SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publicat de Oficiul Celebrărilor Liturgice ale Pontifului Roman. Orele menționate fac referință la timpul Romei. (sursa: https://www.vaticannews.va)
Duminică, 27 aprilie, se încheie Octava Paștelui. În această a doua duminică a Paștelui sau a Divinei Îndurări se desfășoară Jubileul adolescenților. Sfânta Liturghie va fi celebrată la ora 10.30 în Piața Sfântul Petru și cuprinde, de asemenea, canonizarea Fericitului Carol Acutis.
În 2025, toate confesiunile creștine serbează Învierea Domnului la aceeași dată, în ziua de 20 aprilie. Acest lucru se întâmplă atunci când prima lună plină de după echinocțiul de primăvară apare târziu, după 3 aprilie. (sursa: https://basilica.ro)
Când s-a mai serbat Paștele la dată comună
Toți creștinii au serbat Paștele în aceeași zi, ultima dată, în anul 2017, și anterior în 2010, 2011, 2014. Acest lucru se va mai întâmpla, conform pascaliilor, în 2028, 2031 ș.a.
Duminica Paștelui
Liturghia zilei de Paști se celebrează cu mare solemnitate. În locul actului penitențial (recunoașterea vinovăției), se face stropirea cu apă binecuvântată în noaptea precedentă, pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală este pusă lângă amvon sau lângă altar și rămâne acolo tot timpul pascal. (sursa: http://www.ercis.ro)
Lumânarea Pascală este o lumânare mare, albă folosită în liturghia bisericilor creștine occidentale (Romano-Catolică, Anglicană, Luterană, etc.). În fiecare an, de Paște, este sfințită și aprinsă o Lumânare Pascală nouă, și este folosită în timpul liturgic numit 'Timpul Paștelui' și apoi, în restul anului, în diferite ocazii speciale, cum ar fi Botezul sau Înmormântarea. (sursa: https://brcrd.com)
Ceremonia aprinderii Lumânării Pascale este una din cele mai solemne momente ale Vigiliei Pascale celebrată în noaptea de Sâmbăta Mare.
În deschiderea Vigiliei Pascale se aprinde și se binecuvântează un 'foc nou', iar Lumânarea Pascală este prima care se aprinde de la acest foc, în afara bisericii. Apoi lumânarea este dusă în procesiune în biserică.
De la această lumânare se aprind toate celelalte lumânări folosite în Noaptea de Înviere.
* În 31 martie 2024, papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie a Paștelui și a transmis tradiționalul mesaj pascal 'Urbi et Orbi'. Pontiful a vorbit despre 'pietrele grele' care, ca odinioară la mormântul Domnului, închid speranțele umanității. Mesajul pascal s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică și darul indulgenței plenare.
'În această zi în care sărbătorim viața care ne este dăruită prin învierea Fiului, să ne amintim de iubirea infinită a lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi: o iubire care depășește orice limită și orice slăbiciune. Cu toate acestea, cum este atât de des disprețuit darul prețios al vieții. Câți copii nu pot nici măcar să vină la lumină? Câți mor de foame sau sunt privați de îngrijiri esențiale sau sunt victime ale abuzurilor și violenței? Câte vieți sunt transformate în marfă prin comerțul în creștere cu ființe umane?, a spus printre altele papa Francisc la tradiționalul mesaj pascal 'Urbi et Orbi'. (sursa: https://www.vaticannews.va)
În 2023, Suveranul pontif a prezidat slujba solemnă din duminica Învierii Domnului, în ziua de 9 aprilie, în Piața Sfântul Petru.
După slujba oficiată de Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, papa Francisc a rosti, în balconul Bazilicii Sfântul Petru, mesajul și binecuvântarea sa bianuală 'Urbi et Orbi' ('Către oraș și lume') în fața unei mulțimi numeroase de credincioși.
La fel ca în anul precedent și în 2023, mesajul suveranului pontif a acordat un loc special războiului din Ucraina.
În 2022, în ziua de 17 aprilie, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie a Duminicii Învierii pentru aproximativ 50.000 de persoane strânse în Piața San Pietro - prima Liturghie de Paști cu public, după doi ani de restricții impuse de pandemia Covid-19. Papa Francisc a participat, de asemenea, la 'Resurrexit', un ritual vechi de cinstire a unei icoane a Mântuitorului. (sursa: Catholic News Agency, preluată de Catholica.ro)
Studenții de la Seminarul Colegiului Nord-American din Roma au ministrat la Liturghia papală. Evanghelia după Ioan 20, 1-9 a fost proclamată în latină și greacă.
În locul predicii de după Evanghelie, după un obicei al ultimilor ani, papa Francisc a păstrat o tăcere de câteva minute pentru rugăciune și reflecție personală. După Sfânta Liturghie, a salutat mulțimea din Piața San Pietro, din papamobil, înainte de a merge în Aula Binecuvântărilor.
Papa Francisc a ieșit în balconul central al bazilicii, de unde a dat binecuvântarea 'Urbi et Orbi'. (surse: https://www.vaticannews.va; https://basilica.ro; http://www.ercis.ro; Catholic News Agency; https://www.catholica.ro; https://brcrd.com/lumanarea-pascala-2/) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
12 iunie - Ziua internațională împotriva exploatării prin muncă a copiilor
Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor a fost lansată de către Organizația Internațională a Muncii (OIM) în 2002. Anual, ziua de 12 iunie este dedicată combaterii exploatării prin muncă a copiilor, pentru a atrage atenția asupra extinderii globale a fenomenului și asupra eforturilor necesare pentru a îl elimina, scrie site-ul
CITATUL ZILEI
''S-a autointitulat liberal, democrat, naționalist - până când a abandonat cu totul etichetele politice. De ce? Oare aceste etichete nu se potrivesc cu complicata politică a Rusiei? Oare pentru că el se simte 'acasă printre străini, și străin printre ai lui', așa cum arde de nerăbdare s-o spună atunci când este întrebat despre identita
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 iunie
Ortodoxe Sf. Cuvios Onufrie cel Mare și Petru Atonitul Greco-catolice Sf. cuv. Onofrei; Sf. cuv. Petru de la Athos Romano-catolice Sf. Gaspar, pr. Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare este pomenit în calendarul creștin ortodox la 12 iunie.
Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE: pe agendă, Schengen, migrație, aderarea la CEDO (12-13 iunie)
Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE) se reunește în zilele de 12 și 13 iunie 2025, subiectele de discuție fiind, între altele aderarea UE la CEDO, combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate, Parchetul European, migrația, spațiul Schengen, strategia europeană de securitate internă (ProtectEU) etc, conform
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 iunie
Este a 163-a zi a anului 2025. Au mai rămas 202 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 31 m și apune la 21 h 01 m. Luna răsare la 22 h 38 m și apune la 05 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
DOCUMENTAR: Caricaturistul Ștefan Popa - Popa's împlinește 70 de ani (11 iunie)
Caricaturistul Ștefan Popa - Popa's este unul dintre cei mai prestigioși reprezentanți ai artei plastice contemporane. Realizările sale de excepție în domeniul graficii, precizia și viteza cu care captează esența unei figuri, l-au impus drept cel mai rapid caricaturist din lume, recordul său fiind omologat de Cartea Recordurilor, în 1995, când a realiza
Summitul Ucraina-Europa de Sud-Est de la Odesa (11 iunie 2025)
La 11 iunie 2025 are loc, la Odesa, al patrulea Summit Ucraina-Europa de Sud-Est, la care participă și președintele României, Nicușor Dan, conform Administrației Prezidențiale.
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Cercetare Tehnică și Științifică (11-12 iunie)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Cercetare Tehnică și Științifică din 2025 se reunește în zilele de 11 și 12 iunie, la Oviedo. Acesta este cel de-al șaptelea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la cea de-a 45-a ediție. Întâlnirile vor ave
Summitul Inteligenței Artificiale, la Londra (11-12 iunie)
La 11-12 iunie 2025 se desfășoară, la Londra, Summitul Inteligenței Artificiale, important eveniment care aduce laolaltă cei mai importanți lideri din cele mai inovative afaceri și companii din tehnologia informației pentru a avea posibilitatea de a explora și de a discuta pe marginea aplicațiilor funcționale transformatoare din domeniul inteligenței artificiale, potrivit
11 iunie - Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești
Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești, instituită prin Legea nr. 27 din 10 ianuarie 2023, este celebrată la data de 11 iunie, potrivit site-ului https://www.cdep.ro/. La 11 iunie 1848 a fost recunoscut oficial guvernul revoluționar provizoriu al Țării Românești și a fost promulgată Procl
CITATUL ZILEI
''Este bine de știut că o grămadă de lucruri socotite firești generații la rând s-au dovedit, până la urmă, profund greșite. Și trebuie să le fim recunoscători oamenilor de știință pentru că nu ne lasă să trăim în orbirea simțului comun. Grație lor a trebuit să acceptăm că noi, pământenii, locuim pe o bilă care se rotește fără să cădem î
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 iunie
Ortodoxe Sf. Ap. Bartolomeu și Barnaba; Sf. Ier. Luca, arhiepiscopul Crimeei; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Axion estin Greco-catolice Sf. ap. Bartolomeu și Barnaba Romano-catolice Ss. Barnaba, ap.; Ioan de Facundo, pr.; Fer. Iolanda, călug. R.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 iunie
Este a 162-a zi a anului 2025. Au mai rămas 203 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 31 m și apune la 21 h 00 m. Luna răsare la 21 h 46 m și apune la 04 h 56 m. Lună plină la 10 h 44 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
Atacuri armate în unități școlare în lume (cronologie 2023-2025)
Zece persoane au murit și alte câteva au fost rănite într-un atac armat, la 10 iunie 2025, la o școală din orașul Graz (sudul Austriei), a anunțat Elke Kahr, primar în orașul Graz,
PERSONALITATEA ZILEI: Cântăreața și actrița Loredana Groza
Loredana Groza este unul dintre cele mai apreciate nume ale muzicii ușoare românești. Este cunoscută pentru capacitatea de a se reinventa încontinuu, pentru spectaculoasele prestații live și pentru numeroasele genuri pe care le-a abordat cu succes, de la muzică pop până la piese de inspirație interbelică și chiar manele. 'M-am născut pe u