DOCUMENTAR: 65 de ani de la naşterea muzicianului Prince (7 iunie)

Marele star internaţional Prince (nume real Prince Rogers Nelson) - cântăreţ, compozitor, textier, producător muzical şi multi-instrumentist - s-a născut la 7 iunie 1958, în Minneapolis, SUA, într-o familie de artişti - tatăl, John Nelson, a fost muzician (numele de scenă era Prince Rogers), iar mama - Mattie Shaw - era cântăreaţă de jazz, conform site-ului biography.com.
Pasionat de muzică din copilărie, a studiat autodidact mai multe instrumente: pian, chitară şi tobe. În perioada liceului, şi-a alcătuit propria formaţie - Grand Central (ulterior numită Champagne) - împreună cu André Anderson şi Morris Day.
Prince şi Beyoncé în timpul unui concert.
În 1978, Prince a semnat un contract cu Warner Bros Records. Primul material discografic a fost "For You" (1977), iar albumul din 1979, numit "Prince", a primit discul de platină datorită succesului înregistrat de single-urile "Why You Wanna Treat Me So Bad?" şi "I Wanna Be Your Lover". Au urmat albumele "Dirty Mind" (1980), "Controversy" (1981) şi "1999" (1982), care au evidenţiat mai multe elemente/influenţe muzicale - funk, dance şi rock.
În 1984, albumul "Purple Rain" s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare în America, iar timp de 24 de săptămâni a ocupat locul întâi în topurile muzicale, menţionează site-ul bestmusic.ro. Piesa care dă titlul albumului a urcat pe locul al doilea în Billboard Hot 100, iar hiturile "When Doves Cry" şi "Let's Go Crazy", pe primul loc. Odată cu apariţia albumului, Prince a devenit un simbol al ţinutelor punk. Muzica de pe albumul "Purple Rain" a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului cu acelaşi nume, pelicula fiind nominalizată la Academy Award la categoria "Best Original Song Score".
Prince la cea de-a 57-a ediţie a Premiilor Grammy, 2015.
Materialul discografic "Around the World in a Day" (1985) a adus o schimbare a viziunii muzicale a artistului. Un an mai târziu, el a lansat albumul "Parade", care includea hitul "Kiss" şi care aborda stilul rock din anii '60. Muzica de pe acest album a fost folosită în coloana sonoră a filmului "Under the Cherry Moon", pe care l-a regizat şi în care a şi jucat, precizează site-ul biography.com.
A urmat dublul album "Sign O' the Times" (1987), care includea hitul "U Got the Look", cântat în duet cu Sheena Easton. În 1988 a fost lansat "Lovesexy", iar în 1989, Prince a realizat coloana sonoră a filmului "Batman". Un an mai târziu, a apărut "Graffiti Bridge", care s-a dorit o continuare a lui "Purple Rain". În 1991, Prince a pus bazele grupului The New Power Generation, iar primul album în această formulă a fost "Diamonds and Pearls", care a urcat pe locul al treilea în Billboard 200 album chart. Pe acest album se aflau şi hiturile "Gett Off", "Insatiable" şi "Cream".
Anul 1992 îl plasa pe Prince în vârful topului artiştilor din punct de vedere al câştigurilor din muzică - 100 milioane de dolari - urmat de Michael Jackson şi Madonna - cu 60 de milioane de dolari, conform site-ului amintit.
Creaţiile lui Prince au adus succes muzical şi altor artişti, ei lansându-se ori cântând cover-uri ale muzicianului - Chaka Khan ("I Feel For You"), Sinead O'Connor ("Nothing Compares 2 U), Alicia Keys ("How Come U Don't Call Me Anymore"). Chiar şi The Art of Noise and Tom Jones au intrat în U.K. Top 5, în 1988, cu un cover al piesei "Kiss". De asemenea, el a lucrat şi cu trupe sau artişti precum Madonna, Tevin Campbell, Kate Bush, The Time, Martika, Patti Labelle, Janelle Monae, Vanity 6, The Bangles.
A urmat materialul discografic "The Love Symbol Album", urmat de "The Most Beautiful Girl in The World" (1994), "Emancipation" (1996), "Crystal Ball" (1998), "The New Master" (1999), "Vault: Old Friends 4 Sale" (1999), "Rave Un2 the Joy Fantastic" (2001).
Prince la cea de-a 72-a ediţie a Premiilor Globul de Aur, 2014.
În 2004, Prince a cântat la Grammy Awards cu Beyonce, în acelaşi an numele său fiind introdus în Rock and Roll Hall of Fame. A urmat lansarea albumului "Musicology", care a câştigat două premii Grammy. Doi ani mai târziu a apărut albumul ''3121'', apoi ''Planet Earth'' (2007), "Lotusflow3r / MPLSound" (2009) şi "20Ten" (2010). Tot în 2010 a fost catalogat de Billboard.com drept "The greatest Super Bowl performer ever", revista TIME l-a inclus în "100 Most Influential People in the World", a câştigat "Lifetime Achievement Award" din partea BET Awards şi a fost introdus în Grammy Hall of Fame, mai scrie site-ul biography.com.
Din filmografia artistului, amintim: ''Purple Rain'' (1984), ''Under the Cherry Moon'' (1986), ''Sign O' the Times'' (1987), ''Graffiti Bridge'' (1990).
Prince a fost nominalizat de 33 de ori la Premiile Grammy şi a câştigat şapte premii. Două albume ale sale - ''1999'' şi ''Purple Rain'' - au fost premiate cu Grammy Hall of Fame Award. Dintre premiile MTV Music Awards amintim: ''When Doves Cry" (1985), ''Raspberry Beret" (1986), ''Cream" (1992).
Artistul a murit la 21 aprilie 2016, la proprietatea sa - Paisley Park - din Minnesota. Casa lui a fost deschisă oficial ca muzeu în octombrie 2016, când a fost lansat, postum, cântecul său "Moonbeam Levels". AGERPRES (Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
''Pentru a cunoaște cu adevărat lucrurile, trebuie să le cunoaștem detaliile; iar cum acestea sunt aproape infinite, cunoștințele noastre sunt întotdeauna superficiale și imperfecte''. - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai
Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că
PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri
Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i
DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)
Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China
Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n
22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)
Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur
A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)
În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch
CITATUL ZILEI
''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și