A murit creatoarea de modă britanică Vivienne Westwood (fişă biografică)

Creatoarea de modă britanică Vivienne Westwood a murit la 29 decembrie 2022, la vârsta de 81 de ani. Dame Vivienne Westwood a murit "în pace şi înconjurată de familia ei în Clapham, sudul Londrei. Lumea are nevoie de oameni ca Vivienne pentru a schimba lucrurile în bine", a anunţat brandul ei de haute couture pe Twitter.
***
Vivienne Westwood (Vivienne Isabel Swire) celebră prin stilurile punk şi pentru că i-a îmbrăcat pe membrii formaţiei Sex Pistols, s-a născut la 8 aprilie 1941 în satul Tintwhistle din Derbyshire, Marea Britanie, fiind cea mai mare dintre cei trei copii ai familiei, potrivit, www.viviennewestwood.com şi www.britannica.com.
Designer de pionierat, dar şi femeie de afaceri, Westwood şi-a făcut un nume pe scena modei în anii 1970, cu modele androgine, tricouri cu sloganuri şi o atitudinea ireverenţioasă faţă de elitele conducătoare şi a fost în mare măsură responsabilă pentru aducerea modei punk şi a noului val în mainstream.
A fost profesoară înainte de a se căsători cu Derek Westwood în 1962 şi de care a divorţat în 1965. Ulterior, s-a mutat la McLaren, viitorul manager al trupei punk Sex Pistols. Împreună au operat Let It Rock, o tarabă care vinde haine vintage din anii 1950, împreună cu colecţia de discuri rock-and-roll a McLaren.
Vivienne Westwood a ajuns să fie cunoscută după ce a început să creeze haine pentru magazinul pe care l-a deschis împreună cu Malcolm McLaren, pe King's Road şi care a devenit cunoscut sub numele de SEX. S-au remarcat prin abilitatea lor de a sintetiza îmbrăcămintea şi muzica, modelând scena punk din Marea Britanie din anii 1970, dominată de trupa lui McLaren, Sex Pistols. Cei doi au pus în scenă Pirates, prima lor colecţie comercială de pret-a-porter, iar după anul 1981, au rămas parteneri încă cinci ani, arată www.britannica.com.
Un punct de cotitură în cariera creatoarei de modă l-a constituit colecţia de primăvară-vară 1985, în care s-a remarcat designul "mini-crini", crinolină scurtă, pe coapse, produsă atât din bumbac, cât şi din tweed. În următoarele două decenii, a creat colecţii care s-au inspirat din surse clasice, în special picturile lui Jean-Honoré Fragonard, François Boucher şi Thomas Gainsborough, precum şi portul britanic istoric, inclusiv agitaţia din secolul al XIX-lea, pe care a încorporat-o sub elaborate rochii de tricotaje şi fuste mini din tartan.
O retrospectivă dedicată creaţiilor artistei, intitulată "Vivienne Westwood: 34 de ani în modă" a fost deschisă la 1 aprilie 2004, la Victoria and Albert Museum din Londra, aceasta fiind cea mai mare expoziţie pe care muzeul a dedicat-o vreodată unui designer britanic.
Vivienne Westwood a fost numită ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic (1992) şi a avansat la rangul de Dame Commander al Ordinului Imperiului Britanic (2006). AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Cristian Anghelache, editor online: Ady Ivaşcu)
Citiţi şi:
VIDEO Marea Britanie: A încetat din viaţă creatoarea de modă Vivienne Westwood
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)
Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p
FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)
În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir
Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)
La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even
Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)
La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos
CITATUL ZILEI
'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai
Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai
Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.
5 mai - Ziua internațională a moașelor
La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua
CITATUL ZILEI
'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai
Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu
La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul