logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Reuniunea extraordinară a Consiliului European din 30-31 mai 2022

Image

Consiliul European se reuneşte într-o reuniune extraordinară, la Bruxelles, în zilele de 30 şi 31 mai 2022, pentru a aborda teme precum răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia, cooperarea Uniunii în materie de securitate şi apărare sau preţurile energiei şi securitatea aprovizionării, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.

În cadrul răspunsului Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia, Consiliul a adoptat la 24 mai 2022 un regulament care permite liberalizarea temporară a comerţului, precum şi alte concesii comerciale cu privire la anumite produse ucrainene. Decizia se va aplica pentru o perioadă de un an şi va suspenda, în special: toate tarifele prevăzute în temeiul titlului IV din Acordul de asociere dintre UE şi Ucraina; perceperea taxelor antidumping la importurile originare din Ucraina; aplicarea regimului comun aplicabil importurilor în ceea ce priveşte importurile originare din această ţară.

Tot în cadrul răspunsului privind Ucraina, UE a adoptat până în prezent 5 pachete de sancţiuni la adresa Rusiei. De asemenea, a acordat 243 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina şi Republica Moldova, 17 miliarde de euro pentru a sprijini statele membre care găzduiesc refugiaţi, 2 miliarde de euro pentru sprijinirea forţelor armate ucrainene etc, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.

Cu privire la cooperarea UE în materie de securitate şi apărare, ultimele evoluţii constau în aprobarea, la 24-25 martie 2022, de către Consiliul European, a Busolei Strategice, un plan de acţiune ambiţios pentru consolidarea politicii UE de securitate şi apărare până în 2030. Concret, Busola prevede instituirea unei capacităţi de desfăşurare rapidă a UE, de până la 5.000 de militari, pentru diferite tipuri de crize; desfăşurarea unei misiuni PSAC, formată din 200 de experţi pe deplin echipaţi în termen de 30 de zile, inclusiv în medii complexe; desfăşurarea de exerciţii reale periodice pe uscat şi pe mare; sporirea mobilităţii militare; consolidarea misiunilor şi operaţiilor PSAC (politica de securitate şi apărare comună) civile şi militare ale UE.

UE dispune de un fond european de apărare în valoarea de circa 8 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Complementar, la 22 martie 2022, s-a adoptat un nou instrument de finanţare a apărării, în contextul războiului din Ucraina: Instrumentul european pentru pace (IEP) - un instrument extrabugetar menit să consolideze capacitatea Uniunii de a preveni conflictele, de a consolida pacea şi securitatea internaţională în valoare de 5,692 miliarde euro pentru perioada 2021-2027.

Cel de-al treilea subiect luat în discuţie la reuniunea extraordinară din 30-31 mai 2022 este legat de preţurile energiei şi securitatea aprovizionării, în contextul în care din 2021, Europa se confruntă cu o creştere a preţurilor la energie, care se înscrie într-o tendinţă de creştere la nivel mondial. Invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, a afectat şi mai mult pieţele energiei, provocând noi creşteri ale preţurilor energiei şi preocupări cu privire la capacitatea UE de a-şi asigura aprovizionarea cu energie.

În cadrul reuniunii informale a şefilor de stat sau de guvern din 24-25 martie 2022, liderii UE au convenit să elimine, treptat, dependenţa UE de combustibilii fosili din Rusia, în condiţiile în care Europa depinde de acest stat pentru aproximativ 40% din necesarul său de gaze naturale. În mai 2022, Consiliul şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la noi norme privind stocarea gazelor, conform cărora statele membre ale UE îşi vor completa capacităţile de stocare înainte de începutul iernii şi le vor partaja cu alte state membre într-un spirit de solidaritate, mai scrie https://www.consilium.europa.eu/.

***
Anterioara reuniune a Consiliului European a fost una ordinară şi a avut loc la Bruxelles, la 24-25 martie 2022. Consiliul European a adoptat concluzii privind agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, securitate şi apărare, energie, aspecte economice, pandemia de COVID-19 şi relaţii externe. Liderii UE au îndemnat Rusia să garanteze de urgenţă trecerea în condiţii de siguranţă a civililor blocaţi în zone de război, să elibereze imediat toţi ostaticii, să asigure accesul umanitar neîntrerupt, să creeze coridoare umanitare, potrivit https://www.consilium.europa.eu/.

***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii.

Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul "concluziilor" adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. În cadrul fiecărei reuniuni a Consiliului European sunt adoptate concluzii ale Consiliului European.

Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.

Pe lângă reuniunile formale, Consiliul European desfăşoară şi reuniuni informale sau extraordinare ale şefilor de stat sau de guvern. De obicei, în urma acestor reuniuni, liderii adoptă mai degrabă o declaraţie decât concluzii oficiale. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: consilium.europa.eu

 

Citeşte şi:

 

VIDEO Iohannis: Noi suntem de acord cu noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

 

Summit-UE/Liderii europeni, mai degrabă sceptici că vor ajunge la un compromis asupra embargoului petrolier împotriva Rusiei

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco

Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d

Documentare 01-02-2025 10:00

DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)

Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul

Documentare 01-02-2025 09:30

Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)

În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii

Documentare 01-02-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025

România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur

Documentare 01-02-2025 09:15

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)

Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/

Documentare 01-02-2025 09:00

DOCUMENTAR: Luna februarie

Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina

Documentare 01-02-2025 08:00

1 februarie - Ziua intendenței militare

Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului

Documentare 01-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 01-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie

Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș

Documentare 01-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie

Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 31-01-2025 17:07

Săptămâna europeană 27-31 ianuarie 2025

Instituțiile europene au marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, membrii Comisiei Europene au depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra necesității de a menține 'presiune maximă' asupra Moscovei, Comisia Europeană a adoptat cel de-al cincilea program anual de

Documentare 31-01-2025 13:07

Retrospectiva evenimentelor interne 27-31 ianuarie 2025

Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția privind posibilitatea de anulare a alegerilor în context comparat, adoptarea de către guvern a Hotărârii prin care s-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4/18 mai 2025, evoluțiile pe marginea dosarului furtului pieselor din tezaurul dacic în Olanda și încetarea din viață a lui

Documentare 31-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Civilizația este averea colectivă a omenirii și ca atare merge încet, dar sigur, într-o continuă ascensiune.' - C. Rădulescu-Motru, 'Vocația', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 31-01-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 31 ianuarie

Ortodoxe Sf. Mc. doctori fără de arginți Chir și Ioan Greco-catolice Sf. m. Chir și Ioan, doctori fără plată; Sf. Ioan Bosco Romano-catolice Ss. Ioan Bosco, pr.; Marcela, văduvă Sfinții Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan sunt pomeniț

Documentare 31-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 31 ianuarie

Este a 31-a zi a anului 2025. Au mai rămas 334 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 35 m și apune la 17 h 24 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 19 h 49 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)