logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului

În perioada 8 - 25 mai 2025, Galeria Cuhnie a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, va găzdui expoziția de artă textilă 'ARMONIE' a artistei Nicoleta Bică Bucșaru, curator Maria Constantinescu.

Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 11 mai 2025, ora 15:00. Prezintă: Dr. Luiza BARCAN, critic și istoric de artă.

'În arta românească contemporană se manifestă, în ultimii ani, o tendință îmbucurătoare, de reapropiere față de valorile culturii tradiționale, ce ne-a lăsat o foarte bogată moștenire, din păcate, multă vreme ignorată, din lipsă de înțelegere și din cauza unor prejudecăți de sorginte pozitivistă. Dialogul între tradiție și contemporaneitate revine prin creația plastică a unor artiști care se exprimă în diferite limbaje și tehnici și care contribuie la recuperarea și revalorificarea sensurilor spirituale profunde ale tradiției.

Una dintre artistele care au ales calea acestui dialog fertil între valorile trecutului și cele ale prezentului este Nicoleta Bică Bucșaru, născută în 1973 și specializată în arte textile, în cadrul Universității Naționale de Arte din București, unde în anul 2022 a absolvit studiile masterale, coordonate de profesoara și artista decoratoare Daniela Frumușeanu.

Nicoleta Bică Bucșaru are deja o bogată și susținută activitate artistică, materializată în două expoziții personale itinerante, în 2023, și prin participarea la numeroase expoziții de grup din țară și de peste granițe. Succesul demersului său vizual, original și încărcat cu semnificații pe mai multe paliere de lectură, n-a întârziat să apară. Astfel, la a XIV-a ediție a Bienalei internaționale de artă contemporană și design de la Florența, din anul 2023, ea a primit Premiul 'Lorenzo il magnifico', la secțiunea arte textile.

Noua expoziție personală a Nicoletei Bică Bucșaru, curatoriată de pictorița Maria Constantinescu și găzduită de Sala 'Cuhnia' a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, poartă titlul simplu: 'Armonie'. Un titlu ce și-a propus să definească cât mai convingător aspirațiile și concepțiile despre viață și creație ale artistei.

În mod firesc, conștient sau subconștient, ființa umană aspiră spre armonie, însă de cele mai multe ori căile către atingerea acesteia sunt închise chiar de către cei ce și-ar dori-o. Armonia între om și elementele naturii, creație a lui Dumnezeu, armonia între microcosmos și macrocosmos, între lumea văzută și cea nevăzută, între perisabil și etern, armonia între oameni reprezintă temele principale ale noilor lucrări semnate de Nicoleta Bică Bucșaru și realizate într-o tehnică străveche, recuperată și revalorificată din punct de vedere expresiv și ideatic.

Tehnica la care recurge constant artista în realizarea lucrărilor sale, bidimensionale și tridimensionale, este cea a împâslirii firelor naturale de lână. În trecut, femeile se foloseau de această tehnică pentru realizarea obiectelor casnice, cu valoare decorativă și utilitară. Astăzi, unii dintre artiștii textiliști redescoperă tehnica împâslirii firelor de lână și o resemnifică prin crearea unor obiecte originale, ce poartă amprenta personalității și a viziunii fiecărui creator. Astfel se întâmplă și în cazul Nicoletei Bică Bucșaru. Legătura ei cu trecutul, cu moștenirea înaintașilor, cu semenii, cu natura, cu lumea nevăzută și veșnică, într-un cuvânt cu tot ceea ce o înconjoară, și-a găsit o cale de exprimare concretă, convingătoare și încărcată de mesaj: lucrări de artă textilă realizate prin împâslirea firelor de lână extrafină, provenită de la diferite rase de oi, în combinație cu fibre de mătase, fibre de vâscoză și, uneori, în anumite lucrări, cu elemente textile recuperate din vechi mileuri de familie. În felul acesta, de fapt, artista și-a creat o tehnică proprie ce îmbină practici străvechi cu materiale noi și fragmente textile ready-made. E un demers cu valențe plastice multiple și, în același timp, o invitație la dialog direct între lucrările expuse și cei ce le privesc.

Discursul plastic al Nicoletei Bică Bucșaru de la Galeria 'Cuhnia' se construiește în jurul instalației textile intitulate: 'Hora, armonie universală', o piesă tridimensională alcătuită din opt personaje distincte, diferențiate cromatic, dispuse circular, într-o horă ce reiterează motivul cercului ca aspirație spre perfecțiune și ca dorință a eternei reîntoarceri. Ideea de armonie e cel mai explicit personificată în această instalație textilă prin care autoarea își afirmă credința în solidaritatea interumană, indiferent de rasă, vârstă, origine, loc de proveniență.

'Hora'-simbol atrage în expunere o serie de lucrări parietale, realizate prin aceeași tehnică a împâslirii firelor de lână, în combinație cu alte tipuri de material, dar și cu acele fragmente recuperate din vechi mileuri de familie, aici aflându-și un loc aparte și componenta autobiografică a conceptului care stă la baza alcătuirii discursului expozițional. Cele mai numeroase, obiectele parietale numesc în titlurile lor tema supusă de către autoare investigației plastice. Tripticul 'Virtuți creștine: dragostea, speranța, credința' oferă o formă artistică inedită acestor concepte ce stau la baza credinței creștine, fiind alcătuit din trei lucrări parietale cu titluri distincte:

'Pomul luminii', lucrare de o mare finețe a execuției, reprezintă o interpretare a Arborelui vieții, simbol străvechi, prezent aproape în toate marile religii ale lumii, ca axă între pământ și cer. Compoziția cu titlul 'Floarea de lumină' este inspirată de puritatea crinului, simbol complex, la rândul său, în arta creștină unde, în scena Bunei Vestiri, semnifică puritatea Maicii Domnului. Lucrarea intitulată 'Spre lumină' interpretează motivul scării ca mijloc al inițierii în tainele transcendenței și al ascensiunii accesibile omului, de la lumea materială la cea spirituală.

La rândul său, lucrarea 'Codul strămoșilor', alcătuit din compozițiile 'Semnul mândrelor', 'Semn de înțelepciune', 'Semn călăuzitor'este tot un triptic ce valorifică vechi simboluri prezente pe veșmintele înaintașilor noștri și al căror sens, deși pierdut în negura timpurilor, are astăzi un pronunțat rol anamnetic. Printre lucrările bidimensionale se numără și cele din seria 'Picături de fericire', realizate în manieră nonfigurativă, ca și cele intitulate 'Mistuire' sau 'Regenerare'. În cazul acestora artista apelează la spiritul ludic, pe de o parte, la introspecție și meditație asupra unor teme majore ale existenței, pe de altă parte. De remarcat și efectul cromatic rafinat, obținut cu migală prin folosirea diverselor tipuri de lână, precum și a unor materiale moderne.

O altă categorie de lucrări prezente în expoziția 'Armonie' este cea a cărților-obiect realizate prin aceeași tehnică a împâslirii lânei, în combinaie cu hârtia de mătase. Ele poartă titlurile 'Mângâiere', 'Manifest', 'Poveste din adâncuri'. Prețiozitatea materialelor folosite conferă, indubitabil, o pronunțată prețiozitate acestor lucrări menite să facă și ele apel la memoria individuală și colectivă și să transmită mesaje puternice către privitori.

Nicoleta Bică Bucșaru își adaptează în chip armonios discursul plastic Cuhniei de la Mogoșoaia, oferind publicului un spectacol vizual realizat printr-o tehnică proprie, născută din respect și atașament față de valorile tradiției'. - Dr. Luiza BARCAN, critic și istoric de artă

Evenimentul este accesibilizat pentru persoane cu dizabilități auditive.

Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, în intervalul orar 10:00-18:00, iar sâmbăta și duminica, între orele 10:00-19:00.

Parteneri media: Uniunea Artiștilor Plastici din România, AGERPRES, Amos News, Radio Trinitas și Jurnal de București.

Afisari: 81

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].