BISERICI ŞI CATEDRALE: Bazilica Sf. Anton din Padova (Italia)

Bazilica Pontificală Sfântul Anton din Padova ("Basilica di Sant'Antonio da Padova") a fost construită în secolul al XIII-lea. Este a doua ca mărime din Italia, după Bazilica Sfântul Petru din Roma, potrivit www.bru-italia.eu. Unul din cele mai importante locuri de pelerinaj creştin din Italia (peste 6,5 milioane de pelerini anual), edificiul romano-catolic mai este denumit "Sfântul" ("Il'Santo") de către credincioşi şi pelerini, deoarece în interior sunt păstrate moaştele Sfântului Anton de Padova.
Biserica este recunoscută de Sfântul Scaun ca un sanctuar internaţional, menţionează www.santantonio.org. A fost construită din anul 1232 până în 1310 în stil romanic, cu elemente gotice, în cinstea Sfântului Anton de Padova, care a murit în anul 1231, la Arcella, în prezent parte a oraşului Padova din regiunea italiană Veneto.
Conform sursei citate anterior, cel care a proiectat şi construit catedrala este necunoscut; a fost probabil un franciscan de geniu, cu o vastă cultură figurativă.
Dacă, în ansamblu, clădirea maiestuoasă dezvăluie o influenţă puternică a Bazilicii Sf. Marcu din Veneţia, în structurile sale masive şi impunătoare bazilica este pur romanică, în timp ce întreaga absidă zveltă cu cele nouă capele radiale aparţine celui mai pur stil gotic. Aceste caracteristici diferite şi contrastante sunt îmbinate într-un întreg complex original, care individualizează bazilica, spre deosebire de orice altă biserică medievală. Exteriorul pare foarte pitoresc, mai ales văzut din absidă; în schimb interiorul este caracterizat de o grandoare austeră.
Sursa foto: Pontificia Basilica di sant'Antonio di Padova /Facebook
Capela Sf. Antonie din interior este o splendidă lucrare renascentistă, începută în 1500 şi finalizată la sfârşitul aceluiaşi secol. Ea adăposteşte moaştele Sfântului Anton, considerat ca fiind făcătoare de minuni. Capela este decorată cu nouă basolierefuri lucrate de importanţi sculptori ai epocii, reprezentând scene din viaţa Sfântului. În schimb, Capela "Madonna Mora" este partea care a rămas din străvechea biserică "Santa Maria Mater Domini", donată Sfântului Anton în 1229 de către episcopul de Padova, Iacopo. Vechea biserică a fost sfinţită de însuşi Sfântul Anton, unde, de altfel, a şi fost înmormântat conform dorinţelor sale. În 1229, lângă biserică a fost construită mănăstirea călugărilor, ctitorită probabil chiar de Sfântul Anton.
Sursa foto: Pontificia Basilica di sant'Antonio di Padova /Facebook
Există, totodată, Capela Fericitului Luca, un discipol al Sfântului Anton, şi Capela relicvelor sau comorii, construită spre sfârşitul sec. al XVII-lea în stil baroc somptuos proiectat de arhitectul sculptor Filippo Parodi. Altarul principal şi presbiteriul sunt delimitate de o balustradă elegantă (împodobită cu patru frumoase statui din bronz realizate de Tiziano Aspetti, în 1594).
Sursa foto: padova.com
Liturghiile sunt ţinute fără întrerupere în Capela Chivotului Sfântului, începută în 1550 de către Giovanni Minello, după planurile padovanului Andrea Briosco: altarul din centru, proiectat de Tiziano Aspetti (1593), are chivotul de marmură pe spatele verde cu rămăşiţele Sfântului; tavanul este decorat cu stucaturi, primul realizat în Veneto, de Giovanni Maria Falconetto (1533). Cea mai importantă decoraţie constă în cele nouă înalte reliefuri de pe pereţii absidei care înfăţişează scene din viaţa şi minunile Sfântului, opera unor sculptori celebri din secolul al XVI-lea (Sansovino, Minello şi Tullio Lombardo).
În fiecare an, în ziua de 13 iunie (ziua morţii Sfântului Anton) este sărbătoarea Sfântului, iar oraşul Padova se transformă într-un mare loc de pelerinaj.
Sursa foto: padova.com
Sfântul Anton de Padova a rămas în conştiinţa creştinismului universal ca cel care a făcut cele mai multe minuni, ajutând oamenii sărmani şi invalizii şi care a purtat peste tot Cuvântul Domnului. A fost numit "găsitorul lucrurilor pierdute", pentru că îi ajuta pe cei a căror lucruri se pierdeau sau erau furate. De asemenea, a fost numit şi "părintele săracilor" pentru că dădea pâine celor care nu aveau ce să mănânce. A murit la vârsta de 36 de ani, într-o mică biserică din apropierea oraşului Padova. Mai târziu, moaştele i-au fost aduse în noua bazilică construită, iar locul a generat lungi perioade de pelerinaj credincioşilor veniţi să se vindece, sau pur si simplu acelora care vin să se roage.
Sursa foto: Pontificia Basilica di sant'Antonio di Padova /Facebook
Sfântul Anton s-a născut la 15 august 1195 în oraşul Lisabona, capitala Portugaliei, arată site-ul https://brcrd.com. La botez a primit numele de Ferdinand, mai apoi, când a intrat în Ordinul Franciscan, l-a schimbat în acela de Anton, conform site-ului www.sfinticatolici.ro. Când a împlinit vârsta de 15 ani, s-a călugărit într-o mănăstire care aparţinea călugărilor regulari ai Sfântului Augustin, aflată la doar câţiva kilometri de Lisabona. De aici a cerut să fie transferat la o mănăstire din Coimbra, aflată la circa 175 km de Lisabona. Acolo s-a dedicat studiului ştiinţelor umane şi teologice. Au fost ani importanţi pentru formarea sa umană şi intelectuală, după care, în anul 1219, a fost hirotonit preot, arată sursa citată.
Sursa foto: padova.com
După un an, Anton a plecat de la augustinieni şi a intrat în Ordinul Franciscan, întemeiat de Sfântul Francisc din Assisi. A plecat spre a face misionarism în Africa şi după mai multe încercări pe mare, a ajuns în Sicilia (Italia).
Sursa foto: Pontificia Basilica di sant'Antonio di Padova /Facebook
În anul 1221, cu ocazia marii adunări ţinute de Sfântul Francisc la Assisi (Adunarea rogojinilor), Anton a avut ocazia de a-l cunoaşte şi a vorbi cu el. Anton a fost ales, de însuşi Sfântul Francisc, ca să-i înveţe teologia pe ceilalţi călugări dintr-o mănăstire din Bologna.
Sursa foto: padova.com
După câtva timp a mers în Franţa, unde a fost ales superior al mănăstirilor din partea sudică. În 1226, anul morţii sfântului Francisc, s-a întors în Italia, prin Sicilia, ca să ia parte la adunarea de la Assisi.
Un an mai târziu, a fost numit superior în Emilia, provincie care cuprindea toată Italia de Nord. În perioada cât a activat ca superior în Emilia a scris 52 de cuvântări (predici).
Sursa foto: Pontificia Basilica di sant'Antonio di Padova /Facebook
În anul 1230, s-a întors la Padova, unde s-a îmbolnăvit de hidropizie, iar în ziua de 13 iunie 1231, la vârsta de 36 de ani, a trecut la Domnul. Chilia în care a murit s-a păstrat până astăzi şi este încorporată în biserica ce se numeşte "Arcella", din apropierea oraşului Padova.
După un an de la moartea sa, papa Grigore al IX-lea l-a trecut în sinaxar. În anul 1263, când s-a terminat construirea bazilicii din Padova, relicvele sale au fost înhumate sub altarul din capela care îi era închinată. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: catholicshrinebasilica.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei