logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

14 mai - Ziua tatălui

Imagine din galeria Agerpres

Ziua tatălui se sărbătoreşte în România în a doua duminică a lunii mai, la o săptămâna după Ziua mamei, conform Legii nr. 319 din 13 octombrie 2009 pentru instituirea Zilei mamei şi a Zilei tatălui, arată https://www.cdep.ro/.

Ziua tatălui este o sărbătoare care celebrează şi onorează taţii şi influenţa lor în vieţile familiilor. Ziua tatălui este sărbătorită la date diferite pe mapamond. De exemplu, în Canada, Marea Britanie, SUA, India şi alte câteva ţări sărbătoarea este marcată în cea de-a treia duminică a lunii iunie. În multe ţări catolice, în special din America Latină, taţii sunt sărbătoriţi în ziua Sfântului Iosif, pe 19 martie. În multe ţări din Pacific, inclusiv Australia, Noua Zeelandă şi Fiji, Ziua tatălui este în prima duminică din septembrie.

Aşa cum reiese şi din alăturarea în iniţiativele legislative ale statelor, Ziua mamei a avut un rol decisiv în instituirea Zilei tatălui, după cum notează şi publicaţia Reader's Digest. Celebrarea Zilei mamei, devenită sărbătoare naţională în 1914 în SUA, a deschis calea pentru Ziua tatălui.

Istoria acestei zile datează din 1908, când într-o biserică din Virginia de Vest s-a susţinut o cuvântare pentru a onora 362 de bărbaţi care fuseseră ucişi în anul precedent într-o explozie survenită într-o mină de cărbune. Acest moment a rămas în istorie drept un prim eveniment care a onorat strict taţii. În următorul an, Sonora Smart Dodd a avut iniţiativa de a institui Ziua tatălui ca sărbătoare naţională. Dodd provenea dintr-o familie cu şase copii crescuţi doar de tatăl singur şi a considerat că taţii ar trebui să primească aceeaşi preţuire ca şi mamele. După ce a depus petiţii în comunitate şi către autorităţile locale timp de un an, statul Washington a marcat prima celebrare a Zilei tatălui la 19 iunie 1910. Peste ani, sărbătoarea s-a răspândit de la stat la stat american, iar în 1972, preşedintele Richard Nixon a promulgat legea pentru instituirea acestei zile. Marea Recesiune şi Al Doilea Război Mondial au ajutat la conturarea ideii unei astfel de celebrări, Ziua tatălui devenind o cale de a onora taţii care îşi îndeplineau datoria peste hotare, notează sursa citată anterior.

Fiind o sărbătoare relativ recentă, tradiţiile privind celebrarea ei diferă nu doar de la o ţară la alta, ci şi de la o comunitate la alta sau chiar de la o familie la alta.

Cum Ziua tatălui a ajuns să fie celebrată în aproximativ 90 de ţări, UNICEF a lansat în 2018 un ''site de parenting'' - https://www.unicef.org/parenting/ - ca parte a campaniei ''Super Dads'', ce recunoaşte rolul taţilor în dezvoltarea timpurie a copiilor.

''Mai mult decât un al doilea părinte sau o pereche de braţe în plus, taţii reprezintă una dintre cele mai bune resurse de dezvoltare a copilului pe care le avem şi, dacă le vom oferi copiilor cel mai bun început în viaţă, avem cu toţii nevoie să recunoaştem şi să folosim pe deplin acest rol'', declara şefa UNICEF pentru Dezvoltarea timpurie a copilăriei, dr. Pia Britto. ''Nu există timp mai important pentru dezvoltarea creierului decât primele 1.000 de zile din viaţa unui copil şi un număr tot mai mare de dovezi arată că taţii deţin un rol imens în acest proces. Totuşi, aceste dovezi nu sunt corelate cu investiţiile în sprijinul de care taţii au nevoie urgent pentru a se transforma şi a-şi atinge potenţialul maxim'', a adăugat oficialul UNICEF.

Campania ''Super Dads'' a avut rolul de a le reaminti părinţilor de pretutindeni că atunci când taţii îşi hrănesc copiii în primii ani de viaţă, oferindu-le dragoste şi protecţie, jucându-se cu ei şi susţinându-le alimentaţia, copiii vor învăţa mai bine, vor avea mai puţine probleme comportamentale şi vor deveni fiinţe umane mai sănătoase şi mai fericite. UNICEF a relansat, de asemenea, cu această ocazie, apelul de a înlătura barierele culturale şi financiare care îi împiedică pe taţi să petreacă timp de calitate cu copiii lor mici. Cercetările sugerează că atunci când taţii au disponibilitatea de a relaţiona cu bebeluşii lor încă de la începutul vieţii, cresc şansele ca aceştia să joace un rol mai activ în dezvoltarea copiilor, ceea ce conduce la îmbunătăţirea pe termen lung a sănătăţii pe plan psihologic, a stimei de sine şi a satisfacţiei în viaţă, mai arată https://www.unicef.org/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 07-05-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile

Documentare 07-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 07-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai

Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic

Documentare 07-05-2025 07:00

Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)

Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali

Documentare 07-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai

Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 06-05-2025 12:41

Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)

Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p

Documentare 06-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)

În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir

Documentare 06-05-2025 10:00

Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)

La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even

Documentare 06-05-2025 09:49

Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.

Documentare 06-05-2025 08:00

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)

La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos

Documentare 06-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 06-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai

Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 06-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai

Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 05-05-2025 20:07

Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)

Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.

Documentare 05-05-2025 09:00

5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)

Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.