logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Consiliul Național al Audiovizualului

Niciun partid nu poate folosi timpii de antenă în favoarea unui alt candidat decât cel înregistrat inițial

Având în vedere Decizia BEC nr. 297D/12.04.2025 privind admiterea plângerii înregistrate cu nr. 857C/BEC/P.R.2025/11.04.2025 și ținând cont de prevederile Deciziei CNA nr. 86/2025 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României din anul 2025, Consiliul Național al Audiovizualului face următoarele precizări:

Având în vedere că Decizia CNA nr. 86/2025 este elaborată și adoptată în cadrul și pentru punerea în aplicare a legislației electorale, anume a Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, este necesară corelarea prin interpretare cu prevederile din materia electorală, pentru a putea să oferim un punct de vedere cu privire la aplicabilitatea în spațiul audiovizual.

Potrivit comunicatului de presă nr. 44CPBEC/P.R.2025/12.04.2025, BEC precizează faptul că 'atât timp cât partidul USR are un candidat care participă în competiția electorală, în primul tur de scrutin, această formațiune politică nu poate face campanie electorală de orice fel unui alt candidat care participă în același proces electoral', întrucât reprezintă o încălcare a dispozițiilor legale prevăzute la art. 36 alin. (7) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin susținerea acordată de către partidul USR după expirarea datei de definitivare a candidaturilor unui alt candidat decât cel propus inițial, în fapt, în favoarea candidatului independent Dan Nicușor-Daniel, cu ignorarea acelorași dispoziții legale, face o nouă propunere de candidatură după expirarea perioadei de depunere a candidaturilor, ceea ce este inadmisibil.

În spațiul audiovizual, conform dispozițiilor art. 4 alin. (1) din Decizia CNA nr. 86/2025, candidații au avut la dispoziție intervalul 24 martie - 3 aprilie 2025 pentru a se adresa în scris posturilor private de radio și de televiziune care și-au anunțat intenția de realizare și difuzare a emisiunilor electorale, solicitând și timpii de antenă pe care intenționează să îi utilizeze.

Subliniem faptul că legea prevede că, în campania electorală, toți candidații trebuie să beneficieze de un tratament echitabil în ceea ce privește timpul alocat pe posturile de radio și de televiziune, anume repartizarea timpilor de antenă pentru acces se face în mod egal.

Astfel, în cazul emisiunilor de promovare electorală și a spoturilor publicitare electorale, timpii de antenă repartizați pentru un candidat pot fi folosiți strict numai pentru acel candidat. Această opinie se fundamentează și pe principiul potrivit căruia timpii de antenă sunt repartizați în mod egal, potrivit prevederilor legale.

Pe de altă parte, ținând cont și de faptul că în cazul emisiunilor de dezbatere electorală se beneficiază de un spațiu de emisie și având în vedere alocarea timpilor de antenă pentru emisiunile de promovare electorală și pentru spoturile publicitare electorale, susținerea unui candidat diferit decât cel declarat în perioada privind validarea candidaturilor constituie o încălcare a prevederilor Deciziei CNA nr. 86/2025, care este adoptată în cadrul și pentru punerea în aplicare a legislației electorale.

În primul rând, timpii de antenă se alocă pentru candidați, în mod egal și gratuit. Accesul candidaților la serviciile de programe publice și private de radio și de televiziune este gratuit, iar serviciile de programe private vor oferi candidaților timpi de antenă proporționali cu cei practicați de serviciile de programe publice. Partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri beneficiază de timpi de antenă, la serviciile private de radio și de televiziune, contra cost.

În al doilea rând, prin raportare la Decizia BEC nr. 297D/12.04.2025, deși se referă la campania electorală online, se reține argumentul potrivit căruia 'atât timp cât partidul USR are un candidat care participă în competiția electorală, în primul tur de scrutin, această formațiune politică nu poate face campanie electorală de orice fel unui alt candidat care participă în același proces electoral'.

În contextul dat, Consiliul Național al Audiovizualului monitorizează respectarea echității cu privire la repartizarea conformă prevederilor legale a timpilor de antenă de către radiodifuzori pentru fiecare candidat în parte, prin prisma candidaturilor validate în mod oficial.

Pentru situațiile litigioase privind alocarea timpilor de antenă, serviciile de programe vor trebui să facă dovada că au oferit candidaților timpi de antenă în mod corespunzător, în condițiile prevăzute la art. 40 alin. (2) din Legea nr. 370/2004.

Valentin-Alexandru Jucan
Vicepreședinte

Afisari: 186

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].