logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TIMP LIBER: Staţiunea Borsec

Imagine din galeria Agerpres

Staţiunea montană de interes naţional Borsec este situată în Depresiunea Borsec, din nord-estul judeţului Harghita, la interferenţa munţilor Giurgeului, Bistriţei şi Călimani, fiind amplasată la o altitudine cuprinsă între 850 şi 930 m, potrivit statiuneaborsec.ro.

Este cunoscută pe plan internaţional datorită apelor minerale tămăduitoare şi microclimatului deosebit, cu variaţii mici de temperatură, aerului bogat în ozon, florei şi faunei subalpine variate.

 


Cunoscută şi sub denumirea de "Regina Apelor Minerale", atribuită de împăratul Austriei, Franz Josif, staţiunea Borsec cuprinde peste 12 izvoare de apă minerală carbogazoasă naturală. Apele acestora pot ajuta în tratamentul unor afecţiuni precum cele ale sistemului circulator, ginecologice, neuritice, ale sistemului endocrin etc. Principalele izvoare din Borsec sunt: Izvorul nr. 3 Boldizsár, Izvorul nr. 5 László, Izvorul nr. 6 Lázár, Izvorul nr. 10 Kossuth, Izvorul nr. 11 Petőfi, Izvorul Pierre Curie, notează statiuneaborsec.ro.

 

 

Borsec, 1960.

Foto: (c)  NICOLAE BONDARENCO/Arhiva istorică AGERPRES


Cu apele din Borsec se pot face şi cure externe, prin îmbăiere. Un astfel de exemplu este Baia Tradiţională din Poiana Zânelor, ale cărei ape sunt recomandate în caz de arteriopatie, varice, contuzii, având şi un efect stimulator asupra circulaţiei sanguine. Baia, reamenajată în anul 2016, dispune de un bazin rotund cu apă minerală, băi de picioare, vestiare, şezlonguri, foişor pentru odihnă, dar şi un izvor captat de apă minerală. Complexul poate fi vizitat gratuit oricând.

În 1844, poetul Vasile Alecsandri a ajuns la Borsec şi a povestit un an mai târziu, cu entuziasm, despre calitatea, îmbutelierea şi transportarea apelor. În textul publicat de el în ''Calendarul Foaiei săteşti'', vorbea despre cura cu apă de Borsec astfel: ''Tot metodul se cuprinde în două articole: 1. A bea câtă apă se va putea mai multă; 2. A lua baie la Lobogo, sau la Şaroş, sau la Elisaveta, sau la Lazăr. Aceste sunt cele patru basinuri din Borsec. Puteţi alege pe care v-a plăcea. Şaroşul însă este orânduit mai cu seamă pentru reumatismuri, şi Lobogo pentru slăbăciuni.''

 

 

Borsec, 1976.

Foto: (c)  VIOREL LAZARESCU/ Arhiva istorică AGERPRES 


La 800 de m de Baia Tradiţională este situat Izvorul Străvechi, care funcţionează ca Mofetă. Inhalarea produselor gazoase de aici poate avea un rol benefic în ameliorarea bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale de stadiu I şi II, unora dintre formele de reumatism. Doritorii sunt primiţi şi îndrumaţi de un specialist.

Pe teritoriul staţiunii Borsec, este amenajată Rezervaţia Naturală "Scaunul Rotund", care cuprinde o serie de obiective turistice aflate la mică distanţă unele de altele. Printre acestea, se numără: Peştera de Gheaţă, Grota Urşilor, amfiteatrele structurilor de travertin, puncte de belvedere. Un obiectiv care presupune urmarea unui traseu prin pădure, unde pot fi observate plante medicinale, fructe de pădure şi ciuperci, este aşa-numita "Cetate a Bufniţelor", unde au rămas urme ale unor cazemate din Al II-lea Război Mondial.

 

 

Borsec, 1998.

Foto: (c) PAUL BUCIUTA/ Arhiva istorică AGERPRES 


Un alt obiectiv situat într-un areal natural, în vecinătatea băilor tradiţionale, este "aleea terapeutică". Turiştii sunt îndemnaţi să renunţe la încălţări pentru a lua contact direct cu parcelele amenajate din diferite materiale, precum nisip, conuri de brad, pietre de râu, muşchi de pădure etc. Diversele texturi acţionează ca un masaj la tălpi, stimulând circulaţia şi relaxarea.

Pe timp de vară, la Borsec funcţionează o pistă de bob pe şine, cu o lungime de aproape 1,5 km, ce poate fi parcursă în 6-9 minute. Accesul către vârful pistei se realizează cu teleschiul.

În sezonul rece, pasionaţii de schi au la dispoziţie trei pârtii, ce aparţin de Complexul de schi "Speranţa". Pârtia principală are lungimea de 680 m, fiind medie ca dificultate. O a doua are 726 m şi este recomandată avansaţilor, iar cea de-a treia, cu o lungime de 814 m, este adresată începătorilor.

 

 

Borsec, 1976

Foto: (c)  VIOREL LAZARESCU/ Arhiva istorică AGERPRES 


La sfârşitul anului 2021, una dintre clădirile emblematice ale staţiunii Borsec, Vila nr. 49 de pe strada Primăverii nr. 11, inclusă în patrimoniul monumentelor istorice, a fost renovată cu fonduri europene pentru a fi folosită în activităţi culturale, muzeale, turistice, educaţionale şi pentru organizarea de conferinţe.

Numele Borsec provine, după unii autori, din expresia generică ''borviz'' (apă minerală) şi ''borviz szek'' (scaunul apei minerale). Din prescurtarea acestor două cuvinte, eliminându-se cuvântul ''viz'' (apă), care se subînţelege, a rezultat cuvântul Borsec. După o altă versiune, denumirea ar veni de la gustul acrişor, ca de vin (''bor''), al apelor minerale carbogazoase, de unde şi numele pârâului principal al depresiunii, denumit ''pârâul Vinului''. Cuvântul ''szek' (scaun) făcea referire la forma politico-administrativă de organizare.

 

 

Borsec, 1960

Foto: (c)  NICOLAE BONDARENCO/Arhiva istorică AGERPRES


Primele cercetări ale efectelor apelor din Borsec s-au realizat în 1773, când profesorul Krantz Heinrich, din însărcinarea margrafului Austriei, a studiat şi evidenţiat calităţile izvoarelor Fýkút şi Lobogó, dispărute în 1926.

În anul 1803, cetăţeanul vienez Valentin Gunther a urmat un tratament la Borsec, vindecându-se de o boală considerată incurabilă. În 1805, aici este ridicată o fabrică de sticlă, destinată îmbutelierii apelor. Un an mai târziu, începe îmbutelierea industrială a apei Borsec.

 

 

Întreprinderea industrială de stat 'Apemin' din Borsec, 1959

Foto: (c)  NICOLAE BONDARENCO/Arhiva istorică AGERPRES


Unul dintre cele mai recente capitole semnificative din istoria îmbutelierii apei de Borsec s-a produs în 1998, când întreprinderea de stat s-a transformat în firma privată ''Romaqua Group'' Borsec, având ca acţionar majoritar societatea ''Romaqua Holding'', cu capital integral autohton. În urma unor investiţii de aproximativ 40 de milioane de euro, liniile de îmbuteliere cele mai moderne au început turnarea flacoanelor din material plastic şi, în premieră, îmbutelierea apei plate.

De-a lungul anilor, apele de la Borsec au primit numeroase premii şi distincţii. În 1873, Împăratul Franz Josif îi acordă apei minerale naturale Borsec, la Târgul Internaţional de la Viena, ''Medalia de Merit'', arată romaqua-group.ro. Recunoaşterea ei a urmat un traseu constant: "Diploma de Onoare" la Expoziţia Internaţională de la Paris, 1878; "Medalia de Argint" şi "Diploma de Onoare" la Expoziţia de la Berlin şi Trieste, 1876; "Medalia de Argint" la Expoziţia de la Budapesta, 1885.

 

 

Întreprinderea industrială de stat 'Apemin' din Borsec, 1959

Foto: (c)  NICOLAE BONDARENCO/Arhiva istorică AGERPRES


În anii '70, Borsec a fost premiată cu "Diploma de Onoare" la fiecare ediţie a Târgului Internaţional de la Bucureşti. În 2002, a primit ''Medalia de Argint'' la Expoziţia Internaţională de la Moscova.

În februarie 2004, Borsec a fost desemnată drept ''Cea Mai Bună Apă Minerală din Lume'' în cadrul Festivalului de la Berkely Springs din West Virginia, SUA. În anul 2005, apa carbogazoasă Borsec a fost premiată cu ''Medalia de Aur Specială'', iar apa plată Borsec - cu ''Medalia de Aur'' la Selecţia Mondială a Calităţii, organizată de Institutul Internaţional pentru Selecţia Calităţii de la Bruxelles, notează romaqua-group.ro. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, redactori Arhiva Foto: Florin Vlădescu, Elena Bălan, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Staţiunea Borsec, anul 1976

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-02-2025 12:13

Suspendarea și demiterea președintelui României (procedură)

Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc la 10 februarie 2025, începând cu ora 13:30. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, la 5 februarie, că a redepus, pentru a treia oară,

Documentare 10-02-2025 11:30

Sesiune plenară a Parlamentului European în perioada 10-13 februarie 2025

Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 10-13 februarie 2025. Pe agenda vor fi supuse dezbaterilor și votului subiecte precum raportul anual al Băncii Centrale Europene (BCE), sprijinul UE pentru Ucraina, Programul de lucru al Comisiei pe 2025, viitoarea strategie a UE pentru Orientul Mijlociu, situația actuală a relați

Documentare 10-02-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la debutul seriei animate 'Tom și Jerry' (10 februarie)

La 10 februarie 1940, a avut loc debutul în cinematografie al îndrăgitelor personaje animate Tom și Jerry, în scurtmetrajul de 9 minute 'Puss Gets the Boot', arată www.imdb.com. Creatorii celor două personaje și realizatorii peliculei au fost William Hanna și Joseph Barbera. Producătorul peliculei a

Documentare 10-02-2025 09:00

10 februarie - Ziua internațională a leopardului arab (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 10 februarie drept Ziua internațională a leopardului arab, în Rezoluția 77/295, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la leopardul arab, se menționează pe site-ul https://www.un.org/. Leopardul arab este clasificat pe Lista Roșie a IUC

Documentare 10-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 10-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 februarie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina Greco-catolice Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica Romano-catolice Sf. Scolastica, fc. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua

Documentare 10-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 februarie

Este a 41-a zi a anului 2025. Au mai rămas 324 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 23 m și apune la 17 h 38 m. Luna apune la 06 h 31 m și răsare la 15 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 09-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow

Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său

Documentare 09-02-2025 09:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)

Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans

Documentare 09-02-2025 08:00

9 februarie - Ziua Limbii Elene

La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin

Documentare 09-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005. 

Documentare 09-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 februarie

Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.

Documentare 09-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie

Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 08-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon

Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic

Documentare 08-02-2025 08:00

Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani

La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform