logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Summitul Iniţiativei celor Trei Mări de la Bucureşti, din 6 septembrie 2023 (prezentare şi cronologie)

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va găzdui, la 6 septembrie 2023, la Palatul Cotroceni, a opta-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), scrie site-ul https://www.presidency.ro/. La eveniment va participa şi John Kerry, însărcinatul special al preşedintelui american Joe Biden pentru climă, care va conduce delegaţia americană la summitul Iniţiativei Celor Trei Mări, conform unui anunţ al Ambasadei SUA în România din 1 septembrie.

La acest summit vor fi prezenţi reprezentanţi din toate cele 12 state participante la Iniţiativă - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, alături de ţara gazdă, România -, partenerii strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană şi Germania), o serie de invitaţi speciali - Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Japonia, Regatul Unit, Franţa, Turcia - precum şi reprezentaţi ai unor importante organizaţii internaţionale - Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, potrivit Administraţiei prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, în cadrul lucrărilor summitului Iniţiativei celor Trei Mări, preşedintele Klaus Iohannis va prezenta rezultatele mandatului României la conducerea I3M (iunie 2022 - septembrie 2023), reflectate şi în Declaraţia Comună a Summitului, care va fi adoptată la finalul discuţiilor. Sursa citată menţionează că aceasta va constitui un reper important pentru activităţile viitoare ale I3M, vizând direcţiile de acţiune pentru dezvoltarea interconectărilor transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei şi al digitalizării, dar şi privind consolidarea şi diversificarea instrumentelor financiare ale Iniţiativei. De asemenea, prin adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti, Grecia va deveni cel de-al 13-lea stat participant la Iniţiativă, iar Ucraina şi Republica Moldova vor obţine calitatea de state participante asociate la I3M.

Cu ocazia Summitului, va fi actualizată şi lista proiectelor prioritare strategice, prima astfel de listă fiind lansată cu prilejul reuniunii precedente de la Bucureşti, mai indică Administraţia prezidenţială.

În marja summitului, va fi organizată, la 7 septembrie, de către Guvern, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis, o nouă ediţie a Forumului de Afaceri al al Iniţiativei celor Trei Mări. Cea de-a 5-a ediţie a Forumului de Afaceri I3M se va desfăşura la Palatul Parlamentului, informează site-ul https://gov.ro/.

Agenda Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări include un panel de dezbateri high-level, precum şi trei paneluri pe teme prioritare atât din perspectiva Uniunii Europene, cât şi a relaţiei transatlantice: energie (decarbonizare şi surse regenerabile pe bază de hidrogen), transporturi (dezvoltarea reţelelor feroviare şi rutiere), respectiv, digitalizare (securitate cibernetică şi siguranţa implementării inteligenţei artificiale). Panelul de dezbateri high-level va avea loc la Sala Unirii, Panelul dedicat domeniului Transporturi, la Sala I.I.C. Brătianu, Panelul Energie la Sala Take Ionescu, iar Panelul Digitalizare la Sala Nicolae Bălcescu, toate la Palatul Parlamentului.

Summitul celor Trei Mări de la Bucureşti, din 17-18 septembrie 2018

Summitul celor Trei Mări a mai fost organizat şi găzduit de România în zilele de 17 şi 18 septembrie 2018, fiind cel de-al treilea summit organizat sub egida I3M. Summitul de la Bucureşti a avut drept obiectiv obţinerea de progrese privind interconectivitatea în domeniile transporturilor, energiei şi digitalului, iar unul din principalele rezultate a fost alcătuirea unei liste de proiecte prioritare de interconectare la nivel regional, conform site-urilor presidency.ro şi http://three-seas.eu/.

 

 


 

 

Preşedintele Klaus Iohannis susţine o declaraţie comună de presă în prezenţa presedintelui Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki (dr.) şi a secretarului pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Rick Perry (stg.), în cadrul Summitului ”Iniţiativa celor Trei Mări”, eveniment organizat la Palatul Cotroceni, Bucureşti, 18 septembrie 2018.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

 


În cadrul Summitului I3M de la Bucureşti din 2018 s-a desfăşurat şi prima ediţie a Forumului de Afaceri al acestui format de cooperare, informează site-ul mae.ro. Rezultatul Forumului de Afaceri, desfăşurat sub egida I3M, a inclus şi posibilităţile de implicare a mediului de afaceri în implementarea proiectelor I3M de către statele participante cu prilejul Summitului de la Bucureşti. Evenimentul a reunit peste 600 participanţi (oficiali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri) din ţările participante la I3M, alte state membre ale UE, din SUA, din statele din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. Totodată, o parte dintre statele participante la I3M (Croaţia, Republica Cehă, Letonia, Polonia, România, Slovacia) au semnat o scrisoare de intenţie privind înfiinţarea Fondului de Investiţii al I3M, mai informează site-ul Ministerului român de Externe.

