DESTINAŢII DE WEEKEND - sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

* Vineri, 22 septembrie, este programată cea de-a XXI-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Muzicologie "George Enescu", la Sala "Auditorium" a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Evenimentul, fondat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 1967, este parte integrantă a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu".
Simpozionul oferă ocazia cunoaşterii unor diverse şi valoroase studii dedicate creaţiei enesciene prezentate în cadrul a două secţiuni moderate de prof. univ. dr. Olguţa Lupu şi prof. univ. dr. Mihai Cosma, se arată în comunicatul organizatorilor. 19 muzicologi invitaţi ai Simpozionului vor prezenta cu această ocazie incursiuni în estetica enesciană, analize de lucrări ale marelui compozitor român, precum şi influenţe ale muzicii sale în creaţia altor compozitori, continuându-se astfel o tradiţie însemnată a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi a vieţii culturale româneşti.
* În intervalul 22-28 septembrie, Teatrul "Andrei Mureşanu" din Sfântu Gheorghe organizează cea de-a treia ediţie a festivalului Eva FilmMakers, primul festival de film din ţară dedicat exclusiv femeilor regizor. Cu acest prilej, sunt prezentate, printre altele, creaţiile unor regizoare din România, Ungaria şi Iran. Deschiderea oficială a evenimentului are loc la ora 17.30, iar prima peliculă din festival este "Keleti Agnes - Cea care a învins timpul", regizată de Olah Kata.
Sursa foto: www.sfantugheorgheinfo.ro
Pe parcursul festivalului vor fi difuzate filmele "Ceangăii" şi "Mama mea şi alţi nebuni din familie" în regia lui Fekete Ibolya, "Nomadul meu digital", regizat de Olah Kata, "Adopţia" şi "A şaptea cameră" în regia lui Meszaros Marta, "Liber şi prin propria sa natură", regia Szebeni Zsuzsa, Ugron Zsolna şi Bertha Livia, "Memento Mori - Legenda de la Vac", regia Kiss Stefan Monika, şi "Îngheţata poate fi periculoasă", regizat de Szilagyi Fanni.
Ca şi în ediţiile anterioare, vor avea loc şi o serie de evenimente conexe, precum întâlniri ale publicului cu regizoarele şi cu alţi specialişti şi artişti din echipele de filmare.
* Cel mai important festival din Europa Centrală şi de Sud-Est care promovează culturile şi gastronomia ţărilor asiatice, Asia Fest, ajuns la ediţia cu numărul 10, se va desfăşura în perioada 22-24 septembrie, în curtea Arenei Naţionale din Bucureşti, intrarea dinspre Strada Maior Coravu. În cele trei zile de festival, organizatorii propun vizitatorilor spectacole, filme, mâncăruri tradiţionale, ateliere şi expoziţii.
Sursa foto: Asia Fest/facebook.com
Show-urile susţinute de artişti asiatici cunoscuţi la nivel mondial şi amenajarea celei mai mari zone de mâncare asiatică din România sunt printre reperele importante ale Asia Fest 2023. Potrivit organizatorilor, festivalul reprezintă "paşaportul" bucureştenilor către ţările unui continent caracterizat prin exotism şi tradiţii cu o istorie îndelungată precum Japonia, Coreea de Sud, China, Thailanda, Vietnam, Sri Lanka, Filipine, India, Nepal, Turcia, Siria, Liban etc.
Intrarea este liberă, iar ediţia din acest an este un proiect cofinanţat de Primăria Sectorului 2.
* În perioada 22-24 septembrie, are loc cea de-a treia ediţie a Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF), la Cinema Union din Bucureşti, precum şi la Cinema Carpaţi din Sinaia şi Cinema Trivale din Piteşti. Evenimentul le propune cinefililor o nouă selecţie de filme de lung şi scurtmetraj de animaţie din întreaga lume. Festivalul va fi deschis la Cinemax Veranda din Bucureşti, cu proiecţia "Robot Dreams," în regia lui Pablo Berger, un film de animaţie bazat pe celebrul volum grafic al scriitoarei americane Sara Varon.
Sursa foto: ABIFF/facebook.com
În secţiunea filmelor clasice, festivalul invită la (re)descoperirea filmului "Novăceştii" (1988), regizat de Constantin Păun, o adaptare a baladei despre Baba Novac, care oferă o incursiune plină de farmec în trecutul istoric al României. De asemenea, ABIFF va readuce în atenţia publicului filmul de animaţie românesc "Mercy Street," regia Ştefan Buzea, Alexandru Buzea, Nicolae Radu, realizat în 2016.
În plus, festivalul include şi secţiunea specială "ABIFF Classic Latvian Animation Shorts Showcase," dedicată animaţiilor clasice din Letonia. La evenimentul de închidere, festivalul va proiecta în premieră în România documentarul animat "AURORA'S SUNRISE" (2022), regizat de Inna Sahakyan, care aduce în prim-plan o poveste cutremurătoare despre supravieţuire şi rezilienţă în faţa genocidului armean.
* În seara zilei de 22 septembrie, cu începere de la ora 20.00, Opera Naţională Română din Iaşi organizează, în faţa Palatului Culturii Iaşi, o gală în aer liber, care poate fi urmărită gratuit. Evenimentul, intitulat "Magia serii în sunet şi lumină", este unul de tradiţie, în acest an ajungându-se la a XII-a ediţie. Spectacolul, care va fi coordonat muzical de Vladimir Lungu, va aduce pe scenă soliştii, Corul, Corul de Copii, Baletul şi Orchestra Operei Iaşi. În cadrul regalului artistic susţinut de îndrăgiţii artişti ieşeni, publicul va putea urmări o selecţie de duete, terţete şi sextete din lucrări lirice faimoase, momente coregrafice renumite şi pagini orchestrale celebre.
Sursa foto: Opera Nationala Romana Iasi/facebook.com
* În zilele de 23 şi 24 septembrie, este programată la Palatul Cultural din Blaj cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk "Ziua de Mâine". În premieră, Festivalul nu va mai avea loc în Alba Iulia, devenind un eveniment itinerant. Programul festivalului va cuprinde recitaluri susţinute de artişti ca Ada Milea, Mircea Vintilă, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi sau Dinu Olăraşu. Acesta din urmă îşi va lansa la Blaj albumul "Viu".
Sursa foto: RadioBlaj/facebook.com
Festivalul Naţional de Muzică Folk "Ziua de Mâine" este organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură "Augustin Bena", în parteneriat, anul acesta, cu Primăria Municipiului Blaj şi Palatul Cultural Blaj.
* Teatrul "Regina Maria" prezintă duminică, 24 septembrie, premiera spectacolului "Floare de cactus" de Pierre Barillet şi Pierre Gredy, în regia lui Daniel Vulcu, un spectacol "cu succes enorm, în special pe Broadway", potrivit unui comunicat al instituţiei teatrale.
"Floare de cactus" este una dintre acele comedii care nu se demodează niciodată. Romantică, plină de umor şi picantă, comedia s-a jucat cu succes atât pe scena teatrului, cât şi în cinematografie, prima ecranizare fiind răsplătită cu un premiu Oscar, o nominalizare la Bafta Awards şi un premiu şi patru nominalizări la Golden Globe. Pierre Barillet şi Pierre Gredy sunt doi scriitori francezi, care au devenit un tandem emblematic al teatrului de bulevard. Colaborarea lor prolifică începe în anii '40, iar Floare de cactus este unul dintre proiectele comune care s-a bucurat de un succes enorm, în special pe Broadway," se arată în comunicatul teatrului.
Spectacolul îi are în distribuţie, printre alţii, pe actorii Răzvan Vicoveanu, Lucia Rogoz, Georgia Căprărin şi George Dometi. Direcţia de scenă a spectacolului îi aparţine actorului Daniel Vulcu, actualul manager al Teatrului Regina Maria.
* Noua stagiune a Teatrului "George Ciprian" debutează la 24 septembrie, ora 18.00, cu premiera "Chiriţa în provinţie", scrisă de Vasile Alecsandri, personajul principal fiind jucat de un actor în travesti. "Premiera de debut a noii stagiuni... 'Chiriţa în provinţie' este a patra premieră a anului 2023. Este o comedie muzicală care face parte din seria de comedii intitulată 'Chiriţele' a lui Vasile Alecsandri, o comedie care satirizează snobismul. Acţiunea este legată de evenimentele de după Revoluţia de la 1848", a declarat directorul Teatrului "George Ciprian" Buzău, Gina Chivulescu.
Sursa foto: Teatrul George Ciprian/facebook.com
AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org
Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)
La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr
PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar
Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z
Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)
Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,
Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)
La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial
CITATUL ZILEI
''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie
Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr