logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

BISERICI ŞI CATEDRALE: Domul din Siena (Italia)

Image

Domul ("Il Duomo") din Siena, o catedrală din oraşul toscan cu hramul Sfânta Maria, reprezintă o frumoasă mixtură de stiluri arhitectonice romanice şi gotice, proiectată de Nicola Pisano. Este una dintre cele mai mari catedrale din Italia. Lăcaşul de cult ar fi putut ajunge cea mai mare catedrală creştină, dacă o boală devastatoare a secolului al XIV-lea nu ar fi împiedicat continuarea planurilor de construire a acesteia, deja începute, potrivit www.crestinortodox.ro.

Domul din Siena a fost ridicat între anii 1215 şi 1263, arhitectura sa aparţinând, în mare parte, maestrului în arhitectură gotică, Nicola Pisano. Fiul său, Giovanni, a proiectat planurile pentru partea inferioară a faţadei clădirii, începute în anul 1285.

 


Încă din momentul construirii, catedrala a fost romano-catolică, iar, în prezent, are hramul "Santa Maria Assunta" (Adormirea Maicii Domnului), menţionează www.tuscany.co.

 



Actuala catedrală a fost înălţată pe locul unei alte biserici cu hramul Sfintei Maria, construită în secolul al IX-lea, unde se afla un templu dedicat zeităţii romane Minerva, notează https://operaduomo.siena.it/la-cattedrale/.

Exteriorul catedralei este realizat din marmură multicoloră, iar interiorul din bucăţi alb-negre. Majoritatea sculpturilor aşezate pe faţada clădirii sunt copii ale originalelor, care au fost mutate în interior, în muzeul catedralei, pentru o mai bună conservare.

 



Partea superioară a faţadei a fost adăugată în secolul al XIV-lea, când Siena a cunoscut o perioadă de înflorire şi dezvoltare. Tot atunci s-au realizat şi unele planuri de extindere a catedralei, forma finală a acesteia fiind planificată să depăşească şi Catedrala Sfântul Petru din Roma. Clădirea actuală, de o dimensiune apreciabilă, este ridicată până la zona dintre cele două rânduri de coloane ale catedralei ce urma a fi construită.

 



Extinderea a început în anul 1339, cu construirea unei noi nave (zona centrală a unei biserici în stil arhitectural romanic sau gotic), începând din partea dreaptă a Domului. Însă, în 1348, o cumplită boală, "moartea neagră" sau "ciuma neagră", a făcut ravagii printre locuitorii Sienei, omorând mai mult de două treimi din populaţie. Imensa catedrală a rămas doar la stadiul de proiect, nefiind vreodată finalizată conform planurilor iniţiale.

 


În secolul al XIX-lea, faţada catedralei a fost decorată cu mozaicuri veneţiene placate cu aur. Catedrala din Siena este unul dintre cele mai elocvente exemple ale arhitecturii gotice italiene.

 



Un atu major al catedralei îl reprezintă pardoseala, care înfăţişează un mozaic format din 59 de tablouri din bucăţi de marmură sculptată şi minuţios îmbinată. Acestea au fost realizate între anii 1372 şi 1547. Unii dintre cei mai buni artişti care au lucrat la Domul din Siena au "împrumutat" catedralei o parte din imensul lor talent. Printre aceştia: Domenico di Bartolo, Matteo di Giovanni, Pinturicchio şi, în mod special, Domenico Beccafumi, care a desenat 35 de fresce (1517-1547). Plăcile de mozaic din interiorul navei şi al lateralelor Domului, sunt, de obicei, descoperite, însă, cele mai valoroase sunt protejate, fiind dezvelite doar între 23 august şi 3 octombrie, în fiecare an. Labirintul religios de pe podea este parcurs în genunchi de către credincioşi.

 



Un alt element valoros al catedralei este faimosul balcon octagonal gotic al lui Nicola Pisano (1266-1268), ajutat de către fiul său, Giovanni. Balconul este un loc folosit, în special, pentru predică şi citire a Evangheliei. Tablourile gotice de pe balcon înfăţişează viaţa lui Iisus Hristos în mijlocul mulţimii. Coloanele balconului sunt sprijinite pe spatele unor lei alături de pradă şi puii lor, iar baza coloanei centrale este formată dintr-o congregaţie de filosofi şi figuri reprezentative pentru arta liberală, arată www.crestinortodox.ro.

 



În laterala nordică se află altarul lui Piccolomini, care a fost început în 1481 de către Andrea Bregno. Între 1501-1504 Michelangelo a realizat cele patru statui de la baza acestuia, întruchipându-i pe Sfinţii Grigorie, Pavel, Petru şi Pius. Statuia din vârf, înfăţişând Fecioara şi Pruncul, aparţine sculptorului sienez Jacopo della Quercia. Tot în laterala dinspre nord se află o statuie din bronz a lui Donatello, întruchipându-l pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Altarul renascentist este flancat de candelabre purtând îngeri, lucrările fiind realizate de Beccafumi. Tavanul catedralei înfăţişează un număr de 172 de papi, alături de bogate ornamente multicolore.

 



La mijlocul navei, pe partea stângă este intrarea în Librăria Piccolomini, rezervată de către Francesco Piccolomini (Papa Pius al III-lea) păstrării cărţilor unchiului său, Aeneas (Pius al II-lea). În subsolul Domului, în batisteriu, se află extraordinare basoreliefuri ale celebrilor Donatello, Ghiberti, Jacopo della Quercia şi ale altor sculptori ai secolului al XV-lea.

 




În nava neterminată se află Muzeul Operei. Acestei secţiuni i-a fost adăugat un tavan pentru a putea găzdui muzeul. Dintre multele opere valoroase ale muzeului se regăseşte faimoasa Madonna a lui Duccio di Buoninsegna (1308-1311). O parte a acesteia o înfăţişează pe Fecioara Maria înconjurată de îngeri, apostoli şi sfinţi. Cealaltă parte cuprinde 26 de scene din viaţa lui Iisus Hristos.

 



Domul combină într-o formulă echilibrată elemente gotice şi romane (clopotniţa însăşi este de factură romană), deşi planul avut în vedere în proiectul iniţial se concentra pe o expresie pur gotică. Rezultatul a ajuns să materializeze o diversitate de stiluri arhitectonice (inclusiv cel clasic, în plus faţă de cele două amintite) datorită perioadei relativ îndelungate în care clădirea a fost construită şi a numărului mare de arhitecţi desemnaţi să supravegheze lucrările, fiecare cu propria sa viziune, arată www.tourism-siena.com. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: operaduomo.siena.it

Afisari: 62

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 08:00

1 Mai - Ziua internațională a muncii

Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al

Documentare 01-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 01-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d

Documentare 30-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.

Documentare 30-04-2025 07:00

CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read

Documentare 30-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1