logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Imagine din galeria Agerpres

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publicat de Oficiul Celebrărilor Liturgice ale Pontifului Roman. Orele menționate fac referință la timpul Romei. (sursa: https://www.vaticannews.va)

Duminică, 27 aprilie, se încheie Octava Paștelui. În această a doua duminică a Paștelui sau a Divinei Îndurări se desfășoară Jubileul adolescenților. Sfânta Liturghie va fi celebrată la ora 10.30 în Piața Sfântul Petru și cuprinde, de asemenea, canonizarea Fericitului Carol Acutis.

În 2025, toate confesiunile creștine serbează Învierea Domnului la aceeași dată, în ziua de 20 aprilie. Acest lucru se întâmplă atunci când prima lună plină de după echinocțiul de primăvară apare târziu, după 3 aprilie. (sursa: https://basilica.ro)

Când s-a mai serbat Paștele la dată comună

Toți creștinii au serbat Paștele în aceeași zi, ultima dată, în anul 2017, și anterior în 2010, 2011, 2014. Acest lucru se va mai întâmpla, conform pascaliilor, în 2028, 2031 ș.a.

Duminica Paștelui

Liturghia zilei de Paști se celebrează cu mare solemnitate. În locul actului penitențial (recunoașterea vinovăției), se face stropirea cu apă binecuvântată în noaptea precedentă, pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală este pusă lângă amvon sau lângă altar și rămâne acolo tot timpul pascal. (sursa: http://www.ercis.ro)

Lumânarea Pascală este o lumânare mare, albă folosită în liturghia bisericilor creștine occidentale (Romano-Catolică, Anglicană, Luterană, etc.). În fiecare an, de Paște, este sfințită și aprinsă o Lumânare Pascală nouă, și este folosită în timpul liturgic numit 'Timpul Paștelui' și apoi, în restul anului, în diferite ocazii speciale, cum ar fi Botezul sau Înmormântarea. (sursa: https://brcrd.com)

Ceremonia aprinderii Lumânării Pascale este una din cele mai solemne momente ale Vigiliei Pascale celebrată în noaptea de Sâmbăta Mare.

În deschiderea Vigiliei Pascale se aprinde și se binecuvântează un 'foc nou', iar Lumânarea Pascală este prima care se aprinde de la acest foc, în afara bisericii. Apoi lumânarea este dusă în procesiune în biserică.

De la această lumânare se aprind toate celelalte lumânări folosite în Noaptea de Înviere.

* În 31 martie 2024, papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie a Paștelui și a transmis tradiționalul mesaj pascal 'Urbi et Orbi'. Pontiful a vorbit despre 'pietrele grele' care, ca odinioară la mormântul Domnului, închid speranțele umanității. Mesajul pascal s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică și darul indulgenței plenare.

'În această zi în care sărbătorim viața care ne este dăruită prin învierea Fiului, să ne amintim de iubirea infinită a lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi: o iubire care depășește orice limită și orice slăbiciune. Cu toate acestea, cum este atât de des disprețuit darul prețios al vieții. Câți copii nu pot nici măcar să vină la lumină? Câți mor de foame sau sunt privați de îngrijiri esențiale sau sunt victime ale abuzurilor și violenței? Câte vieți sunt transformate în marfă prin comerțul în creștere cu ființe umane?, a spus printre altele papa Francisc la tradiționalul mesaj pascal 'Urbi et Orbi'. (sursa: https://www.vaticannews.va)

În 2023, Suveranul pontif a prezidat slujba solemnă din duminica Învierii Domnului, în ziua de 9 aprilie, în Piața Sfântul Petru.

După slujba oficiată de Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, papa Francisc a rosti, în balconul Bazilicii Sfântul Petru, mesajul și binecuvântarea sa bianuală 'Urbi et Orbi' ('Către oraș și lume') în fața unei mulțimi numeroase de credincioși.

La fel ca în anul precedent și în 2023, mesajul suveranului pontif a acordat un loc special războiului din Ucraina.

În 2022, în ziua de 17 aprilie, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie a Duminicii Învierii pentru aproximativ 50.000 de persoane strânse în Piața San Pietro - prima Liturghie de Paști cu public, după doi ani de restricții impuse de pandemia Covid-19. Papa Francisc a participat, de asemenea, la 'Resurrexit', un ritual vechi de cinstire a unei icoane a Mântuitorului. (sursa: Catholic News Agency, preluată de Catholica.ro)

Studenții de la Seminarul Colegiului Nord-American din Roma au ministrat la Liturghia papală. Evanghelia după Ioan 20, 1-9 a fost proclamată în latină și greacă.

În locul predicii de după Evanghelie, după un obicei al ultimilor ani, papa Francisc a păstrat o tăcere de câteva minute pentru rugăciune și reflecție personală. După Sfânta Liturghie, a salutat mulțimea din Piața San Pietro, din papamobil, înainte de a merge în Aula Binecuvântărilor.

Papa Francisc a ieșit în balconul central al bazilicii, de unde a dat binecuvântarea 'Urbi et Orbi'. (surse: https://www.vaticannews.va; https://basilica.ro; http://www.ercis.ro; Catholic News Agency; https://www.catholica.ro; https://brcrd.com/lumanarea-pascala-2/) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 474

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr