logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 25 de ani de la publicarea romanului ''Harry Potter and the Philosopher's Stone'', de J. K. Rowling (26 iunie)

Image

Primul volum din seria de şapte cărţi dedicată tânărului vrăjitor Harry Potter, "Harry Potter and the Philosopher's Stone" ("Harry Potter şi Piatra Filosofală"), romanul de debut al scriitoarei J. K. Rowling, a fost publicat de grupul editorial britanic Bloomsbury, la 26 iunie 1997. Sub titlul "Harry Potter and the Sorcerer's Stone", cartea a fost publicată la 1 septembrie 1998 şi în SUA.

Scriitoarea J.K. Rowling (Joanne Rowling, K. vine de la Kathleen, numele bunicii ei paterne şi a fost adăugată la cererea editorului ei, care a crezut că o carte a unui autor feminin ar putea să nu atragă publicul ţintă al băieţilor tineri) a conceput personajul Harry Potter în 1990, în timpul unei călătorii cu trenul între Manchester şi Londra. Timp de cinci ani a creionat cele şapte cărţi ale seriei, ce relatează aventurile unui tânăr vrăjitor pe nume Harry Potter şi a prietenilor săi, Ron Weasley şi Hermione Granger, la Şcoala pentru vrăjitori şi vrăjitoare Hogwarts, condusă de profesorul Albus Dumbledore. Intriga principală este lupta dintre bine, reprezentat de Harry Potter, şi rău, Lordul Voldemort, un practicant al magiei negre în căutarea imortalităţii, care i-a ucis pe părinţii băiatului atunci când el era încă un bebeluş.

 


Notiţele scrise de mână, unele pe nişte bucăţele de hârtie, le-a luat cu ea în Portugalia, unde a predat limba engleză, s-a căsătorit, a avut un copil, pe Jessica, şi a divorţat. S-a întors în Marea Britanie, în 1994, cu fiica sa şi o mapă ce conţinea primele trei capitole din primul volum al seriei, intitulat "Harry Potter and the Philosopher's Stone", potrivit site-ului oficial al scriitoarei, https://www.jkrowling.com/.

După ce a terminat întregul manuscris, ea a trimis primele trei capitole mai multor agenţi literari, dintre care unul şi anume, Bryony Evens, directorul agenţiei literare Christopher Little, i-a scris cerând să vadă restul. A fost "cea mai bună scrisoare pe care am primit-o vreodată în viaţa mea", spune scriitoarea, conform site-ului său. Cartea a primit, în 1997, Premiul pentru Cea Mai Bună Carte pentru Copii a anului.

"Harry Potter şi Piatra Filosofală" spune povestea ucenicului-vrăjitor Harry Potter, un copil care se confruntă cu situaţii dintre cele mai incredibile, din care reuşeşte să iasă datorită trăsăturilor sale morale, dar şi cu ajutorul prietenilor săi. După moartea părinţilor săi, el locuieşte cu rudele sale apropiate, dar fără pic de inimă, camera sa fiind locul îngust de sub scări. Mătuşa Petunia Dursley, care era sora mai mare a mamei sale, Lily Potter, unchiul Vernon Dursely şi fiul lor, Dudley, toţi îl tratează ca pe un ciudat.

 


Însă, ziua în care împlineşte vârsta de 11 ani îi va schimba viaţa într-un mod cu totul neaşteptat. O scrisoare misterioasă, scrisă cu o cerneală verde, neobişnuită, adresată lui Harry, soseşte pe neaşteptate adusă de o bufniţă albă. Harry este surprins şi curios, însă unchiul său Vernon, îngrozit, distruge scrisoarea înainte ca Harry să o poată citi. Scrisorile continuă să vină. Înspăimântată, familia Dursely fuge din oraş, însă liniştea le este zdruncinată de apariţia uriaşului Hagrid. Scrisorile misterioase sunt invitaţii de a se alătura celebrei şcoli de vrăjitori Hogwarts, cu ocazia împlinirii vârstei de 11 ani.

Furios pe familia Dursley, Hagrid dezvăluie secretul ascuns de aceştia, şi anume că Harry Potter este un vrăjitor, asemenea părinţilor săi, James şi Lily Potter. Hagrid îi spune, de asemenea, că părinţii săi nu au murit într-un accident de maşină, aşa cum fusese lăsat să creadă, ci au fost ucişi de un alt vrăjitor, reprezentant al răului, diabolicul Voldemort. El este cel care i-a lăsat şi lui Harry un semn: pe frunte are o cicatrice în formă de fulger.

Harry Potter doreşte să lase totul în urmă şi, hotărât, îl însoţeşte pe Hagrid la London's King's Cross Station, unde se află peronul secret 9, locul care făcea trecerea către lumea Hogwarts. La bordul trenului se împrieteneşte cu Hermione Granger, o elevă silitoare şi talentată vrăjitoare, dar şi cu Ron Wesley, opusul acesteia. La Hogwarts îi întâlneşte pe conducătorul şcolii, Albus Dumbledore, dar şi pe ceilalţi profesori-vrăjitori Severus Snape, Quirinus Quirrell, Minerva McGonagall, Rolanda Hooch. Urmând tradiţia, în cadrul unei ceremonii, noua serie de boboci este împărţită între cele patru Case ale şcolii - Gryffindor (Cercetaşi), Slytherin (Viperini), Hufflepuff (Astropufi) şi Ravenclaw (Ochi-de-şoim). Harry Potter este trimis de pălăria vrăjită, care citea "calităţile" copiilor, la Cercetaşi. Printre cei pe care îi întâlneşte la Hogwarts se numără Neville Longbottom, Parvati Patil, Katie Bell, Lavender Brown, precum şi pe fraţii mai mari ai lui Ron Weasley, gemenii Fred şi George, pe Percy şi pe sora cea mică, Molly. Totodată îşi face primul inamic, pe Draco Malfoy (Casa Viperinilor), un îngâmfat mic şi răutăcios care obţinea ceea ce voia doar rănind pe cei din jurul său, notează https://www.goodreads.com/.

Împreună cu noii săi prieteni, Harry, porneşte în aventura vieţii sale şi, cu ajutorul lor, încearcă să descifreze un secret îngrozitor. În sfârşit, Harry se simte un copil normal, însă cu totul special, chiar şi în cadrul comunităţii vrăjitorilor.

În anii următori, scriitoarea britanică a continuat să publice şi celelalte cărţi ale seriei, fiecare obţinând un şi mai mare succes: "Harry Potter and the Chamber of Secrets" (1998); "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban" (1999); ''Harry Potter and the Goblet of Fire" (2000); "Harry Potter and the Order of Phoenix" (2003); "Harry Potter and the Half-Blood Prince'', care a fost lansată simultan în luna iulie 2005 în 106 ţări de pe glob, reuşind să bată toate recordurile de vânzări; ''Harry Potter and the Deathly Hallows" (2007), care a fost vândută în Marea Britanie şi în SUA, în 11 milioane de exemplare, în prima zi de la lansare.

În octombrie 1998, Warner Bros a cumpărat drepturile de ecranizare pentru întreaga serie. Primul film a fost lansat în 2001 şi a fost urmat de alte şase adaptări, cel de-al optulea film "Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2", având lansarea în 2011.

Seria "Harry Potter" a fost tradusă în peste 80 de limbi străine, a câştigat nenumărate premii şi s-a vândut în peste 500 de milioane de copii în întreaga lume, devenind seria cea mai bine vândută din istorie, arată https://www.jkrowling.com/.

***
Scriitoarea J.K. Rowling s-a născut la 31 iulie 1965, în Yate, Gloucestershire, Marea Britanie. A absolvit Wyedean Comprehensive School şi a urmat cursurile de limbă franceză ale Universităţii Exeter, mergând un an la Paris pentru completarea studiilor.

 

 

Sursa foto: J.K. Rowling/Facebook 


A publicat, în 2001, "Fantastic Beasts and Where to Find Them" şi "Quidditch Through the Ages", cărţi-supliment ale seriei "Harry Porter" urmate, în 2008, de cartea "The Tales of Beedle the Bard". A scris, apoi, scenariile filmelor "Fantastic Beasts and Where to Find Them" (2016) şi "Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald" (2018), care au şi fost ecranizate sub aceleaşi titluri. Cel de-al treilea film al seriei - "Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore", după un alt scenariu al J.K. Rowlings, a avut premiera în primăvara lui 2022.

Scriitoarea britanică a publicat, în 2012, primul roman pentru adulţi, "The Casual Vacancy", tradus în 44 de limbi şi adaptat pentru televiziune de BBC, în 2015. Apoi, sub pseudonimul Robert Galbraith a scris o serie de ficţiune contemporană, care a fost adaptată pentru televiziune de către BBC şi HBO: "The Cuckoo's Calling" (2013),"The Silkworm" (2014), "Career of Evil" (2015), "Lethal White" (2018), "Troubled Blood" (2020). Alte cărţi: "Very Good Lives" (2015), "The Ickabog" (2020), "The Christmas Pig" (2021).

Între premiile decernate se numără: Autorul Anului al Asociaţiei Vânzătorilor de Carte (1998 şi 1999), Cartea pentru copii a Anului, British Book Awards (1998 şi 1999), Premiul pentru ficţiune WH Smith (2004), Insigna de Aur "Blue Peter" (2007), Premiul "James Joyce" (University College Dublin, 2008), Premiul pentru întreaga activitate, British Book Awards (2008), Premiul pentru literatură "Hans Christian Andersen" (Danemarca, 2010), Freedom of the City of London (2012), PEN America Literary Service Award (2016), "Companion of Honour" pentru serviciile aduse literaturii şi filantropie (2017), potrivit https://www.jkrowling.com/.

În 2001, i-a fost acordat Ordinul Imperiului Britanic (OBE), în 2003, Premiul Concord al Prinţului de Asturias şi în 2009, a devenit Cavaler al Legiunii de Onoare a Franţei. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: jkrowling.com

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)

În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform