ROMÂNIA-NATO-20ANI: Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (date generale)

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este o structură internaţională politico-militară cu rol defensiv de apărare colectivă a statelor membre. Scopul principal al NATO este garantarea libertăţii şi securităţii membrilor săi prin mijloace politice şi militare.
Alianţa promovează valorile democratice şi asistă statele membre pentru procesul de consultare şi cooperare în chestiuni de securitate şi apărare pentru rezolvarea problemelor apărute, pentru consolidarea încrederii pe termen lung şi pentru prevenirea conflictelor, conform www.nato.int.
Organizaţia este angajată spre rezolvarea paşnică a disputelor. În situaţia în care demersurile diplomatice eşuează, alianţa deţine resorturile necesare pentru derularea unor operaţiuni de gestionare a crizelor. Acestea sunt desfăşurate în acord cu principiul apărării colective stipulat în Tratatul de la Washington, şi anume prevederile Articolului 5, sau în baza unui mandat al Naţiunilor Unite, distinct sau în cooperare cu alte organizaţii internaţionale.
Actul de înfiinţare al organizaţiei a fost consemnat la 4 aprilie 1949 prin semnarea Tratatului Nord-Atlantic, cunoscut şi sub denumirea Tratatul de la Washington. Textul a intrat în vigoare la 24 august 1949, după depunerea tuturor instrumentelor de ratificare ale statelor semnatare ale tratatului.
Sistemul de consultări, desfăşurat aproape zilnic, ori de câte ori agenda evenimentelor o impune, este construit pe schimbul de opinii între statele membre şi pe luarea deciziilor în chestiuni de securitate la toate nivelurile şi în domenii variate de acţiune. Decizia NATO este expresia voinţei colective a celor 32 de state membre din moment ce toate deciziile sunt luate prin consens, potrivit www.nato.int. Sute de oficiali, atât experţi civili cât şi militari, vin zilnic la sediul NATO de la Bruxelles pentru a schimba opinii, idei şi pentru a sprijini pregătirea deciziilor, atunci când este necesar, în cooperare cu delegaţiile naţionale şi cu funcţionarii de la cartierul general al organizaţiei.
Foto: (c) BOGDAN MARAN / ARHIVA AGERPRES FOTO
Alianţa Nord-Atlantică are în componenţă 32 de state membre: Albania (2009), Belgia (1949), Bulgaria (2004), Canada (1949), Croaţia (2009), Cehia (1999), Danemarca (1949), Estonia (2004), Finlanda (2023), Franţa (1949), Germania (1955), Grecia (1952), Ungaria (1999), Islanda (1949), Italia (1949), Letonia (2004), Lituania (2004), Luxemburg (1949), Muntenegru (2017), Ţările de Jos (1949), Macedonia de Nord (2020), Marea Britanie (1949), Norvegia (1949), Polonia (1999), Portugalia (1949), România (2004), Slovacia (2004), Slovenia (2004), Spania (1982), Suedia (2024), Turcia (1952), Statele Unite ale Americii (1949).
Primele 12 state fondatoare ale Alianţei Nord-Atlantice şi semnatare ale Tratatului de la Washington au fost: Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Islanda, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Statele Unite ale Americii. De la momentul semnării Tratatului de la Washington au avut loc zece etape succesive de extindere a organizaţiei (1952, 1955, 1982, 1999, 2004, 2009, 2017, 2020, 2023, 2024). Principiul extinderii Alianţei Nord-Atlantice este specificat în Articolul 10 al Tratatului prin care este stipulat faptul că în ce priveşte calitatea de stat membru al organizaţiei aceasta poate fi dobândită de orice stat european care se află în poziţia de a consolida principiile Tratatului şi de a contribui la securitatea spaţiului nord-atlantic. Orice decizie care vizează adresarea unei invitaţii de aderare la Alianţă este adoptată prin consensul aliaţilor la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, principalul organism decizional politic al NATO, indică site-ul oficial al NATO.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Structura componentă a organizaţiei este desfăşurată pe două paliere distincte civil şi militar. În cadrul organigramei civile, statele membre sunt reprezentate în parte la organizaţie de o delegaţie naţională care funcţionează similar unei misiuni diplomatice şi este condusă de un ambasador. Organismul decizional cel mai important al Alianţei este Consiliul Nord-Atlantic ce reuneşte şefii de stat sau de guvern ai statelor membre sau după caz reprezentanţii permanenţi ai statelor la organizaţie (ambasadori etc). Consiliul se reuneşte la nivelul şefilor de stat sau de guvern în cadrul summitului NATO sau ori de câte ori situaţia de securitate necesită punctul de vedere al Consiliului Nord-Atlantic pe o problematică anume. Este principalul organism decizional şi de consultări al Alianţei pentru dezbaterea tuturor problemelor care privesc organizaţia. Grupul de Planificare Nucleară este tot o instituţie civilă a organizaţiei şi poartă aceleaşi sarcini şi responsabilităţi similare Consiliului Nord-Atlantic, însă pe tematica dedicată politicii de planificare nucleară. Consiliul Nord-Atlantic şi Grupul de Planificare Nucleară au în subordine o reţea de comitete care gestionează agenda de lucru a organizaţiei pe subiecte diverse, de la chestiuni politice la cele mai tehnice. În cadrul acestor comitete subsidiare participă reprezentanţi naţionali şi experţi din toate statele membre NATO şi se întrunesc constant pentru abordarea subiectelor dedicate, potrivit https://www.nato.int.
În cadrul componentei militare, similar delegaţiilor naţionale civile, regăsim misiunile militare ale statelor membre la Alianţa Nord-Atlantică care au rolul de reprezentare naţională la această organizaţie în chestiuni care vizează problematicile de securitate şi apărare militare. Reprezentanţii militari naţionali se reunesc în cadrul Comitetului militar al NATO, principalul organism de consultări şi planificare pe probleme militare şi totodată cel mai vechi organism decizional al organizaţiei alături de Consiliul Nord-Atlantic, ambele forumuri fiind constituite la doar câteva luni de la înfiinţarea Alianţei. Comitetul indică direcţia de urmat în plan militar a Alianţei şi care este gestionată de cele două comandamente strategice conduse de cei doi comandanţi. Atunci când implementarea deciziilor politice poartă implicaţii militare, actorii responsabili sunt Comitetul Militar, format din miniştrii apărării ai statelor membre NATO; personalul militar internaţional, care este organismul executiv al Comitetului Militar şi structura de comandă militară formată din Comandamentul Aliat Operaţii şi Comandamentul Aliat Transformare. NATO dispune de foarte puţine forţe militare ale sale, iar când Consiliul Nord-Atlantic stabileşte prin decizie lansarea unei operaţiuni atunci statele membre contribuie cu forţe militare pe bază voluntară, nefiind obligatoriu stipulat în tratat. De îndată ce misiunea s-a încheiat, forţele revin în ţara naţională. Din 2021, Comitetul Militar al NATO este condus de amiralul Rob Bauer (Ţările de Jos). Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare este condus de generalul francez Philippe Lavigne, iar Comandamentul Suprem Aliat pentru Operaţii este condus de către Comandantul Suprem Aliat pentru Europa, funcţie deţinută din 4 iulie 2022 de generalul american Christopher G. Cavoli.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Cel mai important reprezentant oficial al organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord este secretarul general. Acesta este responsabil de coordonarea procesului de consultări şi de luare a deciziilor în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, precum şi de a se asigura în ce priveşte implementarea deciziilor adoptate, conform https://www.nato.int. În calitate de secretar general, conduce toate reuniunile comitetelor importante, este responsabil pentru conducerea discuţiilor, de facilitatea procesului de luare a deciziilor. Este principalul purtător de cuvânt al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Secretarul general conduce corpul funcţionarilor internaţionali, format din angajaţi civili care lucrează pentru sprijinirea directă sau indirectă a activităţii acestuia. Una dintre principalele atribuţii este conducerea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic, principalul organism decizional al organizaţiei, precum şi a altor structuri importante pentru funcţionarea NATO. De la 1 octombrie 2014, postul de secretar general al NATO este deţinut de norvegianul Jens Stoltenberg, iar din octombrie 2019 secretar general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice este diplomatul şi politicianul român Mircea Geoană, potrivit www.nato.int.
Conceptul strategic este documentul cel mai important care ghidează politica oficială de acţiune şi funcţionare a Alianţei Nord-Atlantice în contextul internaţional relevant, stabilind priorităţile Alianţei pentru o perioadă definită. La summitul organizaţiei de la Madrid, din 29 iunie 2022, liderii NATO au adoptat noul Concept Strategic, stabilind priorităţile NATO, sarcinile principale şi abordările de urmat pentru următorul deceniu. Conceptul Strategic din 2022 de la Madrid descrie mediul de securitate cu care se confruntă Alianţa, reafirmând valorile sale, dar subliniind, deopotrivă, scopul principal al NATO de menţinere a apărării colective pentru aliaţii săi. Aduce din nou în atenţia publicului din statele membre cei trei piloni ai sarcinilor principale la nivelul NATO: descurajare şi apărare, prevenirea şi managementul crizelor, securitatea în cooperare, indică site-ul oficial al Alianţei.
Foto: (c) BOGDAN MARAN / ARHIVA AGERPRES FOTO
Drapelul şi simbolul reprezentativ al Alianţei înscris pe steag au reprezentat o temă importantă pentru reprezentarea publică a organizaţiei. Alegerea s-a concretizat după mai multe propuneri în cadrul forurilor Alianţei Nord-Atlantice. Obiectivul avansat a fost alegerea unui simbol care să reprezinte cu adevărat esenţa existenţei acestei organizaţii pe baza principiilor comunităţii atlantice. Secretarul canadian de stat pentru afaceri externe Lester B. Pearson a avut intenţia să propună un proiect de simbol pentru NATO cu prilejul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic de la Lisabona din 1952. Însă, în cele din urmă, a lăsat această chestiune în seama Consiliului. În august 1952, chestiunea a fost preluată de Grupul de lucru pentru politica de informare a NATO. După numeroase deliberări, Grupul de lucru a transmis Consiliului propunerea de drapel cu emblema aferentă înscrisă. Iniţial propunerea a de emblemă făcea trimiterea la un scut apărat de 14 stele care indicau statele membre. Însă de fiecare dată când Alianţa îşi modifica componenţa trebuia înscrisă o nouă stea pe steag. S-a convenit asupra alegerii altei simbolistici care să fie reprezentativă pentru valorile şi principiile care ghidează comunitatea atlantică. În cele din urmă Consiliul Nord-Atlantic a făcut public setul de criterii pe care logoul Alianţei trebuia să îl îndeplinească. Pentru a marca alegerea simbolului reprezentativ al NATO a fost organizată Expoziţia Atlantică, găzduită de Esplanada Invalizilor, la Paris, la 9 noiembrie 1953. La 14 octombrie 1953, Consiliul Nord-Atlantic a aprobat steagul NATO şi logoul alianţei inclus pe suprafaţa pânzei, cu un design simplu şi remarcabil ilustrând tradiţiile şi valorile comunităţii nord-atlantice, potrivit https://www.nato.int. La 28 octombrie 1953, secretarul general al NATO Lordul britanic Hastings Ismay a explicat public simbolistica aleasă: ''o stea în patru colţuri reprezentând o busolă care ţine Alianţa pe drumul corect, pe calea păcii, încadrate de un cerc care indică unitatea de coeziune a celor 14 state membre NATO. Albastrul de fundal face trimitere la Oceanul Atlantic.'' De la crearea sa, logoul NATO a cunoscut o singură versiune de îmbunătăţire.
Cartierul general al NATO se află la Bruxelles, în capitala Belgiei. La momentul înfiinţării Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, în 1949, cartierul general al Alianţei a fost stabilit la Londra, pe 13 Belgrave Square. În aprilie 1952, cartierul general al NATO a fost mutat la Paris, fiind găzduit, într-o primă instanţă, de Palais de Chaillot, iar ulterior, din anul 1960, de o clădire construită special în acest scop în Port Dauphine, conform www.nato.int. Decizia Franţei de a se retrage din structura de comandă militară integrată a NATO, la 10 martie 1966, a impus de această dată mutarea sediului Alianţei la Bruxelles. Au avut loc lucrări ample desfăşurate într-un timp record - circa şase luni - pentru ridicarea sediului cartierului general al Alianţei Nord-Atlantice, iar la data de 16 octombrie 1967 a fost programată ceremonia oficială de inaugurare a cartierului general al NATO, prilej cu care au susţinut alocuţiuni premierul belgian, Paul Vanden Boeynants, şi secretarul general al NATO, Manlio Brosio. În 1999, la summitul de la Washington al organizaţiei, şefii de stat şi de guvern ai Alianţei au hotărât, ca urmare a extinderii şi transformării organizaţiei nord-atlantice, asupra construirii unui nou sediu al NATO. În cadrul unei sesiuni a Consiliului Nord-Atlantic, a fost stabilită ridicarea noului sediu chiar în imediata apropiere a celui existent, vis-a-vis, pe Boulevard Léopold III. Lucrările au început în 2010 şi s-au încheiat în 2017, noul sediu al organizaţiei, acoperind o suprafaţă de circa 250.000 de metri pătraţi, a fost inaugurat la 25 mai 2017. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru