Moţiuni simple în parlament în legislatura 2020-2024 (cronologie şi procedură)

Votul în parlament pentru moţiunea simplă "Marius Budăi - ministrul salvării pensiilor speciale", depusă de 56 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei, este programat pentru data de 7 martie 2023.
Deputaţii USR şi Forţei Dreptei afirmă, în moţiunea simplă împotriva ministrului muncii şi solidarităţii sociale, că sunt "prea multe dovezi privind incompetenţa şi nepăsarea de care dă dovadă" ministrul Budăi, susţinând că acesta "a clădit" un "scut în jurul specialilor şi al pensiilor speciale" şi "a pus în pericol, de dragul unor pensii nesimţite, miliardele pe care ar urma să le primească ţara pentru dezvoltare".
Semnatarii au mai menţionat în moţiune că mandatul lui Marius Budăi în fruntea ministerului a început cu "două ratări majore" - termenele asumate în programul de guvernare pentru implementarea legii salarizării şi a unei noi legi a pensiilor, iar "eşecul ministrului PSD conduce la punerea în pericol a PNRR".
Moţiunile simple la Camera Deputaţilor şi Senat în legislatura 2020-2024
În legislatura curentă au fost supuse votului la Camera Deputaţilor 12 moţiuni simple, niciuna dintre ele nefiind, însă, adoptată. La Senat, în legislatura 2020-2024, a fost depusă o singură moţiune simplă, conform site-urilor https://www.cdep.ro/ şi https://www.senat.ro/.
Cele mai multe astfel de moţiuni au fost depuse la adresa miniştrilor afacerilor interne, sănătăţii, educaţiei şi energiei.
* O primă moţiune simplă din actuala legislatură a fost depusă la Camera Deputaţilor la 10 februarie 2021 împotriva ministrului sănătăţii, Vlad Voiculescu, de către deputaţii PSD. Moţiunea "Incompetenţa şi lipsa de asumare UCID! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor"a fost respinsă la 17 februarie 2021.
* La 10 martie 2021, senatorii PSD au depus moţiunea "O Românie în agonie, cu Năsui la Economie", împotriva ministrului economiei, Claudiu Năsui. Moţiunea a fost respinsă în 16 martie 2021.
* La 24 martie 2021, deputaţii PSD au depus moţiunea "Agricultura României este atacată de cel mai periculos DĂUNĂTOR: ministrul Adrian-Nechita OROS!" împotriva ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, Nechita-Adrian Oros. Moţiunea a fost respinsă la 31 martie 2023.
* O nouă moţiune împotriva ministrului sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost depusă la 12 aprilie 2021 tot de către deputaţii PSD. Moţiunea, intitulată "Ca românii să trăiască, Vlad Voiculescu trebuie să plece!", nu a mai ajuns la vot, ca urmare a revocării din funcţie a ministrului.
* La 9 iunie 2021, deputaţii PSD au depus moţiunea simplă "Cristian Ghinea, de la zero la abis!" împotriva ministrului investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea. Moţiunea a fost respinsă la 15 iunie 2021.
* Moţiunea "Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România! Ministrul 'săptămâna viitoare', Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României!", depusă de deputaţii USR la 1 februarie 2022, împotriva ministrului energiei, a fost respinsă în data de 9 februarie.
* La adresa ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost depusă, la 8 martie 2022, moţiunea "Din nou cu tancul peste Justiţie - ministru Cătălin Predoiu". Moţiunea deputaţilor USR a fost respinsă la 14 martie.
* Moţiunea deputaţilor USR, "AMAR DE MEDIU. Ministrul Tanczos Barna trebuie să plece cât încă mai avem păduri de apărat", depusă la 5 aprilie 2022, împotriva ministrului mediului, apelor şi pădurilor, Tanczos Barna, a fost respinsă în 11 aprilie.
* Deputaţii USR au depus, la 15 iunie 2022, moţiunea simplă împotriva ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu, "Ministru. Dezastru. Educaţie fără viitor". A fost respinsă la 21 iunie.
* O altă moţiune împotriva ministrului energiei, Virgil Popescu, a fost depusă de deputaţi ai USR la 21 iunie 2022. Moţiunea "Virgil Popescu trebuie să plece. Românii aşteaptă soluţii!" nu a mai fost dezbătută.
* Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a confruntat cu o nouă moţiune simplă la 27 septembrie 2021, din partea deputaţilor USR. Moţiunea "România educată să fure. Sorin Cîmpeanu face şcoala de ruşine" nu a mai fost dezbătută ca urmare a demisiei ministrului.
* Moţiunea deputaţilor USR, "Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul pe care l-a creat", împotriva ministrului de afacerilor interne, Lucian Bode, a fost respinsă în 19 octombrie 2022.
* O nouă moţiune împotriva ministrului afacerilor interne, Lucian Bode, a fost depusă de deputaţii USR, la 1 februarie 2023. Moţiunea simplă, "România merită mai mult decât hoţi în funcţii publice", a fost respinsă la 8 februarie.
Procedura iniţierii, dezbaterii şi votului moţiunilor simple
Moţiunile simple sunt, potrivit Constituţiei şi Regulamentelor celor două camere ale parlamentului, instrumente de control parlamentar, prin care cele două camere pot să îşi exprime poziţia vizavi de activitatea miniştrilor cu privire la probleme de politică internă sau externă sau, după caz, cu privire la o problemă care a făcut obiectul unei interpelări.
Efectul adoptării moţiunilor simple nu este acelaşi cu cel al adoptării moţiunilor de cenzură. Dacă adoptarea unei moţiuni de cenzură atrage după sine căderea guvernului, moţiunile simple adoptate împotriva membrilor guvernului nu conduc la revocare şi nu îi obligă pe aceştia să demisioneze. În regulamentele celor două camere se arată că, în cazul în care o moţiune simplă este aprobată, hotărârea camerei se va trimite guvernului, care va ţine cont de poziţia exprimată în cuprinsul respectivei moţiuni, conform www.cdep.ro.
Moţiunile simple se iniţiază separat, la Camera Deputaţilor şi la Senat, fiind necesare pentru iniţiere semnăturile a cel puţin 50 de deputaţi, respectiv a unei pătrimi din numărul senatorilor.
Moţiunile trebuie să fie motivate şi se depun la preşedintele camerei în cursul şedinţelor publice. După primirea moţiunii, preşedintele camerei o comunică de îndată guvernului şi o aduce la cunoştinţa camerei, după care dispune afişarea ei la sediul Camerei Deputaţilor. Preşedintele Camerei stabileşte data dezbaterii moţiunii, care nu poate depăşi 6 zile de la înregistrarea acesteia, înştiinţând guvernul în acest sens. Dezbaterea şi votul moţiunilor simple au loc în aceeaşi zi.
Şi la Senat, şi la Camera Deputaţilor, moţiunile simple se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor, respectiv a senatorilor prezenţi, conform regulamentelor celor două camere. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr