O PERSONALITATE PE ZI: Amelia Earhart, prima femeie aviator care a traversat singură Oceanul Atlantic

Amelia Earhart a fost o pionieră în aviaţie, scriitoare de succes şi militantă pentru drepturile femeilor. A rămas în istoria aviaţiei ca fiind prima femeie care a zburat singură deasupra Oceanului Atlantic.
S-a născut la 24 iulie 1897 în localitatea Atchinson din statul Kansas, arată https://www.ameliaearhart.com/.
În adolescenţă, a lucrat ca soră medicală într-un spital militar din Canada, în timpul Primului Război Mondial. În 1919, a început studiul Medicinei la Universitatea Columbia.
La 28 decembrie 1920, pilotul Frank Hawks a invitat-o pe tânăra Amelia într-un scurt zbor de agrement. A fost momentul care i-a schimbat cursul vieţii. "Pe măsură ce avionul în care ne aflam câştiga altitudine, în mintea mea a încolţit o singură idee: ştiam că, de acum înainte, va trebui să zbor", a declarat Amelia Earhart, potrivit site-ului citat. Drept urmare, a abandonat studiile medicale şi s-a dedicat în exclusivitate zborului.
La 3 ianuarie 1921, a început să ia lecţii de aviaţie, pentru ca, după şase luni, să achiziţioneze primul său avion, un Kinner Airster de două locuri, la mâna a doua. L-a denumit "Canarul", datorită culorii sale galbene. La bordul "Canarului" a stabilit primul său record: prima femeie pilot din lume care a atins altitudinea de 4.267 de metri.
În aprilie 1928, publicistul George P. Putnam i-a propus Ameliei să devină prima femeie pasager care să zboare deasupra Oceanului Atlantic. Avionul, un Fokker F7 denumit "Friendship", urma să fie pilotat de Wilmer Stultz, asistat de mecanicul Louis Gordon.
Călătoria a început de pe aeroportul Trepassey din Newfoundland la 17 iunie 1928 şi s-a încheiat, cu succes, pe Burry Port, în Ţara Galilor, după 21 de ore de zbor. La întoarcere, cei trei protagonişti au fost primiţi ca eroi. Au fost primiţi de preşedintele SUA, Calvin Coolidge, la Casa Albă. Amelia Earhart devenise o stea a aviaţiei mondiale.
La 7 februarie 1931, s-a căsătorit cu George Putnam. Din acel moment, cei doi au avut un scop comun, acela ca Amelia Earhart să devină prima femeie pilot care traversează singură Atlanticul.
Visul a devenit realitate în ziua de 20 mai 1932. Amelia Earhart a decolat de pe Harbor Grace, din Newfoundland, cu destinaţia Paris. Zborul fără întrerupere la bordul unui model Lockheed Vega 5B a durat 14 ore şi 56 de minute, timp în care a avut de înfruntat condiţii meteorologice neprielnice. Nu a aterizat, însă, la Paris, ci pe o păşune din apropierea localităţii irlandeze Londonderry.
În urma realizării acestui zbor istoric, a fost distinsă de preşedintele SUA, Herbert Hoover, cu medalia de aur a Societăţii National Geographic. La rândul său, Congresul SUA i-a acordat medalia "Distinguished Flying Cross", Amelia Earhart devenind prima femeie distinsă cu prestigioasa medalie.
Au urmat alte zboruri solo inedite, competiţii şi recorduri stabilite în aviaţie. De exemplu, la 11 ianuarie 1935, a devenit prima persoană care a zburat singură deasupra Pacificului, pe ruta Honolulu - Oakland.
În 1937, an în care urma să împlinească 40 de ani, Earhart şi-a propus să îşi realizeze marele vis: să fie prima femeie care face înconjurul Pământului cu avionul, la Ecuator.
Recordul urma să fie stabilit la bordul unui bimotor Lockheed Electra. Amelia a fost însoţită de navigatorul Fred Noonan.
Aventura lui Earhart şi a lui Noonan a început în 20 mai 1937, când cei doi au decolat din Oakland, California. La 2 iulie, ei au decolat din Lae, Papua Noua Guinee, angajându-se într-o etapă deosebit de ambiţioasă, de 4.000 de kilometri, urmând să oprească pentru realimentare pe mica insulă Howland din Pacific, situată la jumătatea distanţei dintre Australia şi Hawaii. Însă, ei nu au aterizat niciodată acolo. Nimeni, niciodată, nu a mai putut intra în contact cu cei doi, iar soarta lor rămâne, până astăzi, un mister. După aproape doi ani de căutări, Amelia Earhart a fost declarată decedată la 5 ianuarie 1939.
Generaţii de cercetători şi pasionaţi au încercat, timp de decenii, să dezlege misterul dispariţiei acestei pioniere, prima femeie care a traversat singură Atlanticul cu avionul.
Potrivit uneia dintre teorii, modelul Lockheed Electra s-a prăbuşit în iulie 1937 în zona Oceanului Pacific pe un atol cunoscut în trecut sub numele de Gardner Island, în prezent Nikumaroro, aparţinând Republicii Kiribati. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: ameliaearhart.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru