FRAGMENT DE ISTORIE: 95 de ani de la sfinţirea Crucii Eroilor Neamului de pe Caraiman (14 septembrie)

Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman a fost inaugurată şi sfinţită la 14 septembrie 1928, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.
Reper al unităţii naţionale, aceasta a fost construită "întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei", aşa cum stă scris pe placa comemorativă de pe soclul său. Monument istoric, intrat în Cartea Recordurilor, este amplasat pe vârful masivului Caraiman din Munţii Bucegi, la altitudinea de 2.291 de metri, potrivit site-urilor www.cruceacaraiman.ro, www.asiiromani.com şi https://reabilitare-crucea-caraiman.ro.
Lucrarea metalică monumentală a fost ridicată între anii 1926 şi 1928, prin grija şi cu sprijinul Reginei Maria şi Regelui Ferdinand I al României. Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitecţii români George Cristinel şi Constantin Procopiu.
Monumentul are o înălţime totală de circa 39,3 metri, din care 8,35 metri reprezintă soclul, şi o deschidere a braţului orizontal de aproximativ 15 metri. Crucea propriu-zisă este executată din profile de oţel. Iniţial, aceasta a fost introdusă direct în stâncă, însă în anul 1930, la doi ani după sfinţire, structura metalică a fost încastrată în soclul din beton armat placat cu piatră. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial un generator electric ce alimenta cele 120 de becuri dispuse pe corpul central şi pe braţe pe conturul Crucii, conform surselor menţionate.
Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO
În anul 1939, Crucea a fost racordată la sistemul energetic naţional. S-a renunţat astfel la generator ca sursă de iluminare şi s-a apelat la sursa cu care era dotată staţia complexă de la Coştila (2.487 metri), legătura făcându-se printr-un cablu subteran. Din decembrie 2004, a fost racordată la reţeaua de energie electrică a oraşului Buşteni. Dacă iniţial Crucea era luminată doar de Adormirea Maicii Domnului (15 august) şi de Înălţarea Domnului (zi în care se celebrează şi Ziua Eroilor), în prezent este luminată în fiecare noapte, astfel că poate fi văzută de la zeci de kilometri depărtare, pe Valea Prahovei.
Crucea de pe Caraiman a fost ridicată sub coordonarea societăţii ''Cultul Eroilor'', cu sprijinul unui număr mare de voluntari, elevi şi studenţi, precum şi al locuitorilor din zonă. Materialele de construcţie au fost transportate cu trenul până în staţia CFR Buşteni, iar de aici cu vehicule trase de boi, pe traseul Buşteni-Sinaia-Păduchiosul-Dichiu-Platou Caraiman. De asemenea, a fost utilizat funicularul Fabricii de hârtie Buşteni, pe traseul Valea Jepilor-cantonul Schiel-Platoul Bucegi, de unde materialele mai uşoare au fost transportate pe cai, măgari sau chiar cu rucsacii, pe cărări înguste, până în vârful Caraiman, aşa cum arată sursele amintite.
În anul 2013, Crucea Eroilor Neamului de pe vârful Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor, ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Recordul a fost omologat la 14 august.
Foto: (c) Anamaria Toma / AGERPRES FOTO
La 18 februarie 2016, Guvernul a aprobat, printr-un Memorandum, trecerea Crucii Caraiman din domeniul public al oraşului Buşteni în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale (MApN), în vederea reabilitării monumentului din bugetul ministerului. Protocolul şi procesul verbal de predare au fost semnate la 14 martie 2016, potrivit unui comunicat emis de MApN la această dată.
Proiectul de reabilitare s-a derulat pe parcursul anilor 2016-2018, în acest interval efectuându-se procedurile legale privind transferul Crucii Caraiman din patrimoniul oraşului Buşteni în patrimoniul MApN, întocmirea documentaţiilor tehnice, întocmirea şi depunerea cererii pentru finanţarea proiectului prin fonduri europene nerambursabile, semnarea contractului de finanţare, atribuirea prin licitaţie a contractului de lucrări şi obţinerea avizelor legale pentru fiecare etapă.
Foto: (c) ANAMARIA TOMA / AGERPRES FOTO
Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Contractul de finanţare a fost semnat de către Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, la 26 iulie 2017.
Lucrările propriu-zise s-au derulat în perioada 2018-2020, pe o durată de 11 luni, preponderent în perioada caldă, astfel: o lună în anul 2018, cinci luni în anul 2019 (iulie-noiembrie) şi cinci luni în anul 2020 (iulie-noiembrie). Anul 2021 a fost rezervat analizării comportamentului lucrărilor de restaurare şi remedierii deficienţelor apărute pe timpul iernii, precum şi pentru soluţionarea unor observaţii tehnice formulate de Comisia de recepţie, motează site-ul https://reabilitare-crucea-caraiman.ro.
Foto: (c) SORIN LUPSA/Arhiva istorică AGERPRES
La 14 septembrie 2020, de sărbătoarea Sfintei Cruci, a avut loc ceremonia militară şi religioasă prin care a fost marcată încheierea operaţiunilor majore de restaurare, reabilitare şi conservare a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial de pe Caraiman. În acea seară, luminile au fost aprinse pentru prima dată pe Cruce după lucrările de restaurare.
În noiembrie 2021, Ministerul Apărării Naţionale a finalizat recepţia lucrărilor, după ce au fost executate lucrări şi intervenţii de detaliu conform solicitărilor comisiei de recepţie.
La subsolul monumentului a fost amenajat un spaţiu tehnic în care au fost amplasate bazine de colectare a apei de ploaie şi un generator care va permite menţinerea unei temperaturi constante în cele două camere din soclul monumentului. În soclu au fost amenajate două săli de expoziţie: una dedicată Primului Război Mondial, eroilor neamului şi bătăliilor de pe Valea Prahovei, şi una în care este rememorată construcţia monumentului care a început în urmă cu 95 de ani. Expoziţia poate fi vizitată în perioada iunie-octombrie a fiecărui an. De asemenea, monumentul şi expoziţia pot fi vizitate virtual. AGERPRES (Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița britanică Emma Watson
Actrița Emma Charlotte Duerre Watson, faimoasă pentru roluri precum Hermione Granger din seria ''Harry Potter'' și Belle din 'Beauty and the Beast', s-a născut la 15 aprilie 1990, la Paris, potrivit imdb.com. La vârsta de doar 6 ani, Emma a decis că vrea să devină actriță. S-a mu
DOCUMENTAR: Philippe, regele Belgiei, împlinește 65 de ani (15 aprilie)
Rege al Belgiei (din iulie 2013), Philippe s-a născut la Bruxelles, la 15 aprilie 1960, fiind fiul cel mare al regelui Albert al II-lea și al reginei Paola, potrivit https://www.monarchie.be/. Prințul nu a fost educat de profesori particulari, ci a urmat școli pri
Forumul de securitate cibernetică de la Taipei (15-17 aprilie 2025)
La 15 aprilie 2025, începe la Taipei, în Taiwan, timp de trei zile, unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate securității cibernetice, o amplă platformă de relaționare pentru companii și actori importanți, lideri și profesioniști din acest domeniu, potrivit https://cybersec.ithome.c
Festivalul Primăverii de la Bourges, Franța
Festivalul Primăverii de la Bourges - Le Printemps de Bourges - este unul dintre cele mai vechi și mai respectate festivaluri de muzică din Franța. Ediția din 2025 se desfășoară în perioada 15-20 aprilie, menționează site-ul oficial al festivalului www.printemps-bourges.com. Festivalul este
CITATUL ZILEI
'Soarele se oglindește în apa cea limpede și cerul în inima curată.' - Sfântul Nicolae Velimirovici (Predică la Buna Vestire - https://www.crestinortodox.ro)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Marți (Denie); Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent Greco-catolice Sf. m. Crescent Romano-catolice Sf. Damian de Veuster, pr. În Sfânta și Marea Marți textele principale din Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 aprilie
Este a 105-a zi a anului 2025. Au mai rămas 260 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 32 m și apune la 20 h 00 m. Luna răsare la 22 h 54 m și apune la 07 h 11 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
Printre cele mai grave accidente de tramvai produse în perioada 2019-2025 (cronologie)
La 14 aprilie 2025, circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 este blocată din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil
A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul un
CITATUL ZILEI
'Timpul este scump ca și sufletul. Ai pierdut timpul, ai pierdut sufletul! Că eu dacă n-aș fi economisit bine timpul și n-aș fi trăit cu program, nimic n-aș fi făcut în viață.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea S
Consiliul Afaceri Externe al UE din 14 aprilie 2025
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) are loc la 14 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se teme precum: războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, relațiile UE-Africa sau Balcanii de Vest, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Cons
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Luni (Denie); Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului (Slujba lui se va săvârșii anticipat, în Duminica Floriilor); Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, episcopul Romei; Sf. Mc. Tomaida Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Sf. ap. Aristarh, Pud și Trofim, din cei 70. Începutul Săptăm
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 aprilie
Este a 104-a zi a anului 2025. Au mai rămas 261 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 34 m și apune la 19 h 59 m. Luna răsare la 21 h 48 m și apune la 06 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
SĂRBĂTORI: Săptămâna Pătimirilor Domnului - Săptămâna Mare
Săptămâna Mare a Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale lui Hristos începe în Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului, în acest an în ziua de 13 aprilie. Caracteristica liturgică a Săptămânii Mari este reprezentată de Denii. Prin felul și conținutul lor, deniile sunt slujbe unicat în cultul divin ortodox.
PERSONALITATEA ZILEI: Criticul de film Irina-Margareta Nistor
Irina-Margareta Nistor, reputat critic de film și inconfundabila 'voce a filmului românesc', s-a născut la 26 martie 1957, în București. A terminat în 1980, ca absolventă de franceză - engleză, Universitatea din București, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, ''Cocteau și Poezia cinematografică', după cum indică site-ul