logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

BISERICI ŞI CATEDRALE: Bazilica Sf. Anton din Padova (Italia)

Image

Bazilica Pontificală Sfântul Anton din Padova ("Basilica di Sant'Antonio da Padova") a fost construită în secolul al XIII-lea. Este a doua ca mărime din Italia, după Bazilica Sfântul Petru din Roma, potrivit www.bru-italia.eu. Unul din cele mai importante locuri de pelerinaj creştin din Italia (peste 6,5 milioane de pelerini anual), edificiul romano-catolic mai este denumit "Sfântul" ("Il'Santo") de către credincioşi şi pelerini, deoarece în interior sunt păstrate moaştele Sfântului Anton de Padova.

Biserica este recunoscută de Sfântul Scaun ca un sanctuar internaţional, menţionează www.santantonio.org. A fost construită din anul 1232 până în 1310 în stil romanic, cu elemente gotice, în cinstea Sfântului Anton de Padova, care a murit în anul 1231, la Arcella, în prezent parte a oraşului Padova din regiunea italiană Veneto.

 


Conform sursei citate anterior, cel care a proiectat şi construit catedrala este necunoscut; a fost probabil un franciscan de geniu, cu o vastă cultură figurativă.

Dacă, în ansamblu, clădirea maiestuoasă dezvăluie o influenţă puternică a Bazilicii Sf. Marcu din Veneţia, în structurile sale masive şi impunătoare bazilica este pur romanică, în timp ce întreaga absidă zveltă cu cele nouă capele radiale aparţine celui mai pur stil gotic. Aceste caracteristici diferite şi contrastante sunt îmbinate într-un întreg complex original, care individualizează bazilica, spre deosebire de orice altă biserică medievală. Exteriorul pare foarte pitoresc, mai ales văzut din absidă; în schimb interiorul este caracterizat de o grandoare austeră.

 

 

Sursa foto: Pontificia Basilica di sant'Antonio di Padova /Facebook 


Capela Sf. Antonie din interior este o splendidă lucrare renascentistă, începută în 1500 şi finalizată la sfârşitul aceluiaşi secol. Ea adăposteşte moaştele Sfântului Anton, considerat ca fiind făcătoare de minuni. Capela este decorată cu nouă basolierefuri lucrate de importanţi sculptori ai epocii, reprezentând scene din viaţa Sfântului. În schimb, Capela "Madonna Mora" este partea care a rămas din străvechea biserică "Santa Maria Mater Domini", donată Sfântului Anton în 1229 de către episcopul de Padova, Iacopo. Vechea biserică a fost sfinţită de însuşi Sfântul Anton, unde, de altfel, a şi fost înmormântat conform dorinţelor sale. În 1229, lângă biserică a fost construită mănăstirea călugărilor, ctitorită probabil chiar de Sfântul Anton.

 

 

Sursa foto: Pontificia Basilica di sant'Antonio di Padova /Facebook  


Există, totodată, Capela Fericitului Luca, un discipol al Sfântului Anton, şi Capela relicvelor sau comorii, construită spre sfârşitul sec. al XVII-lea în stil baroc somptuos proiectat de arhitectul sculptor Filippo Parodi. Altarul principal şi presbiteriul sunt delimitate de o balustradă elegantă (împodobită cu patru frumoase statui din bronz realizate de Tiziano Aspetti, în 1594).

 

 

Sursa foto: padova.com  


Liturghiile sunt ţinute fără întrerupere în Capela Chivotului Sfântului, începută în 1550 de către Giovanni Minello, după planurile padovanului Andrea Briosco: altarul din centru, proiectat de Tiziano Aspetti (1593), are chivotul de marmură pe spatele verde cu rămăşiţele Sfântului; tavanul este decorat cu stucaturi, primul realizat în Veneto, de Giovanni Maria Falconetto (1533). Cea mai importantă decoraţie constă în cele nouă înalte reliefuri de pe pereţii absidei care înfăţişează scene din viaţa şi minunile Sfântului, opera unor sculptori celebri din secolul al XVI-lea (Sansovino, Minello şi Tullio Lombardo).

În fiecare an, în ziua de 13 iunie (ziua morţii Sfântului Anton) este sărbătoarea Sfântului, iar oraşul Padova se transformă într-un mare loc de pelerinaj.

 

 

Sursa foto: padova.com  


Sfântul Anton de Padova a rămas în conştiinţa creştinismului universal ca cel care a făcut cele mai multe minuni, ajutând oamenii sărmani şi invalizii şi care a purtat peste tot Cuvântul Domnului. A fost numit "găsitorul lucrurilor pierdute", pentru că îi ajuta pe cei a căror lucruri se pierdeau sau erau furate. De asemenea, a fost numit şi "părintele săracilor" pentru că dădea pâine celor care nu aveau ce să mănânce. A murit la vârsta de 36 de ani, într-o mică biserică din apropierea oraşului Padova. Mai târziu, moaştele i-au fost aduse în noua bazilică construită, iar locul a generat lungi perioade de pelerinaj credincioşilor veniţi să se vindece, sau pur si simplu acelora care vin să se roage.

