O PERSONALITATE PE ZI: Artistul Horia Brenciu

Muzician, actor, om de televiziune, producător de spectacole, Horia Brenciu s-a născut la 27 august 1972, la Braşov. A absolvit Colegiul Naţional ''Andrei Şaguna'' din oraşul natal, apoi cursurile Şcolii Populare de Artă din Braşov. În 1998 a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti.
Horia Brenciu susţine un discurs la conferinţa de presa prilejuită de lansarea emisiunii ”Gong Show”', Bucureşti, 18 octombrie 2001.
Foto: (c) ALEX TUDOR/Arhiva istorică AGERPRES
''Am venit în Bucureşti cu două geamantane: unul plin de haine şi unul plin de speranţe, cu ambiţie şi multe vise. Norocul m-a îndreptat spre televiziune, punându-mă în faţa voastră... cu o mascotă verde în mână. (...) Pe unii v-am disperat cu întrebările de la Robingo, pe alţii v-am făcut să zâmbiţi la emisiunile de copii (Tip Top Minitop; Kiki, Riki, Miki). Unii poate îşi amintesc şi acum de Gong Show, de Sarabanda sau de nebunia de la 'Neaţa. Plăcerea de a juca şi de a fi actor am descoperit-o cu vreo zece ani în urmă, când am fost distribuit, ca protagonist, în serialul 'Om sărac, om bogat'. (...) Pe toate le-am făcut cu mare drag, de fiecare dată încercând să mă apropii, într-un fel sau altul, de oameni'', mărturiseşte Horia Brenciu pe blogul său, https://horiabrenciu.ro/.
Debutul în muzică l-a avut la 18 ani, în 1990, cu formaţia Apropo, cântând la pian.
În 1993, Horia Brenciu a început colaborarea cu postul public de televiziune TVR 1, unde a prezentat emisiunile ''Robingo'', ''Tip Top Minitop'', ''Kiki Riki Miki'', ''Ora 6 fix'', ''Sarabanda''. În acelaşi an, a fost distribuit în "Concurs de seducţie". Totodată, a dublat vocile mai multor personaje de desene animate - seria ''Poveşti cu Mac-Mac'', ''Ratatouille'', ''Alladin'', ''Happy Feet 2: Mumble dansează din nou'', ''Lovelace''.
Horia Brenciu alături de Andreea Raicu (stg.) şi Irina Schrotter, la Festivalul ”Romanian Fashion Week, Iaşi, 27 mai 2006.
Foto: (c) ADRIAN CUBA/Arhiva istorică AGERPRES
Din 2000, a devenit moderatorul emisiunii matinale '' 'Neaţa", apoi " 'Neaţa în Epoca de piatră", "Gong Show". În 2003 a început colaborarea cu postul Naţional TV, la emisiunea ''Naţional TV Bingo Liberty''. A mai prezentat emisiunile ''Înfruntarea'', ''Asul din mânecă'', ''Dansează printre stele'', ''UniPlay Show''.
În 2002 a luat fiinţă HB orchestra, Horia Brenciu fiind solistul vocal al orchestrei din care fac parte Cristian Creţu - chitară şi voce, Alexandru Antonio - trombon, Sergiu Berindei - tobe şi voce, Harvis Cuni Padron - trompetă şi voce, Alexandru Arcuş - saxofon, Eduard Nicolae - pian, Iulian Corlăţeanu - bass, Marius Văduva - pian şi vioară, conform site-ului https://hbm.ro/.
Horia Brenciu susţine un discurs la Gala Premiilor ”UCIN”, eveniment organizat de Uniunea Cineaştilor din România, în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale”, Bucureşti, 21 septembrie 2020.
Foto: (c) ALEX MICSIK/GERPRES FOTO
HB orchestra are în repertoriu peste 400 de piese, creaţii proprii sau coveruri, abordând diferite genuri muzicale: soul, swing, pop, rock, gospel, jazz, R&B, cafe concert, latino sau country.
''Acum mă ocup mai mult de muzică. Iubesc ceea ce fac. Practic, m-am întors la începuturi'', spune Horia Brenciu pe blogul personal.
În 2006, Horia Brenciu este distribuit în serialul de comedie "Om sărac, om bogat", în rolul lui Titi Prodan.
Un an mai târziu, în 2007, a lansat albumul "35", un mix de funk şi soul, care s-a bucurat de succes imediat după lansare. Pe acest album se regăsesc melodiile ''Funky Party'', ''Cine eşti tu?'', ''La la la'', ''Lucruri simple'', ''La radio'', ''La fel'', ''Septembrie, luni'', ''It's you'' (feat. Kamara), ''Close to me'', ''Love is...'' (feat. Cristi Creţu).
În luna mai 2010, Brenciu şi HB orchestra au revenit cu un nou material discografic, intitulat "37", inspirat de "femei, dragoste şi dorinţa de a da viaţă sentimentelor şi gândurilor", potrivit site-ului bestmusic.ro.
Dintre single-urile lansate de Horia Brenciu mai amintim: ''Hello!'', ''A naibii dragoste!'', ''Do what You Like!''. Din discografia sa fac parte şi ''Totul e simplu!'' (2003), ''E vară iar'' (2005), ''Noua lună'' (2008), ''Fac ce-mi spune inima'' (2012), ''Inimă de piatră'' (2013), ''40+plus'' (2014), "Lângă tine" (2016), "O zi din viaţa ta" (2017), "Ce-ar fi" (2018), "Ochelari de soare" - feat. JO (2018), "Prizonier" - feat. Feli (2019).
Artistul a făcut parte din juriul mai multor emisiuni de televiziune: ''Vocea României'' (sezoanele 1-3), ''Te cunosc de undeva'' (sezonul 5), ''X Factor'' (sezonul 4).
Recent, Horia Brenciu a înfiinţat o Academie de Arte care îi poartă numele - Academia de Arte Horia Brenciu - care este "un loc în care copiii, tinerii, adulţii, toţi iubitorii de muzică şi de frumos îşi pot antrena talentul artistic, oricare ar fi acesta", este menţionat pe site-ul www.academiadeartehoriabrenciu.ro. Aici se derulează atât cursurile pentru amatori, cât şi câteva cursuri de specialitate pentru avansaţi, în următoarele domenii: canto, pian, chitară, vioară, tobe, producţie muzicală, actorie, dezvoltare personală, yoga, fotografie, comunicare, dans, precizează site-ul Academiei.
De asemenea, artistul a creat şi un cont Youtube dedicat unor podcast-uri în care are invitate persoane din diferite domenii, cu precădere artistice. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)
***Explicaţie foto din deschidere: Horia Brenciu susţine un discurs la conferinţa de presa prilejuită de lansarea emisiunii ”Gong Show”', Bucureşti, 18 octombrie 2001.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen
25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)
Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru
Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)
În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde
25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)
Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T
25 aprilie - Ziua Justiției Militare
Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)
Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat