RETROSPECTIVĂ 2022/ Printre cele mai grave accidente ale anului în lume

IANUARIE
20. - Cel puţin 29 de oameni au murit la Monrovia, în Liberia, în urma unei busculade la un eveniment religios creştin.
22. - Furtuna tropicală Ana, care a lovit mai multe ţări din sudul Africii, a făcut 88 de morţi.
30. - Cel puţin 18 persoane şi-au pierdut viaţa în urma ploilor torenţiale care s-au abătut asupra statului Sao Paulo, în sud-estul Braziliei, provocând inundaţii şi alunecări de teren.
FEBRUARIE
15. - Peste 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren provocate de ploile torenţiale în oraşul turistic Petropolis, lângă Rio de Janeiro.
MARTIE
11. - Cel puţin 60 de persoane au murit în Republica Democrată Congo după ce un tren de marfă a deraiat şi s-a prăbuşit într-o râpă.
21. - Un avion de tip Boeing 737-800 al companiei aeriene China Eastern s-a prăbuşit cu peste 130 de persoane la bord în regiunea Guangxi, în sud-vestul Chinei. Avionul avea la bord 123 de pasageri şi 9 membri ai echipajului. Avionul efectua o cursă între oraşele chineze Kunming (sud-vest) şi Guangzhou (Canton).
APRILIE
11. - Cel puţin 42 de persoane au murit în urma alunecărilor de teren şi a inundaţiilor provocate de furtuna tropicală Megi, care s-a abătut asupra coastelor estice şi sudice ale acestei ţări din Asia de Sud-Est.
12. - Peste 300 de persoane au murit în Africa de Sud din cauza inundaţiilor şi alunecărilor de teren produse după mai multe zile de ploi torenţiale.
15. - Cel puţin 35 de persoane au murit într-un accident de autobuz în Zimbabwe, în timp ce erau în drum spre un eveniment de Paşte. Alţi 71 de pasageri au fost răniţi, 13 dintre ei grav.
17. - Alunecările de teren şi inundaţiile provocate de furtuna tropicală Megi au provocat moartea a cel puţin 172 de persoane în Filipine.
22. - O explozie produsă la o rafinărie de petrol ilegală s-a soldat cu cel puţin 80 de morţi în sudul Nigeriei.
MAI
3. - Cel puţin 27 de persoane au murit şi alte 12 au fost rănite într-un accident rutier grav petrecut în vestul Ucrainei.
6. - Cel puţin 18 persoane au fost ucise şi peste 50 au fost rănite, după ce o explozie de amploare, despre care se crede că s-a datorat unei scurgeri de gaze, a distrus parţial hotelul Saratoga din centrul capitalei cubaneze Havana.
23. - Prăbuşirea imobilului Metropo la Abadan, în sud-vestul Iranului s-a soldat cu 41 morţi.
24. - Bilanţul ploilor torenţiale care s-au abătut în regiunea Recife, capitala statului brazilian Pernambuco, a fost de cel puţin 56 de morţi.
28. - Cel puţin 31 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o busculadă produsă în sudul Nigeriei, în oraşul Port Harcourt, statul Rivers, în timpul unui eveniment de distribuire de alimente organizat de o biserică.
IUNIE
4. - Cel puţin 49 de persoane au murit şi peste 300 au fost rănite într-un incendiu uriaş, după o explozie a unor produse chimice la un depozit de containere din Sitakunda, în sud-estul Bangladeshului.
18. - Cel puţin 42 de persoane au murit şi milioane de locuitori au rămas izolaţi în urma inundaţiilor musonice din Bangladesh şi India.
29. - Cel puţin 22 de persoane au murit, iar alte opt au fost rănite, în statul Bihar din estul Indiei, în urma unor incidente asociate descărcărilor electrice şi ploilor.
30. - Cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unei uriaşe alunecări de teren care s-a produs pe şantierul unei căi ferate din statul indian Manipur.
IULIE
19. - Cel puţin 23 de persoane au murit şi 30 au fost rănite după ce un autobuz de pasageri şi un camion s-au ciocnit în sudul Egiptului.
AUGUST
1. - Bilanţul deceselor în urma inundaţiilor declanşate de ploile abundente din estul Ugandei a fost de 21 de persoane.
16. - Cel puţin 20 de persoane au murit carbonizate şi şase persoane au fost rănite, după ce un autobuz s-a ciocnit cu o cisternă cu benzină în centrul Pakistanului.
17. - Cel puţin 43 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiile uriaşe care au devastat zone forestiere şi urbane din nord-estul Algeriei.
21. - Cel puţin 20 de persoane au murit, dintre care jumătate copii, în districtul Khoshi din provincia Logar (estul Afganistanului), în urma producerii unei viituri.
SEPTEMBRIE
4. - Cel puţin 26 de persoane au murit şi alte 11 au fost rănite în inundaţiile provocate de ploile musonice în Pakistan.
25. - Cel puţin 24 de persoane au murit şi alte zeci au fost date dispărute, după naufragiul unei ambarcaţiuni care transporta pelerini hinduşi într-un râu din nordul Bangladesh.
OCTOMBRIE
1. - Cel puţin 174 de persoane au murit într-o învălmăşeală creată după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene, pentru a dispersa fanii unei echipe de fotbal care au pătruns pe teren după un meci care a avut loc în oraşul Malang, din provincia Java de Est din Indonezia.
5. - Cel puţin 25 de persoane au murit după ce un autobuz a căzut într-o prăpastie în munţii din nordul Indiei.
14. - 41 de morţi şi 28 au fost rănite într-o explozie la o mină de cărbune din nord-vestul Turciei.
15. - Cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite într-un accident de autocar în sud-vestul Columbiei.
28. - Cel puţin 67 de persoane au murit în urma alunecărilor de teren şi a inundaţiilor provocate de ploi puternice în sudul ţării insulare Filipine.
30. - Cel puţin 132 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce un pod pietonal din epoca colonială s-a prăbuşit în statul Gujarat din vestul Indiei.
NOIEMBRIE
4. - Bilanţul alunecării de teren, care a acoperit un autobuz în nord-vestul Columbiei, a fost de 34 de morţi.
12. - Cel puţin 19 persoane au murit şi şase au fost rănite, în Egipt, după ce un autobuz încărcat cu pasageri s-a prăbuşit într-un canal la Al Mansoura, la 120 km nord-est de Cairo.
18. - Cel puţin 20 de persoane, majoritatea copii mici, au murit şi 14 au fost rănite în accidentul unui microbuz pe un drum afectat de inundaţiile din vară în sudul Pakistanului.
21. - Un incendiu într-o fabrică din oraşul Anyang din centrul Chinei a făcut cel puţin 36 de morţi şi doi dispăruţi.
22. - Cel puţin 32 de persoane au fost găsite decedate în urma unei alunecări de teren produse în estul Congo.
DECEMBRIE
13. - Cel puţin 120 de persoane au murit în Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren provocate de ploi torenţiale. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Roxana Losneanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org
Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)
La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr
PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar
Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z
Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)
Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,
Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)
La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial
CITATUL ZILEI
''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie
Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr