logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Carnavalul de la Veneţia, ediţia 2024

Imagine din galeria Agerpres

Carnavalul de la Veneţia este unul dintre cele mai spectaculoase evenimente anuale de acest gen din lume, alături de Carnavalul din Rio, Carnavalul de la Nisa şi Mardi Gras, carnavalul din New Orleans, Louisiana.

La data de 27 ianuarie 2024, manifestările dedicate Carnavalului de la Veneţia debutează cu un amplu program de pre-carnaval, menit să pregătească atmosfera pentru carnavalul propriu-zis, programat între 3 şi 13 februarie, arată portalul carnevale.venezia.it.

 


Ediţia de anul acesta a Carnavalului de la Veneţia îi este dedicată negustorului şi navigatorului veneţian Marco Polo (1254-1324), la 8 ianuarie împlinindu-se 700 de ani de la moartea acestuia. Astfel, spectacolele organizate cu prilejul carnavalului se vor axa pe ideile de explorare, descoperire şi călătorie. Sloganul ediţiei este "Ad Oriente" (Spre Orient).

Începând cu 27 ianuarie, Pieţele Campo Santa Margherita, Giacomo, Cassiano sau Formosa vor fi invadate de muzicanţi ambulanţi, acrobaţi şi clovni, ale căror reprezentaţii vor putea fi urmărite gratuit de trecători. În Piaţa Santo Stefano, aproximativ din oră în oră, sunt programate spectacole de teatru în aer liber, notează site-ul visit-venice-italy.com.

 


Biserica Santa Maria della Pieta găzduieşte concertul "Anotimpurile" de Antonio Vivaldi, în interpretarea celei mai cunoscute orchestre de cameră din Veneţia, Interpreti Veneziani. Tot la 27 ianuarie, la faimosul Teatru La Fenice, este pusă în scenă "La traviata", opera în trei acte compusă de Giuseppe Verdi.

Duminică, 28 ianuarie, are loc Festivalul bărcilor veneţiene, cu pornire din Dogana da Mar, în apropiere de Biserica Salute, cu punct terminus la Podul Rialto, unul dintre cele patru poduri care traversează Marele Canal.

 


La 3 februarie, participanţii la carnaval vor asista la grandioasa deschidere, ce include Festivalul "Mariilor", parada celor mai frumoase tinere cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani care sosesc cu gondolele în piaţa din faţa Palatului Santa Sofia, în centrul Veneţiei. Anul acesta, însă, lipseşte din program tradiţionalul "Zbor al îngerului", lansat din turnul clopotniţei Bazilicii San Marco, din cauza lucrărilor de întreţinere. Între orele 11.00 şi 13.00, în Piaţa San Marco este programată o paradă a costumelor de carnaval.

În restul zilelor, parada costumelor din San Marco are loc între orele 9.00 şi 17.00.


În anumite zile ale carnavalului, precum în datele 8, 10 şi 13 februarie, principalele evenimente se mută la Burano, insula colorată din laguna Veneţiei.

De-a lungul zilelor de carnaval, vizitatorii vor putea admira o expoziţie cu măştile realizate de maestrul Giorgio de Marchi, în complexul expoziţional Scuola Grande San Giovanni Evangelista. De asemenea, la muzeul Fondazione Querini Stampalia este deschisă expoziţia de fotografii "Veneţia lui Luigi Ferrigno", care documentează evoluţia carnavalului de-a lungul anilor.

Una dintre atracţiile principale ale ediţiei din 2024 este expoziţia de fotografie "Marco Polo nel Cinema col Cinema", deschisă la Arhivele Carlo Montanaro, care evidenţiază ecranizările celebrului personaj veneţian.

 


Având în vedere traiectoria călătoriilor lui Marco Polo, Carnavalul de la Veneţia din acest an cuprinde parade cu numeroase costume asiatice, mătăsuri şi dansuri tradiţionale din Mongolia şi China.

Direcţia artistică a ediţiei este semnată de Massimo Checchetto, director artistic al teatrului liric La Fenice.

În paralel cu manifestările carnavalului, o expoziţie etnografică de port tradiţional bihorean, intitulată "Bucuria sărbătorii", va putea fi vizitată, în Veneţia, în perioada 28 ianuarie - 8 februarie 2024, fiind organizată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, împreună cu Institutul Cultural Român şi găzduită de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, conform www.radioromania.ro.

 


În 2023, Carnavalul de la Veneţia s-a desfăşurat între 4 şi 21 februarie. Sloganul evenimentului a fost "Fă-ţi timp pentru semnele (zodiacale) ancestrale", inspirat din conceptele de Zodiac şi constelaţii. În cadrul festivităţii de deschidere, o barjă cu statuia unui unicorn şi dansatori a plutit pe Marele Canal. O franţuzoaică în vârstă de 40 de ani a fost declarată câştigătoarea premiului pentru cel mai bun costum. Creaţia, denumită "Astrostar", a fost confecţionată din sute de fragmente de oglinzi reprezentând semnele zodiacului.

În anul 2022, Carnavalul de la Veneţia a avut loc între zilele de 12 februarie şi 1 martie, potrivit carnevale.venezia.it/en/. Tema evenimentului a fost "Aminteşte-ţi viitorul", organizatorii anunţând astfel principalul element de noutate adus de ediţia din 2022: integrarea elementelor de realitate virtuală şi multimedia în paradele şi manifestările tradiţionale.

Istoria Carnavalului de la Veneţia începe în anul 1162, primul document scris care atestă această manifestare datând însă din 1268, când este menţionată şi folosirea măştilor, conform http://www.carnivalofvenice.com/. A fost autorizat oficial printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296, în care se stipula că toată lumea are dreptul la distracţie înainte de lăsatul secului pentru Postul Paştelui.

 


Carnavalul a luat o amploare internaţională în secolul al XVIII-lea, când tineri bogaţi din întreaga Europă veneau incognito la Veneţia să se distreze fără a fi recunoscuţi. Tradiţia a continuat până în 1930, când Benito Mussolini a interzis carnavalul.

Abia în 1979, un grup de veneţieni a hotărât să reînvie tradiţia. Ulterior, carnavalul şi măştile veneţiene au devenit un simbol pentru Cetatea Dogilor şi o atracţie pentru turiştii din întreaga lume.

Cel mai faimos magazin de măşti veneţiene este "Carta Alta", de unde pot fi achiziţionate de la măşti din plastic sau din material textil până la cele din ceramică. Alt magazin cunoscut este Ca Macana, ale cărei măşti au putut fi văzute în filmul ''Cu ochii larg închişi'' ("Eyes Wide Shut"), din 1999, regizat de Stanley Kubrik, potrivit http://www.camacana.com.

 

 


România a participat la Carnavalul de la Veneţia pentru prima dată, în calitate de invitat de onoare, la ediţia din anul 2008, desfăşurată în perioada 26 ianuarie-5 februarie. Propunerea a venit din partea Primăriei din Veneţia. Printre cei care au reprezentat România s-au numărat actorul Dan Puric, formaţia de căluşari din judeţul Olt, Teatrul Masca, Orchestra de Cameră Philarmonia.

În 2023, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Compania teatrală Pantakin, a organizat patru reprezentaţii ale spectacolului "Teatrul Măştilor", producţie a Teatrului Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu Jiu, în cadrul Carnavalului de la Veneţia, conform www.icr.ro. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA/AGERPRES FOTO

Afisari: 95

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)

În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform