logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Plebiscitul pentru aprobarea ''Statutului dezvoltător al Convenţiei de la Paris'' (10-14 mai 1864)

Imagine din galeria Agerpres

După decretarea dizolvării Adunării Elective (2/14 mai 1864), domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi guvernul au prezentat, anexat decretului de dizolvare, textul ''Statutului dezvoltător al Convenţiei de la Paris'' şi al noii legi electorale, chemând naţiunea să le aprobe printr-un plebiscit care urma să aibă loc în zilele de 10/22 mai -14/26 mai 1864.

"Plebiscitul s-a desfăşurat la datele stabilite. Cel din urmă comunicat asupra rezultatului votului declara 682.621 de voturi ''da'', 1.307 voturi ''nu'' şi 70.220 de abţineri. La 21 mai/2 iunie rezultatul plebiscitului a fost prezentat în mod solemn domnitorului", se arată în ampla lucrare "Istoria românilor", apărută sub egida Academiei Române (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

Noua Constituţie numită ''Statutul dezvoltător al Convenţiei de la Paris'' nu dezvolta, în realitate, dispoziţiile Convenţiei de la Paris din 1858, ci le modifica, sporind drepturile puterii executive în dauna puterii legislative, se menţionează în volumul ''Istoria României în date'' (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003). Erau introduse noi instituţii: Senatul (Parlamentul devenind bicameral) şi Consiliul de Stat (care elaborează proiectele de legi pe baza iniţiativelor domnitorului). Totodată, deputaţii sunt lipsiţi de dreptul de interpelare şi de a acuza pe miniştri, ceea ce însemna pratic desfiinţarea responsabilităţii guvernului faţă de Parlament, şi se introduce votul pe faţă pentru adoptarea proiectelor de legi ş.a.

Potrivit ''Statutului dezvoltător al Convenţiei de la Paris'', ''domnul are singur iniţiativa legilor'', elaborarea lor fiind încredinţată Consiliului de Stat. Tot domnitorul numeşte, în fiecare an, pe preşedintele Camerei (Adunarea Electivă). Se înfiinţa un ''Corp ponderator'' (Senatul), ai cărui membri erau unii de drept - mitropoliţii, episcopii eparhiilor, primul preşedinte al Curţii de Casaţie şi cel mai vechi dintre generalii armatei în activitate -, iar ceilalţi, în număr de 64, constituind majoritatea, erau numiţi de către domn (jumătate, dintre personalităţile care se distinseseră prin meritul şi experienţa lor, iar cealaltă jumătate, dintre membrii consiliilor generale judeţene). Numai Senatul avea dreptul de a primi petiţii, se menţionează şi în lucrarea ''Viaţa şi opera lui Cuza Vodă'', autor Constantin C. Giurescu (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, l966).

Noua lege electorală avea tot un caracter cenzitar, dreptul de vot fiind condiţionat de impozitul plătit, dar censul era mult scăzut faţă de cel prevăzut prin Convenţia de la Paris, ceea ce însemna o creştere importantă atât a numărului alegătorilor, cât şi a eligibililor. Potrivit noii legi electorale, existau două categorii de alegători: primari şi direcţi. Numărul deputaţilor era fixat la 160, câte unul la fiecare 25.000 de locuitori. Putea fi ales deputat cetăţeanul în vârstă de minimum 30 de ani şi care plătea un impozit anual de minimum patru galbeni. (''Viaţa şi opera lui Cuza Vodă'', autor Constantin C. Giurescu).

În cursul lunii mai a anului 1864, a avut loc un schimb de scrisori între marele vizir Fuad paşa şi domnitorul Alexandru Ioan Cuza în legătură cu lovitura de stat de la 2/14 mai. Într-o scrisoare din 9/21 mai 1864, marele vizir protesta împotriva actului din 2/14 mai, considerând actele şi dispoziţiile luate nule şi neavenite. În răspunsul său din 18/30 mai, Cuza a susţinut necesitatea loviturii de stat, a evidenţiat sprijinul cvasiunanim al naţiunii la măsurile adoptate şi şi-a anunţat intenţia de a veni la Istanbul ''pentru a da Porţii şi reprezentanţilor puterilor toate lămuririle de natură să justifice măsurile ce am luat'', se arată în volumul ''Politica externă a României. Dicţionar cronologic'' (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1986)

"Dată fiind situaţia internaţională a Principatelor Unite, odată plebiscitul efectuat era necesar ca domnitorul să plece la Constantinopol pentru a consolida actul de la 2/14 mai, pentru a dobândi o nouă recunoaştere a autonomiei României" ("Istoria românilor", Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003). Astfel, între 24 mai/5 iunie - 8/20 iunie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a efectuat a doua vizită la Istanbul, cu scopul de a obţine aprobarea actului de la 2/14 mai de către Poartă şi puterile garante. Vizita s-a încheiat cu un succes deplin, Poarta şi ambasadorii puterilor garante recunoscând - în urma tratativelor care au avut loc - legalitatea faptului împlinit.

La 16/28 iunie 1864 s-a semnat, la Istanbul, ''Actul adiţional la Convenţia din 7/19 august 1858'', prin care Poarta şi reprezentanţii puterilor garante aprobă - cu uşoare modificări - ''Statutul dezvoltător al Convenţiei de la Paris'' şi noua lege electorală. ''Actul mai prevede că 'Principatele Unite pot în viitor modifica sau schimba legile care privesc administraţia lor internă, cu concursul legal al tuturor puterilor stabilite şi fără nicio intervenţiune'. Este recunoscută astfel, printr-un act internaţional, deplina autonomie a României în treburile sale interne, încetând, în acest domeniu, amestecul curţii suzerane şi al puterilor garante. Totodată, legăturile cu puterile garante capătă un caracter exclusiv de relaţii între state, rolul marilor puteri reducându-se la garantarea statutului României pe plan internaţional. Actul a însemnat un mare pas înainte pe calea dobândirii deplinei neatârnări''. (''Politica externă a României. Dicţionar cronologic'')

În lucrarea sa, ''O istorie sinceră a poporului român'' (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2002), istoricul Florin Constantiniu arată: '' 'Nici într-o ţară din lume - scria A. D. Xenopol - nu se făcuse o săritură aşa de uriaşă de la un regim electoral atât de restrâns - încât în judeţul Ismail nu se găsea decât un singur alegător, care se alegea pe el însuşi ca deputat - la unul aşa de larg ca acel reprezentat prin noua lege electorală'. Dacă în 1859 românii învinseseră prin politica 'faptului împlinit', de astă dată domnul punea el în practică aceeaşi politică şi cu acelaşi succes. Confirmat de rezultatul favorabil al plebiscitului organizat în problema 'Statutului dezvoltător', el a obţinut, în cursul unei vizite la Istanbul, recunoaşterea de facto a actului său de autoritate. Drumul spre reforma agrară era acum liber''. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Andreea Onogea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 71

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 08-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 mai

Este a 128-a zi a anului 2025. Au mai rămas 237 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 28 m. Luna răsare la 16 h 27 m și apune la 04 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 07-05-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile

Documentare 07-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 07-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai

Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic

Documentare 07-05-2025 07:00

Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)

Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali

Documentare 07-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai

Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 06-05-2025 12:41

Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)

Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p

Documentare 06-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)

În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir

Documentare 06-05-2025 10:00

Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)

La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even

Documentare 06-05-2025 09:49

Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.

Documentare 06-05-2025 08:00

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)

La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos

Documentare 06-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 06-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai

Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 06-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai

Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 05-05-2025 20:07

Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)

Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.