O PERSONALITATE PE ZI: Politicianul David Lloyd George, premierul galez al Marii Britanii (1916-1922)

David Lloyd George, considerat unul dintre cei mai importanţi oameni politici din istoria Marii Britanii, s-a născut la 17 ianuarie 1863, în Chorlton-on-Medlock, Manchester, potrivit https://www.gov.uk/. Lloyd George a fost deputat liberal al Parlamentului timp de cincizeci de ani şi a servit în guvern ca preşedinte al Consiliului de Comerţ (1905-1908), Cancelar al Fiscului (1908-1915), ministru al muniţiilor (1915-1916) şi ministru de război (1916). În decembrie 1916, în apogeul Primului Război Mondial, a devenit prim-ministru şi a deţinut această funcţie până în 1922, conform https://www.library.wales/.
După moartea tatălui său, William George, mama sa, Elizabeth George (născută Lloyd), s-a mutat împreună cu copiii la Llanystumdwy, Caernarfonshire, unde au locuit alături de fratele ei, Richard Lloyd (1834-1917).
Lloyd George a fost educat la Şcoala Naţională din Llanystumdwy şi a promovat examenul preliminar de drept în 1877, susţinându-l pe cel final cu onoruri în 1884. A început să practice avocatura în Cricieth, în 1885, şi şi-a câştigat reputaţia de avocat neînfricat şi vorbitor elocvent. A intrat în politică, devenind membru al Partidului Liberal. În 1890, în vârstă de 27 de ani, David Lloyd George a fost ales deputat de Caernarfon. Inteligenţa sa sclipitoare l-a făcut, încă de la început, un adversar de temut - dar respectat - în cadrul dezbaterilor parlamentare. În timpul primei perioade în Parlament, interesele sale au fost în principal galeze şi priveau în special reforma funciară. A militat pentru mişcarea Cymru Fydd şi pentru fuziunea celor două federaţii liberale, nord şi sud. A fost unul dintre cei mai înverşunaţi adversari faţă de implicarea britanicilor în Războiul Burilor (1899-1902).
Când liberalii au ajuns la putere în 1905, a devenit preşedinte al Consiliului de Comerţ, cu un loc în Cabinet, dând dovadă de o excepţională capacitate administrativă, cu talent constructiv şi un dar pentru mediere în conflictele industriale. În octombrie şi noiembrie 1907, a reuşit să evite o închidere a căilor ferate. Printre alte măsuri importante s-au aflat: Merchant Shipping Act (1906); Legea privind brevetele şi modelele (1907); Port of London Act (1908).
În aprilie 1908, când H. H. Asquith a devenit prim-ministru, Lloyd George i-a succedat în funcţia de cancelar al Fiscului şi a condus proiectul de lege privind pensiile, care fusese deja introdus de Asquith. În 1909 a prezentat primul său buget, conceput pentru a finanţa măsuri de reformă socială şi care a fost descris drept cel mai controversat buget al timpurilor moderne. Respingerea acestuia de către Lorzi a dus la adoptarea Legii Parlamentului în 1911. În august 1910, Lloyd George a făcut o încercare nereuşită de a forma o coaliţie a liberalilor şi conservatorilor. La 4 mai 1911, el a prezentat un proiect de lege privind asigurările naţionale, care includea atât asigurări de sănătate, cât şi asigurări de şomaj şi care a primit avizul regal în decembrie acelaşi an. În discursul de la Mansion House din 21 iulie 1911, Lloyd George a avertizat Germania că Marea Britanie nu va tolera agresiunea în Maroc, discurs pentru care kaizerul a cerut demiterea sa. La 29 iunie 1912, şi-a lansat campania pentru reforma funciară, care a inclus înfiinţarea unui Comitet de anchetă funciară.
Când a fost declarat războiul cu Germania, în august 1914, Lloyd George, în calitate de Cancelar al Fiscului, a avut sarcina de a stabiliza finanţele ţării în cele mai dificile circumstanţe. În mai 1915, la formarea primului guvern de coaliţie, a devenit ministru al muniţiilor. La moartea lordului Kitchener, ministru de război, în mai 1916, Lloyd George a fost numit succesorul său.
În decembrie 1916, Asquith a demisionat şi Lloyd George a devenit prim-ministru. Unul dintre cele mai importante acte ale mandatului său, în anii de război, a fost stabilirea unităţii de comandă a forţelor aliate. În 1918, după armistiţiu, a fost readus la putere ca şef al guvernului de coaliţie, cu o largă majoritate. A susţinut, de asemenea, Legea educaţiei, din 1918, care crescut vârsta de absolvire a şcolii la 14 ani, precum şi Legea, din 1920, privind angajarea femeilor, tinerilor şi copiilor, prin care s-a interzis angajarea copiilor sub limita vârstei de şcoală obligatorie în căi ferate şi transport, construcţii şi lucrări de inginerie, fabrici şi mine, potrivit https://www.gov.uk/.
A fost şeful delegaţiei britanice la Conferinţa de Pace de la Paris (1919-1920), fiind una dintre cele trei figuri proeminente ale acestui eveniment, alături de Woodrow Wilson, preşedintele Statelor Unite, şi Georges Clemanceau, preşedintele francez. A rămas, în continuare, prim-ministru, deşi depindea de susţinerea conservatorilor. În decembrie 1921, după negocieri prelungite, a reuşit să ducă la bun sfârşit Tratatul irlandez, în urma căruia Irlanda a devenit o ţară independentă, fapt care, însă, a provocat o diminuare a popularităţii şi a influenţei sale. În octombrie 1922, conservatorii s-au retras din coaliţie din cauza opoziţiei acestora faţă de politica externă a Marii Britanii în Turcia. Destrămarea coaliţiei pe care o conducea l-a determinat să demisioneze în 1922, David Lloyd George părăsind definitiv scena politică.
Deşi a rămas activ din punct de vedere politic timp de câţiva ani, nu a mai deţinut nicio funcţie. În 1926 a iniţiat o anchetă industrială liberală. În ianuarie 1934, într-un discurs la Bangor, şi-a conturat programul de restabilire a prosperităţii naţionale - politica "New Deal", care urma să fie realizată de Consiliul de Acţiune.
A scris, între 1933-1936, volumul "Memorii de război: Adevărul despre tratatele de pace", care a fost publicat în 1938. A rămas membru al Camerei Comunelor până în ianuarie 1945, când a demisionat. A fost înnobilat, în 1944, cu titlurile de Conte de Dwyfor şi Viconte de Gwynedd. A primit Ordinul de Merit în 1919 şi Legiunea de onoare în 1920, mai notează https://www.library.wales/.
În 1944 se întorsese în casa sa, Ty Newydd, din Llanystumdwy, unde a încetat din viaţă la 26 martie 1945. A fost îngropat, conform propriilor dorinţe, pe versantul împădurit de deasupra râului Dwyfor, de lângă casa sa.
Politicianul David Lloyd George a fost căsătorit cu Margaret, din 24 ianuarie 1888 şi până la moartea acesteia, în 20 ianuarie 1941. Au avut cinci copii: Richard (1889-1968), Mair Eluned (1890-1907), Olwen Elizabeth (1892-1990), Gwilym (1894-1967) şi Megan (1902-1966). S-a recăsătorit în 1943, cu Frances Louise, fiica lui John Stevenson din Wallington, Surrey, asistentul său personal. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.library.wales
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)
La 20 mai 2025 este sărbătorită, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a albinelor în cadrul temei ''Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți'', punând în lumină deopotrivă rolul vital al albinelor și al polenizatorilor în ce privește restaurarea ecosistemului, conservării biodiversității, securi
Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Apărare (20 mai 2025)
Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Apărare, se reunește la 20 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi figurând sprijinul acordat de UE Ucrainei și pregătirea apărării. Sesiunea miniștrilor apărării va fi urmată de o sesiune a miniștrilor de externe ai UE în cursul după-amiezii, în cadrul căreia se va discuta desp
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi Greco-catolice Sf. m. Talaleu Romano-catolice Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul Sfântul Mucenic Talaleu este prăznuit de Biserică în ziua de 20 mai.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 mai
Este a 140-a zi a anului 2025. Au mai rămas 225 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 43 m și apune la 20 h 42 m. Luna răsare la 02 h 15 m și apune la 12 h 29 m. Ultimul Pătrar la 14 h 59 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Validarea rezultatului alegerilor și depunerea jurământului de către noul președinte al României (proceduri)
La 18 mai 2025, a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care au concurat candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan. Conform rezultatelor provizorii publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente la 19 mai 2025, ora 11:00, după centralizarea tuturor cel
19 mai - Ziua Mondială Fair Play (ONU)
La 19 mai 2025 este marcată, pentru prima dată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială Fair Play, o celebrare dedicată promovării sporturilor practicate în spiritul prieteniei, solidarității, toleranței, incluziunii și nediscriminării, conform https://www.un.org/. Climatul fair play c
Primul summit bilateral UE-Regatul Unit pe tema cooperării post-Brexit (19 mai)
Primul summit bilateral post-Brexit UE-Regatul Unit are loc în 19 mai 2025, la Londra. Potrivit https://www.europarl.europa.eu, se așteaptă un potențial draft de acord de securitate UE-Regatul Unit care ar putea include participarea acestui stat la schema de achiziție comună de arme a UE.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai
Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)