logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

O PERSONALITATE PE ZI: Regina Sofia a Spaniei

Image

Regina Sofia a Spaniei s-a născut la 2 noiembrie 1938, la Atena, purtând numele Sofia Margarita Victoria Federica. A fost prima fiică a regelui Paul I al Greciei şi a reginei Frederica de Hanovra. Sofia a fost sora fostului rege Constantin al II-lea al Greciei (n. 1940-m.2023) şi a prinţesei Irene a Greciei şi Danemarcei (n. 1942), potrivit site-ului oficial al Casei Regale a Spaniei, https://casareal.es.

 


Sofia Margarita Victoria Federica şi-a petrecut copilăria în Egipt şi Africa de Sud, în condiţiile în care familia sa a fost forţată să plece în exil, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A revenit în Europa, în 1946, continuându-şi studiile la şcoala cu internat Schloss Salem din Germania. A ajuns, apoi, în Grecia, unde a urmat cursuri de îngrijire a copiilor, de muzică şi arheologie. A fost rezervă în echipa de navigaţie a Greciei în cadrul Jocurilor Olimpice de la Roma, din 1960.

 



La 14 mai 1962, Sofia Margarita s-a căsătorit, la Atena, cu prinţul Juan Carlos de Borbon y Borbon, născut la Roma, la 5 ianuarie 1938, unde părinţii săi, împreună cu regele Alfons al XIII-lea (1886-1931), bunicul său patern, trăiau în exil încă din 1931. Alfons al XIII-lea a murit în 1941, după ce renunţase la tron în favoarea celui de-al treilea fiu al său, tatăl lui Juan Carlos, Don Juan de Borbon y Battenberg, conte de Barcelona şi şef al Casei Regale spaniole în exil (1941-1975). Mama fostului rege Juan Carlos a fost Maria Mercedes, născută prinţesă de Borbon-Sicilia (1910-2000).

Prinţul Juan Carlos şi prinţesa Sofia au locuit la Palatul La Zarzuela. Prima lor fiică, Alteţa Sa Regală Infanta Elena, s-a născut în 1963, urmată doi ani mai târziu de Infanta Cristina şi, în 1968, de prinţul Felipe de Asturias, care din 1977 a purtat titlul de moştenitor al tronului.

 


La 22 noiembrie 1975, Juan Carlos a fost proclamat rege, după moartea şefului statului, Francisco Franco. Regele Juan Carlos I a instaurat democraţia în Spania cu ajutorul soţiei sale, care încă de la început a avut un rol important în cadrul Casei regale (chiar dacă nu a avut atribuţii constituţionale). Regina Sofia, care vorbeşte pe lângă greacă şi spaniolă, germana, engleza şi franceza, l-a însoţit pe monarhul spaniol la toate evenimentele instituţionale necesare, dar a şi luat parte la activităţi formale de una singură, reprezentând Casa Regală. Pe durata domniei soţului ei, regina Sofia a călătorit în zeci de ţări, iar angajamentul ei principal a fost legat de Fundaţia culturală care îi poartă numele şi al cărei preşedinte executiv este. Astfel, regina a promovat proiecte educaţionale, umanitare şi în domeniul sanitar, ajutând vârstnici, imigranţi şi persoane cu dizabilităţi din America Latină sau Orientul Apropiat, dar şi în Spania. De asemenea, a luat parte la o serie de proiecte internaţionale de promovare a femeilor din mediul rural şi de dezvoltare a microcreditelor pentru persoanele defavorizate, conform aceluiaşi site.

Din 2002 până în 2007, una dintre principalele linii de acţiune ale Fundaţiei, a fost Proiectul Alzheimer, al cărui principal exponent este Centrul Alzheimer, inaugurat în 2007, la Vallecas (Madrid), unde, până în prezent, au fost realizate 27 de proiecte de cercetare - şase dintre ele la scară internaţională. Fundaţia a produs, de asemenea, peste 60 de publicaţii ştiinţifice şi 38 de comunicări pentru conferinţe şi întâlniri ştiinţifice. În prezent, derulează un proiect de cercetare privind diagnosticarea precoce, "Proiectul Vallecas", dotat cu 1,8 milioane de euro, ce beneficiază de ajutorul a o mie de voluntari. Mai mult, a fost creată o unitate de îndrumare în diagnosticare, în scop de diagnostic şi pentru cercetarea acestei boli. Centrul Alzheimer al Fundaţiei "Regina Sofia", în ceea ce priveşte furnizarea de asistenţă medicală, este administrat de Comunitatea Autonomă Madrid, iar în ceea ce priveşte cercetarea, de către Fundaţia Centrul de Cercetare pentru Boli Neurologice (CIEN). Acesta constă dintr-o unitate rezidenţială pentru 156 de pacienţi cu Alzheimer, un centru de zi pentru 40 de pacienţi, o unitate de cercetare privind boala Alzheimer şi un centru de formare pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii, membrii familiei şi voluntari.

 


Regina Sofia este preşedinte de onoare al diferitelor instituţii culturale şi muzicale, inclusiv al Şcolii Superioare de Muzică "Regina Sofia". De asemenea, este membru de onoare al Academiei Regale de Arte Frumoase din San Fernando şi al Academiei Regale de Istorie. Ea a primit doctorate onorifice de la Universităţile din Rosario (Bogota), Valladolid, Cambridge, Oxford, Georgetown, Evora, New York şi Seisen (Tokyo).

La 2 iunie 2014, după 39 de ani de domnie, regele Juan Carlos al Spaniei a declarat, în cadrul unui mesaj transmis în direct la radio şi la televiziune, că a decis să renunţe la Coroană în favoarea fiului său, prinţul Felipe de Asturias. În cadrul unei ceremonii organizate la 18 iunie 2014, la Palatul Regal din Madrid, regele Juan Carlos a promulgat legea organică a abdicării, care a intrat în vigoare a doua zi. La 19 iunie 2014, Felipe al VI-lea a fost proclamat rege al Spaniei în faţa legislativului spaniol, în urma unei ceremonii solemne desfăşurate în sala de plen a Congresului Deputaţilor, în dreptul coroanei şi sceptrului monarhiei spaniole.

Guvernul spaniol a aprobat la 13 iunie 2014, decretul de lege care reglementează titlurile, onorurile şi modul de adresare către membrii familiei regale. Potrivit acestui decret, regii Juan Carlos şi Sofia ai Spaniei îşi vor păstra titlurile, cu caracter onorific, pe tot parcursul vieţii. AGERPRES/(Documentare - Irina-Andreea Cristea; editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.me.popsugar.com

Afisari: 193

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)

În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform