logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Fata morgana'' (1981)

Image

Filmul "Fata morgana", regizat de Elefterie Voiculescu după un scenariu scris de Florian Grecea, este o adaptare a romanului omonim al lui Ion Grecea şi a avut premiera în 1981.

Tânărul Virgil Alexiu este un "copil de bani gata" - fiu al unui director de şantier şi al unei profesoare - arogant, obraznic, care crede că totul în viaţă vine de la sine şi că totul i se cuvine. Inclusiv dragostea Cristinei Barna, care lucra în şantierul unde tatăl său era director şi pe care el o tratează superficial, neacordându-i atenţia pe care ea o aştepta. După ce fata îl părăseşte şi el ratează admiterea la facultate, este luat în armată, la trupă, pentru un an şi jumătate. Abia aici, unde nu mai este tratat ca fiind "băiatul lui tata", învaţă ce sunt prietenia, respectul, valorile morale, dar şi dragostea pentru Cristina - acea "fata morgana" care îl bântuie, visând-o, căutând-o, încercând să o recucerească, notează site-urile https://www.cinemagia.ro/ şi https://www.cinemaraton.ro/.

 


"Virgil este fiul unei familii realizate. Tatăl său este director de şantier. El este presat de părinţi să dea examen la facultate. Tatăl vrea un fiu care să studieze construcţiile, iar mama vrea un fiu student la teatru. Virgil, la una dintre plimbările lui pe şantier, o descoperă pe Cristina Barna. Iubirea apare în viaţa lui Virgil, iar romantismul, florile aduse fetei mai reduc starea lui de nervozitate. Apoi evenimentele vieţii lui Virgil se succed cu repeziciune - plecarea în armată, dragostea pentru Cristina pe care o supărase, dar aştepta iertarea ei - fac deliciul acestui film care îmbină armonios dragostea şi datoria de a face armata cu implicaţiile acestora în viaţa lui", scrie site-ul http://aarc.ro/.

Criticul de film Alice Mănoiu nota, într-o cronică publicată în revista "Cinema" nr. 1 din ianuarie 198, că povestea filmului este "despre un băiat uşuratec alergând după fete până se îndrăgosteşte de una, o pierde din uşurătate, o regăseşte şi iar o pierde".

 

 

Sursa foto: cinemaraton.ro 


"Don Juanul nostru (...) are un instinct de fluturaş, de fils-a-papa căruia nu i se refuză nimic - de la papanaşii bunicii, la Dacia babacului. (...) Ne aflăm în faţa unui regizor care-şi cunoaşte meseria, ştie să povestească în imagini cursiv, chiar elegant, cu un anume firesc al ambianţelor şi al întâmplărilor (...). Există momente de mici adevăruri comune - un caporal ce-şi muştruluieşte recruţii nu doar din zel disciplinar, ci şi dintr-o criză de autoritate, de gelozie chiar, când unul e preferat de preferata caporalului. Noroc cu superiorul blajin care le rezolvă cu tact. Sigur că există şi o demnitate ultragiată a fetei care întoarce spatele când focul sentimental al partenerului s-a aprins cu întârziere. (...) Fata ar fi (poate) gata să-l ierte (ori poate nu, finalul e deschis). (...) Douăzeci de ani de asistenţă regizorală ai lui Elefterie Voiculescu îşi spun cuvântul în asigurarea unei mişcări funcţionale în planul doi, în acurateţea ambianţelor scenografice (decorurile sau costumele sunt de acolo, deci bune, utile), în reuşita imaginii (...), cât şi la realizarea autenticităţii sonore (priză directă în majoritatea cazurilor, bine realizată)", scria Alice Mănoiu, conform site-ului http://aarc.ro/.

Scriitorul D.I. Suchianu amintea că filmul "atacă o problemă psihologică - obrăznicia, o nevoie aproape patologică de a fi insolent, de a lua în bătaie de joc pe orice interlocutor".

"Virgil (...) este mânat de vanitate, de înfumurare. (...) Până la urmă se vindecă de ambele păcate. Cine sunt oare tămăditorii? Unul dintre ei e amorul. (...) Tânărul nostru cunoaşte o fată, Cristina, pe care nu o slăbeşte din galante şi perfect nesărate asiduităţi. (...) Interpreta acestei Cristina are un rol greu, interesant. O interpretare bazată pe priviri, gesturi şi cuvinte care arată cum ea va trece de la agasare la o progresivă înduioşare faţă de acel biet neajutorat care face şi spune numai prostii. (...) Asistăm la o mare măgărie a 'don-juanului'. (...) În ciuda exasperatelor lui căutări, nu o mai poate găsi. Groaznica lui obrăznicie, stupida lui neseriozitate îşi vor găsi totuşi o revanşă în viaţa de cazarmă, unde va plăti pentru perpetua lui plăcere de a brava pe superiori, de a sfida disciplina", nota D.I. Suchianu într-o cronică publicată în revista "România literară" nr. 5 din 29 ianuarie 1981.

În opinia scriitorului, "Fata morgana" reprezintă "eroina care dispăruse brusc din lumea şi din ochii eroului, el o tot căuta mereu, dar se tot lovea de un interminabil deşert".

 

 

Sursa foto: ziaruldevrancea.ro 


"Un pustiu în care căutările sale fac să răsară mereu, ca un miraj, ca o 'fata morgana' chipul (...) frumoasei Cristina. Rol original şi greu, rolul de fantomă frumoasă, de arătare inaccesibilă, rolul de 'fata morgana', pe care Diana Lupescu îl interpretează cu o rară măiestrie", scria D.I. Suchianu în revista "România literară", conform site-ului http://aarc.ro/.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Dinu Manolache (în rolul lui Virgil), Diana Lupescu (în rolul Cristinei), Elena Sereda, Mihai Pălădescu, Petre Lupu, Dorel Zaharia, Florin Dobrovici, Claudiu Bleonţ, Mărioara Sterian, Marius Ionescu şi alţii, conform site-ului https://www.imdb.com/. Coloana sonoră a filmului cuprinde partituri semnate de compozitorul Cornel Fugaru. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: imdb.com

Afisari: 59

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 14-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai

Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan