logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Pepe & Fifi'' (1994)

Image

Filmul "Pepe & Fifi", regizat de Dan Piţa după un scenariu scris de Ioana Eliad şi regizor, a avut premiera în România în 1994, conform site-urilor https://www.cinemagia.ro/ şi https://www.imdb.com/.

"Un invalid este naratorul acestei poveşti. El este prietenul a doi fraţi, Pepe şi Fifi, care speră să ajungă celebri, povestea având ca fundal schimbările majore din societatea românească tocmai ieşită din epoca de aur. Pepe speră să ajungă celebru prin box, dar atât el, cât şi Fifi sunt prinşi în mrejele lumii interlope şi nu reuşesc să mai scape. Filmul reliefează viaţa în societatea românească într-o perioadă tulbure...", notează site-ul https://www.cinemagia.ro/ în prezentarea filmului.

 


Pelicula a obţinut numeroase distincţii - Premiul pentru interpretare feminină (actriţa Irina Movilă) în 1994, la Festivalul de la Geneva; Premiul "Opera Prima" pentru imagine, Premiul pentru montaj, Menţiune specială pentru debut (actorul Mihai Călin), Menţiune specială (actorul Cristian Iacob) în 1994-1995 din partea UCIN; Premiul "Makhila de bronz", Premiul de interpretare (actorii Irina Movilă, Cristian Iacob) în 1995 la Festivalul Arcachon; participarea la Festivalul Filmelor Lumii de la Montreal; a fost propunerea României la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1995, menţionează site-urile https://www.cinemaraton.ro/ şi http://aarc.ro/.

"Doi tineri aflaţi în căutarea unei vieţi uşoare ajung victimele unei bande. Pepe, boxer lipsit de noroc, se amestecă în afaceri necurate şi în cele din urmă este ucis, iar sora lui, Fifi, realizează într-un târziu că nu e altceva decât o prostituată. Şi totuşi, Fifi şi Carol, un prieten rămas mereu lucid, refuză să creadă că speranţa e doar un vis...", se arată în pliantul de prezentare a filmului, conform site-ului http://aarc.ro/.

 

 

Sursa foto: cinemaraton.ro 


"Pe mine nu mă interesează să iau premii internaţionale, ci mă interesează ca filmul românesc să fie prezent în toate manifestările internaţionale din domeniul filmului. Sentimentul ziariştilor prezenţi la conferinţa de presă pe care am avut-o la Festivalul de la Montreal a fost că cinematografia română este una bine pusă pe picioare, din păcate cu mai puţine filme decât ar trebui să avem. De asemenea, în presă s-a comentat foarte mult că România, în materie de a face film, este undeva în avangarda cinematografiilor din estul Europei. Cei doi protagonişti ai filmului, care apar şi în titlu, sunt două exemple, dar, evident, nu exemplari din punct de vedere al comportamentului lor faţă de societate, ci sunt nişte exemple pe care eu le-am luat din viaţa de zi cu zi. Chiar dacă am lucrat cu anumiţi actori mai multe filme, eu simt nevoia să-i testez în continuare pentru fiecare nou rol pe care îl am. De altfel, ţin foarte mult la perioada de pregătire din timpul de realizare a unui film. Ţin ca între mine şi actori să existe o comunitate de spirit pentru a ajunge cât mai aproape de rezultatul dorit", declara regizorul Dan Piţa într-o cronică semnată de D.Tudor în publicaţia "Feţele culturii" din 26 septembrie 1994, conform site-ului http://aarc.ro/.

Într-o cronică publicată în revista "Noul Cinema" nr. 10 din 1994, criticul de film Dana Duma scria că "Dan Piţa nu trece indiferent pe lângă aceste 'mici adevăruri' ale perioadei de tranziţie, dedicându-le în întregime acest 'Pepe & Fifi', un tablou pe cât de lucid, pe atât de disperat al deziluziilor noastre post-revoluţionare".

"Aproape niciuna dintre plăgile zbuciumatei noastre societăţi în criză de identitate nu scapă nesemnalată: pauperizarea galopantă, ascensiunea afaceriştilor veroşi, copiii abandonaţi şi drogaţi cu aurolac, înfierile frauduloase, proxenetismul, prostituţia, ineficienţa poliţiei, cinismul politicienilor. Toate aceste realităţi marchează destinele celor doi fraţi ale căror nume dau titlul filmului, doi tineri nevoiţi să-şi croiască un drum în jungla tranziţiei pe calea compromisului. Pepe încearcă să facă bani în boxul profesionist, lăsându-se exploatat de o gaşcă ce transformă meciurile în măceluri, iar Fifi, dezamăgită în amor, se pune la dispoziţia unui proxenet care-i fructifică farmecele pe dolari. Sunt două figuri obişnuite în peisajul uman al acestei perioade, care nu par însă predestinate vieţuirii în mediul interlop. Ei apar ca victimele unei societăţi care nu le oferă prea mari şanse şi în care modelele de reuşită nu oferă girul moralităţii", scria Dana Duma, potrivit site-ului http://aarc.ro/.

Criticul adăuga că "acest film marchează un pas decis al regizorului în direcţia observaţiei realiste", adăugând că atenţia lui Dan Piţa faţă de tineri s-a concretizat şi de această dată în lansarea unor nume noi, dovedindu-se "un neîntrecut descoperitor de talente mizând pe Cristian lacob (dinamicul şi tragicul Pepe) şi pe Mihai Călin (sarcasticul raisonneur Carol)".

Criticul Anca Georgescu opina, în revista "Panoramic radio-tv" din septembrie 1994, că Dan Piţa a surprins "fenomenul social cel mai primejdios pentru tânăra generaţie a acestui deceniu".

"În 'Pepe şi Fifi', Dan Piţa îşi dezvăluie făţiş adevărata personalitate, nevoia de restabilire a valorilor morale care pot echilibra libertatea şi prosperitatea individuală cu o evoluţie autentică a societăţii. Există în 'Pepe şi Fifi' o imagine a lumii de azi din România, foarte asemănătoare cu cea văzută în filmele provenite dintr-un mod de viaţă spre care, poate, tindem. Meritul regizorului nu este însă acela de a-i fi reconstituit strălucirea, ci luciditatea cu care o refuză. (...) Dureros prin adevărurile pe care le surprinde, 'Pepe şi Fifi' pare să fie pentru regizor un strigăt disperat în căutarea unui orizont înseninat", nota Anca Georgescu, potrivit site-ului http://aarc.ro.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Cristian Iacob, Irina Movilă, Liliana Biclea, Mihai Călin, Costel Constantin, Damian Crîşmaru, conform site-ului https://www.imdb.com/. Coloana sonoră include partituri semnate de compozitorul Adrian Enescu.AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: cinemagia.ro

Afisari: 37

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc

Documentare 23-04-2025 08:00

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste

Documentare 23-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )

Documentare 23-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis

Documentare 23-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie

Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 22-04-2025 12:06

Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San

Documentare 22-04-2025 11:48

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă 26 aprilie la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat. Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re. La final sicriul va fi dus la Bazilica Sa

Documentare 22-04-2025 08:00

22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)

La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&

Documentare 22-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)

Documentare 22-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)