 

 

Sursa foto: Pontificia Basilica di sant'Antonio di Padova /Facebook  


Sfântul Anton s-a născut la 15 august 1195 în oraşul Lisabona, capitala Portugaliei, arată site-ul https://brcrd.com. La botez a primit numele de Ferdinand, mai apoi, când a intrat în Ordinul Franciscan, l-a schimbat în acela de Anton, conform site-ului www.sfinticatolici.ro. Când a împlinit vârsta de 15 ani, s-a călugărit într-o mănăstire care aparţinea călugărilor regulari ai Sfântului Augustin, aflată la doar câţiva kilometri de Lisabona. De aici a cerut să fie transferat la o mănăstire din Coimbra, aflată la circa 175 km de Lisabona. Acolo s-a dedicat studiului ştiinţelor umane şi teologice. Au fost ani importanţi pentru formarea sa umană şi intelectuală, după care, în anul 1219, a fost hirotonit preot, arată sursa citată.

 

 

Sursa foto: padova.com  


După un an, Anton a plecat de la augustinieni şi a intrat în Ordinul Franciscan, întemeiat de Sfântul Francisc din Assisi. A plecat spre a face misionarism în Africa şi după mai multe încercări pe mare, a ajuns în Sicilia (Italia).

 

 

Sursa foto: Pontificia Basilica di sant'Antonio di Padova /Facebook  


În anul 1221, cu ocazia marii adunări ţinute de Sfântul Francisc la Assisi (Adunarea rogojinilor), Anton a avut ocazia de a-l cunoaşte şi a vorbi cu el. Anton a fost ales, de însuşi Sfântul Francisc, ca să-i înveţe teologia pe ceilalţi călugări dintr-o mănăstire din Bologna.

 

 

Sursa foto: padova.com 


După câtva timp a mers în Franţa, unde a fost ales superior al mănăstirilor din partea sudică. În 1226, anul morţii sfântului Francisc, s-a întors în Italia, prin Sicilia, ca să ia parte la adunarea de la Assisi.

Un an mai târziu, a fost numit superior în Emilia, provincie care cuprindea toată Italia de Nord. În perioada cât a activat ca superior în Emilia a scris 52 de cuvântări (predici).

 

 

Sursa foto: Pontificia Basilica di sant'Antonio di Padova /Facebook  


În anul 1230, s-a întors la Padova, unde s-a îmbolnăvit de hidropizie, iar în ziua de 13 iunie 1231, la vârsta de 36 de ani, a trecut la Domnul. Chilia în care a murit s-a păstrat până astăzi şi este încorporată în biserica ce se numeşte "Arcella", din apropierea oraşului Padova.

După un an de la moartea sa, papa Grigore al IX-lea l-a trecut în sinaxar. În anul 1263, când s-a terminat construirea bazilicii din Padova, relicvele sale au fost înhumate sub altarul din capela care îi era închinată. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: catholicshrinebasilica.com

Afisari: 266

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi Greco-catolice Sf. m. Talaleu Romano-catolice Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul Sfântul Mucenic Talaleu este prăznuit de Biserică în ziua de 20 mai.

Documentare 20-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 mai

Este a 140-a zi a anului 2025. Au mai rămas 225 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 43 m și apune la 20 h 42 m. Luna răsare la 02 h 15 m și apune la 12 h 29 m. Ultimul Pătrar la 14 h 59 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 19-05-2025 10:55

Validarea rezultatului alegerilor și depunerea jurământului de către noul președinte al României (proceduri)

La 18 mai 2025, a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care au concurat candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan. Conform rezultatelor provizorii publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente la 19 mai 2025, ora 11:00, după centralizarea tuturor cel

Documentare 19-05-2025 10:00

19 mai - Ziua Mondială Fair Play (ONU)

La 19 mai 2025 este marcată, pentru prima dată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială Fair Play, o celebrare dedicată promovării sporturilor practicate în spiritul prieteniei, solidarității, toleranței, incluziunii și nediscriminării, conform https://www.un.org/. Climatul fair play c

Documentare 19-05-2025 07:30

Primul summit bilateral UE-Regatul Unit pe tema cooperării post-Brexit (19 mai)

Primul summit bilateral post-Brexit UE-Regatul Unit are loc în 19 mai 2025, la Londra. Potrivit https://www.europarl.europa.eu, se așteaptă un potențial draft de acord de securitate UE-Regatul Unit care ar putea include participarea acestui stat la schema de achiziție comună de arme a UE.

Documentare 19-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul

Documentare 19-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai

Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 18-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah

Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform

Documentare 18-05-2025 08:30

18 mai - Ziua internațională a muzeelor

În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag

Documentare 18-05-2025 08:00

18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA

Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI

Documentare 18-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit

Documentare 18-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,

Documentare 18-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai

Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy