O PERSONALITATE PE ZI: Artista Maria Ciobanu

Cântăreaţa de muzică populară Maria Ciobanu s-a născut la 3 septembrie 1937, în satul Hotăroaia, comuna Roşiile, judeţul Vâlcea, într-o familie iubitoare de cântec popular. Ion Ciobanu, tatăl artistei, era instrumentist, iar mama sa, Nicoliţa Ciobanu, avea o voce deosebită.
Încă de mică, Maria Ciobanu şi-a arătat calităţile vocale - cânta oricând şi oriunde. A învăţat să cânte de la lăutarii renumiţi din zona unde a crescut, de unde a adunat doine, balade şi cântece populare. La început era invitată să cânte la evenimentele din sat, la horele locale.
Debutul său a fost pe Scena Ateneului Român, alături de Orchestra "Barbu Lăutaru" a Filarmonicii "George Enescu", în 1961, unde a fost remarcată şi înscrisă la un concurs pentru ocuparea unui post la Ansamblul "Ciocârlia" al Ministerului de Interne. În juriul din care făcea parte şi Maria Lătăreţu, dintre cei 400 de concurenţi înscrişi, doar doi au trecut proba "de foc": Irina Loghin şi Maria Ciobanu. Maria Lătăreţu spunea despre Maria Ciobanu: "Asta este cântăreaţa care-mi va călca pe urme", precizează site-ul https://folclor-romanesc.ro/.
Cântăreaţa de muzică populară Maria Ciobanu, susţinând un concert, la Festivalul Internaţional 'Cerbul de Aur', Braşov '94.
Foto: (c) SORIN LUPŞA/Arhiva istorică AGERPRES
În aprilie 1962, Maria Ciobanu a fost primită în Ansamblul "Ciocârlia" din Bucureşti, unde şi-a desăvârşit calităţile vocale şi interpretative. A făcut apoi parte din Ansamblul "Doina Ilfovului" şi a colaborat cu alte numeroase ansambluri de cântece şi dansuri populare din Capitală şi din ţară.
Cântăreaţa de muzică populară Maria Ciobanu, în timpul unui concert.
Foto: (c) ADRIAN OLTEAN/ Arhiva istorică AGERPRES
Maria Ciobanu a cântat în fostele state comuniste Iugoslavia, Cehoslovacia, URSS, dar şi în SUA, Israel, Austria, Belgia, Ţările de Jos, Danemarca, Italia, Malta etc, precizează site-ul bestmusic.ro.
Dintre numeroasele melodii populare care fac parte din repertoriul artistei amintim: ''Şarpe, şarpe de dudău", "Azi noapte când m-am culcat", "Mult mi-i drag mie Mărin", "Ia-mă dor şi du-mă, du-mă!", hăulitele "A naibii e iubitu", "Spune-mi neică, mergi, nu mergi?", "Hăulesc gorjencele", "Lie, ciocârlie" şi multe altele. După ce a interpretat în stil propriu melodia ''Lie, ciocârlie'', în 1973, Maria Ciobanu a fost numită ''Ciocârlia cântecului popular românesc''.
Cântăreaţa de muzică populară Maria Ciobanu, susţinând un concert, la Festivalul Internaţional 'George Enescu'.
Foto: (c) AUREL VIRLAN/ Arhiva istorică AGERPRES
În 1977, Maria Ciobanu a fost laureată a concursului pe ţară al soliştilor profesionişti de muzică populară, cucerind primul loc. Un membru din juriul acestui concurs a declarat: ''Nu e glas, e forţă a naturii, e un miracol. I-aţi ascultat trilurile 'Ciocârliei'? Sunt neomeneşti, sunt chiar de pasăre a cerului!''. La a doua ediţiei a acestui concurs, desfăşurată în 1979, Maria Ciobanu a cucerit tot primul loc, menţionează site-ul https://folclor-romanesc.ro/.
Maria Ciobanu are trei copii - Leontina (Liliana), Camelia şi Ionuţ - toţi trei moştenind talentul mamei.
Din bogata discografie a artistei amintim: "De urât plecai de-acasă" (1971), "Maria Ciobanu şi Ion Dolănescu" (1974), "Între Jiu şi-ntre Olteţ" (1974), "În vale la noi la Olt" (1975), "Gorjule, iar am venit" (1976), "Plaiurile Gorjului" (1979), "Hăulesc gorjencele" (1980), "Dulce floare-i tinereţea" (1981), "Maria şi Liliana Ciobanu" (1982), "Drag mi-a fost câmpul cu flori" (1983), "În pădurea de arţar" (1985), "Sălcioară de pe Olt" (1987), "Inimioară, inimioară" (1991), "Mă cheamă un dor mereu" (1992), "Roată, roată" (1995), "Viaţă, repede-ai trecut" (1997), "La băiat mă tot gândesc" (1999), "Maria Ciobanu şi Ionuţ Dolănescu - Dragul măicuţii fecior" (2000), "Maria Ciobanu şi Camelia Ciobanu Filip - Tânără plecai de-acasă" (2003), "Rămân a voastră Mărie" (2005), "Neică, pui de hoţoman" (2011), "Doar o mamă poate şti" (2016), potrivit site-ului https://www.discogs.com/.
Cântăreaţa de muzică populară Maria Ciobanu, la Gala Premiilor Criticii Muzicale, 1997.
Foto: (c) MIHAI TAPLIGA/ Arhiva istorică AGERPRES
În preajma aniversării a 80 de ani, TVR a organizat un concert aniversar la Sala Palatului pentru Maria Ciobanu, numit ''Un artist de legendă'', unde artista a cântat împreună cu cei trei copii, Ionuţ Dolănescu, Leontina Văduva şi Camelia Cosma, dar şi cu nora, Doiniţa Dolănescu. La concertul eveniment au participat colegi de scenă ai interpretei, artişti din generaţii mai tinere: Mariana Ionescu Căpitănescu, Gelu Voicu, Steliana Sima, Gheorghe Turda şi Zorina Bălan, câştigătoarea Trofeului Festivalului ''Maria Ciobanu''. Acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra Doina Basarabiei, dirijor Valeriu Caşcaval, precizează site-ul tvr.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactori Arhiva Foto: Mihaela Tufega, Elena Bălan, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Cântăreaţa de muzică populară Maria Ciobanu, susţinând un concert, la Festivalul Internaţional 'Cerbul de Aur', Braşov '92.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai
Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)