Prinţesa Mary a Danemarcei, viitoare Regină Consoartă (fişă biografică)

La 14 ianuarie 2024, Mary Elizabeth, Alteţa Sa Regală Prinţesa Moştenitoare a Danemarcei, Contesă de Monpezat, va deveni Regina Consoartă odată cu urcarea pe tron a soţului ei, prinţul moştenitor Frederik, viitorul rege Frederik al X-lea.
Mary Elizabeth s-a născut la 5 februarie 1972 în Hobart, Tasmania, Australia. Este fiica cea mai mică a profesorului de matematică aplicată, John Dalgleish Donaldson (n. 5 sept. 1941) şi a Henriettei Clark Donaldson (n. 12 mai 1942-m. 20 nov. 1997). Cuplul s-a căsătorit la Edinburgh, Scoţia, la 31 august 1963, şi a emigrat în Australia, în acelaşi an. Ei au devenit cetăţeni australieni în 1975. La 5 septembrie 2001, profesorul John Donaldson s-a recăsătorit cu Susan Elizabeth (născută Horwood), o autoare din Marea Britanie.
Prinţesa Moştenitoare are două surori şi un frate: Jane Alison Stephens (n. 26 dec. 1965), Patricia Anne Bailey (n. 16 mart. 1968) şi John Stuart Donaldson (n. 9 iul. 1970), potrivit site-ului Casei Regale a Danemarcei, https://www.kongehuset.dk/.
Şi-a început educaţia la şcoala elementară "Clear Lake City" din Houston, Texas (1974-1975). A revenit la Hobart, unde a urmat Sandy Bay Infants School (1975-1977), apoi, Şcoala primară "Waimea Heights" (1978-1982). A studiat la Liceul "Taroona" (1983-1986), iar în următorii doi ani la "Hobart Matriculation College", unde a fost o sportivă activă. S-a înscris la Universitatea din Tasmania în 1989 şi a absolvit în 1994, cu o diplomă de licenţă în Comerţ şi Drept. A obţinut un Certificat în Publicitate de la Federaţia de Publicitate din Australia (AFA) şi un Certificat în Marketing Direct de la Asociaţia Australiană de Marketing Direct (1994-1996).
După absolvire, Prinţesa Moştenitoare s-a mutat la Melbourne, unde a deţinut funcţia de Account Executive pentru managementul clienţilor la Agenţia de Publicitate DDB Needham. Cariera sa a continuat cu o poziţie de Account Manager la MOJO Partners, tot în Melbourne. În 1998, a întreprins o călătorie în jurul Americii, dar a vizitat şi Europa şi Regatul Unit, mergând în Scoţia, unde a acceptat un contract de trei luni ca Account Manager în cadrul Rapp Collins Worldwide din Edinburgh. S-a întors în Australia la începutul anului 1999 şi a preluat poziţia de Account Director la Agenţia Internaţională de Publicitate "Young and Rubicam" din Sydney. A lucrat, pentru o perioadă scurtă de timp, cu o companie australiană mai mică, "Love", iar mai târziu a devenit director de vânzări şi membru al echipei de management de la Belle Property.
În prima jumătate a anului 2002, după ce a decis să se mute în Europa, Prinţesa Moştenitoare a lucrat pentru o scurtă perioadă la Paris, unde a predat limba engleză la o Şcoală de afaceri. În acelaşi an, Prinţesa Moştenitoare s-a mutat în Danemarca şi a fost angajată de Microsoft Business Solutions pe poziţia de consultant de proiect pentru dezvoltarea afacerii, comunicaţii şi marketing.
La 14 mai 2004, Mary Elizabeth Donaldson şi Prinţul Coroanei Frederik s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Catedrala din Copenhaga, festivităţile fiind organizate la Palatul Fredensborg. Prin căsătoria cu Prinţul Moştenitor al Danemarcei, Mary Elizabeth a devenit Alteţa Sa Regală Prinţesa Coroanei Mary Elizabeth a Danemarcei. Cei doi s-au întâlnit la Sydney, în 2000, în timpul Jocurilor Olimpice de vară.
Cuplul princiar are patru copii: prinţul Christian Valdemar Henri Jean (n. 15 oct. 2005), prinţesa Isabella Henrietta Ingrid Margrethe (n. 21 apr. 2007) şi gemenii - prinţul Vincent Frederik Minik Alexander şi prinţesa Josephine Sophia Ivalo Mathilda (n. 8 ian. 2011). Familia Prinţului Moştenitor locuieşte atât în Palatul lui Frederik al VIII-lea din Amalienborg, cât şi în Casa Cancelarului de la Palatul Fredensborg, conform https://www.kongehuset.dk/.
Prinţesa Mary şi-a început antrenamentul militar ca soldat în Garda Internă în 2008. A obţinut, pe rând, gradele de sergent (2009), locotenent (2009), prim-locotenent (2015), căpitan (2019) şi maior onorific (2023). A luat parte la un număr mare de activităţi şi exerciţii în cadrul Gărzilor Interne ale Armatei, Marinei şi Forţelor Aeriene.
Prinţesa Moştenitoare patronează numeroase organizaţii, instituţii şi fundaţii naţionale şi este membru de onoare al diferitelor asociaţii şi societăţi.
Încă de la început, Prinţesa Mary s-a concentrat să fie vocea celor care traversează o perioadă grea în viaţă; a promovării egalităţii şi în special a drepturilor fetelor şi femeilor; a sprijinirii eforturilor durabile şi a conservării naturii.
În 2007, a înfiinţat Fundaţia Mary, a cărei preşedintă este, care are ca obiectiv lupta împotriva izolării sociale în trei domenii prioritare: bullying şi bunăstare, violenţă domestică şi singurătate. Prin activitatea sa, printre altele, ca patroană a organizaţiilor daneze precum "Children, Youth & Grief", "The Christmas Seal Foundation" şi Fundaţia "Danish Mental Health", Prinţesa Moştenitoare sprijină în special lupta împotriva izolării sociale a celor care sunt deosebit de vulnerabili sau expuşi. În calitate de patroană a Federaţiei Daneze de Înot şi a Fundaţiei Daneze pentru Inimă, printre altele, Alteţa Sa Regală s-a concentrat şi asupra modului în care sportul şi mişcarea pot fi un punct focal pentru crearea unităţii şi a comunităţilor sigure.
În aceeaşi măsură, Prinţesa Moştenitoare sprijină eforturile Danemarcei de a fi o voce puternică la nivel internaţional şi în calitatea sa de patron al Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA) şi al Fundaţiei pentru Maternitate se concentrează în mod special pe promovarea condiţiilor şi drepturilor fetelor şi femeilor, cum ar fi, de exemplu, accesul la serviciile de sănătate şi dreptul de a decide asupra propriului corp şi asupra educaţiei. Patronează Biroul Regional al OMS pentru Europa şi este membră a Comisiei de nivel înalt ICPD25 (International Conference on Population and Development 25) a UNFPA şi a Centrului Internaţional de Cercetare privind Consiliul de Conducere al Femeilor.
Angajamentul Prinţesei Moştenitoare Mary în sustenabilitate, biodiversitate şi conservarea naturii se reflectă, în principal, în activitatea sa pentru WWF Danemarca, fiind preşedinte al fundaţiei din 2020. A lucrat mai mult de un deceniu la promovarea unei agende ecologice în industria de design şi modă în cadrul patronajului Agendei Globale de Modă. Soluţiile sustenabile daneze create pe baza meşteşugurilor tradiţionale sunt foarte căutate atât în ţară, cât şi în străinătate. Timp de aproape două decenii, Prinţesa Moştenitoare a participat la peste 70 de campanii de promovare a afacerilor atât în ţară cât şi în străinătate susţinând pe scară largă interesele daneze în domeniul afacerilor, culturii şi activităţilor de dezvoltare. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: THE PRINCELY HOUSE OF BATTENBERG/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: Fostul mare pugilist, campion mondial, Leonard Doroftei împlinește 55 de ani (10 aprilie)
Leonard Doroftei, unul dintre cei mai titrați pugiliști români, cu o carieră formidabilă la amatori și la profesioniști, s-a născut la Ploiești, la 10 aprilie 1970. A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor la sala din urbea ploieșteană unde antrena acesta, punând pentru prima dată mănușile în mâini la clubul 'Prahova' P
DOCUMENTAR: 15 ani de la tragedia aviatică de la Smolensk (10 aprilie)
În dimineața zilei de 10 aprilie 2010, un avion Tupolev 154M s-a prăbușit în apropiere de Smolensk, Rusia, fără să existe supraviețuitori. Aeronava decolase din capitala Poloniei, Varșovia, și se îndrepta spre Federația Rusă unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare ale victimelor masacrului din 1940 din pădurea de la Katyn, din apropi
10 aprilie - Ziua Sportului Curat
Ziua Sportului Curat este marcată în fiecare an la data de 10 aprilie, pentru a atrage atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, un flagel care afectează sportul, dar și întreaga societate, potrivit site-ului oficial al Agenției Naționale Anti-Doping, www.anad.gov.ro. Această zi a
Nou summit al 'Coaliției voluntarilor' pe 10 aprilie, la Bruxelles
Miniștrii apărării din țările 'voluntare' aliate ale Ucrainei se vor reuni pe 10 aprilie 2025, la Bruxelles, pentru a contura viitoarele garanții se securitate pentru Kiev, în caz de încetare a focului, a anunțat, la 28 martie 2025, o sursă din Ministerul Apărării francez, conform AFP și https://www.ukri
CITATUL ZILEI
'Deși ploaia, după natura ei, este la fel de generoasă, în grădină cresc lalele, iar în pustiu mărăcini.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
Prezidențiale2025/ Reguli privind etichetarea materialelor de publicitate politică
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 se desfășoară în intervalul 4 aprilie, ora 00:00 - 3 mai, ora 7:00. Actorii politici participanți la alegeri au obligația de a însoți toate materialele politice publicitare, cu excepția celor de natură exclusiv audio sau exclusiv de tipul unui text publicat în mediul online, de o etichetă care
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima Greco-catolice Sf. m. Terenție, Pompei, Maxim, Macarie, African și cei împreună cu ei; Sf. Gemma Galgani Romano-catolice Ss. Apoloniu, pr. m.; Macarie Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, Af
Prezidențiale2025/ Prezența la vot a românilor din diaspora la alegerile prezidențiale (1992-2024)
Din datele privind participarea românilor din străinătate la alegerile prezidențiale de după 1989 reiese că cea mai slabă prezență s-a înregistrat în anul 2000, iar cea mai ridicată participare s-a evidențiat la scrutinul din 2019. O prezență și mai mare decât în 2019 s-a înregistrat, la primul tur al alegerilor prezidențiale, dar acesta a
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024
Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora Președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 aprilie
Este a 100-a zi a anului 2025. Au mai rămas 265 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 41 m și apune la 19 h 54 m. Luna răsare la 17 h 32 m și apune la 05 h 41 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică ocupă orașul german Königsberg (9 aprilie 1945)
Bătălia pentru Prusia de Est s-a încheiat cu asediul armatei sovietice, în 1945, asupra orașelor Königsberg (9 aprilie, devenit apoi Kaliningrad) și Pillau (26 aprilie, devenit Baltiysk), potrivit https://eng.navalmuseum.ru/. Bătălia de la Königsberg a fost unul dintre cele mai dis
Nordic EV Summit, conferința anuală dedicată mașinilor electrice, la Oslo (9-10 aprilie)
La 9-10 aprilie 2025, are loc, la Oslo, în Capitala Norvegiei, unul dintre cele mai importante eveniment de pe continentul european dedicat mașinilor electrice, Nordic EV Summit, aducând laolaltă din spațiul internațional o comunitate amplă a celor implicați în industria dedicată mobilității electrice, potrivit
CITATUL ZILEI
'Nu-i pe lume comoară pe care s-o găsești fără trudă; omul nepăsător comoară nu va găsi.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Eupshie; Sf. Cuv. Vadim Greco-catolice Sf. m. Eupsihie din Cezareea Romano-catolice Fer. Ubald, călug. Sfântul Mucenic Eupshie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 aprilie. S-a născut în Cezareea Capadociei d
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două