logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Artistul Horia Brenciu

Imagine din galeria Agerpres

Muzician, actor, om de televiziune, producător de spectacole, Horia Brenciu s-a născut la 27 august 1972, la Braşov. A absolvit Colegiul Naţional ''Andrei Şaguna'' din oraşul natal, apoi cursurile Şcolii Populare de Artă din Braşov. În 1998 a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti.

 

 

Horia Brenciu susţine un discurs la conferinţa de presa prilejuită de lansarea emisiunii ”Gong Show”', Bucureşti, 18 octombrie 2001.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR/Arhiva istorică AGERPRES

 


''Am venit în Bucureşti cu două geamantane: unul plin de haine şi unul plin de speranţe, cu ambiţie şi multe vise. Norocul m-a îndreptat spre televiziune, punându-mă în faţa voastră... cu o mascotă verde în mână. (...) Pe unii v-am disperat cu întrebările de la Robingo, pe alţii v-am făcut să zâmbiţi la emisiunile de copii (Tip Top Minitop; Kiki, Riki, Miki). Unii poate îşi amintesc şi acum de Gong Show, de Sarabanda sau de nebunia de la 'Neaţa. Plăcerea de a juca şi de a fi actor am descoperit-o cu vreo zece ani în urmă, când am fost distribuit, ca protagonist, în serialul 'Om sărac, om bogat'. (...) Pe toate le-am făcut cu mare drag, de fiecare dată încercând să mă apropii, într-un fel sau altul, de oameni'', mărturiseşte Horia Brenciu pe blogul său, https://horiabrenciu.ro/.

Debutul în muzică l-a avut la 18 ani, în 1990, cu formaţia Apropo, cântând la pian.

În 1993, Horia Brenciu a început colaborarea cu postul public de televiziune TVR 1, unde a prezentat emisiunile ''Robingo'', ''Tip Top Minitop'', ''Kiki Riki Miki'', ''Ora 6 fix'', ''Sarabanda''. În acelaşi an, a fost distribuit în "Concurs de seducţie". Totodată, a dublat vocile mai multor personaje de desene animate - seria ''Poveşti cu Mac-Mac'', ''Ratatouille'', ''Alladin'', ''Happy Feet 2: Mumble dansează din nou'', ''Lovelace''.

 

 

Horia Brenciu alături de Andreea Raicu (stg.) şi Irina Schrotter, la Festivalul ”Romanian Fashion Week, Iaşi, 27 mai 2006.

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA/Arhiva istorică AGERPRES

 


Din 2000, a devenit moderatorul emisiunii matinale '' 'Neaţa", apoi " 'Neaţa în Epoca de piatră", "Gong Show". În 2003 a început colaborarea cu postul Naţional TV, la emisiunea ''Naţional TV Bingo Liberty''. A mai prezentat emisiunile ''Înfruntarea'', ''Asul din mânecă'', ''Dansează printre stele'', ''UniPlay Show''.

În 2002 a luat fiinţă HB orchestra, Horia Brenciu fiind solistul vocal al orchestrei din care fac parte Cristian Creţu - chitară şi voce, Alexandru Antonio - trombon, Sergiu Berindei - tobe şi voce, Harvis Cuni Padron - trompetă şi voce, Alexandru Arcuş - saxofon, Eduard Nicolae - pian, Iulian Corlăţeanu - bass, Marius Văduva - pian şi vioară, conform site-ului https://hbm.ro/.

 

 

Horia Brenciu susţine un discurs la Gala Premiilor ”UCIN”, eveniment organizat de Uniunea Cineaştilor din România, în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale”, Bucureşti, 21 septembrie 2020.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK/GERPRES FOTO

 


HB orchestra are în repertoriu peste 400 de piese, creaţii proprii sau coveruri, abordând diferite genuri muzicale: soul, swing, pop, rock, gospel, jazz, R&B, cafe concert, latino sau country.

''Acum mă ocup mai mult de muzică. Iubesc ceea ce fac. Practic, m-am întors la începuturi'', spune Horia Brenciu pe blogul personal.

În 2006, Horia Brenciu este distribuit în serialul de comedie "Om sărac, om bogat", în rolul lui Titi Prodan.

Un an mai târziu, în 2007, a lansat albumul "35", un mix de funk şi soul, care s-a bucurat de succes imediat după lansare. Pe acest album se regăsesc melodiile ''Funky Party'', ''Cine eşti tu?'', ''La la la'', ''Lucruri simple'', ''La radio'', ''La fel'', ''Septembrie, luni'', ''It's you'' (feat. Kamara), ''Close to me'', ''Love is...'' (feat. Cristi Creţu).

 


În luna mai 2010, Brenciu şi HB orchestra au revenit cu un nou material discografic, intitulat "37", inspirat de "femei, dragoste şi dorinţa de a da viaţă sentimentelor şi gândurilor", potrivit site-ului bestmusic.ro.

Dintre single-urile lansate de Horia Brenciu mai amintim: ''Hello!'', ''A naibii dragoste!'', ''Do what You Like!''. Din discografia sa fac parte şi ''Totul e simplu!'' (2003), ''E vară iar'' (2005), ''Noua lună'' (2008), ''Fac ce-mi spune inima'' (2012), ''Inimă de piatră'' (2013), ''40+plus'' (2014), "Lângă tine" (2016), "O zi din viaţa ta" (2017), "Ce-ar fi" (2018), "Ochelari de soare" - feat. JO (2018), "Prizonier" - feat. Feli (2019).

 


Artistul a făcut parte din juriul mai multor emisiuni de televiziune: ''Vocea României'' (sezoanele 1-3), ''Te cunosc de undeva'' (sezonul 5), ''X Factor'' (sezonul 4).

Recent, Horia Brenciu a înfiinţat o Academie de Arte care îi poartă numele - Academia de Arte Horia Brenciu - care este "un loc în care copiii, tinerii, adulţii, toţi iubitorii de muzică şi de frumos îşi pot antrena talentul artistic, oricare ar fi acesta", este menţionat pe site-ul www.academiadeartehoriabrenciu.ro. Aici se derulează atât cursurile pentru amatori, cât şi câteva cursuri de specialitate pentru avansaţi, în următoarele domenii: canto, pian, chitară, vioară, tobe, producţie muzicală, actorie, dezvoltare personală, yoga, fotografie, comunicare, dans, precizează site-ul Academiei.

De asemenea, artistul a creat şi un cont Youtube dedicat unor podcast-uri în care are invitate persoane din diferite domenii, cu precădere artistice. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

***Explicaţie foto din deschidere: Horia Brenciu susţine un discurs la conferinţa de presa prilejuită de lansarea emisiunii ”Gong Show”', Bucureşti, 18 octombrie 2001.

Afisari: 219

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit

Documentare 18-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,

Documentare 18-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai

Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă