logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prinţesa Mary a Danemarcei, viitoare Regină Consoartă (fişă biografică)

Image

La 14 ianuarie 2024, Mary Elizabeth, Alteţa Sa Regală Prinţesa Moştenitoare a Danemarcei, Contesă de Monpezat, va deveni Regina Consoartă odată cu urcarea pe tron a soţului ei, prinţul moştenitor Frederik, viitorul rege Frederik al X-lea.

Mary Elizabeth s-a născut la 5 februarie 1972 în Hobart, Tasmania, Australia. Este fiica cea mai mică a profesorului de matematică aplicată, John Dalgleish Donaldson (n. 5 sept. 1941) şi a Henriettei Clark Donaldson (n. 12 mai 1942-m. 20 nov. 1997). Cuplul s-a căsătorit la Edinburgh, Scoţia, la 31 august 1963, şi a emigrat în Australia, în acelaşi an. Ei au devenit cetăţeni australieni în 1975. La 5 septembrie 2001, profesorul John Donaldson s-a recăsătorit cu Susan Elizabeth (născută Horwood), o autoare din Marea Britanie.

Prinţesa Moştenitoare are două surori şi un frate: Jane Alison Stephens (n. 26 dec. 1965), Patricia Anne Bailey (n. 16 mart. 1968) şi John Stuart Donaldson (n. 9 iul. 1970), potrivit site-ului Casei Regale a Danemarcei, https://www.kongehuset.dk/.

 



Şi-a început educaţia la şcoala elementară "Clear Lake City" din Houston, Texas (1974-1975). A revenit la Hobart, unde a urmat Sandy Bay Infants School (1975-1977), apoi, Şcoala primară "Waimea Heights" (1978-1982). A studiat la Liceul "Taroona" (1983-1986), iar în următorii doi ani la "Hobart Matriculation College", unde a fost o sportivă activă. S-a înscris la Universitatea din Tasmania în 1989 şi a absolvit în 1994, cu o diplomă de licenţă în Comerţ şi Drept. A obţinut un Certificat în Publicitate de la Federaţia de Publicitate din Australia (AFA) şi un Certificat în Marketing Direct de la Asociaţia Australiană de Marketing Direct (1994-1996).

După absolvire, Prinţesa Moştenitoare s-a mutat la Melbourne, unde a deţinut funcţia de Account Executive pentru managementul clienţilor la Agenţia de Publicitate DDB Needham. Cariera sa a continuat cu o poziţie de Account Manager la MOJO Partners, tot în Melbourne. În 1998, a întreprins o călătorie în jurul Americii, dar a vizitat şi Europa şi Regatul Unit, mergând în Scoţia, unde a acceptat un contract de trei luni ca Account Manager în cadrul Rapp Collins Worldwide din Edinburgh. S-a întors în Australia la începutul anului 1999 şi a preluat poziţia de Account Director la Agenţia Internaţională de Publicitate "Young and Rubicam" din Sydney. A lucrat, pentru o perioadă scurtă de timp, cu o companie australiană mai mică, "Love", iar mai târziu a devenit director de vânzări şi membru al echipei de management de la Belle Property.

În prima jumătate a anului 2002, după ce a decis să se mute în Europa, Prinţesa Moştenitoare a lucrat pentru o scurtă perioadă la Paris, unde a predat limba engleză la o Şcoală de afaceri. În acelaşi an, Prinţesa Moştenitoare s-a mutat în Danemarca şi a fost angajată de Microsoft Business Solutions pe poziţia de consultant de proiect pentru dezvoltarea afacerii, comunicaţii şi marketing.

 



La 14 mai 2004, Mary Elizabeth Donaldson şi Prinţul Coroanei Frederik s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Catedrala din Copenhaga, festivităţile fiind organizate la Palatul Fredensborg. Prin căsătoria cu Prinţul Moştenitor al Danemarcei, Mary Elizabeth a devenit Alteţa Sa Regală Prinţesa Coroanei Mary Elizabeth a Danemarcei. Cei doi s-au întâlnit la Sydney, în 2000, în timpul Jocurilor Olimpice de vară.

 



Cuplul princiar are patru copii: prinţul Christian Valdemar Henri Jean (n. 15 oct. 2005), prinţesa Isabella Henrietta Ingrid Margrethe (n. 21 apr. 2007) şi gemenii - prinţul Vincent Frederik Minik Alexander şi prinţesa Josephine Sophia Ivalo Mathilda (n. 8 ian. 2011). Familia Prinţului Moştenitor locuieşte atât în Palatul lui Frederik al VIII-lea din Amalienborg, cât şi în Casa Cancelarului de la Palatul Fredensborg, conform https://www.kongehuset.dk/.

 



Prinţesa Mary şi-a început antrenamentul militar ca soldat în Garda Internă în 2008. A obţinut, pe rând, gradele de sergent (2009), locotenent (2009), prim-locotenent (2015), căpitan (2019) şi maior onorific (2023). A luat parte la un număr mare de activităţi şi exerciţii în cadrul Gărzilor Interne ale Armatei, Marinei şi Forţelor Aeriene.

Prinţesa Moştenitoare patronează numeroase organizaţii, instituţii şi fundaţii naţionale şi este membru de onoare al diferitelor asociaţii şi societăţi.

Încă de la început, Prinţesa Mary s-a concentrat să fie vocea celor care traversează o perioadă grea în viaţă; a promovării egalităţii şi în special a drepturilor fetelor şi femeilor; a sprijinirii eforturilor durabile şi a conservării naturii.

În 2007, a înfiinţat Fundaţia Mary, a cărei preşedintă este, care are ca obiectiv lupta împotriva izolării sociale în trei domenii prioritare: bullying şi bunăstare, violenţă domestică şi singurătate. Prin activitatea sa, printre altele, ca patroană a organizaţiilor daneze precum "Children, Youth & Grief", "The Christmas Seal Foundation" şi Fundaţia "Danish Mental Health", Prinţesa Moştenitoare sprijină în special lupta împotriva izolării sociale a celor care sunt deosebit de vulnerabili sau expuşi. În calitate de patroană a Federaţiei Daneze de Înot şi a Fundaţiei Daneze pentru Inimă, printre altele, Alteţa Sa Regală s-a concentrat şi asupra modului în care sportul şi mişcarea pot fi un punct focal pentru crearea unităţii şi a comunităţilor sigure.

În aceeaşi măsură, Prinţesa Moştenitoare sprijină eforturile Danemarcei de a fi o voce puternică la nivel internaţional şi în calitatea sa de patron al Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA) şi al Fundaţiei pentru Maternitate se concentrează în mod special pe promovarea condiţiilor şi drepturilor fetelor şi femeilor, cum ar fi, de exemplu, accesul la serviciile de sănătate şi dreptul de a decide asupra propriului corp şi asupra educaţiei. Patronează Biroul Regional al OMS pentru Europa şi este membră a Comisiei de nivel înalt ICPD25 (International Conference on Population and Development 25) a UNFPA şi a Centrului Internaţional de Cercetare privind Consiliul de Conducere al Femeilor.

Angajamentul Prinţesei Moştenitoare Mary în sustenabilitate, biodiversitate şi conservarea naturii se reflectă, în principal, în activitatea sa pentru WWF Danemarca, fiind preşedinte al fundaţiei din 2020. A lucrat mai mult de un deceniu la promovarea unei agende ecologice în industria de design şi modă în cadrul patronajului Agendei Globale de Modă. Soluţiile sustenabile daneze create pe baza meşteşugurilor tradiţionale sunt foarte căutate atât în ţară, cât şi în străinătate. Timp de aproape două decenii, Prinţesa Moştenitoare a participat la peste 70 de campanii de promovare a afacerilor atât în ţară cât şi în străinătate susţinând pe scară largă interesele daneze în domeniul afacerilor, culturii şi activităţilor de dezvoltare. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: THE PRINCELY HOUSE OF BATTENBERG/Facebook

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 22-01-2025 18:49

A murit scriitorul Constantin Abăluță (fișă biografică)

Scriitorul Constantin Abăluță a murit la vârsta de 86 de ani, a anunțat președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian. 'Un om distins, un cărturar, un poet sensibil, Constantin Abăluță ne-a părăsit cu discreție, pe vârfurile sufletului...', a transmis Varujan Vosganian într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de soc

Documentare 22-01-2025 11:23

Fostul mare handbalist Cornel Oțelea a decedat la vârsta de 84 de ani (fișă biografică)

Fostul mare handbalist Cornel Oțelea, câștigător a trei titluri mondiale cu echipa națională a României, a încetat din viață, miercuri, 22 ianuarie 2025, la vârsta de 84 de ani. 'Ne-a părăsit

Documentare 22-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița americană Diane Lane

Diane Lane, actriță americană, este cunoscută pentru rolurile din filmele 'The Outsiders', 'Under the Tuscan Sun', 'The Perfect Storm' sau 'Man of Steel'. Interpretarea ei din drama 'Unfaithful' (2002) i-a adus nominalizările pentru cea mai bună actriță la Premiile Academiei, la Premiile Screen Actors Guild și la Globul de Aur.

Documentare 22-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Chiar dacă vom găsi o teorie unificată, nu vom putea face deci decât predicții statistice. Va trebui, totodată, să abandonăm concepția potrivit căreia există un singur univers observat. În locul ei, va trebui adoptată o imagine în care se află toate universurile posibile cu o anumită distribuție de probabilitate. Acest tablou poate explica de ce u

Documentare 22-01-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 ianuarie

Ortodoxe Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul Greco-catolice Sf. ap. Timotei; Sf. cuv. m. Anastasie Persanul Romano-catolice Sf. Vincențiu, diacon m.; Fer. Laura, m. Sfântul Apostol Timotei este pomenit în calendarul creștin ortod

Documentare 22-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 ianuarie

Este a 22-a zi a anului 2025. Au mai rămas 343 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 44 m și apune la 17 h 11 m. Luna răsare la 01 h 12 m și apune la 11 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)

Documentare 21-01-2025 08:00

DOCUMENTAR: 120 de ani de la nașterea designerului Christian Dior (21 ianuarie)

Designerul Christian Dior s-a născut la 21 ianuarie 1905, în Granville, un mic oraș din provincia franceză Normandia. A locuit aici până la vârsta de cinci ani, când întreaga lui familie s-a mutat la Paris. Cu toate că era pasionat de artă și își exprimase interesul de a deveni arhitect, la insistențele părinților a studiat

Documentare 21-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''O glumă proastă zice că motivul pentru care nu am fost contactați de o civilizație extraterestră este că civilizațiile tind să se autodistrugă atunci când ating stadiul nostru. Am însă destulă încredere în bunul-simț al publicului și cred că putem dovedi falsitatea acestei afirmații''. - Stephen W. Hawking (''Visul lui Einste

Documentare 21-01-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Mc. Neofit; Sf. Mc. Agnia din Roma Greco-catolice Sf. cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. m. Neofit; Sf. m. Agneza Romano-catolice Sf. Agneza, fc. m. Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul este pomenit în

Documentare 21-01-2025 05:34

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 ianuarie

Este a 21-a zi a anului 2025. Au mai rămas 344 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 44 m și apune la 17 h 10 m. Luna răsare la 00 h 08 m și apune la 10 h 56 m. Luna la Ultimul Pătrar 22 h 30 m. Alinierea planetelor Marte, Jupiter, Uranus, Neptun, Venus și Saturn AGERPRES/(D

Documentare 20-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Regizorul italian Federico Fellini

Federico Fellini a fost unul dintre cei mai mari regizori ai cinematografiei mondiale din toate timpurile. Opt dintre filmele sale au fost recompensate cu premii Oscar ale Academiei Americane de Film la diferite secțiuni: ''I Vitelloni'' (1953), ''La strada'' (1954), ''Le notti di Cabiria'' (1957), ''La Dolce Vita'&

Documentare 20-01-2025 10:00

Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial, la Davos (20-24 ianuarie 2025)

În 2025, a 55-a ediție a Reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF) are loc între 20 și 24 ianuarie în Davos, Elveția. Întâlnirea de anul acesta se desfășoară sub tema ''Colaborare pentru Era Inteligentă'' (Collaboration for the Intelligent Age), iar evenimentele sunt accesibile publicului larg cu

Documentare 20-01-2025 09:00

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (20-26 ianuarie)

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în a doua jumătate a lunii ianuarie, în mai multe țări începând pe 20 ianuarie 2025, fiind axată pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la sănătatea colului uterin. Această săptămână, un eveniment paneuropean inițiat de Asociația Europeană p

Documentare 20-01-2025 08:00

DOCUMENTAR: Zodia Vărsătorului (20 ianuarie - 18 februarie)

Zodia Vărsător (Aquarius în limba latină) reprezintă cel de-al 11-lea semn astrologic din zodiacul european (care cuprinde 12 zodii), originar din constelația Vărsător. Sub zodiacul tropical, Soarele se află în zodia Vărsător între aproximativ 20 ianuarie și 18 februarie, potrivit www.britannica.com.

Documentare 20-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Dacă acceptăm faptul că nu putem împiedica știința și tehnologia să schimbe lumea noastră, putem încerca să ne asigurăm cel puțin că schimbările făcute merg într-o direcție bună. Într-o societate democratică, aceasta înseamnă că publicul trebuie să înțeleagă elementele științei, astfel încât să poată lua decizii pe ba