Fotbal: Cupa Mondială 1998 - Franţa

Găzduind după şase decenii un nou turneu final al Cupei Mondiale, ''cocoşul galic'' a primit pe tărâm francez cea mai aşteptată întrecere FIFA a planetei. Ajunsă în vârful tabloului competiţional, naţionala magistralului ''playmaker'' Zizou avea să se dueleze, într-o confruntare mult aşteptată de iubitorii fotbalului mondial pentru râvnitul trofeu, cu naţionala nestemată a Braziliei lui Ronaldo.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES FOTO / ARHIVA
Cea de-a 16-a ediţie a Cupei Mondiale s-a desfăşurat în perioada 10 iunie - 12 iulie 1998, conform https://www.fifa.com/. Trei ţări au depus dosarul de candidatură pentru găzduirea ediţiei 1998 a turneului final: Elveţia, Franţa, Maroc. Elveţia avea să se retragă ca urmare a neîndeplinirii unor criterii tehnice ale FIFA, Maroc a primit 7 voturi, iar Franţa 12 voturi. Anunţul găzduirii ediţiei 1998 a Cupei Mondiale de către Franţa a fost făcut public la Zurich de Comitetul Executiv al FIFA la 1 iulie 1992, potrivit https://historyofsoccer.info/.
Foto: www.fifa.com
Un număr total de 32 de echipe naţionale reprezentative au participat la ediţia din 1998, găzduită de zece stadioane din tot atâtea oraşe (Stade de France - Saint Denis, Parc de Prices - Paris, Stade Velodrome - Marseille, Stade Gerland - Lyon, Stade de la Beaujoire - Nantes, Stadio Felix Bollaert - Lens, Stadium de Toulouse - Toulouse, Parc Lescure - Bordeaux, Stade Geoffroy Guichard - Saint Etienne, Stade de la Mosson - Montpellier), potrivit https://www.stadiumguide.com/. Patru echipe naţionale s-au calificat din zona Asia (Iran, Japonia, Arabia Saudită, Coreea de Sud), trei din America centrală şi de nord (Jamaica, Mexic şi SUA), cinci din Africa (Camerun, Maroc, Nigeria, Africa de Sud, Tunisia) şi cincisprezece din Europa (Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, România, Scoţia, Spania, Fosta Republică Iugoslavia). Au fost disputate 64 de partide, fiind marcate în total 171 de goluri. La meciuri au asistat în total 2.785.100 de spectatori, conform https://historyofsoccer.info/.
Foto: www.fifa.com
Meciul de deschidere, Grupa A, la 10 iunie 1998, a pus faţă în faţă campioana mondială Brazilia şi Scoţia, partidă încheiată cu scorul de 2-1, conform https://www.aworldofsoccer.com. Pentru prima dată de la ediţia din Spania (1982), FIFA a decis să crească numărul de echipe participante la 32, grupele rămânând stabilite în acelaşi format de câte patru echipe.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES FOTO / ARHIVA
Selecţionata României a fost repartizată la această ediţie a Cupei Mondiale, în Grupa G, alături de reprezentativele Columbiei, Angliei şi Tunisiei. În primul meci al grupei, la 15 iunie 1998, România învingea Columbia cu scorul de 1-0 prin golul marcat de atacantul Adrian Ilie (minutul 45+1), potrivit https://www.aworldofsoccer.com/. Anglia a fost învinsă, la 22 iunie 1998, de selecţionata României, cu scorul de 2-1, prin golurile marcate de Viorel Moldovan (minutul 46) şi Dan Petrescu (minutul 90), pentru englezi punctând atacantul Michael Owen (minutul 81). În ultimul meci al grupei, la 26 iunie 1998, România a încheiat nedecis, la egalitate, cu selecţionata Tunisiei (1-1), golurile partidei fiind marcat de Viorel Moldovan (minutul 71) şi Skander Souayah (din penalty, în minutul 12). România a încheiat grupa cu 7 puncte, urmată de selecţionata Angliei cu 6 puncte. Calificată în faza optimilor de finală, România întâlnea la 30 iunie 1998 reprezentativa Croaţiei, una dintre cele mai puternice selecţionate. Echipa condusă de pe bancă de Miroslav Blazevic învingea cu 1-0 prin golul marcat de atacantul Davor Suker, cel care avea să fie cel mai bun marcator al turneului.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA / AGERPRES FOTO / ARHIVA
În celelalte meciuri eliminatorii din optimi, naţionala ''pumelor'' a învins (4-3), după loviturile de departajare, selecţionata Angliei, la finalul celor 90 de minute regulamentare scorul înregistrat indica 2-2, Olanda a dispus (2-1) de echipa naţională a Fostei Republici Iugoslavia, Germania a trecut de Mexic cu un scor similar partidei precedente. Danemarca a făcut spectacol cu ''vulturii'' nigerieni (4-1), iar ''cocoşul galic'' a învins la limită (1-0) Paraguay, potrivit https://www.fifa.com/. Campioana mondială Selecao a întrecut cu un spectaculos 4-1 selecţionata Chile, iar Squadra Azzurra, condusă de pe bancă de marele Cesare Maldini şi din teren de Paolo Maldini (cpt.), a depăşit naţionala din ţara fiordurilor cu un clasic scor italian (1-0).
Faza sferturilor de finală a opus unele dintre cele mai strânse confruntări: Franţa a învins la loviturile de departajare Italia (4-3), Brazilia a dispus de Danemarca, într-un meci strâns, cu 3-2, Croaţia a trecut la scor de neprezentare de selecţionata ''Mannschaft'' (3-0), iar portocala mecanică a depăşit Argentina cu 2-1. În cele două semifinale, Brazilia a învins Olanda la penalty (4-3) după ce în timpul regulamentar de joc tabela indica nedecis (1-1), iar Franţa a învins Croaţia cu 2-1, aceasta din urmă învingând în finala mică echipa lui Guus Hiddink cu 2-1 şi adjudecându-şi medalia de bronz.
Stade de France găzduia finala, în 12 iulie 1998, opunând ţara gazdă cu o echipă formidabilă construită pe un ax central redutabil Dessailly, Zidane, Petit Henry, având la timonă pe experimentatul selecţioner Aime Jacquet, iar de cealaltă parte Selecao, cu unul dintre cele mai bune 11 după 1990 printre care Cesar Sampaio, Cafu, Dunga (cpt.), Rivaldo şi Ronaldo. Franţa a jucat extraordinar din punct de vedere tactic, Jacquet l-a surprins cu mutări de şah pe marele Zagallo, dar a avut în coordonatorul de joc ''Zizou'' acel ''magician brazilian'' din teren care a reuşit o dublă (minutele 27 şi 45+1), iar Emmanuel Petit, ''tunarul londonez'', a închis tabela la 3-0 în minutul 90+2. Ronaldo, ''Il Fenomeno'', primea balonul de aur al competiţiei, atacantul englez Michael Owen premiul pentru cel mai bun tânăr jucător al ediţiei, atacantul croat Davor Suker fiind recompensat cu gheata de aur pentru cel mai bun marcator. O înfrângere neaşteptată pentru suporterii Selecao, însă o bucurie stelară pe Stade de France pentru suporterii cocoşului galic, inundând Franţa de acest succes magnific. După decenii, de la ediţia din 1938, Franţa primise fotbalul mondial în propria-i casă şi păstra şi trofeul mult râvnit. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita