logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, 25 de ani de la inaugurare (20 iunie)

Imagine din galeria Agerpres

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet a fost inaugurat la 20 iunie 1997. Este unul dintre locurile simbol ale rezistenţei poporului român în faţa flagelului comunismului.

Sighetul Marmaţiei a fost atestat documentar, ca aşezare, în anul 1326, iar în anul 1352 ca oraş, potrivit portalului www.crestinortodox.ro.

 


În anul 1897 a fost ridicată aici de către autorităţile austro-ungare închisoarea Sighet după un format similar celor din Satu Mare, Oradea, Arad, Aiud, Gherla. A fost o închisoare de drept comun, dar în timpul Primului şi a celui de-Al Doilea Război Mondial a fost folosită pentru închiderea deţinuţilor politici, conform https://www.memorialsighet.ro/. După anul 1945, prin închisoarea de la Sighet s-a realizat repatrierea foştilor prizonieri şi deportaţi din URSS. În perioada mai 1950-iulie 1955 închisoarea de la Sighet a fost încadrată drept una de maximă siguranţă.

La 5-6 mai 1950, la penitenciarul de la Sighet au fost aduşi peste o sută de demnitari din întreaga ţară (foşti miniştri, economişti, oameni de ştiinţă şi cultură, militari, istorici, ziarişti şi politicieni), dintre care unii nu avuseseră parte nici măcar de un proces, iar alţii nu au fost nici măcar anchetaţi. În toamna anului 1950 au fost transportaţi la Sighet şi 45-40 de episcopi şi preoţi greco-catolici şi romano-catolici. Membrii lotului Partidului Naţional Ţărănesc au fost transferaţi la Sighet, în august 1951, din penitenciarul Galaţi.

 

 

Memorialul victimelor comunismului si rezistentei, interior.

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO 


Închisoarea de la Sighet se afla la o distanţă foarte mică de graniţa cu Uniunea Sovietică, astfel avea pază sporită şi un regim strict de funcţionare. Condiţiile erau foarte grele, iar regimul impus de responsabilii închisorii încălca toate normele de drept uman şi legislaţia internaţională în materie. Ca urmare a adoptării în 1955 a Convenţiei de la Geneva, dar şi pe fondul demersului de aderare a României la Organizaţia Naţiunilor Unite, unii deţinuţi de la Sighet au fost eliberaţi, altora le-a fost comutată pedeapsa în domiciliu obligatoriu, iar alţii au fost transferaţi în alte centre de detenţie, conform https://www.memorialsighet.ro/. Din totalul celor 200 de deţinuţi, 54 au murit în închisoare în condiţiile foarte grele de detenţie.

În anul 1975, ca urmare a adoptării decretului de comutare a pedepsei cu executarea la locul de muncă, închisoarea Sighet avea să fie dezafectată în 1977, devenind, pe rând, fabrică de mături, sediu al gospodăriei colectei, depozit de sare şi de anvelope, pentru ca ulterior să fie abandonată, indică portalul https://www.memorialsighet.ro/.

 

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO 


În 1993, poeta Ana Blandiana, care deţinea funcţia de preşedinte a Alianţei Civice, şi Romulus Rusan au înaintat Consiliului Europei un proiect pentru înfiinţarea unui muzeu al victimelor comunismului şi rezistenţei în chiar incinta fostei închisori Sighet. Organizaţia Consiliul Europei a trimis două echipe de experţi pentru evaluarea proiectului depus la faţa locului, exprimând ulterior, în anul 1995 în baza unui studiu-raport, consimţământul pentru includerea Memorialului sub egida Consiliului Europei. În anul 1998, Consiliul Europei a inclus Memorialul Sighet între principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz (Polonia) şi Memorialul Păcii din Normandia (Franţa).

 

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO 


Prin legea nr. 95 din 10 iunie 1997, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet a fost declarat ansamblu de interes naţional. Textul legii a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 121 din 12 iunie 1997.

 

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO 


Din 20 iunie 1997, data inaugurării Memorialului de la Sighet, anual, celule au fost reamenajate în săli de muzeu. În anul 2015, a fost pusă în circuitul publicului sala de muzeu ''Elevi în detenţie''. În acelaşi an, pe corpul clădirii fostei cazărmi, pe unde erau triaţi foştii deţinuţi şi prizonieri din URSS, a fost aşezată de Fundaţia Academia Civică o placă evocativă.

 

 

Foto: (c)  PAUL BUCIUTA/AGERPRES FOTO 


Întreg proiectul de reabilitare al fostei închisori şi transformare în Memorialul de la Sighet s-a derulat în mai multe etape. Fiecare celulă a devenit o sală muzeu, aducând în atenţia publicului fragmente din istoria grea a poporului român în timpul dictaturii comuniste. A fost amenajat Spaţiul de Reculegere şi Rugăciune, proiect al arhitectului Radu Mihăilescu, în Curtea Memorialului, iar în cea de-a doua curte a fost realizat grupul statuar Convoiul Sacrificaţilor, sub semnătura sculptorului Aurel Vlad. Deopotrivă a fost amenajat Cimitirul Săracilor, altarul cenotaf fiind realizat de maestrul pietrar Constantin Marinete, în anul 2008, iar ansamblul Scara Vieţii a fost opera arhitectului Ştefan Radocea, în anul 2012, indică https://www.memorialsighet.ro/.

 

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO 


Începând cu anul 1998, este organizată, anual, la Sighet, Şcoala de Vară, ce reuneşte, în cadrul unei săptămâni de conferinţe, profesori, cercetători şi elevi de liceu pentru a pune în lumină pagini din istoria poporului român, dar în special în ce priveşte perioada dictaturii comuniste. De asemenea, Memorialul găzduieşte un centru internaţional de studii asupra comunismului. Sunt organizate simpozioane ştiinţifice, dezbateri, mese rotunde, şi lansări de carte, precum şi expoziţii itinerante. Din anul 2003, anual, cu prilejul sfintei sărbători a Înălţării Domnului şi de Ziua Eroilor, la Muzeul de la Sighet este organizată Ziua Memoriei - Ziua Porţilor Deschise, unde sunt primiţi, într-un adevărat pelerinaj, foşti deţinuţi politici, membrii ai familiilor acestora, cercetători, profesori, oameni de cultură, reprezentanţi ai media şi urmaşi ai celor care au suferit în închisorile comuniste, indică https://www.memorialsighet.ro/. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Memorialul victimelor comunismului şi rezistenţei, celulă.

Afisari: 52

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr