logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Secretarul general al NATO (date generale)

Image

Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este funcţionarul civil internaţional cel mai important al Alianţei Nord-Atlantice. Este responsabil de coordonarea procesului de consultări şi de luare a deciziilor în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, precum şi de a se asigura de implementarea deciziilor adoptate, conform https://www.nato.int.

În calitate de secretar general, conduce toate reuniunile comitetelor importante, este responsabil pentru conducerea discuţiilor, de facilitatea procesului de luare a deciziilor. Este principalul purtător de cuvânt al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Secretarul general conduce corpul funcţionarilor internaţionali, format din angajaţi civili care lucrează pentru sprijinirea directă sau indirectă a activităţii secretarului general.

Una dintre principalele atribuţii este conducerea lucrărilor Consiliului Nord-Atlantic, principalul organism decizional al organizaţiei, precum şi a altor structuri importante pentru funcţionarea NATO. Printre aceste comitete importante se numără Grupul de Planificare Nucleară, Consiliul NATO-Rusia, Consiliul NATO-Ucraina, Parteneriatul Euro-Atlantic, Comisia NATO-Georgia.

În plus, pe lângă rolul de lider civil al Alianţei, secretarul general are autoritatea de a propune teme de discuţii şi de sprijin în cazul unor dispute între statele membre. Acţionează asemenea unui mediator decizional, conduce şi ghidează procesul de obţinere a consensului şi de luare a deciziilor la nivelul Alianţei. Pentru buna funcţionare a procesului decizional al Alianţei, secretarul general menţine legături directe cu şefii de stat sau de guvern, cu miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre şi partenere ale Alianţei Nord-Atlantice. Realizează acest lucru prin vizite constante în statele NATO şi în cele partenere, dar şi prin întâlniri bilaterale cu oficiali de rang înalt când aceştia vizitează sediul Alianţei Nord-Atlantice, potrivit https://www.nato.int.

Prin rolul său, secretarul general al NATO exercită un anumit tip de influenţă asupra procesului decizional, respectând în acelaşi timp principiul fundamental în ceea ce priveşte autoritatea de luare a deciziilor ce revine doar guvernelor statelor membre ale organizaţiei.

Secretarul general este purtătorul de cuvânt principal al Alianţei Nord-Atlantice şi reprezintă organizaţia în public în numele statelor membre, reflectând poziţiile comune asupra chestiunilor politice. Reprezintă NATO în relaţia cu alte organizaţii internaţionale, cu mass-media şi cu publicul larg. Susţine în mod regulat conferinţe de presă şi participă la conferinţe sau prelegeri publice, ţine discursuri la forumuri regionale sau internaţionale. Deopotrivă, coordonează activitatea funcţionarilor din cadrul Staffului Internaţional, fiind conducătorul acestui segment civil al Alianţei.

În activitatea sa, secretarul general este sprijinit direct de Biroul Privat şi de un secretar general adjunct, care are rolul de a asista secretarul general în activitatea sa sau chiar de a-l înlocui în absenţă. Secretarul general adjunct este, de asemenea, preşedinte al unor comitete, grupuri ad-hoc şi grupuri de lucru. Întreg Stafful Internaţional de la sediul NATO din Bruxelles sprijină direct sau indirect activitatea secretarului general.

Secretarul general este o figură politică experimentată dintr-un stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, fiind propus de un stat membru pentru un mandat de patru ani. Procesul de selecţie este derulat prin consultări diplomatice informale între statele membre, care propun candidaţi pentru acest post. Nu este luată nicio decizie până când nu este obţinut consensul între statele membre asupra unui candidat. La finalul mandatului de secretar general, titularului i se poate propune prelungirea şederii în această funcţie. În mod tradiţional, la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, funcţia de secretar general este deţinută de o personalitate politică europeană de rang înalt din statele europene ale organizaţiei, în acelaşi timp postul de comandant SACEUR (Comandantul Forţelor Aliate din Europa) este deţinut un ofiţer de rang înalt american.

În februarie 1952, Consiliul Nord-Atlantic a adoptat decizia de înfiinţare a funcţiei de secretar general al NATO pentru gestionarea tuturor chestiunilor privind activitatea agenţiilor civile ale organizaţiei, de coordonare a funcţionarilor civili şi de sprijinire a Consiliului Nord-Atlantic. La 13 martie 1952, a fost desemnat primul secretar general al NATO, în persoana britanicului Lord Hastings Ismay, care a preluat funcţia la 4 aprilie 1952 şi a activat în acest post până în mai 1957. De la 1 octombrie 2014, postul de secretar general al NATO este deţinut de norvegianul Jens Stoltenberg, iar din octombrie 2019 secretar general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice este Mircea Geoană, indică www.nato.int. În momentul încheierii mandatului actualului secretar general, secretarul general adjunct îşi încheie şi el mandatul. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Doina Lecea, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

Radu Magdin: E foarte bine că preşedintele Iohannis a decis să intre în cursa pentru secretar general al NATO

 

În competiţia pentru şefia NATO, Klaus Iohannis se confruntă cu premierul olandez Mark Rutte (agenţii de presă)

 

Dungaciu: Alegerea unui nou secretar general al NATO ar putea fi decisă de evoluţiile de pe frontul din Ucraina

 

Băsescu: Se pare că postul de secretar general NATO a fost scos la concurs; Iohannis s-a înscris la concurs

 

Pîrvulescu: Sunt foarte bune şansele preşedintelui Iohannis în competiţia pentru funcţia de secretar general NATO

 

Ciucă: Salut decizia preşedintelui României de a candida la conducerea NATO; PNL susţine nemijlocit acest demers

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner

Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu

Documentare 20-05-2025 10:15

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)

La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi

Documentare 20-05-2025 09:45

Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025

Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april

Documentare 20-05-2025 09:30

Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)

Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu

Documentare 20-05-2025 08:00

20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)

La 20 mai 2025 este sărbătorită, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a albinelor în cadrul temei ''Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți'', punând în lumină deopotrivă rolul vital al albinelor și al polenizatorilor în ce privește restaurarea ecosistemului, conservării biodiversității, securi

Documentare 20-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Apărare (20 mai 2025)

Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Apărare, se reunește la 20 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi figurând sprijinul acordat de UE Ucrainei și pregătirea apărării. Sesiunea miniștrilor apărării va fi urmată de o sesiune a miniștrilor de externe ai UE în cursul după-amiezii, în cadrul căreia se va discuta desp

Documentare 20-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi Greco-catolice Sf. m. Talaleu Romano-catolice Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul Sfântul Mucenic Talaleu este prăznuit de Biserică în ziua de 20 mai.

Documentare 20-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 mai

Este a 140-a zi a anului 2025. Au mai rămas 225 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 43 m și apune la 20 h 42 m. Luna răsare la 02 h 15 m și apune la 12 h 29 m. Ultimul Pătrar la 14 h 59 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 19-05-2025 10:55

Validarea rezultatului alegerilor și depunerea jurământului de către noul președinte al României (proceduri)

La 18 mai 2025, a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care au concurat candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan. Conform rezultatelor provizorii publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente la 19 mai 2025, ora 11:00, după centralizarea tuturor cel

Documentare 19-05-2025 10:00

19 mai - Ziua Mondială Fair Play (ONU)

La 19 mai 2025 este marcată, pentru prima dată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială Fair Play, o celebrare dedicată promovării sporturilor practicate în spiritul prieteniei, solidarității, toleranței, incluziunii și nediscriminării, conform https://www.un.org/. Climatul fair play c

Documentare 19-05-2025 07:30

Primul summit bilateral UE-Regatul Unit pe tema cooperării post-Brexit (19 mai)

Primul summit bilateral post-Brexit UE-Regatul Unit are loc în 19 mai 2025, la Londra. Potrivit https://www.europarl.europa.eu, se așteaptă un potențial draft de acord de securitate UE-Regatul Unit care ar putea include participarea acestui stat la schema de achiziție comună de arme a UE.

Documentare 19-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul

Documentare 19-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai

Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 18-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah

Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform

Documentare 18-05-2025 08:30

18 mai - Ziua internațională a muzeelor

În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag