logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Bombardamentele din aprilie 1944 ale aviaţiei anglo-americane asupra Bucureştilor şi Ploieştilor

Imagine din galeria Agerpres

În aprilie 1944, în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial, au avut loc puternice bombardamente ale aviaţiei anglo-americane asupra Bucureştilor şi Ploieştilor, prin care se urmărea distrugerea instalaţiilor petroliere şi a unor căi de comunicaţie, precum căi ferate, gări, poduri ş.a. Au fost vizate îndeosebi rafinăriile de ţiţei situate în preajma oraşelor Ploieşti şi Câmpina, cu o importanţă strategică deosebită pentru Germania hitleristă, o parte însemnată a necesarului de petrol folosit de armata germană provenind din această zonă.

În primăvara anului 1944 se derulau negocierile, începute în toamna anului 1943 la Ankara şi la Stockholm, privind problema armistiţiului şi scoaterea României din războiul împotriva Naţiunilor Unite. ''La sfârşitul lunii februarie plecase la Cairo, ca emisar al opoziţiei, dar cu încuviinţarea lui Antonescu (care discutase cu el înainte de călătorie), prinţul Barbu Ştirbey. El urma să poarte negocieri cu reprezentanţii Marii Britanii, SUA şi URSS în vederea încheierii armistiţiului'', aminteşte istoricul Florin Constantiniu în lucrarea ''O istorie sinceră a poporului român'' (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2002). ''Pe măsură ce Wehrmachtul recula sub loviturile Armatei Roşii, România intra progresiv în triunghiul de forţe Moscova-Londra-Washington'', se arată în lucrarea amintită.

 


La 2 aprilie 1944, trupele sovietice au pătruns pe teritoriul României şi tot în aprilie 1944 a început şi o puternică ofensivă aeriană anglo-americană împotriva României, avioanele decolând de la bazele aflate în Foggia, sudul Italiei.

 

 

Clădirea Palatului Victoria şi sediul Ministerului Afacerilor Străine după bombardamentul din 4 aprilie 1944. (5 apr. 1944)

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES 


 Astfel, la 4 aprilie 1944 a avut loc un bombardament masiv al aviaţiei americane asupra Bucureştilor (220 de bombardiere B-17 ''Fortăreţe zburătoare'' şi 93 bombardiere B-24 ''Liberator'' au aruncat peste 860 tone de bombe), soldat cu 2.942 de morţi şi 2.126 de răniţi. Ziua următoare, la 5 aprilie, a avut loc un alt bombardament masiv al aviaţiei americane, dar de această dată asupra Ploieştilor (136 bombardiere B-24 şi 90 bombardiere B-19 au aruncat peste 580 tone de bombe), având ca obiectiv principal triajul şi care s-a soldat cu 262 de morţi şi 361 de răniţi, potrivit volumului ''Istoria României în date'', coordonat de Dinu C. Giurescu (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

Primul mare bombardament aerian asupra Bucureştilor, din 4 aprilie 1944, a început aproape de ora 14.00 şi a fost efectuat de valuri succesive de bombardiere ale SUA. Populaţia nu se aştepta la bombardament, crezând că este vorba despre un simplu exerciţiu de apărare pasivă, aşa cum avuseseră loc anterior, se arată în volumul ''Istoria Bucureştilor'' de Constantin C. Giurescu (Editura pentru Literatură, Bucureşti, 1966). Au fost lovite în special cartierele de vest şi nord-vest ale oraşului - Cotroceni, Griviţa, Steaua - şi în primul rând regiunea Gării de Nord, unde s-a întrebuinţat sistemul ''covorului'' de bombe. A fost lovită cu bombe şi Calea Victoriei, asupra Hotelului ''Splendid'' şi a ''Parc-Hotelului'' de alături, unde se afla sediul misiunii militare germane, ambele hoteluri fiind complet distruse, iar o mare parte a locatarilor ucişi.

 

 

O parte a clădirii Palatului Victoria (dr) după bombardamentul din 4 aprilie 1944.(5 apr. 1944)

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES 


Unele bombe au lovit adăposturile, omorând pe cei ascunşi acolo, aşa cum s-a întâmplat la Cotroceni, pe Calea Şerban-Vodă şi pe strada Pleşoianu colţ cu Sibiceanu, în acest din urmă loc pierzându-şi viaţa 73 de oameni. În holul de la intrare, la Hotelul ''Splendid'' au fost peste o sută de morţi, cei mai mulţi fiind ucişi de ''suflul'' bombei. Foarte mulţi morţi s-au înregistrat pe Calea Griviţei, iar la Cărămidarii-de-Jos, în cuprinsul parohiei, au pierit circa 140-150 de persoane, menţionează, între altele, volumul ''Istoria Bucureştilor''. Totodată, bombele au lovit şi numeroase garnituri de tren în Gara de Nord, încărcate, gata de plecare, sau care soseau cu refugiaţi din Moldova.

