logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

4 iunie - Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer

Image

Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer este marcată, în fiecare an, începând din 2022, în prima zi de duminică a lunii iunie, respectiv 4 iunie, în 2023.

În 2021, mai mulţi deputaţi şi senatori ai PNL, au depus, la Senat, la iniţiativa senatoarei PNL, Nicoleta Pauliuc, un proiect de Lege privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer. În expunerea de motive se arată că, "în 2021, Comisia Europeană a prezentat Planul european de combatere a cancerului: o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament şi de îngrijire, care este apreciat drept un pilon esenţial al unei uniuni europene a sănătăţii puternice." Totodată, se aminteşte faptul că Parlamentul României, a adoptat în 2015, Legea privind declararea zilei de 4 februarie Ziua luptei împotriva cancerului precum şi Legea pentru declararea zilei de 1 octombrie Ziua luptei împotriva cancerului de sân. Aceste legi, însă, au în vedere doar pe bolnavii de cancer, nu şi pe supravieţuitorii acestei boli, deşi fiecare dintre aceste categorii de oameni are probleme specifice de gestionat. "Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer urmăreşte să ofere o oportunitate pentru toate persoanele care trăiesc cu antecedente de cancer, pentru ca acestea să se conecteze, dar şi ca să atragă atenţia societăţii asupra provocărilor şi soluţiilor privind îmbunătăţirea calităţii şi creşterea duratei de viaţă a supravieţuitorilor de cancer", se precizează, în continuare, în expunerea de motive. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, la 4 octombrie 2021, potrivit https://www.cdep.ro/.

În 11 octombrie 2021, proiectul de lege a fost prezentat în Camera Deputaţilor, iar la 21 decembrie 2021, a fost adoptat, în plen, de către deputaţi.

Legea privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer a fost promulgată la 13 ianuarie 2022 prin Decretul nr. 50/2022, de către preşedintele României, Klaus Iohannis, devenind Legea nr. 18/2022. Potrivit art. 1 alin. (2), supravieţuitorii de cancer sunt persoanele care nu mai prezintă boala după încheierea tratamentului, persoanele care primesc în continuare tratament pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului şi persoanele care au boala sub control, au puţine simptome şi care primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boală cronică.

Pentru marcarea acestei zile, se organizează, la nivel naţional şi local, potrivit art. 2, manifestări ştiinţifice, educative şi cultural-artistice consacrate conştientizării şi informării cetăţenilor despre provocările şi soluţiile privind îmbunătăţirea calităţii şi creşterea duratei de viaţă a supravieţuitorilor de cancer. În săptămâna premergătoare Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, autorităţile administraţiei publice centrale şi instituţiile publice desfăşoară manifestările prevăzute la art. 2, după cum urmează: Parlamentul României desfăşoară manifestări cu participarea organizaţiilor neguvernamentale pe tema proiectării unei legislaţii prietenoase cu supravieţuitorii de cancer; Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi instituţiile aflate în coordonarea, sub autoritatea şi în subordinea acestuia desfăşoară manifestări cu participarea organizaţiilor neguvernamentale, sindicale şi patronale pe temele reintegrării la locul de muncă, a incluziunii sociale şi a beneficiilor de asistenţă socială a supravieţuitorilor de cancer; Ministerul Sănătăţii şi instituţiile aflate în coordonarea, sub autoritatea şi în subordinea acestuia desfăşoară manifestări cu participarea organizaţiilor neguvernamentale, sindicale şi patronale pe temele accesului la servicii medicale şi medicamente şi a alimentaţiei supravieţuitorilor de cancer; Ministerul Finanţelor desfăşoară manifestări cu participarea organizaţiilor neguvernamentale, sindicale şi patronale pe tema accesului la produse financiare, în special credite şi asigurări, a supravieţuitorilor de cancer; Ministerul Educaţiei şi instituţiile aflate în subordinea acestuia desfăşoară manifestări, cu participarea organizaţiilor neguvernamentale, sindicale şi patronale, pe teme de stil de viaţă sănătos, de solidaritate şi sprijin privind reintegrarea în şcoală a copiilor supravieţuitori ai cancerului, potrivit potrivit https://www.cdep.ro/.

De Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, Parlamentul României asigură proiecţii reprezentative pe clădirea Palatului Parlamentului între orele 22.00-24.00. În săptămâna premergătoare a acestei zile, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi persoanele fizice şi juridice pot desfăşura manifestările prevăzute la art. 2. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni şi/sau aspecte de la manifestările dedicate Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer.

În 2022, la 30 mai, a fost organizat la Palatul Parlamentului, evenimentul "Provocări şi soluţii privind îmbunătăţirea vieţii supravieţuitorilor de cancer", în cadrul căruia peste o sută de persoane care au supravieţuit cancerului au primit, simbolic, diplome şi cupe de învingători. Diplomele au fost oferite de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, în sala de plen a Senatului, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă. Evenimentul a avut loc cu câteva zile înainte ca în România să marcheze pentru prima dată, pe 5 iunie, Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, potrivit unui comunicat de presă al Senatului României, transmis AGERPRES.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a explicat cu acest prilej, că, pentru marcarea Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, a ales drept simbol nufărul galben, asociat cu puterea interioară şi liniştea, caracteristici ale supravieţuitorilor.

La 5 iunie 2022, pentru a marca Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, a fost inaugurat Copacul Luminii, o instalaţie urbană modernă, de către Fundaţia Renaşterea şi Institutul Oncologic "Pr. Dr. Alexandru Trestioreanu" Bucureşti (IOB), cu sprijinul MSD România, ca parte a proiectului Race for the Cure.

 

 

Sursa foto: Fundatia Renasterea/Facebook 


"Anual peste 20.000 de internări în regim de spitalizare de lungă durată sunt înregistrate la Institutul nostru. Personalul IOB înţelege foarte bine ce înseamnă lupta pentru speranţă şi viaţă a pacienţilor noştri pe parcursul fiecărei zile din cele peste 116.000 zile de spitalizare însumate şi luptăm împreună cu ei zi după zi. Dacă analizăm care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienţii ni se adresează, vedem ca 6 din 10 cele mai frecvente întâlnite grupe de diagnostic sunt legate de tumori ale sânului sau de patologii oncologice ale sistemului genital feminine (inclusiv cancer de col uterin). În prezent ne confruntăm cu o creştere a complexităţii cazurilor oncologice, pe fondul pandemiei, pacienţii prezentându-se târziu la medic. Este foarte important să mergem la medic pentru investigaţii anuale, screening, întrucât depistarea precoce şi iniţierea la timp a tratamentului adecvat sunt esenţiale pentru a creşte şansa la viaţă prin controlul eficace al cancerului", a afirmat, cu acest prilej, dr Bogdan Tănase, directorul IOB, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES.

În 2023, evenimentele prilejuite de Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer vor avea loc în perioada 1- 11 iunie, sub titlul: "Cursa lungă a supravieţuirii: de la prevenţie şi diagnosticare timpurie, la reintegrare deplină în societate". AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: medicalmanager.ro

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Fostul mare pugilist, campion mondial, Leonard Doroftei împlinește 55 de ani (10 aprilie)

Leonard Doroftei, unul dintre cei mai titrați pugiliști români, cu o carieră formidabilă la amatori și la profesioniști, s-a născut la Ploiești, la 10 aprilie 1970. A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor la sala din urbea ploieșteană unde antrena acesta, punând pentru prima dată mănușile în mâini la clubul 'Prahova' P

Documentare 10-04-2025 10:30

DOCUMENTAR: 15 ani de la tragedia aviatică de la Smolensk (10 aprilie)

În dimineața zilei de 10 aprilie 2010, un avion Tupolev 154M s-a prăbușit în apropiere de Smolensk, Rusia, fără să existe supraviețuitori. Aeronava decolase din capitala Poloniei, Varșovia, și se îndrepta spre Federația Rusă unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare ale victimelor masacrului din 1940 din pădurea de la Katyn, din apropi

Documentare 10-04-2025 10:00

10 aprilie - Ziua Sportului Curat

Ziua Sportului Curat este marcată în fiecare an la data de 10 aprilie, pentru a atrage atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, un flagel care afectează sportul, dar și întreaga societate, potrivit site-ului oficial al Agenției Naționale Anti-Doping, www.anad.gov.ro. Această zi a

Documentare 10-04-2025 08:00

Nou summit al 'Coaliției voluntarilor' pe 10 aprilie, la Bruxelles

Miniștrii apărării din țările 'voluntare' aliate ale Ucrainei se vor reuni pe 10 aprilie 2025, la Bruxelles, pentru a contura viitoarele garanții se securitate pentru Kiev, în caz de încetare a focului, a anunțat, la 28 martie 2025, o sursă din Ministerul Apărării francez, conform AFP și https://www.ukri

Documentare 10-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Deși ploaia, după natura ei, este la fel de generoasă, în grădină cresc lalele, iar în pustiu mărăcini.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)

Documentare 10-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Reguli privind etichetarea materialelor de publicitate politică

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 se desfășoară în intervalul 4 aprilie, ora 00:00 - 3 mai, ora 7:00. Actorii politici participanți la alegeri au obligația de a însoți toate materialele politice publicitare, cu excepția celor de natură exclusiv audio sau exclusiv de tipul unui text publicat în mediul online, de o etichetă care

Documentare 10-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima Greco-catolice Sf. m. Terenție, Pompei, Maxim, Macarie, African și cei împreună cu ei; Sf. Gemma Galgani Romano-catolice Ss. Apoloniu, pr. m.; Macarie Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, Af

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot a românilor din diaspora la alegerile prezidențiale (1992-2024)

Din datele privind participarea românilor din străinătate la alegerile prezidențiale de după 1989 reiese că cea mai slabă prezență s-a înregistrat în anul 2000, iar cea mai ridicată participare s-a evidențiat la scrutinul din 2019. O prezență și mai mare decât în 2019 s-a înregistrat, la primul tur al alegerilor prezidențiale, dar acesta a

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora Președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au

Documentare 10-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 aprilie

Este a 100-a zi a anului 2025. Au mai rămas 265 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 41 m și apune la 19 h 54 m. Luna răsare la 17 h 32 m și apune la 05 h 41 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 09-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică ocupă orașul german Königsberg (9 aprilie 1945)

Bătălia pentru Prusia de Est s-a încheiat cu asediul armatei sovietice, în 1945, asupra orașelor Königsberg (9 aprilie, devenit apoi Kaliningrad) și Pillau (26 aprilie, devenit Baltiysk), potrivit https://eng.navalmuseum.ru/. Bătălia de la Königsberg a fost unul dintre cele mai dis

Documentare 09-04-2025 09:00

Nordic EV Summit, conferința anuală dedicată mașinilor electrice, la Oslo (9-10 aprilie)

La 9-10 aprilie 2025, are loc, la Oslo, în Capitala Norvegiei, unul dintre cele mai importante eveniment de pe continentul european dedicat mașinilor electrice, Nordic EV Summit, aducând laolaltă din spațiul internațional o comunitate amplă a celor implicați în industria dedicată mobilității electrice, potrivit

Documentare 09-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu-i pe lume comoară pe care s-o găsești fără trudă; omul nepăsător comoară nu va găsi.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 09-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Eupshie; Sf. Cuv. Vadim Greco-catolice Sf. m. Eupsihie din Cezareea Romano-catolice Fer. Ubald, călug. Sfântul Mucenic Eupshie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 aprilie. S-a născut în Cezareea Capadociei d

Documentare 09-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)

După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două