logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)

Image

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul unei epoci: cea a generației de aur a literaturii latino-americane, al cărei ultim mare reprezentant a fost. Mario Vargas Llosa a fost unul dintre marii protagoniști ai ''boom-ului'' literar latino-american al anilor 1960-1970, alături de columbianul Gabriel Garcia Marquez și argentinianul Julio Cortazar, informează AFP.

 


Foto: (c) John Reyes Mejia / EPA


''Cu profundă tristețe anunțăm că tatăl nostru, Mario Vargas Llosa, a decedat azi, la Lima, înconjurat de familia sa și în pace'', a anunțat fiul scriitorului, Alvaro, într-un mesaj publicat pe rețeaua X, semnat de asemenea de fratele lui, Gonzalo, și de sora sa, Morgana.

 



Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa, în Peru, și a copilărit în Bolivia, împreună cu mama și bunicii materni, trăind în iluzia că tatăl lui murise și că fusese un erou. În realitate, la cinci luni după căsătorie, acesta își părăsise soția însărcinată și avea să-și revadă fiul abia zece ani mai târziu, conform https://www.nobelprize.org/.

În perioada 1950 și 1952 a urmat cursurile unei școli militare din Lima. În 1953, a intrat la Universitatea Națională San Marcos din Lima pentru a studia literatura, luându-și licența în literatură cinci ani mai târziu, cu teza 'Baze pentru o interpretare a lui Ruben Dario'. A obținut apoi un doctorat în filosofie și litere la Universitatea Complutense din Madrid, în 1959. S-a stabilit apoi la Paris. Eforturile de a-și îndeplini vocația literară încep să dea roade, atunci când publică un set de povestiri, în 1959, cu titlul 'Los jefes, colección de cuentos', pentru care a primit Premiul 'Leopoldo Arias', arată site-ul https://www.nobelprize.org/.

 


Foto: (c) Herwig Prammer / REUTERS


Primul său roman, 'Orașul și câinii' (1963) i-a adus o rapidă consacrare internațională, cartea fiind tradusă în 20 de limbi, pentru ca apoi să fie ecranizată, scrie site-ul humanitas.ro. I-a urmat 'Casa verde' (1966), roman cu influențe din William Faulkner, pentru care a primit Premiul Criticii Spaniole, iar în 1967 Premiul Național pentru Roman (Peru) și Premiul Internațional de literatură 'Romulo Gallegos' (Venezuela), informează https://humanitas.ro/.

În 1955 s-a căsătorit cu o mătușă, Julia Urquidi, stârnind controverse în familie. A divorțat de ea în 1964, pentru ca un an mai târziu să se însoare cu verișoara lui, Patricia. Va avea cu aceasta din urmă trei copii: Alvaro Vargas (1966), scriitor și editor; Gonzalo (1967), om de afaceri și Morgana (1974), fotograf.

A călătorit, a predat la universități din America și Europa, devenind scriitor celebru prin forța epică, luciditatea și ironia sa, mai indică site-ul https://humanitas.ro/.

În 1967, a lucrat ca traducător pentru UNESCO în Grecia, cu Julio Cortazar. O perioadă a avut domiciliul alternativ la Paris, Londra și Barcelona. A revenit la Lima în 1974, unde a continuat să scrie. În 1976, a fost ales președinte al PEN International.

 


Foto: (c) MIRCEA ROSCA (C) / AGERPRES FOTO


În 1981 a publicat romanul istoric 'Războiul sfârșitului lumii', ce are acțiunea localizată în Sertao, în Brazilia secolului al XIX-lea, bazându-se pe evenimente reale.

În tinerețe a cochetat cu comunismul, dar, când revoluția a dat semne că a devenit o dictatură opresivă în care scriitorii au simțit că libertatea lor de a crea este restricționată, Vargas Llosa s-a distanțat de Fidel Castro și socialism și a început să susțină reformismul, pluralismul liberal, democrația și piața liberă, se mai arată pe https://www.nobelprize.org/. În 1988 înființa partidul Movimiento Liberdad care a intrat în componența Frontului Democratic. A candidat, din partea acestei formațiuni, la președinția țării, la alegerile prezidențiale din Peru în 1990, dar a pierdut în al doilea tur de scrutin în fața lui Alberto Fujimori, scrie https://www.nytimes.com/.

Romanul 'Lituma în Anzi' (1993) se ocupă de crimele comise de o grupare maoistă împotriva sătenilor din munții Anzi.

Romanul istoric 'Sărbătoarea țapului' ('La fiesta del Chivo', 2000) avea să fie vândut în peste 400.000 de exemplare în limba spaniolă.

 


Foto: (c) Enrique Castro-Mendivil / REUTERS


A lucrat, din 2000, la un roman inspirat din viața scriitoarei Flora Tristan și a nepotului ei, pictorul Paul Gauguin, apărut în 2003, cu titlul 'El Paraíso en la otra esquina'.

Dintre volumele sale, mai amintim: 'Băieții și alte povestiri' (1967), 'Conversație la Catedrala' (1969), 'Pantaleon și vizitatoarele' (1973), 'Orgia perpetuă. Flaubert și Doamna Bovary' (1975), 'Mătușa Julia și condeierul' (1977), 'Războiul sfârșitului lumii' (1981), 'Cine l-a ucis pe Palomino Molero?' (1986), 'Elogiu mamei vitrege' (1988), 'Adevărul minciunilor' (1990), 'Peștele în apă' (1993), 'Caietele lui don Rigoberto' (1997), 'Scrisori către un tânăr romancier' (1997), 'Paradisul de după colț' (2003), 'Tentația imposibilului' (2004), 'Chipuri ale răului în lumea de astăzi. Mario Vargas Llosa în dialog cu Gabriel Liiceanu' (2006), 'Rătăcirile fetei nesăbuite' (2006), 'O mie și una de nopți' (2009), 'Arme și utopii' (2009), 'Visul celtului' (2010), 'Civilizația spectacolului' (2012), 'Eroul discret' (2013), 'Jumătate de secol cu Borges' (2020), 'Vânturile' (2021), 'Două singurătăți. Despre roman în America Latină: Mario Vargas Llosa în dialog cu Gabriel Garcia Marquez' (2022), 'Mario Vargas Llosa, Ruben Gallo, Conversație la Princeton' (2023), conform https://www.britannica.com/.

A fost distins cu Legiunea de Onoare a Franței (1985), Premiul 'Asturias' (1986), Premiul 'Miguel de Cervantes', Premiul Păcii acordat de Asociația Librarilor Germani (1996), Premiul Planeta (1993). În 2013, a fost distins cu Premiul 'Columnistas de El Mundo', ca recunoaștere a contribuției sale jurnalistice, potrivit www.cervantes.es.

 


Foto: (c) Claudio Bresciani / REUTERS


Academia Suedeză i-a acordat, în 2010, Premiul Nobel pentru literatură, iar în 2023 a fost primit în Academia Franceză, ocupând cel de-al optsprezecelea fotoliu și devenind astfel primul membru al așa-numiților 'Immortels', fără ca vreuna dintre cărțile sale să fi fost scrisă în limba franceză.

 


Foto: (c) Sarah Meyssonnier / REUTERS


În 2020, pentru romanul 'Tiempos recios', lansat în 2019, Mario Vargas Llosa a primit Premiul 'Francisco Umbral' pentru Cartea Anului, acordat de Fundația 'Francisco Umbral', potrivit www.rae.es/noticia.

 


Foto: MIRCEA ROSCA (C) / AGERPRES FOTO


Scriitorul Mario Vargas Llosa a vizitat România în 1995, ca invitat al editurii Humanitas, cu ocazia lansării a două dintre romanele sale. A revenit la noi în țară, în septembrie 2005, pentru a participa la lansarea altor două dintre romanele sale, publicate într-o serie de autor. În 2005 a vernisat și o expoziție de fotografii realizate de fiica sa, Morgana, și a participat la Festivalul 'Zile și Nopți de Literatură', organizat de Uniunea Scriitorilor din România la Neptun, unde i-a fost acordat Premiul 'Ovidius', pentru 'valoarea operei literare și contribuția la afirmarea libertății de expresie și a toleranței interetnice'. De asemenea, a vizitat România în 2013, când a asistat, la Cluj-Napoca, la spectacolul cu piesa 'O mie și una de nopți', scrisă de el în 2008. Cu acest prilej a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității 'Babeș-Bolyai' (UBB), din Cluj-Napoca.

 

Foto: (c) MIRCEA ROSCA (C) / AGERPRES FOTO


AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 183

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 07-05-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile

Documentare 07-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 07-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai

Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic

Documentare 07-05-2025 07:00

Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)

Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali

Documentare 07-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai

Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 06-05-2025 12:41

Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)

Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p

Documentare 06-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)

În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir

Documentare 06-05-2025 10:00

Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)

La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even

Documentare 06-05-2025 09:49

Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.

Documentare 06-05-2025 08:00

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)

La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos

Documentare 06-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 06-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai

Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 06-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai

Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 05-05-2025 20:07

Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)

Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.

Documentare 05-05-2025 09:00

5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)

Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.