logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Cinci ani de la moartea istoricului şi diplomatului Neagu Djuvara (25 ianuarie)

Imagine din galeria Agerpres

Personalitate distinsă a culturii naţionale şi unul dintre cei mai importanţi intelectuali români, istoricul şi diplomatul Neagu Djuvara s-a născut la 18 august 1916, în Bucureşti, într-o familie de origine aromână, care a dat ţării mai mulţi oameni de seamă. Tatăl său, Marcel Djuvara, şef de promoţie la Politehnica din Berlin-Charlottenburg (1906), căpitan de Geniu în Armata Română, a murit în cursul marii epidemii de gripă spaniolă din 1918. Tinca Grădişteanu, mama sa, aparţinea ultimei generaţii dintr-un neam de mari boieri munteni, potrivit site-ului https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/neagu-djuvara.

Şi-a făcut studiile liceale la Nisa, în Franţa. "Să vă spun ceva: eu am plecat la vârsta de 12 ani din România. De ce am plecat la Nisa? Fiindcă bunicul Trandafir Djuvara avea puţină avere, mai întâi pensia lui de ministru plenipotenţiar şi, mă rog, un venit de la o moşie din Brăila. Deci, era un om care stătea destul de bine cu banii, pentru că, timp de şase luni pe an, cum el avea reumatisme, petrecea în Franţa cele şase luni de frig din România. Două luni la Paris, în primăvară, pe urmă patru luni la Nisa, unde este climă mai uşoară. Şi atunci, cum el stătea patru luni pe iarnă la Nisa, ne-a sfătuit să mergem acolo. Chiar a făgăduit că îmi plăteşte internatul. Deci, iată-ne pe fratele meu şi cu mine interni într-un liceu francez, eu la vârsta de 12 ani, Răzvan la 15 ani.", afirma istoricul Neagu Djuvara într-un interviu acordat AGERPRES, la 12 martie 2016.

 


Licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). A participat la campania din Basarabia şi Transnistria ca elev-ofiţer de rezervă (iunie-noiembrie 1941), fiind rănit în apropiere de Odessa.

În mai 1943, a intrat prin concurs la Ministerul de Externe. Întrebat fiind la ce direcţie ar vrea să meargă, Neagu Djuvara a spus că doreşte la "Direcţiunea Cifrului şi Cabinetului", pentru că acolo urma să cunoască marile evenimente ce aveau loc în Europa, dar şi în întreaga lume. "A fost interesant, pentru că aveam toate veştile din lume pe care le interpretam, trebuia să traducem ceea ce venea de la ambasadele noastre de la Paris, Lisabona, de la străini şi asta m-a făcut să devin mai conştient de ceea ce se întâmpla în lume. Nu eram un simplu pifan.", a amintit istoricul în cadrul aceluiaşi interviu.

 


Doar printr-o întâmplare a ajuns, în dimineaţa zilei de 23 august 1944, la Stockholm, fiind trimis curier în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică. "Hazardul face ca în ziua în care am fost trimis curier - chiar mi-aduc aminte de fenomenul ăsta extraordinar - nu era rândul meu să plec". Când a ajuns acolo a aflat ce se întâmplase în România, fiind îngrijorat pentru soţia sa, France (pe care o întâlnise la Paris, la universitate) şi fetiţa lor, Domnica, care rămăseseră în ţară. Au reuşit, după aproape un an, să ajungă în Suedia. Numit secretar de legaţie, în mandatul ministrului de externe Tătărescu, a rămas aici până în septembrie 1947, când comuniştii au preluat şi acest minister. "Când a venit Ana Pauker am hotărât să nu mă mai întorc." Implicat în procesele politice din toamna lui 1947, Neagu Djuvara a hotărât să rămână în Franţa, militând până în 1961, în diverse organizaţii al exilului românesc, notează site-ul https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/neagu-djuvara/. A fost, astfel, secretar general al Comitetului de Asistenţă a Refugiaţilor Români de la Paris, a activat la Radio Europa Liberă, a fost secretar general al Fundaţiei Universitare ''Carol I''.

În 1961, a plecat în Republica Niger, unde, timp de 23 de ani a îndeplinit, concomitent, funcţia de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine şi pe cea de profesor de drept internaţional şi istorie economică la Universitatea din Niamey. În aceeaşi perioadă, a reluat studiile de filosofie la Sorbona. A obţinut doctoratul de stat (docenţa) la Sorbona, în mai 1972, cu o teză de filosofie a istoriei; mai târziu, în 1987, a obţinut şi o diplomă a Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale de la Paris (I.N.A.L.C.O.). Întors în Franţa, a fost secretar general al Casei Româneşti de la Paris (1984-1990).

 

Foto: www.carturesti.ro


A revenit în 1990 în România. A fost profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti (1991-1998), membru de onoare al Institutului de Istorie ''A. D. Xenopol'' din Iaşi şi al Institutului de Istorie ''Nicolae Iorga'' din Bucureşti. A fost, de asemenea, primul lector al Fundaţiei Calea Victoriei, aminteşte site-ul https://www.fundatiacaleavictoriei.ro.

Preocupat în mod special de filosofia istoriei şi de istoria României, Neagu Djuvara a semnat mai multe lucrări de referinţă, printre care: ''Le droit roumain en matiere de nationalité'' (teza de doctorat, Paris, 1940); ''Civilisations et lois historiques. Essai d'étude comparée des civilisations'' ("Civilizaţii şi tipare istorice", Paris, 1975), carte premiată de Academia Franceză în 1976; ''Le pays roumain entre Orient et Occident. Les Principautés danubiennes dans la premiere moitié du XIXe siecle'' (''Între Orient şi Occident. Ţările Române la începutul epocii moderne'', publicată pentru prima dată în 1989); ''Mircea cel Mare şi luptele cu turcii'' (2001); ''De la Vlad Ţepeş la Dracula Vampirul'' (2003), cu o traducere în limba engleză apărută în 2011; ''Însemnările lui Georges Milesco'' (2004); ''Există istorie adevărată?'' (2004); ''Amintiri din pribegie'' (2005, în 2012 apărând cea de-a zecea ediţie), versiunea franceză: ''Bucarest-Paris-Niamey et retour ou Souvenirs de 42 ans d'exil (1948-1990)''; ''Thocomerius-Negru Vodă, un voievod de origine cumană la începuturile Ţării Româneşti'' (2007); ''O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri'' (2008); ''Războiul de şaptezeci şi şapte de ani (1914-1991) şi premisele hegemoniei americane. Eseu de istorie-politologie'' (2008); ''Ce au fost 'boierii mari' în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor (secolele XVI-XX)'' (2010); ''Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944 şi unele amănunte aproape de necrezut din preajma dramaticei noastre capitulări'' (2012); ''O scurtă istorie ilustrată a românilor'' (2013) (apărută, în 2014, şi în traducere în limba engleză - ''A Brief Illustrated History of Romanians''); "Trecutul este viu: Filip-Lucian Iorga în dialog cu Neagu Djuvara" (2014), conform site-ului https://www.goodreads.com/.

În cadrul Târgului Gaudeamus din 2011, istoricul şi-a lansat volumul "Răspuns criticilor mei şi neprietenilor lui Negru Vodă". Anul următor, a fost lansată, la standul României de la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, traducerea în italiană a cărţii sale ''Între Orient şi Occident'' - ''Tra Oriente ed Occidente. Gli Stati Romeni agli inizi dell'epoca moderna'', iar în 2013 - volumul ilustrat al aceleiaşi lucrări. Neagu Djuvara se numără printre autorii celor 19 poveşti personale reunite în volumul "Bucureştiul meu", apărut la Editura Humanitas (2016).

Istoricul Neagu Djuvara a fost decorat de Preşedinţia României, în 2006, cu Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Mare Cruce. În 2010 a fost decorat de către ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer. În 2012, i-au fost decernate titlurile de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti şi al Universităţii ''Dunărea de Jos'' din Galaţi.

 


Preşedinţia României i-a conferit, în 2016, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler "cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care şi-a servit patria, prin angajamentul personal în procesele politice, diplomatice şi culturale ce au promovat valorile, istoria şi imaginea ţării noastre în lume, precum şi pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul timpului", potrivit site-ului https://canord.presidency.ro/. În acelaşi an, a primit Premiul de Excelenţă al celei de-a XVI-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural, i s-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Bucureşti "în semn de recunoaştere a activităţii în domeniul culturii şi istoriografiei româneşti" şi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Iaşi.

La 18 august 2016, a apărut volumul "444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara", o lucrare aniversară care "condensează viaţa şi opera lui Neagu Djuvara în 444 de fragmente memorabile extrase din scrierile şi spusele autorului", conform unui comunicat al Humanitas transmis AGERPRES. "Fragmentele cuprind momentele-cheie ale biografiei istoricului, precum şi ideile, opiniile, obsesiile sale privind trecutul, actualitatea, lucrurile cu adevărat importante în viaţă. Cititorul are la dispoziţie în aceste pagini esenţialul despre Neagu Djuvara - redat cu vorbele sale", preciza editura.

 



Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la 15 mai 2017, decretul privind acordarea gradului de general de brigadă - cu o stea, în retragere, colonelului în retragere, veteran de război Neagu-Bunea Djuvara, din Ministerul Apărării Naţionale.

Istoricul Neagu Djuvara a murit la 25 ianuarie 2018, la Bucureşti, la vârsta de 101 ani. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc

Documentare 08-05-2025 10:00

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci

Documentare 08-05-2025 09:45

8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/

Documentare 08-05-2025 09:30

8 mai - Ziua internațională a talasemiei

Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien

Documentare 08-05-2025 08:45

8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu

Documentare 08-05-2025 08:30

8 mai - Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii

În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de vol

Documentare 08-05-2025 08:15

8 mai - Ziua egalității de șanse între femei și bărbați

La 8 mai 2025 este marcată Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, în conformitate cu prevederilor Legii 23/2015 pentru promovarea egalității de șanse între sexe, parte integrantă a politicilor sociale la nivel național. Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost inițiat de Rozalia Biro, senator UDMR. Proiectul a fos