logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''Ora Guvernului'': procedură şi cronologie (2020-2023)

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, este aşteptat la Camera Deputaţilor, la 13 noiembrie 2023, ora 16.00, la dezbaterea "Ora Guvernului", cu tema "Riscul de suspendare al fondurilor europene pentru România cauzat de deficitul uriaş". Dezbaterea are loc la solicitarea Grupului parlamentar AUR, potrivit site-ului https://www.cdep.ro.

Mecanismul de control parlamentar "Ora Guvernului"

Dezbaterea "Ora Guvernului" este o procedură care face parte din mecanismul de control parlamentar exercitat de legislativ la adresa guvernului şi se desfăşoară atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, în baza Regulamentelor separate ale celor două camere.

Sesiunile din cadrul "Orei Guvernului" sunt dezbateri pe teme politice de interes major la care participă doi miniştri. Acestea au loc în timpul sesiunilor ordinare, în fiecare zi de luni (la Cameră), de obicei, în intervalul orar 16.00-18.00, cu excepţia zilei dedicate "Orei prim-ministrului". Dezbaterile politice se organizează atât la iniţiativa opoziţiei, cât şi a puterii, alternativ, se arată în Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Tema dezbaterii este prezentată de reprezentantul grupului parlamentar care a solicitat dezbaterea, având la dispoziţie 5 minute. La rândul său, ministrul invitat la dezbateri are la dispoziţie 5 minute pentru a răspunde. Reprezentantul grupului care a solicitat prezenţa miniştrilor poate cere lămuriri suplimentare, având la dispoziţie 3 minute. Şi celelalte grupuri parlamentare au la dispoziţie câte 3 minute pentru a-şi prezenta punctul de vedere, excepţie făcând cel mai mare grup parlamentar din opoziţie, care are la dispoziţie 5 minute.

La Senat, "Ora Guvernului" se desfăşoară după o procedură asemănătoare cu cea prevăzută de la Camera Deputaţilor.

Alături de mecanismul "Ora Guvernului", există şi procedura "Ora prim-ministrului", la care este invitat primul-ministru, o dată pe lună. Dacă în privinţa "Orei Guvernului" nu se prevede obligativitatea miniştrilor de a fi prezenţi, prim-ministrul are obligaţia de a participa la sesiunea "Ora prim-ministrului" (art. 183, Regulamentul Senatului şi art. 209 din Regulamentul Camerei Deputaţilor; surse: www.cdep.ro şi www.senat.ro).

Alături de întrebările parlamentare şi interpelări, mecanismele "Ora Guvernului" şi "Ora premierului" sunt instrumente prin care parlamentul îşi exercită funcţia sa de control la adresa guvernului.

***

Miniştri prezenţi la "Ora Guvernului" în legislatura 2020-2024 (cronologie)

15 februarie 2021: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost invitat, de grupul parlamentar al PSD, la "Ora Guvernului", pe tema "situaţiei spitalelor din România în ceea ce priveşte măsurile preventive, gestionarea şi managementul riscurilor în saloanele în care sunt amplasate şi/sau se utilizează instalaţii de furnizare oxigen pentru pacienţi", se arată în solicitarea depusă de deputaţii PSD. Întrucât la 15 februarie în Camera Deputaţilor s-a dezbătut o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, PSD a renunţat la dezbaterea din cadrul "Orei Guvernului".

17 mai 2021: Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a participat în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la dezbaterea cu tema "Prezentarea Raportului preliminar întocmit de Ministerul Sănătăţii privind raportarea deceselor COVID-19 şi de clarificare a diferenţelor dintre sistemele de raportare", iniţiată de PSD.

22 iunie 2021: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost prezent la "Ora Guvernului", în Camera Deputaţilor, la solicitarea grupului parlamentar al AUR, pe tema "viitorului mineritului de cărbune şi uraniu în România".

27 septembrie 2021: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la dezbaterea politică cu tema "Situaţia creşterii explozive a facturilor la energie", solicitată de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

4 octombrie 2021: Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost invitat de grupul parlamentar al PSD, în plenul Camerei Deputaţilor, la 4 octombrie 2021, la "Ora Guvernului", pe tema respectării măsurilor împotriva pandemiei de COVID-19. Bode a anunţat că nu putea fi prezent, deoarece la aceeaşi oră era programată şedinţa de Guvern, solicitând conducerii Camerei reprogramarea dezbaterii.

28 februarie 2022: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost invitat să participe la 28 februarie 2022, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea "Ora Guvernului", pentru a da explicaţii în legătură cu facturile la energie electrică şi gaze naturale. Solicitarea a venit din partea grupului parlamentar al USR. Ministrul Virgil Popescu a informat că nu poate participa la "Ora Guvernului", fiind plecat din ţară.

19 aprilie 2022: Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la solicitarea grupului parlamentar AUR, "să dea socoteală în faţa Parlamentului în privinţa funcţiei pe care o deţine secretarul de stat Raed Arafat în cadrul DSU, în condiţiile unor suspiciuni rezonabile exprimate recent în spaţiul public în privinţa unei potenţiale uzurpări de calităţi oficiale".

27 aprilie 2022: Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a fost prezent la "Ora Guvernului" în plenul Senatului, la invitaţia grupului parlamentar al USR, tema dezbaterii fiind "Perspectiva deteriorării puterii de cumpărare a românilor, a finanţelor publice şi a echilibrelor macroeconomice ale României".

30 mai 2022: Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a participat la "Ora Guvernului" din plenul Camerei Deputaţilor, la invitaţia grupului parlamentar al USR.

17/24 octombrie 2022: Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a fost invitat să participe la 17 şi 24 octombrie în plenul Camerei Deputaţilor, la procedura parlamentară ''Ora Guvernului'', la dezbaterea intitulată "Prin gafe repetate şi amplificarea propagandei ruseşti, ministrul Apărării creează prejudicii României în relaţia cu partenerii UE şi NATO", pentru a da explicaţii cu privire la o serie de declaraţii referitoare la negocierea cu Rusia în contextul agresiunii din Ucraina. Vasile Dîncu nu a fost prezent la dezbatere pe 17 octombrie, anunţând că este în vizită în Georgia. La 24 octombrie, nu a mai apucat să participe la dezbaterea parlamentară, anunţându-şi demisia din funcţia de ministru al Apărării.

21 noiembrie 2022: Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost invitat la "Ora Guvernului", de parlamentarii USR, pentru a da explicaţii despre stadiul îndeplinirii jalonului 215 din PNRR, respectiv pachetul legislativ referitor la pensiile speciale, a anunţat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, deputatul Ionuţ Moşteanu.

5 decembrie 2022: Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost prezent la dezbaterea "Ora Guvernului" din Camera Deputaţilor, pentru discuţii pe tema lemnelor de foc pentru populaţie. Invitaţia a aparţinut AUR.

15 februarie 2023: Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat, la Senat, la "Ora Guvernului", la invitaţia USR, să explice declaraţiile sale privind achitarea definitivă a lui Dan Hosu, soţul fostei şefe DIICOT, Giorgiana Hosu, fără să existe o sentinţă în acest sens.

8 martie 2023: Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a fost prezent, în plenul Senatului, la "Ora Guvernului", ca urmare a invitaţiei adresate de grupul senatorial al USR pe tema "modalităţilor de finanţare a deficitului bugetar pentru anul 2023".

20 martie 2023: Ministrul Sportului, Eduard Novak, a fost prezent la dezbaterea "Ora Guvernului" de la Camera Deputaţilor, la invitaţia grupului parlamentar al USR. Tema dezbaterilor politice a fost reprezentată de necesitatea clarificării cazurilor de potenţiale conflicte de interese la nivelul ministerului.

27 martie 2023: Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea "Ora Guvernului" pe temele Schengen şi Bîstroe, la invitaţia grupului parlamentar al AUR.

5 aprilie 2023: Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a participat, în plenul Senatului, la procedura "Ora Guvernului" pe tema proiectelor de lege a educaţiei, recent adoptate în guvern, la solicitarea grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România, conform https://senat.ro/.

11 aprilie 2023: Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a fost prezent în Camera Deputaţilor, la dezbaterea "Ora Guvernului", la solicitarea grupului parlamentar al USR, pe tema "Dezastrul încasărilor la buget din primele 3 luni ale anului. Situaţia îngrijorătoare a deficitului bugetar".

10 mai 2023: Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a participat la "Ora Guvernului" de la Senat, la solicitarea Grupului parlamentar al USR, pe tema renegocierii PNRR.

3 octombrie 2023: Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a participat, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea "Ora Guvernului", cu tema "Cum pregăteşte Ministerul de Interne lupta împotriva drogurilor? Strategiile şi măsurile Ministerului de Interne pentru combaterea traficului de droguri", la solicitarea făcută de Grupul parlamentar al USR.

11 octombrie 2023: Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a participat în plenul Senatului, la dezbaterea "Ora Guvernului'', la solicitarea USR, pentru a da explicaţii privind prăbuşirea dronelor ruseşti pe teritoriul României şi pregătirea ţării noastre în contextul războiului de la graniţă.

7 noiembrie 2023: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a participat în plenul Senatului la "Ora Guvernului", pentru a clarifica unele aspecte referitoare la Strategia de vaccinare a populaţiei, la invitaţia AUR, informează site-ul https://www.senat.ro/. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice