logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Oraşul antic Efes (Turcia)

Image

Oraşul antic Efes (Ephesus) din Asia Mică, din provincia Izmir (Turcia), de la Marea Egee, a fost înscris în anul 2015 în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, potrivit paginii de internet a organizaţiei, http://whc.unesco.org. Efes este un exemplu remarcabil de oraş-port roman, cu canal maritim şi bazin portuar, un centru remarcabil cultural şi comercial, notează şi site-ul www.trt.net.tr.

 

 


Aflat în zona fostului estuar al râului Kaystros, Efes cuprinde aşezări succesive din mai multe perioade, începând cu mileniul al VII-lea î.Hr., la Movila Cukurici şi până în prezent, la Selçuk: elenistică, romană, bizantină, a ''beylik''-urilor turceşti, şi otomană. Ele au fost fondate pe noi locaţii, care au urmat ţărmul pe măsură ce acesta se retrăgea spre vest. Săpăturile arheologice din ultimii zeci de ani au scos la iveală monumente măreţe ale perioadei Imperiului Roman, printre care Biblioteca lui Celsus, Teatrul Mare, Teatrul Odeon, Fântâna lui Traian, Pryntaneionul sau primăria, Agora comercială, dar şi câteva rămăşiţe din faimosul Templu al lui Artemis, una dintre cele "Şapte minuni ale lumii", care a atras pelerini din întreaga Mediterană. Începând cu secolul al V-lea, Casa Fecioarei Maria, o capelă cruciformă cu o cupolă aflată la şapte kilometri de Efes (unde şi-ar fi petrecut ultimii ani din viaţă), a devenit un loc major de pelerinaj creştin, ce continuă şi astăzi. Totodată, Moscheea Isa Bey şi aşezarea medievală de pe dealul Ayasuluk sunt mărturii ale apariţiei turcilor selgiucizi şi otomani.

 



Situată favorabil din punct de vedere geografic, aşezarea a fost expusă unei deplasări continue a liniei ţărmului de la est la vest pe fondul sedimentării, generând mai multe relocări ale oraşului şi ale porturile sale. Aşezarea neolitică a Movilei Cukurici, care marchează marginea de sud a fostului estuar, este în prezent în interior, fiind abandonată înainte de aşezarea pe Dealul Ayasuluk din epoca mijlocie a bronzului. Fondat în mileniul al II-lea î.Hr., sanctuarul Artemis din Efes, iniţial o zeiţă-mamă anatoliană, a devenit unul dintre cele mai mari şi mai importante sanctuare ale lumii antice. Oraşele greceşti care s-au dezvoltat în urma migraţiilor ionice s-au unit într-o confederaţie sub conducerea Efesului. În secolul al IV-lea î.Hr., Lysimah, unul dintre cei doisprezece generali ai lui Alexandru cel Mare, a fondat noul oraş Efes, părăsind în acelaşi timp vechiul oraş din jurul Artemision.

În jurul anului 546 Î.Hr. oraşul a fost ocupat de perşi, însă a fost eliberat de regele macedonean Alexandru cel Mare. Când Asia Mică a fost încorporată în Imperiul Roman în anul 133 î.Hr., Efes a fost desemnată capitala noii provincii Asia Minor. În perioada romană, Efes înfloreşte din punct de vedere cultural şi spiritual, în special în timpul domniei Împăratului Octavian Augustus. Atunci au fost înălţate construcţii grandioase precum Agora, Bazilica Romană sau Templul lui Augustus şi, mai târziu, Templul lui Domiţian. Împăratul Hadrian a vizitat şi el Efesul, iar cu ocazia celei de-a doua vizite a fost construit Templul lui Hadrian, ce a ridicat urbea mai presus de rivalele sale Pergam şi Smyrna. În anul 268, Efes a fost devastat de invaziile goţilor, atunci dispărând faimosul monument dedicat Zeiţei Artemis. Împăratul Constantin I a fost cel care a reconstruit şi extins oraşul Efes.

