Consiliul Afaceri Externe al UE din 14 aprilie 2025

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) are loc la 14 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se teme precum: războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, relațiile UE-Africa sau Balcanii de Vest, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Consiliul Afacerilor Externe din aprilie începe la ora 8:00 și va fi prezidat de Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas.
Miniștrii afacerilor externe din UE vor discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, după un schimb de opinii informal cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Andrii Sîbiha, prin videoconferință. Pe site-ul Consiliului se arată că, de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, UE și statele sale membre au furnizat aproape 144 de miliarde de euro în sprijinul Ucrainei. 65% din asistența totală furnizată Ucrainei a fost acordată sub formă de granturi sau sprijin în natură și 35% sub formă de împrumuturi în condiții extrem de favorabile. De asemenea, decizia de instituire a Mecanismului pentru Ucraina, intrată în vigoare la 1 martie 2024, prevede o finanțare stabilă în valoare de până la 50 de miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi, pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei pentru perioada 2024-2027. La 2 aprilie 2025 erau plătite 25,4 miliarde de euro în cadrul Mecanismului pentru Ucraina.
Consiliul va discuta și despre cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu și din întreaga regiune, abordând și situația din Siria.
În legătură cu relațiile UE-Africa, fiind cel mai apropiat vecin al Europei, Africa este o prioritate geopolitică esențială pentru Uniunea Europeană. UE este principalul partener al Africii în domeniile energiei, păcii și securității, tranziției verzi, comerțului și investițiilor și transformării digitale, se menționează pe https://www.consilium.europa.eu/. Summiturile UE-UA au loc, în principiu, o dată la trei ani și reunesc șefi de stat sau de guvern pentru a aborda provocări comune și a stabili obiective comune. De asemenea, UE este cel mai important partener comercial al țărilor africane în mod colectiv și, de departe, cea mai mare piață de export a acestora, înaintea Chinei, Indiei și Statelor Unite. Țările africane constituie împreună al patrulea partener comercial al UE ca mărime.
Un alt subiect al reuniunii CAE din 14 aprilie este reprezentat de modalitățile de continuare a colaborării UE cu partenerii din Balcanii de Vest. Regiunea Balcanilor de Vest cuprinde șase parteneri: Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia. UE își exprimă angajamentul față de perspectiva de aderare la UE a partenerilor din Balcanii de Vest, în condițiile în care mai mulți dintre aceștia sunt pe cale să devină state membre ale UE prin actualul proces de extindere.
Consiliul Afaceri Externe va purta totodată o discuție privind afacerile curente, concentrându-se asupra Armeniei/Azerbaidjanului. La 13 aprilie, Înalta Reprezentantă a găzduit un dineu informal cu miniștrii afacerilor externe ai țărilor partenere din Balcanii de Vest, iar Consiliul Afaceri Externe din 14 aprilie va fi urmat de primul dialog la nivel înalt UE-Autoritatea Palestiniană organizat vreodată.
***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe (CAE) a avut loc la 17 martie 2025. Înalta Reprezentantă a anunțat, în context, un sprijin politic larg pentru o inițiativă în materie de apărare în valoare de până la 40 de miliarde de euro în sprijinul Ucrainei. De asemenea, Înalta Reprezentantă a condamnat politizarea ajutorului umanitar și a subliniat că ajutorul umanitar trebuie să ajungă la persoanele aflate în dificultate din Fâșia Gaza. Nu în ultimul rând, Consiliul Afaceri Externe a purtat o discuție privind relațiile transatlantice, cu accent pe tarife și pe relațiile comerciale.
***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcție de ordinea de zi, Consiliul îi reunește, de asemenea, pe: miniștrii apărării (politica de securitate și apărare comună), miniștrii competenți în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniștrii comerțului (politica comercială comună).
Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în prezent Kaja Kallas, care a preluat mandatul la 1 decembrie 2024. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).
Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deține președinția Consiliului UE, asigurată prin rotație pentru perioade de șase luni.
Consiliul Afaceri Externe se reunește, de obicei, cel puțin o dată pe lună, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița britanică Emma Watson
Actrița Emma Charlotte Duerre Watson, faimoasă pentru roluri precum Hermione Granger din seria ''Harry Potter'' și Belle din 'Beauty and the Beast', s-a născut la 15 aprilie 1990, la Paris, potrivit imdb.com. La vârsta de doar 6 ani, Emma a decis că vrea să devină actriță. S-a mu
DOCUMENTAR: Philippe, regele Belgiei, împlinește 65 de ani (15 aprilie)
Rege al Belgiei (din iulie 2013), Philippe s-a născut la Bruxelles, la 15 aprilie 1960, fiind fiul cel mare al regelui Albert al II-lea și al reginei Paola, potrivit https://www.monarchie.be/. Prințul nu a fost educat de profesori particulari, ci a urmat școli pri
Forumul de securitate cibernetică de la Taipei (15-17 aprilie 2025)
La 15 aprilie 2025, începe la Taipei, în Taiwan, timp de trei zile, unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate securității cibernetice, o amplă platformă de relaționare pentru companii și actori importanți, lideri și profesioniști din acest domeniu, potrivit https://cybersec.ithome.c
Festivalul Primăverii de la Bourges, Franța
Festivalul Primăverii de la Bourges - Le Printemps de Bourges - este unul dintre cele mai vechi și mai respectate festivaluri de muzică din Franța. Ediția din 2025 se desfășoară în perioada 15-20 aprilie, menționează site-ul oficial al festivalului www.printemps-bourges.com. Festivalul este
CITATUL ZILEI
'Soarele se oglindește în apa cea limpede și cerul în inima curată.' - Sfântul Nicolae Velimirovici (Predică la Buna Vestire - https://www.crestinortodox.ro)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Marți (Denie); Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent Greco-catolice Sf. m. Crescent Romano-catolice Sf. Damian de Veuster, pr. În Sfânta și Marea Marți textele principale din Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 aprilie
Este a 105-a zi a anului 2025. Au mai rămas 260 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 32 m și apune la 20 h 00 m. Luna răsare la 22 h 54 m și apune la 07 h 11 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
Printre cele mai grave accidente de tramvai produse în perioada 2019-2025 (cronologie)
La 14 aprilie 2025, circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 este blocată din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil
A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul un
CITATUL ZILEI
'Timpul este scump ca și sufletul. Ai pierdut timpul, ai pierdut sufletul! Că eu dacă n-aș fi economisit bine timpul și n-aș fi trăit cu program, nimic n-aș fi făcut în viață.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea S
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Luni (Denie); Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului (Slujba lui se va săvârșii anticipat, în Duminica Floriilor); Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, episcopul Romei; Sf. Mc. Tomaida Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Sf. ap. Aristarh, Pud și Trofim, din cei 70. Începutul Săptăm
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 aprilie
Este a 104-a zi a anului 2025. Au mai rămas 261 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 34 m și apune la 19 h 59 m. Luna răsare la 21 h 48 m și apune la 06 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
SĂRBĂTORI: Săptămâna Pătimirilor Domnului - Săptămâna Mare
Săptămâna Mare a Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale lui Hristos începe în Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului, în acest an în ziua de 13 aprilie. Caracteristica liturgică a Săptămânii Mari este reprezentată de Denii. Prin felul și conținutul lor, deniile sunt slujbe unicat în cultul divin ortodox.
PERSONALITATEA ZILEI: Criticul de film Irina-Margareta Nistor
Irina-Margareta Nistor, reputat critic de film și inconfundabila 'voce a filmului românesc', s-a născut la 26 martie 1957, în București. A terminat în 1980, ca absolventă de franceză - engleză, Universitatea din București, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, ''Cocteau și Poezia cinematografică', după cum indică site-ul