BISERICI ŞI CATEDRALE: Domul din Siena (Italia)

Domul ("Il Duomo") din Siena, o catedrală din oraşul toscan cu hramul Sfânta Maria, reprezintă o frumoasă mixtură de stiluri arhitectonice romanice şi gotice, proiectată de Nicola Pisano. Este una dintre cele mai mari catedrale din Italia. Lăcaşul de cult ar fi putut ajunge cea mai mare catedrală creştină, dacă o boală devastatoare a secolului al XIV-lea nu ar fi împiedicat continuarea planurilor de construire a acesteia, deja începute, potrivit www.crestinortodox.ro.
Domul din Siena a fost ridicat între anii 1215 şi 1263, arhitectura sa aparţinând, în mare parte, maestrului în arhitectură gotică, Nicola Pisano. Fiul său, Giovanni, a proiectat planurile pentru partea inferioară a faţadei clădirii, începute în anul 1285.
Încă din momentul construirii, catedrala a fost romano-catolică, iar, în prezent, are hramul "Santa Maria Assunta" (Adormirea Maicii Domnului), menţionează www.tuscany.co.
Actuala catedrală a fost înălţată pe locul unei alte biserici cu hramul Sfintei Maria, construită în secolul al IX-lea, unde se afla un templu dedicat zeităţii romane Minerva, notează https://operaduomo.siena.it/la-cattedrale/.
Exteriorul catedralei este realizat din marmură multicoloră, iar interiorul din bucăţi alb-negre. Majoritatea sculpturilor aşezate pe faţada clădirii sunt copii ale originalelor, care au fost mutate în interior, în muzeul catedralei, pentru o mai bună conservare.
Partea superioară a faţadei a fost adăugată în secolul al XIV-lea, când Siena a cunoscut o perioadă de înflorire şi dezvoltare. Tot atunci s-au realizat şi unele planuri de extindere a catedralei, forma finală a acesteia fiind planificată să depăşească şi Catedrala Sfântul Petru din Roma. Clădirea actuală, de o dimensiune apreciabilă, este ridicată până la zona dintre cele două rânduri de coloane ale catedralei ce urma a fi construită.
Extinderea a început în anul 1339, cu construirea unei noi nave (zona centrală a unei biserici în stil arhitectural romanic sau gotic), începând din partea dreaptă a Domului. Însă, în 1348, o cumplită boală, "moartea neagră" sau "ciuma neagră", a făcut ravagii printre locuitorii Sienei, omorând mai mult de două treimi din populaţie. Imensa catedrală a rămas doar la stadiul de proiect, nefiind vreodată finalizată conform planurilor iniţiale.
În secolul al XIX-lea, faţada catedralei a fost decorată cu mozaicuri veneţiene placate cu aur. Catedrala din Siena este unul dintre cele mai elocvente exemple ale arhitecturii gotice italiene.
Un atu major al catedralei îl reprezintă pardoseala, care înfăţişează un mozaic format din 59 de tablouri din bucăţi de marmură sculptată şi minuţios îmbinată. Acestea au fost realizate între anii 1372 şi 1547. Unii dintre cei mai buni artişti care au lucrat la Domul din Siena au "împrumutat" catedralei o parte din imensul lor talent. Printre aceştia: Domenico di Bartolo, Matteo di Giovanni, Pinturicchio şi, în mod special, Domenico Beccafumi, care a desenat 35 de fresce (1517-1547). Plăcile de mozaic din interiorul navei şi al lateralelor Domului, sunt, de obicei, descoperite, însă, cele mai valoroase sunt protejate, fiind dezvelite doar între 23 august şi 3 octombrie, în fiecare an. Labirintul religios de pe podea este parcurs în genunchi de către credincioşi.
Un alt element valoros al catedralei este faimosul balcon octagonal gotic al lui Nicola Pisano (1266-1268), ajutat de către fiul său, Giovanni. Balconul este un loc folosit, în special, pentru predică şi citire a Evangheliei. Tablourile gotice de pe balcon înfăţişează viaţa lui Iisus Hristos în mijlocul mulţimii. Coloanele balconului sunt sprijinite pe spatele unor lei alături de pradă şi puii lor, iar baza coloanei centrale este formată dintr-o congregaţie de filosofi şi figuri reprezentative pentru arta liberală, arată www.crestinortodox.ro.
În laterala nordică se află altarul lui Piccolomini, care a fost început în 1481 de către Andrea Bregno. Între 1501-1504 Michelangelo a realizat cele patru statui de la baza acestuia, întruchipându-i pe Sfinţii Grigorie, Pavel, Petru şi Pius. Statuia din vârf, înfăţişând Fecioara şi Pruncul, aparţine sculptorului sienez Jacopo della Quercia. Tot în laterala dinspre nord se află o statuie din bronz a lui Donatello, întruchipându-l pe Sfântul Ioan Botezătorul.
Altarul renascentist este flancat de candelabre purtând îngeri, lucrările fiind realizate de Beccafumi. Tavanul catedralei înfăţişează un număr de 172 de papi, alături de bogate ornamente multicolore.
La mijlocul navei, pe partea stângă este intrarea în Librăria Piccolomini, rezervată de către Francesco Piccolomini (Papa Pius al III-lea) păstrării cărţilor unchiului său, Aeneas (Pius al II-lea). În subsolul Domului, în batisteriu, se află extraordinare basoreliefuri ale celebrilor Donatello, Ghiberti, Jacopo della Quercia şi ale altor sculptori ai secolului al XV-lea.
În nava neterminată se află Muzeul Operei. Acestei secţiuni i-a fost adăugat un tavan pentru a putea găzdui muzeul. Dintre multele opere valoroase ale muzeului se regăseşte faimoasa Madonna a lui Duccio di Buoninsegna (1308-1311). O parte a acesteia o înfăţişează pe Fecioara Maria înconjurată de îngeri, apostoli şi sfinţi. Cealaltă parte cuprinde 26 de scene din viaţa lui Iisus Hristos.
Domul combină într-o formulă echilibrată elemente gotice şi romane (clopotniţa însăşi este de factură romană), deşi planul avut în vedere în proiectul iniţial se concentra pe o expresie pur gotică. Rezultatul a ajuns să materializeze o diversitate de stiluri arhitectonice (inclusiv cel clasic, în plus faţă de cele două amintite) datorită perioadei relativ îndelungate în care clădirea a fost construită şi a numărului mare de arhitecţi desemnaţi să supravegheze lucrările, fiecare cu propria sa viziune, arată www.tourism-siena.com. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: operaduomo.siena.it
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
''Pentru a cunoaște cu adevărat lucrurile, trebuie să le cunoaștem detaliile; iar cum acestea sunt aproape infinite, cunoștințele noastre sunt întotdeauna superficiale și imperfecte''. - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai
Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că
PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri
Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i
DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)
Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China
Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n
22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)
Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur
A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)
În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch
CITATUL ZILEI
''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și