DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani.
Născută la 16 mai 1970 în capitala Argentinei, Buenos Aires, Gabriela Beatriz Sabatini și-a descoperit pasiunea pentru tenis din copilărie. În aprilie 1978, a participat la primul turneu local, pe care l-a și câștigat.
În iulie 1981, a participat la primul turneu în afara Argentinei, faimosul ''Banana Bowl'' din Sao Paulo, unde a jucat împotriva unor jucătoare mai mari decât ea și a reușit să impresioneze publicul. Primul succes la juniori îl obține în august 1983, când câștigă turneul de la Miami, fiind cea mai tânără jucătoare care triumfă în acest turneu. La categoria juniori, a câștigat șase titluri internaționale importante. În 1984, a fost desemnată lider mondial la juniori, potrivit www.tennisfame.com.
La 13 ani, talentata argentiniană a plecat din țara natală pentru a se antrena în SUA pentru o carieră în tenisul profesionist. La doar 14 ani debutează în turneele profesioniste de senioare, jucând în turneul de la Monte Carlo, pentru ca la 15 ani să participe la primul turneu de Grand Slam, openul de la Roland-Garros.
În 1988, dispută finala de Grand Slam a US Open cu Steffi Graf, care câștigă partida cu 6-3, 3-6, 6-1. Participă la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988, unde cucerește medalia de argint, performanță care a reprezentat pentru sportivă, după cum declara, o bucurie imensă deoarece a fost obținută pentru țara sa. În același an, împreună cu rivala sa Steffi Graf a câștigat proba de dublu a turneului de tenis de la Wimbledon, pentru ca în noiembrie să triumfe în Masterul Campioanelor Virginia Slims, unde o învinge, cu 7-5, 6-2, 6-2, pe Pam Shriver.
În 1990, jucătoarea din Argentina câștigă cel mai important turneu din carieră, Openul de la Flushing Meadows, învingând-o în finală, cu 6-2, 7-6, pe Steffi Graf, favorita competiției. În 1994, mai obține un succes în Turneul Campioanelor, câștigând în finală în fața americancei Lindsey Devenport, cu 6-3, 6-2, 6-4.
S-a retras din tenisul profesionist în octombrie 1996. Ultimul său meci din carieră a avut loc la 19 octombrie 1996, în semifinalele probei de dublu de la Zurich, cu Lori McNeil, potrivit ontennis.com.
În 1989, și-a lansat propriul parfum, numit ''Gabriela Sabatini''. În 1992, un trandafir de un portocaliu aprins spre roșu a primit numele 'Gabriela Sabatini Rose'. În 1994, producătorul de păpuși Great American Doll Company a creat o păpușă după asemănarea sa, îmbrăcată în echipament de tenis.
În 1994, Gabriela Sabatini a publicat autobiografia intitulată ''My Story''.
La 15 iulie 2006, a fost inclusă în panteonul gloriilor tenisului - International Tennis Hall of Fame.
''În circuit era considerată distantă, arogantă, abia salutându-și partenerii de joc, privirile ei pătrunzătoare și întunecate, precum și statura sa participând la imaginea de divă latină infatuată. Dar, de fapt, era timidă, spune ea, și foarte, foarte tânără într-un joc care necesita concentrație intensă, de gladiator. (...) Însă astăzi, nu mai e nici urmă de astfel de rețineri în Gabriela Sabatini, fiind caldă și dezinvoltă. Pozează în fața fotografilor cu o naturalețe profesionistă, fără să caute sau să respingă atenția privitorilor'' - era descrisă fosta sportivă în articolul ''My Tennis Nightmare'' (''Coșmarul meu, tenisul''), publicat la 16 iunie 2003 în publicația 'The Guardian'.
În martie 2015, în cadrul BNP Paribas Showdown, de la Madison Square Garden, Gabriela Sabatini a revenit pe teren în meciul de deschidere, având-o ca adversară pe Monica Seles. Întâlnirea celor două legende ale tenisului mondial a marcat 25 de ani de la meciul în cinci seturi disputat de cele două sportive în finala WTA de pe cea mai faimoasă arenă din lume.
În iunie 2019, Gabriela Sabatini a primit, la Paris, premiul Philippe Chatrier, cea mai importantă distincție atribuită de Federația Internațională de Tenis (ITF). ITF, care i-a acordat premiul în cadrul tradiționalului Dineu al Campionilor organizat cu ocazia turneului de la Roland Garros, a evidențiat într-un comunicat contribuția argentinienei în sport, precum și timpul investit în 'promovarea tenisului și ajutorarea copiilor din întreaga lume', în cadrul muncii sale alături de organizații internaționale, precum UNICEF, UNESCO sau altele.
În cadrul unui interviu acordat publicației Clay, în timpul turneului de la Wimbledon din 2024, Gabriela Sabatini a punctat că ''ar fi bine să scurtăm meciurile de cinci seturi'. 'Făcând jocul puțin mai rapid, ceea ce cred că este în regulă pentru fani, este mai distractiv', a opinat Gabriela Sabatini. Fosta numărul trei mondial se bucură de statutul său de legendă a tenisului și, de fiecare dată când participă la turnee, este tratată ca un star. Pe stadionul Arthur Ashe din New York, Gabriela Sabatini a jucat în 2024 un meci demonstrativ de dublu mixt, alături de Juan Martin del Potro împotriva lui Andy Roddick și Venus Williams, potrivit https://www.claytenis.com/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda
Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)
În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940
16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform
16 mai - Ziua internațională a luminii (UNESCO)
Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în domenii diverse precum comunicații, medicină și altele, potr
Romanian Design Week, festival dedicat industriilor creativ-culturale (16-25 mai)
Festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative Romanian Design Week are loc în București, în perioada 16-25 mai, în trei spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României, potrivit
CITATUL ZILEI
'Se atrage ura făcând bine ca și făcând rău.' - N. Machiavelli, 'Principele', XIX ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Prezidențiale2025/ Prezența pe ore la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025
Primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025 a avut loc în ziua de 4 mai. Votul în diaspora s-a desfășurat începând de vineri, 2 mai (ora locală 7.00), până duminică, 4 mai, la ora 21.00 (ora României). Din cei 17.988.031 de alegători înscriși în listele electorale permanente, s-au prezen
Prezidențiale2025/ Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
La primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai erau înscriși în listele electorale 17.988.031 de persoane. Prezența la urne în țară a fost de 53,21% (9.571.740 persoane), dintre care: 5.767.376 în mediul urban și 3.804.364 în mediul rural. În străinătate au votat, la cele 966 de secții de votare, 973.170 de persoane, conform s
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 mai
Ortodoxe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika Romano-catolice Fer. Vladimir Ghika, pr. m. Sfinții Cuvioși Sil
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 mai
Este a 136-a zi a anului 2025. Au mai rămas 229 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 47 m și apune la 20 h 37 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 07 h 50 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României
Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De