 



În 1330, oraşul a fost cucerit de turcii selgiucizi şi a devenit capitala unui beylik (principat). Cu timpul, marea s-a retras şi Efes a încetat să mai fie un oraş port important. Aria arheologică actuală cuprinde vestigii importante din perioada elenistică şi romană, precum şi din epoca bizantină (ruine de biserici).

Relatările istorice şi relicvele arheologice ale culturilor anatoliene tradiţionale şi religioase semnificative, începând de la cultul lui Cibela (de origine frigiană) până la renaşterea modernă a creştinismului sunt vizibile în Efes, care a jucat un rol decisiv în răspândirea credinţei creştine în întreaga lume. Rămăşiţele extinse ale Bazilicii Sf. Ioan de pe Dealul Ayasuluk şi cele ale Bisericii Casa Fecioarei Maria din Efes sunt o dovadă a importanţei oraşului pentru creştinism. Două Sinoade importante ale Bisericii creştine primare au avut loc la Efes în anii 431 şi 449 d.Hr., iniţiind venerarea Mariei în creştinism, care poate fi văzută ca o reflectare a veneraţiei anterioare a lui Artemis şi a Cibelei anatoliene. În Efes a activat o anumită perioadă şi Apostolul Pavel, probabil şi Ioan Evanghelistul. În imediata apropiere a oraşului ar fi fost îngropată Fecioara Maria (în capela Panaghia Kapoulou), iar în interiorul oraşului, Luca Evanghelistul.

 



Efesul a fost, de asemenea, principalul centru politic şi intelectual, cu a doua şcoală de filosofie în zona Mării Egee, şi a avut o mare influenţă asupra filosofiei şi medicinei, menţionează https://whc.unesco.org.

Proprietatea Efes este protejată prin decizii ale Consiliului Regional de Conservare Izmir împuternicit prin Legea naţională turcă pentru conservarea bunurilor culturale şi naturale nr. 2863/1983. Consiliul de Conservare are responsabilitatea generală pentru siturile urbane şi arheologice din cadrul proprietăţii şi zonei tampon care sunt declarate Situri Arheologice de gradul I. Unele secţiuni din zona tampon sunt protejate sub încadrarea de sit arheologic de gradul trei, iar altele beneficiază de reglementările dedicate ariilor de conservare urbană.

În prezent, ruinele Efesului antic şi localitatea Selçuk atrag mii de turişti în fiecare an. Săpăturile arheologice şi lucrările de restaurare s-au desfăşurat zeci de ani la rând. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: (c) Ephesus Foundation/facebook.com

Afisari: 65

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 mai

Este a 140-a zi a anului 2025. Au mai rămas 225 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 43 m și apune la 20 h 42 m. Luna răsare la 02 h 15 m și apune la 12 h 29 m. Ultimul Pătrar la 14 h 59 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 19-05-2025 10:55

Validarea rezultatului alegerilor și depunerea jurământului de către noul președinte al României (proceduri)

La 18 mai 2025, a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care au concurat candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și candidatul independent Nicușor Dan. Conform rezultatelor provizorii publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente la 19 mai 2025, ora 11:00, după centralizarea tuturor cel

Documentare 19-05-2025 10:00

19 mai - Ziua Mondială Fair Play (ONU)

La 19 mai 2025 este marcată, pentru prima dată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială Fair Play, o celebrare dedicată promovării sporturilor practicate în spiritul prieteniei, solidarității, toleranței, incluziunii și nediscriminării, conform https://www.un.org/. Climatul fair play c

Documentare 19-05-2025 07:30

Primul summit bilateral UE-Regatul Unit pe tema cooperării post-Brexit (19 mai)

Primul summit bilateral post-Brexit UE-Regatul Unit are loc în 19 mai 2025, la Londra. Potrivit https://www.europarl.europa.eu, se așteaptă un potențial draft de acord de securitate UE-Regatul Unit care ar putea include participarea acestui stat la schema de achiziție comună de arme a UE.

Documentare 19-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul

Documentare 19-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai

Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 18-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah

Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform

Documentare 18-05-2025 08:30

18 mai - Ziua internațională a muzeelor

În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag

Documentare 18-05-2025 08:00

18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA

Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI

Documentare 18-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit

Documentare 18-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,

Documentare 18-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai

Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători