logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Imagine din galeria Agerpres

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publicat de Oficiul Celebrărilor Liturgice ale Pontifului Roman. Orele menționate fac referință la timpul Romei. (sursa: https://www.vaticannews.va)

Duminică, 27 aprilie, se încheie Octava Paștelui. În această a doua duminică a Paștelui sau a Divinei Îndurări se desfășoară Jubileul adolescenților. Sfânta Liturghie va fi celebrată la ora 10.30 în Piața Sfântul Petru și cuprinde, de asemenea, canonizarea Fericitului Carol Acutis.

În 2025, toate confesiunile creștine serbează Învierea Domnului la aceeași dată, în ziua de 20 aprilie. Acest lucru se întâmplă atunci când prima lună plină de după echinocțiul de primăvară apare târziu, după 3 aprilie. (sursa: https://basilica.ro)

Când s-a mai serbat Paștele la dată comună

Toți creștinii au serbat Paștele în aceeași zi, ultima dată, în anul 2017, și anterior în 2010, 2011, 2014. Acest lucru se va mai întâmpla, conform pascaliilor, în 2028, 2031 ș.a.

Duminica Paștelui

Liturghia zilei de Paști se celebrează cu mare solemnitate. În locul actului penitențial (recunoașterea vinovăției), se face stropirea cu apă binecuvântată în noaptea precedentă, pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală este pusă lângă amvon sau lângă altar și rămâne acolo tot timpul pascal. (sursa: http://www.ercis.ro)

Lumânarea Pascală este o lumânare mare, albă folosită în liturghia bisericilor creștine occidentale (Romano-Catolică, Anglicană, Luterană, etc.). În fiecare an, de Paște, este sfințită și aprinsă o Lumânare Pascală nouă, și este folosită în timpul liturgic numit 'Timpul Paștelui' și apoi, în restul anului, în diferite ocazii speciale, cum ar fi Botezul sau Înmormântarea. (sursa: https://brcrd.com)

Ceremonia aprinderii Lumânării Pascale este una din cele mai solemne momente ale Vigiliei Pascale celebrată în noaptea de Sâmbăta Mare.

În deschiderea Vigiliei Pascale se aprinde și se binecuvântează un 'foc nou', iar Lumânarea Pascală este prima care se aprinde de la acest foc, în afara bisericii. Apoi lumânarea este dusă în procesiune în biserică.

De la această lumânare se aprind toate celelalte lumânări folosite în Noaptea de Înviere.

* În 31 martie 2024, papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie a Paștelui și a transmis tradiționalul mesaj pascal 'Urbi et Orbi'. Pontiful a vorbit despre 'pietrele grele' care, ca odinioară la mormântul Domnului, închid speranțele umanității. Mesajul pascal s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică și darul indulgenței plenare.

'În această zi în care sărbătorim viața care ne este dăruită prin învierea Fiului, să ne amintim de iubirea infinită a lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi: o iubire care depășește orice limită și orice slăbiciune. Cu toate acestea, cum este atât de des disprețuit darul prețios al vieții. Câți copii nu pot nici măcar să vină la lumină? Câți mor de foame sau sunt privați de îngrijiri esențiale sau sunt victime ale abuzurilor și violenței? Câte vieți sunt transformate în marfă prin comerțul în creștere cu ființe umane?, a spus printre altele papa Francisc la tradiționalul mesaj pascal 'Urbi et Orbi'. (sursa: https://www.vaticannews.va)

În 2023, Suveranul pontif a prezidat slujba solemnă din duminica Învierii Domnului, în ziua de 9 aprilie, în Piața Sfântul Petru.

După slujba oficiată de Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, papa Francisc a rosti, în balconul Bazilicii Sfântul Petru, mesajul și binecuvântarea sa bianuală 'Urbi et Orbi' ('Către oraș și lume') în fața unei mulțimi numeroase de credincioși.

La fel ca în anul precedent și în 2023, mesajul suveranului pontif a acordat un loc special războiului din Ucraina.

În 2022, în ziua de 17 aprilie, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie a Duminicii Învierii pentru aproximativ 50.000 de persoane strânse în Piața San Pietro - prima Liturghie de Paști cu public, după doi ani de restricții impuse de pandemia Covid-19. Papa Francisc a participat, de asemenea, la 'Resurrexit', un ritual vechi de cinstire a unei icoane a Mântuitorului. (sursa: Catholic News Agency, preluată de Catholica.ro)

Studenții de la Seminarul Colegiului Nord-American din Roma au ministrat la Liturghia papală. Evanghelia după Ioan 20, 1-9 a fost proclamată în latină și greacă.

În locul predicii de după Evanghelie, după un obicei al ultimilor ani, papa Francisc a păstrat o tăcere de câteva minute pentru rugăciune și reflecție personală. După Sfânta Liturghie, a salutat mulțimea din Piața San Pietro, din papamobil, înainte de a merge în Aula Binecuvântărilor.

Papa Francisc a ieșit în balconul central al bazilicii, de unde a dat binecuvântarea 'Urbi et Orbi'. (surse: https://www.vaticannews.va; https://basilica.ro; http://www.ercis.ro; Catholic News Agency; https://www.catholica.ro; https://brcrd.com/lumanarea-pascala-2/) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 1029

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 10-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f