ateneul Român.
* Din 10 mai şi până la 12 mai, la Alba Iulia este programată cea de-a XV-a ediţie a Târgului de c'arte Alba Transilvana, la care participă peste 70 de edituri. Potrivit managerului Bibliotecii Judeţene "Lucian Blaga" Alba, Silvan Stâncel, în fiecare dintre cele trei zile de desfăşurare a târgului, dimineaţa vor fi ateliere pentru copii şi tineri, iar după-amiază, evenimente cu "nume notorii şi valoroase".
Vor fi prezenţi la târg Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Judeţene "George Bariţiu" Braşov, cu conferinţa intitulată "Dar şi roboţii se tem pentru viitorul lor", scriitoarea Ana Blandiana, care va încerca să răspundă dacă "Poate poezia salva lumea?", jurnalistul Cristian Tudor Popescu, ce le va vorbi celor prezenţi despre "Eminescu - un personaj al lui Caragiale", şi preotul Constantin Necula, care va avea conferinţa denumită "Cultura cărţii. Cartea culturii". Printre cele 12 momente artistice, se numără recitaluri susţinute de Bere Gratis, Florin Chilian şi Paula Seling. Evenimentul se va desfăşura, la fel ca anul trecut, pe esplanada Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, iar în caz de vreme nefavorabilă, în Palatul Principilor - Sala Dietei şi în clădirea Sălii Unirii.
* La 10 mai, Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong" din Sibiu prezintă avanpremiera spectacolului "Harta lui Elian", de la ora 18.00. Este primul din România despre copiii cu dislexie, arată într-un comunicat de presă, managerul instituţiei, Adrian Tibu. "Prin acest proiect continuăm seria spectacolelor educaţionale cu o puternică componentă socială. Cred cu tărie într-un teatru al tuturor pentru o mai bună incluziune şi o mai bună înţelegere a lumii din jurul nostru. Într-o lume în care învăţarea înseamnă de multe ori memorarea pe de rost, acesta e un proiect special pentru noi fiindcă produce mai multă înţelepciune colectivă. Veţi descoperi un univers fascinant, unde tehnologia întâlneşte umanitatea, într-un spectacol vibrant, cu nuanţe didactice", a declarat Adrian Tibu.
"Dislexia - sau tulburarea cititului - face parte din grupul 'tulburărilor specifice de învăţare (TSI)' ce au la bază o disfuncţie neuro-biologică care afectează dezvoltarea capacităţii de a citi. Dislexia nu depinde de nivelul de inteligenţă. Chiar şi copiii cu inteligenţă superioară sau supradotaţi pot avea tulburări specifice de învăţare, fiind vorba de afectarea unor capacităţi parţiale specifice, în timp ce abilităţile adaptive generale sunt nealterate", au transmis organizatorii spectacolului.
* Vineri, 10 mai, Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) vernisează, de la ora 18.00, expoziţia "Lifeline" a artistului german Dieter Mammel, oferind publicului o panoramă a creaţiilor acestuia din ultimii 20 de ani. Prin operele expuse, Dieter Mammel (n. 1965) deschide o fereastră către lumea sa interioară, explorând condiţia umană, atât prin prisma tragediei propriei sale familii, modelată de evenimentele sumbre ale celui de-Al Doilea Război Mondial, cât şi prin ochii celor care trec prin evenimente similare în ziua de astăzi, potrivit mnart.museum/.
Tematica exodului şi a războiului, în strânsă legătură cu istoria tumultuoasă a familiei sale, este prezentată ca un omagiu adus eforturilor şi sacrificiilor acestora, evidenţiind impactul tragediilor provocate de războaie asupra condiţiei umane. Prin şase tematici (Patrie, Război, Refugiu, Adăpost, Album de familie şi Supravieţuire), Mammel abordează atât experienţa traumei colective trăite de cei marcaţi de consecinţele războiului, cât şi subiecte cotidiene care indică drumul anevoios impus de procesul de vindecare al acestor traume. Expoziţia, cea cu numărul 100 a artistului german, rămâne pe simezele MNArT până la 4 august.
* Uniunea Artiştilor Plastici din România organizează, în perioada 10 mai - 14 iunie, prin filiala Arte Decorative, cea de-a XXXVI-a ediţie a Salonului Internaţional al Sticlei. Deschiderea oficială are loc de la ora 19.00, la Galeria Orizont din Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, evenimentul propune o expoziţie colectivă care include aproximativ 100 de artişti, cuprinzând nume de referinţă din domeniu, dar şi o secţiune dedicată studenţilor. Printre artiştii participanţi, se numără: Anna Mlasowky (SUA), Plamen Kondov (Bulgaria), Monica Naydenova (Bulgaria), Ramona Pauli (Germania) şi Rebbeca Tanda (Germania), alături de artişti români deja recunoscuţi internaţional precum Alexandra Mureşan sau Matei Negreanu, care activează la Paris.
* Sâmbătă, 11 mai, de la ora 18.00, are loc la Sala Mare a Teatrului "Ion Creangă" premiera spectacolului "Albă ca zăpada", regia Andrei Răduţ. " 'Albă ca zăpada' este un text puternic atât prin mesaj, cât şi prin universul vizual pe care îl dezvoltă. Chiar dacă a fost publicat cu peste 200 de ani în urmă, basmul rămâne la fel de ofertant din punct de vedere creativ şi azi. Prin idei şi prin atmosferă, a inspirat, totodată, şi imaginaţia dramaturgilor, nu doar pe cea a psihanaliştilor", se arată în prezentarea spectacolului.
Actorii care însufleţesc personajele, de la Albă ca zăpada, Împărăteasa şi Prinţul, până la simpaticii pitici, Doica, Vânătorul sau o apariţie-surpriză, cu totul nouă în actuala adaptare (e vorba de misteriosul Ego), sunt: Ioana Bîndac, Ilinca Atanasiu, Tudor Morar, Marius Boboc, Nicoleta Rusu, Cristian Boeriu, Ciprian Niculae, Iulian Balan, Andreea Mera, Liliana Donici, Valeria Stoian, Alexandru Prica şi Oana Cosma.
* Aproximativ 200 dintre cele mai frumoase pisici se vor întrece pentru un loc pe podium la ediţia de primăvară a Salonului Felin Internaţional Bucureşti - SofistiCAT, care va avea loc în zilele de 11 şi 12 mai, între orele 10.00-17.00, la Sala Palatului din Capitală. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, la salon va putea fi admirat şi câştigătorul cupei europene feline 2024, un superb motan alb din rasa Norvegiană de Pădure, numit Nordri.
Publicul iubitor de feline va putea urmări şi susţine evaluarea exemplarelor de pisici din rasele Abysiniană, Albastru de Rusia, Bengaleză, British Shorthair, British Longhair, Devon Rex, Exotică, Maine Coon, Neva Masquerade, Norvegiană de Pădure, Orientală, Persană, Ragdoll, Singapura, Sphinx. Un loc special în cadrul SofistiCAT va fi ocupat de zona pisicilor pentru adopţii, precizează organizatorii. Evenimentul este organizat de Asociaţia Felină SofistiCAT şi de Federaţia Naţională Felinologică din România (FNFR), sub egida FIFe (Federation Internationale Feline).
* Duminică, 12 mai, este programată cea de-a XX-a ediţie a concursului de interpretare Festivalul Muzicii Maghiare, eveniment organizat de Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar Bucureşti. Festivalul este dedicat tinerilor muzicieni (18-35 ani), care se angajează să interpreteze şi piese semnate de compozitori maghiari. În cele trei seri de concurs al Festivalului, tinerii artişti îşi măsoară talentul prin interpretarea unui program de 20-25 de minute, cuprinzând opusuri din literatura muzicală maghiară în proporţie de minimum o treime din timpul alocat, alături de compoziţii din literatura muzicală românească şi universală.
* Spectacolul outdoor "Farfuria" de Maria Manolescu, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu, este prezentat în premieră la 12 mai, de la ora 20.00, în Amfiteatrul Teatrului Masca, conform teatrulmasca.wordpress.com. "Farfuria" este o farsă politică în care cei de jos şi cei de sus şi cei de aici şi cei de acolo se întâlnesc în feluri comice, periculoase şi demente. Într-un meci de ping-pong între nou şi vechi, între "noi" şi "ei", între spaţii şi spaţiu, spectacolul este jucat în afara teatrului şi apelează la planul SF pentru a elucida dinamici din realitatea noastră imediată, se arată în prezentarea spectacolului.
Din distribuţie fac parte actorii Teatrului Masca Voicu Aaniţei, Mara Bugarin, Alina Crăiţă, Sorin Dinculescu, Nicoleta Hâncu, Anamaria Pîslaru, Dragoş Stoica şi Ionuţ Toader, alături de artistul independent Chaminda Mirihagalla. Nucleul artistic este completat de Şteff Chelaru (scenografie) şi de Mihai Mihalcea (mişcare scenică). AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"/facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial
CITATUL ZILEI
''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie
Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr
CITATUL ZILEI
''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie
Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare
Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)
În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o