Despre aceste bombardamente, generalul Constantin Sănătescu nota în ziua de 4 aprilie 1944: ''La ora 13.40 se sună alarma. Au venit 250 de avioane anglo-americane, care au bombardat Capitala timp de o oră şi jumătate, făcând stricăciuni apreciabile în cartierele Cotroceni, Griviţa şi Gara de Nord. A fost o mare surprindere pentru noi acest bombardament, fiindcă ne obişnuisem cu ideea că Bucureştii nu vor fi bombardaţi (...)''. În ziua de 5 aprilie 1944 generalul Sănătescu scria: ''Până acum s-au înregistrat 900 de morţi şi 1.200 răniţi. Este lipsă de apă în oraş, conductele de apă şi uzina de la Grozăveşti fiind avariate. Tramvaiele nu mai circulă. Noroc că lumina electrică funcţionează. După masă s-a dat alarma din nou. Circa 300 de avioane s-au apropiat de Bucureşti, însă s-au dirijat apoi spre Ploieşti, unde au bombardat puternic cartierul Gării de Sud. Sunt pagube mari, mai ales în centru şi la rafinăriile de petrol. În Bucureşti se resimte lipsa de alimente, căci cei din vecinătatea oraşului se tem a mai veni cu aprovizionările obişnuite.'' (''Jurnalul generalului Sănătescu'', Editura Humanitas, Bucureşti, 1993)

 

 

 

Bombardament american în zona petrolieră Ploieşti. (aprilie 1944). 

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES 


Al doilea bombardament, care includea şi bombe incendiare, a avut loc la 15 aprilie 1944. A fost greu lovită Universitatea din Bucureşti, dărâmându-se partea veche şi arzând etajul mansardat din clădirea nouă, iar o serie de biblioteci de seminar, între care biblioteca seminarului de istorie veche şi o parte din biblioteca seminarului de istoria românilor au dispărut în flăcări. Tot atunci, a fost distrusă complet şi clădirea ''Cărţii româneşti'', arată istoricul Constantin C. Giurescu în volumul ''Istoria Bucureştilor''.

 

 

Echipe de voluntari după bombardamentul american din aprilie 1944.(Bucureşti, 8 mai 1944).

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES  


''La ora 11,30 se dă alarma. Aviaţia anglo-americană îşi face apariţia peste 20 de minute şi bombardează cumplit centrul oraşului, atingând clădirile din jurul Palatului Regal şi Palatului Telefoanelor. Incendii mari la Universitate (...)'', nota în jurnalul său, la 15 aprilie 1944, generalul Sănătescu.

La 15/16 aprilie 1944 a avut loc primul bombardament de noapte al aviaţiei britanice asupra României (''Istoria României în date'', Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

 

 

Urmări ale bombardamentului aliat asupra rafinăriei 'Steaua Română' din Câmpina, din mai şi august 1944. (18 august 1944).

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES   


La 24 aprilie 1944 a avut loc un bombardament aerian asupra Bucureştilor şi la Ploieşti, ''efectuat în cinci valuri cu 600 de avioane''. ''La Ploieşti, distruse sau avariate mai toate rafinăriile, afară de pagubele produse chiar în centrul oraşului. La Bucureşti au bombardat cartierul Atelierelor CFR, până la Chitila, apoi cartierele Bucureştii Noi, Dămăroaia şi Şcoala de Agricultură''. (''Jurnalul generalului Sănătescu'', Editura Humanitas, Bucureşti, 1993)

Bombardamentele au urmat apoi la intervale mai mari sau mai mici, câteodată foarte apropiate. Alternau atacurile din timpul zilei, efectuate de bombardierele americane, cu cele de noapte, desfăşurate de bombardierelor engleze. ''Atacurile erau anunţate, în genere, cam cu cincisprezece minute înainte, în momentul când avioanele, trecând hotarul, se îndreptau spre Bucureşti; atunci sirenele dădeau ''prealarma'': în clipa aceea activitatea înceta, pietonii începeau să fugă spre adăposturi, iar automobilele - particulare şi ale instituţiilor - se îndreptau în viteză spre bariere, căutând să iasă cât mai repede din oraş''. (''Istoria Bucureştilor'' de Constantin C. Giurescu). AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; redactori Arhiva Foto: Elena Bălan, Mihaela Tufega; editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Bombardament american in zona petrolieră Ploieşti.

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 08:00

1 Mai - Ziua internațională a muncii

Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al

Documentare 01-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 01-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d

Documentare 30-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.

Documentare 30-04-2025 07:00

CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read

Documentare 30-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1