Reuniunea la nivel înalt a Formatului Bucureşti 9 la Varşovia, la 22 februarie 2023

La 22 februarie 2023, la Varşovia, se desfăşoară summitul Formatului Bucureşti 9, ce reuneşte preşedinţii statelor semnatare ale documentului cadru al acestei iniţiative, discuţiile fiind axate pe actuala situaţie de securitate din regiune pe fondul conflictului din Ucraina.
Liderii de stat din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi preşedintele american Joe Biden, aflat în vizită oficială la Varşovia, alături de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg vor discuta despre situaţia de securitate din regiune şi despre posibilitatea intensificării sprijinului pentru Ucraina, la un an de la declanşarea conflictului, conform agenţiei Tasr şi www.nato.int. Gazda summitului este preşedintele polonez Andrzej Duda, potrivit site-ului www.nato.int.
Agenda discuţiilor în cadrul sesiunii plenare include întărirea ajutorului multidimensional pe care statele aliate, inclusiv cele parte a formatului B9, trebuie să îl acorde Ucrainei, sprijinul pentru aspiraţiile euro-atlantice ale Kievului, precum şi demersurile NATO pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Liderii participanţi vor discuta despre modalităţile de a trage la răspundere Rusia, prin instrumentele dreptului internaţional, pentru crimele comise în conflictul din Ucraina, În plus, se va discuta despre situaţia prezentă a Republicii Moldova, în actualul context al conflictului din Ucraina, precum şi despre toate provocările de securitate actuale la adresa Chişinăului, conform Administraţiei Prezidenţiale.
Următoarea întrunire la nivel înalt a Formatului B9 se va desfăşura în iunie, la Bratislava, înaintea importantului summit al NATO de la Vilnius (Lituania) din iulie.
***
Lansat la Bucureşti, la 4 noiembrie 2015, la iniţiativa preşedinţilor României şi Poloniei, Formatul Bucureşti 9 (B9) reprezintă o platformă pentru aprofundarea dialogului şi de consultări între statele aliate participante, pentru armonizarea contribuţiei specifice a acestora la procesele în derulare la nivelul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, în concordanţă cu principiile solidarităţii şi indivizibilităţii securităţii statelor membre NATO, notează site-urile www.mapn.ro şi www.mae.ro. Formatul Bucureşti 9 (B9) reuneşte state ale NATO de pe Flancul Estic: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.
La reuniunea miniştrilor de externe de la Varşovia, din octombrie 2017, a fost adoptată o declaraţie comună în cadrul căreia erau evidenţiate, printre altele, ''provocările la adresa securităţii NATO", faptul că "terorismul a ajuns la niveluri fără precedent şi reprezintă o ameninţare directă pentru securitate" şi că ''atitudinea Rusiei ameninţă obiectivul afirmat deja de multă vreme de a avea o Europă unită, liberă şi în pace". Cu acelaşi prilej, a fost subliniată ideea că "legătura transatlantică puternică rămâne esenţială pentru securitatea euro-atlantică" şi a fost salutat "angajamentul militar sporit al SUA faţă de securitatea şi apărarea Europei, inclusiv creşterea semnificativă a finanţării pentru 2018 a Iniţiativei Europene de Descurajare", potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES.
Cu prilejul reuniunii miniştrilor apărării statelor Formatului B9, din 12-14 martie 2018, de la Bucureşti, au fost abordate aspecte privind riscurile şi ameninţările curente la adresa securităţii, dar şi progresele înregistrate pe palierul implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia din 2016. La nivel de reuniune a miniştrilor apărării, Formatul Bucureşti 9 s-a mai întrunit la 4 aprilie 2019 la Varşovia şi la 25 noiembrie 2021, din nou, în capitala României.
La 8 iunie 2018, s-a desfăşurat, la Varşovia, cea de-a doua reuniune la nivel înalt a Formatului Bucureşti 9 (B9), ale cărei lucrări au fost moderate de preşedintele României, Klaus Iohannis, alături de preşedintele polonez, Andrzej Duda.
Preşedintele Slovaciei Andrej Kiska a găzduit, la 28 februarie 2019, cea de-a treia reuniune la nivel înalt a Formatului B9.
În 10 martie 2020, la Vilnius, s-a desfăşurat, reuniunea Formatului Bucureşti 9 la nivel de miniştri de externe. În acelaşi tip de întrunire s-a organizat, la 27 octombrie 2021, la Tallinn, în Estonia.
Cu prilejul reuniunii la nivel înalt din 10 mai 2021 a Formatului B9, prin sistem de videoconferinţă a participat, alături de şefii de stat din ţările membre, şi preşedintele american Joe Biden. În cadrul reuniunii, liderii statelor de pe Flancul Estic au reiterat necesitatea întăririi prezenţei militare a Alianţei pe fondul creşterii prezenţei militare ruse la graniţa cu Ucraina.
La 3 februarie 2022, la Bucureşti, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit consultări, în format hibrid, cu miniştrii afacerilor externe din statele Formatului Bucureşti 9 la care au participat ca invitaţi şi ministrul francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită oficială la Bucureşti, şi, prin sistem de videoconferinţă, ministrul de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, potrivit site-ului www.mae.ro.
Capitala Poloniei, Varşovia, a fost, în 25 februarie 2022, pentru a doua oară gazda reuniunii la nivel înalt a Formatului Bucureşti 9.
În 31 martie 2022, la Bratislava, s-a desfăşurat reuniunea ministerială a Formatului Bucureşti 9 (B9) a şefilor diplomaţiilor din statele membre. La discuţii au participat şi reprezentanţi ai NATO şi ai SUA. Această întrunire s-a desfăşurat în contextul agresiunii ilegale armate a forţelor militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei, generând efecte nu doar asupra civililor şi obiectivelor militare, ci şi în ce priveşte securitatea regională, europeană şi euro-atlantică, menţionează site-ul www.mae.ro.
La 10 iunie 2022 s-a desfăşurat, la Palatul Cotroceni, Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), găzduit de preşedintele Klaus Iohannis. La discuţiile reuniunii au participat şefii statelor membre şi, în format online, s-a alăturat şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Marina Bădulescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org
Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)
La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr
PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar
Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z
Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)
Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,
Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)
La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial
CITATUL ZILEI
''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie
Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr