O PERSONALITATE PE ZI: Artistul Valeriu Sterian

Nume de referinţă în muzica folk (şi nu numai) românească, Valeriu (Vali) Sterian s-a născut la 21 septembrie 1952 în localitatea Ştiubei, judeţul Buzău. În timpul liceului a început să cânte ca baterist în formaţia liceului - numită "Copiii Florilor" - fondată chiar de el şi cu care a debutat în 1971. În acelaşi an a început să studieze chitara.
În 1972 s-a mutat la Bucureşti, ca student la Universitate, Facultatea de Psihologie. În duet cu Carmen Marin a câştigat, sub titulatura "Vali şi Carmen", Premiul pentru Cel mai bun cântec ("Nopţi") în anul ce a urmat, la a doua ediţie a Festivalului "Primăvara Baladelor", potrivit site-ului https://www.foreverfolk.com/.
În noiembrie 1973, Carmen Marin s-a retras, în locul său venind Carmen Cula, fostă basistă a grupului Catena. Astfel, s-a menţinut numele duo-ului - "Vali şi Carmen".
În acea perioadă, poetul Adrian Păunescu începea organizarea Cenaclului Flacăra. Vali Sterian, împreună cu cei mai importanţi artişti folk şi rock ai momentului (Mircea Florian, Doru Stănculescu, Marcela Saftiuc, Sfinx, Pro Musica), s-au alăturat Cenaclului.
Valeriu Sterian la "Târgul Internaţional de Muzică", 1996.
Foto: (c) VIRGIL PAVEL/Arhiva istorică AGERPRES
În 1977 a apărut materialul discografic intitulat "Muzică folk". Acesta era un disc single ce conţinea două piese: "Cu iubirea de moşie" şi "Cântec de oameni", la care a colaborat cu muzicianul Dan Andrei Aldea. A apărut constant, cu unele întreruperi, în spectacolele Cenaclului Flacăra, dar şi alături de artişti ca Dida Drăgan, de care l-a legat o prietenie specială, notează site-ul amintit.
În 1978, pe o culegere folk lansată Electrecord, Vali Sterian apărea cu melodiile "Eroilor noştri" şi "Amintire cu haiduci" - probabil cea mai cunoscută creaţie a sa. Un an mai târziu, a fost lansat albumul "Antirăzboinica" şi piesa omonimă pe versuri de Adrian Păunescu, conform site-ului https://www.discogs.com/.
Ulterior, în 1981, a fondat Compania de Sunet, împreună cu Iulian Constantinescu (percuţie), Bebe Teodorescu (tobe) şi Gabi Vulpe (bass), alături de care a cântat în numeroase concerte. Alături de Compania de Sunet, a avut turnee prin toată ţara, dar şi în Bulgaria, Ungaria, fosta URSS, Polonia, Norvegia, Franţa, Marea Britanie, SUA, precizează site-ul https://www.foreverfolk.com/.
În 1982 a lansat, cu Compania de Sunet, albumul "Veac XX", iar pe parcursul anilor '80, Sterian se îndreaptă către rock (hard, baladă şi progresiv), ieşind treptat din sfera folkului şi, în 1989, formaţia (cu unele schimbări de componenţă) a lansat albumul "Nimic fără oameni", care conţine cântece noi precum "Te aştept", "Zbor în amintiri" sau "Sunt vinovat", dar şi piese mai vechi, notează site-ul https://www.discogs.com/.
A fost unul dintre participanţii activi la fenomenul Piaţa Universităţii din 1990, implicându-se în evenimentele sociale de atunci. În 1991, înfiinţează Compania de Sunet S.R.L. şi lansează albumul "Vino, Doamne!", urmat de "S-a votat Codul penal" (1992), "Evenimentul zilei... şi altele" (1994).
Valeriu Sterian în concert, 1990.
Foto: (c) CODRUŢA DRĂGOESCU/Arhiva istorică AGERPRES
În 1993 a înfiinţat studioul B'Inisor. A colaborat cu alţi artişti renumiţi din muzica folk - Alexandru Andrieş, Nicu Alifantis, Doru Stănculescu, Mircea Bodolan, Maria Gheorghiu - şi a cântat pe aceeaşi scenă cu Cliff Richard şi Joan Baez, împlinindu-şi astfel un vis, dar a şi susţinut mulţi tineri, prin înregistrări în studioul său ori prin sfaturi "muzicale", scrie site-ul https://www.foreverfolk.com/.
Publicistul George Stanca (stg.) şi Valeriu Sterian, la lansarea piesei "Amintire cu haiduci", reînregistrată în variantă rock, Bucureşti, 1994.
Foto: (c) MIHAI ALEXE/Arhiva istorică AGERPRES
Începând cu 1997, a prezentat şi realizat - pentru o perioadă - la Televiziunea Română, împreună cu Victor Socaciu, emisiunea folk "Vânare de vânt", prin care urmărea promovarea tinerilor muzicieni folkişti, menţionează site-ul https://www.europafm.ro/.
Valeriu Sterian, Bucureşti, 1994.
Foto: (c) MIHAI ALEXE/Arhiva istorică AGERPRES
În iulie 1998, Vali Sterian a lansat albumul "Rugă" - ultimul din cariera lui. Albumul conţine cântece precum "Anotimpuri", "Pariu pe o lacrimă", "Rugă", "Viaţă duplicitară", potrivit site-ului https://www.discogs.com/.
Artistul a murit la 16 septembrie 2000, cu doar câteva zile înainte de a împlini 48 de ani, în urma unei boli incurabile, nota site-ul https://www.ziaruldeiasi.ro/, în 18 septembrie 2000.
Valeriu Sterian la lansarea volumului "Memoria - între medicină şi biologie, psihologie şi filosofie", Bucureşti, 1998.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI/Arhiva istorică AGERPRES
În 2000, prin Fundaţia Culturală Phoenix, au fost lansate două albume postume - "The Very Best of Valeriu Sterian" şi "Din darul magilor 5 - In memoriam Valeriu Sterian".
În 2005, a fost organizat primul concert "In memoriam Valeriu Sterian" la Râmnicu Sărat, în zona natală a artistului. La eveniment au participat mulţi artişti şi prieteni ai acestuia. Tot atunci a fost lansat volumul "Pariu pe o lacrimă", scris de Vasile Ghinea, despre viaţa lui Sterian. Ulterior, seria acestor concerte "In Memoriam" a continuat, fiind susţinute de obicei în 21 septembrie, ziua în care s-a născut artistul, conform site-ului https://www.europafm.ro/.
Referindu-se la acest eveniment dedicat lui Valeriu Sterian, artista folk Maria Gheorghiu declara, într-un interviu acordat AGERPRES, că unul dintre oamenii care i-au definit parcursul artistic este Vali, care a ajutat-o să debuteze în Bucureşti.
"Vali Sterian a aflat despre mine de la soţia lui, Lucia, care la acea vreme era psihologul emisiunii 'Ceaiul de la ora 5', de la TVR. (...) Lucia l-a sunat pe Vali şi i-a spus: 'Te rog s-o asculţi pe Maria Gheorghiu'. (...) El a urmărit emisiunea, i-a plăcut şi mi-a dat telefon a doua zi, (...) am intrat în studio şi am imprimat 'Uşa ce-o încui', 'Bocetul lui Ioan', 'Maria de Mangop'. (...) Apoi am lucrat împreună mai bine de un an la cântece. Eu am intrat puţin în panică, iar el a simţit. Mi-a zis: 'Eşti neliniştită. Te întrebi când intrăm în studio să imprimăm, dar eu mai întâi trebuie să ştiu exact cine eşti'. (...) Şi în momentul în care a aflat, mi-a spus: 'Acum putem să tragem cântecele, acum ştiu cine eşti'. (...) După care am avut recitalul meu, el a cântat pe scenă, a bătut la tobe şi (...) când am terminat spectacolul, a spus: 'Sunt foarte fericit că în seara asta am câştigat pariul cu Maria Gheorghiu!'. Pentru mine, a însemnat mai mult decât ar fi spus orice critic muzical...", declara artista Maria Gheorghiu în interviul acordat AGERPRES în februarie 2020.
În 2013, a fost reeditată cartea "Pariu pe o lacrimă", lansarea având loc cu ocazia Festivalului de Muzică Folk "Vali Sterian" care s-a desfăşurat la Centrul Cultural "Florica Cristoforeanu" din Râmnicu Sărat, potrivit site-ului https://jurnalul.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactori Arhiva Foto: Vlad Ruşeanu, Elena Bălan; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
***Explicaţie foto din deschidere: Valeriu Sterian, Bucureşti, 1991.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner
Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)
La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi
Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025
Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu
20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)
La 20 mai 2025 este sărbătorită, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a albinelor în cadrul temei ''Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți'', punând în lumină deopotrivă rolul vital al albinelor și al polenizatorilor în ce privește restaurarea ecosistemului, conservării biodiversității, securi
Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Apărare (20 mai 2025)
Consiliul Afaceri Externe al UE, în configurația Apărare, se reunește la 20 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi figurând sprijinul acordat de UE Ucrainei și pregătirea apărării. Sesiunea miniștrilor apărării va fi urmată de o sesiune a miniștrilor de externe ai UE în cursul după-amiezii, în cadrul căreia se va discuta desp
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi Greco-catolice Sf. m. Talaleu Romano-catolice Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul Sfântul Mucenic Talaleu este prăznuit de Biserică în ziua de 20 mai.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 mai
Este a 140-a zi a anului 2025. Au mai rămas 225 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 43 m și apune la 20 h 42 m. Luna răsare la 02 h 15 m și apune la 12 h 29 m. Ultimul Pătrar la 14 h 59 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Validarea rezultatului alegerilor și depunerea jurământului de către noul președinte al României (proceduri)
La 18 mai 2025, a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care au concurat candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan. Conform rezultatelor provizorii publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente la 19 mai 2025, ora 11:00, după centralizarea tuturor cel
19 mai - Ziua Mondială Fair Play (ONU)
La 19 mai 2025 este marcată, pentru prima dată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială Fair Play, o celebrare dedicată promovării sporturilor practicate în spiritul prieteniei, solidarității, toleranței, incluziunii și nediscriminării, conform https://www.un.org/. Climatul fair play c
Primul summit bilateral UE-Regatul Unit pe tema cooperării post-Brexit (19 mai)
Primul summit bilateral post-Brexit UE-Regatul Unit are loc în 19 mai 2025, la Londra. Potrivit https://www.europarl.europa.eu, se așteaptă un potențial draft de acord de securitate UE-Regatul Unit care ar putea include participarea acestui stat la schema de achiziție comună de arme a UE.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai
Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag