O PERSONALITATE PE ZI: Regele Philippe al Belgiei

Philippe, rege al Belgiei, din 21 iulie 2013, când tatăl său, regele Albert al II-lea a abdicat în favoarea sa, s-a născut la Bruxelles, la 15 aprilie 1960, potrivit https://www.monarchie.be/.
Nu a fost educat în stilul tradiţional al caselor regale, cu profesori particulari, ci a primit o educaţie bilingvă, olandeză şi franceză, în cadrul şcolilor primare şi secundare de stat. În 1978, şi-a început cursurile universitare la Academia Militară Regală a Belgiei. Pasionat de zbor încă din copilărie, a ales să se alăture Forţelor Aeriene, unde s-a calificat ca pilot pe avioane de luptă. Şi-a finalizat pregătirea militară obţinând un certificat de paraşutist-comando.
1970, Prințul Philippe vizitează Muzeul de Științe ale Naturii cu Regele Baudouin și Regele Albert. Acolo descoperă un fragment de lună adus de echipajul Apollo.
Şi-a continuat studiile în străinătate. După un trimestru la Universitatea Oxford din Regatul Unit şi doi ani la Universitatea Stanford din Statele Unite, a obţinut un master în Ştiinţe Politice.
Întors în Belgia, în 1985, s-a implicat în realităţile politice, economice şi sociale ale ţării sale. A participat la numeroase întâlniri, vizite, conferinţe şi misiuni. De asemenea, a acumulat diverse experienţe în timpul vizitelor umanitare. Şi-a extins, de asemenea, cunoştinţele în domenii de interes personal, cum ar fi istoria, literatura şi filosofia. A călătorit mult şi a întâlnit oameni dedicaţi din întreaga lume, atât lideri, cât şi cetăţeni de rând. De asemenea, a urmărit îndeaproape procesul de integrare europeană.
În 1993, după decesul subit al regelui Baudouin, la 62 de ani şi fără să aibă moştenitori, Albert, tatăl său, a devenit rege. La rândul său, Philippe, care pe atunci avea 33 de ani, a devenit prinţul moştenitor al tronului Regatului Belgiei.
Pe parcursul următorilor 20 de ani, prinţul Philippe şi-a continuat pregătirea, principalele sale domenii de implicare devenind misiunile internaţionale de promovare a economiei belgiene şi a imaginii Belgiei în străinătate, dezvoltarea durabilă, dialogul între diversele comunităţi din Belgia, sprijinirea persoanelor vulnerabile şi cultivarea talentelor. A preluat, în 1993, preşedinţia de onoare a Agenţiei de Comerţ Exterior din Belgia (BFTA) şi timp de 20 de ani a condus peste 80 de misiuni economice în străinătate. A creat legături între companiile belgiene şi cele străine, dar şi între companiile din ţara sa. Este preşedinte onorific al BFTA (din 2013), se menţionează pe acelaşi site.
A fost preşedinte de onoare al Consiliului Federal pentru Dezvoltare Durabilă (1993-2013), care reuneşte organisme economice, sociale, de mediu şi ştiinţifice din întreaga ţară, ce are ca obiectiv formularea de recomandări guvernului federal.
A acţionat în susţinerea dialogului între cele trei comunităţi lingvistice din Belgia (flamandă, franceză şi germană). Fondul "Prinţul Philippe" a fost înfiinţat în 1998 pentru a promova dialogul între cetăţenii din diferite comunităţi, pentru a încuraja o mai mare recunoaştere reciprocă şi respect pentru identităţile şi culturile lor individuale.
Prinţul Philippe a cunoscut-o pe viitoarea sa soţie, Mathilde d'Udekem d'Acoz, în 1996. Mathilde s-a născut la 21 ianuarie 1973, în Uccle (una dintre cele 19 comune din regiunea capitalei Bruxelles), într-o familie aristocratică, fiind fiica unui judecător şi a unei contese. Şi-a început studiile la Bastogne (oraş francofon din regiunea Valonia), iar apoi a absolvit Institut de la Vierge Fidele din Bruxelles. În 1994, a absolvit, tot la Bruxelles, Institut Libre Marie, obţinând o diplomă în logopedie. Între anii 1995 şi 1999, Mathilde a lucrat ca logoped, potrivit https://www.monarchie.be/.
După o relaţie discretă de trei ani, prinţul şi-a anunţat logodna la 13 septembrie 1999 şi s-a căsătorit cu Mathilde la 4 decembrie 1999. Ceremonia civilă a fost condusă de primarul oraşului Bruxelles, cavalerul Francois Xavier de Donne, iar cea religioasă a fost oficiată de cardinalul Danneels, la Catedrala Saint Michel, şi a avut o asistenţă de 1.200 de persoane. Cuplul regal are patru copii: prinţesa Elisabeta (n. 25 oct. 2001), ducesă de Brabant, prinţul Gabriel (n. 20 aug. 2003), prinţul Emmanuel (n. 4 oct. 2005) şi prinţesa Eléonore (n. 16 apr. 2008).

La 3 iulie 2013, regele Albert al II-lea a declarat, în cadrul unui discurs televizat, că va abdica la 21 iulie 2013, de Ziua Naţională a Belgiei. El şi-a explicat decizia prin faptul că starea sa de sănătate nu îi mai permitea să îşi exercite atribuţiile, adăugând că Philippe a fost "bine pregătit" pentru a fi succesorul său. La 21 iulie, Albert al II-lea, în vârstă de 79 de ani, a semnat actul de abdicare în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Regal din Bruxelles, în prezenţa şefului guvernului, preşedinţilor Senatului şi Camerei Reprezentanţilor şi responsabililor puterii judiciare.
Philippe a devenit, în mod oficial, al şaptelea rege al Belgiei, depunând jurământul constituţional în Parlament, după o oră şi jumătate de la abdicarea tatălui său. "Jur să respect Constituţia şi legile poporului belgian, să menţin independenţa şi integritatea ţării", a spus Philippe în franceză, flamandă şi germană. Apoi, noul rege al belgienilor, Philippe, şi regina Mathilde au apărut în balconul Palatului regal pentru a saluta miile de persoane care au ţinut să participe la momentele prilejuite de succesiunea la tron. Celor doi suverani li s-au alăturat mai întâi Albert al II-lea şi regina Paola, iar apoi cei patru copii ai cuplului.
Fiica sa Elisabeta, care a împlinit 21 de ani pe 25 octombrie 2022, este prima în linia de succesiune la tron.
În calitate de Şef de stat, regele acordă audienţe în fiecare zi: membrilor guvernului federal şi ai guvernelor regionale şi comunitare, membrilor parlamentului şi altor lideri politici, precum şi reprezentanţilor mediului economic, social, cultural şi ştiinţific, universitar, militar şi mass-media. Regele îi primeşte pe demnitarii străini, precum şefi de stat şi ambasadori care vin să facă o vizită de stat sau să-şi prezinte acreditările. De la începutul domniei sale, regele a primit opt vizite de stat. Semnează legi şi decrete regale şi mediază cu miniştrii în numele cetăţenilor, în relaţiile lor cu sistemul politic şi administrativ, potrivit https://www.monarchie.be/.
De câteva ori pe săptămână, uneori însoţit de regina Mathilde, el vizitează organizaţii, companii şi se implică în diverse iniţiative din Belgia. Călătoreşte în mod regulat în străinătate pentru a promova imaginea Belgiei şi pentru a evidenţia şi consolida relaţiile cu ţara gazdă. De la urcarea pe tron în iulie 2013, regele şi regina au efectuat treisprezece vizite de stat în ţări din Europa, dar şi din alte regiuni.
Regele Philippe practică regulat jogging şi este pasionat de kite surfing. În mai 2013 şi 2014, a participat la a 34-a şi a 35-a ediţie a Brussels 20km. Cântă la pian şi este un pictor dedicat. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Belgische Monarchie Monarchie belge Belgian Monarchy/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 mai
Este a 128-a zi a anului 2025. Au mai rămas 237 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 28 m. Luna răsare la 16 h 27 m și apune la 04 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile
CITATUL ZILEI
'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai
Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic
Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)
Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai
Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)
Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p
FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)
În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir
Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)
La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even
Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)
La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos
CITATUL ZILEI
'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai
Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai
Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.