 

 


 

 

Preşedintele Klaus Iohannis participă la Sesiunea plenară ”O iniţiativă care oferă soluţii - proiecte-cheie de interconectare în domeniile energie, transporturi şi digital. Iniţiativa celor Trei Mari, catalizator pentru coeziunea şi convergenţa UE şi pentru consolidarea legăturii transatlantice”, organizată în cadrul Summitului ”Initiaţiva celor Trei Mări”, la Palatul Cotroceni, Bucureşti, 18 septembrie 2018.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

 


România este reprezentată în cadrul Fondului de investiţii al I3M de Banca de Export-Import a României/EximBank S.A. La 29 mai 2019, la Luxemburg, Banca de Dezvoltare din Polonia (BGK) şi EximBank România au semnat statutul Fondului de Investiţii (FI3M), cu un capital de peste 500 de milioane de euro, anunţul oficial privind constituirea Fondului fiind făcut cu prilejul Summitului I3M din Slovenia, din 6 iunie 2019. Fondul îşi propune să implementeze proiecte în domenii prioritare ale regiunii celor Trei Mări, precum infrastructura de transport (de exemplu, căi ferate, navigaţie internă, porturi, autostrăzi etc.), energie şi infrastructură digitală. De asemenea, FI3M va susţine şi suplimenta programele finanţate cu fonduri europene, contribuind astfel la creşterea competitivităţii la nivelul întregii Uniuni, informează site-urile mae.ro şi www.eximbank.ro.

Din lista de proiecte a Iniţiativei celor Trei Mări, România este implicată în şapte proiecte: BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria); Bursa de transporturi în regiunea Iniţiativei celor 3 Mări; Platforma digitală de monitorizare a bazelor hidrografice din regiunea I3M; Via Carpatia, unul dintre cele mai mari proiecte de autostradă din Europa; FAIRway Dunărea; Modernizarea şi dezvoltarea liniei de cale ferată Gdansk(PL) - Constanţa (RO); Soluţii de interoperabilitate pentru un sector energetic digitalizat şi durabil în zona I3M în domeniul stocării energiei, conform https://projects.3seas.eu/.

Summit-urile Iniţiativei celor Trei Mări (cronologie 2016-2023)

Până în prezent, au mai avut loc şapte summit-uri ale Iniţiativei celor trei Mări: la Dubrovnik în 2016, la Varşovia în 2017, la Bucureşti în 2018, la Ljubljana în 2019, la Tallinn în 2020, în format online, la Sofia în 2021, la Riga în 2022, notează https://www.mae.ro/.

Summitul de la Dubrovnik din 2016 a deschis dialogul sub egida Iniţiativei Trei Mări, urmat în 2017 de Summitul de la Varşovia, unde celor 12 state ale Iniţiativei Trei Mări li s-a alăturat preşedintele SUA, Donald Trump.

Al treilea summit a fost găzduit de România, la Bucureşti, în perioada 17-18 septembrie 2018, când s-a semnat Scrisoarea de Intenţie privind înfiinţarea Fondului de Investiţii al I3M.

Summit-ul din 2019 de la Ljubljana, din 5-6 iunie 2019, a reconfirmat cei trei piloni şi obiectivele fundamentale ale I3M: impulsionarea dezvoltării economice, consolidarea coeziunii UE, inclusiv prin modernizarea infrastructurii regionale şi îmbogăţirea legăturilor transatlantice, conform https://3seas.eu/.

Următorul summit de la Tallinn, din 19 octombrie 2020, a prezentat viziunea Smart Connectivity, cu scopul de a funcţiona ca un impuls pentru a conecta infrastructura energetică şi de transport din regiune cu platformele şi serviciile digitale. Acest lucru va sprijini noile modele de afaceri şi tehnologii şi va ajuta la realizarea de investiţii în energie şi transport pentru viitor.

În 8-9 iulie 2021, la Summit-ul de la Sofia, Bulgaria a susţinut coridorul de infrastructură "Nord-Sud" 3SI, arătând că acesta poate fi modernizat în continuare, prin conectarea la porturile greceşti din Marea Egee prin infrastructură modernă de transport, în domeniile energie şi digital. Bulgaria a mai susţinut necesitatea stabilirii unei legături strategice între Coridorul Nord-Sud şi Coridorul VIII, care leagă porturile bulgare de la Marea Neagră de coasta albaneză a Adriaticii.

Summit-ul din Riga, din 20-21 iunie 2022, a avut ca invitat special pe Ucraina. Ţările participante au susţinut, în declaraţia comună, că I3M poate fi o platformă de susţinere a refacerii Ucrainei, prin implicarea acestui stat în implementarea proiectelor de infrastructură regională I3M, se arată pe https://3seas.eu/.

Iniţiativa celor Trei Mări - date generale

Iniţiativa celor Trei Mări a fost fondată în 2015 şi este o platformă ce reuneşte cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică şi Neagră: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Iniţiativa are ca obiectiv creşterea convergenţei şi a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone şi state membre ale UE, prin creşterea interconectivităţii în regiune, în domeniile energiei, transporturilor şi celui digital. Principiile de bază ale Iniţiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creşterea coeziunii la nivel european şi consolidarea legăturilor transatlantice, conform site-ului http://three-seas.eu/.

Partenerii I3M sunt Statele Unite, Germania şi Comisia Europeană.

Lista proiectelor prioritare de interconectare a fost unul dintre principalele rezultate ale celui de-al treilea Summit al Iniţiativei Trei Mări de la Bucureşti în 2018. Dacă în 2018 lista cuprindea 48 de proiecte în infrastructura energetică, digitală şi de transport, în iunie 2022, numărul total de proiecte de interconectare din cadrul Iniţiativei Trei Mări a ajuns la 91, înregistrând o valoare brută a investiţiei estimată la 168,4 miliarde de euro. Numărul proiectelor prioritare a crescut cu 89,6% faţă de 2018, când a fost prezentată prima listă de proiecte prioritare de interconectare, mai informează https://3seas.eu/. AGERPRES (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)