logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Reuniunea extraordinară a Consiliului European din 30-31 mai 2022

Image

Consiliul European se reuneşte într-o reuniune extraordinară, la Bruxelles, în zilele de 30 şi 31 mai 2022, pentru a aborda teme precum răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia, cooperarea Uniunii în materie de securitate şi apărare sau preţurile energiei şi securitatea aprovizionării, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.

În cadrul răspunsului Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia, Consiliul a adoptat la 24 mai 2022 un regulament care permite liberalizarea temporară a comerţului, precum şi alte concesii comerciale cu privire la anumite produse ucrainene. Decizia se va aplica pentru o perioadă de un an şi va suspenda, în special: toate tarifele prevăzute în temeiul titlului IV din Acordul de asociere dintre UE şi Ucraina; perceperea taxelor antidumping la importurile originare din Ucraina; aplicarea regimului comun aplicabil importurilor în ceea ce priveşte importurile originare din această ţară.

Tot în cadrul răspunsului privind Ucraina, UE a adoptat până în prezent 5 pachete de sancţiuni la adresa Rusiei. De asemenea, a acordat 243 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina şi Republica Moldova, 17 miliarde de euro pentru a sprijini statele membre care găzduiesc refugiaţi, 2 miliarde de euro pentru sprijinirea forţelor armate ucrainene etc, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.

Cu privire la cooperarea UE în materie de securitate şi apărare, ultimele evoluţii constau în aprobarea, la 24-25 martie 2022, de către Consiliul European, a Busolei Strategice, un plan de acţiune ambiţios pentru consolidarea politicii UE de securitate şi apărare până în 2030. Concret, Busola prevede instituirea unei capacităţi de desfăşurare rapidă a UE, de până la 5.000 de militari, pentru diferite tipuri de crize; desfăşurarea unei misiuni PSAC, formată din 200 de experţi pe deplin echipaţi în termen de 30 de zile, inclusiv în medii complexe; desfăşurarea de exerciţii reale periodice pe uscat şi pe mare; sporirea mobilităţii militare; consolidarea misiunilor şi operaţiilor PSAC (politica de securitate şi apărare comună) civile şi militare ale UE.

UE dispune de un fond european de apărare în valoarea de circa 8 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Complementar, la 22 martie 2022, s-a adoptat un nou instrument de finanţare a apărării, în contextul războiului din Ucraina: Instrumentul european pentru pace (IEP) - un instrument extrabugetar menit să consolideze capacitatea Uniunii de a preveni conflictele, de a consolida pacea şi securitatea internaţională în valoare de 5,692 miliarde euro pentru perioada 2021-2027.

Cel de-al treilea subiect luat în discuţie la reuniunea extraordinară din 30-31 mai 2022 este legat de preţurile energiei şi securitatea aprovizionării, în contextul în care din 2021, Europa se confruntă cu o creştere a preţurilor la energie, care se înscrie într-o tendinţă de creştere la nivel mondial. Invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, a afectat şi mai mult pieţele energiei, provocând noi creşteri ale preţurilor energiei şi preocupări cu privire la capacitatea UE de a-şi asigura aprovizionarea cu energie.

În cadrul reuniunii informale a şefilor de stat sau de guvern din 24-25 martie 2022, liderii UE au convenit să elimine, treptat, dependenţa UE de combustibilii fosili din Rusia, în condiţiile în care Europa depinde de acest stat pentru aproximativ 40% din necesarul său de gaze naturale. În mai 2022, Consiliul şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la noi norme privind stocarea gazelor, conform cărora statele membre ale UE îşi vor completa capacităţile de stocare înainte de începutul iernii şi le vor partaja cu alte state membre într-un spirit de solidaritate, mai scrie https://www.consilium.europa.eu/.

***
Anterioara reuniune a Consiliului European a fost una ordinară şi a avut loc la Bruxelles, la 24-25 martie 2022. Consiliul European a adoptat concluzii privind agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, securitate şi apărare, energie, aspecte economice, pandemia de COVID-19 şi relaţii externe. Liderii UE au îndemnat Rusia să garanteze de urgenţă trecerea în condiţii de siguranţă a civililor blocaţi în zone de război, să elibereze imediat toţi ostaticii, să asigure accesul umanitar neîntrerupt, să creeze coridoare umanitare, potrivit https://www.consilium.europa.eu/.

***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii.

Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul "concluziilor" adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. În cadrul fiecărei reuniuni a Consiliului European sunt adoptate concluzii ale Consiliului European.

Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.

Pe lângă reuniunile formale, Consiliul European desfăşoară şi reuniuni informale sau extraordinare ale şefilor de stat sau de guvern. De obicei, în urma acestor reuniuni, liderii adoptă mai degrabă o declaraţie decât concluzii oficiale. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: consilium.europa.eu

 

Citeşte şi:

 

VIDEO Iohannis: Noi suntem de acord cu noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

 

Summit-UE/Liderii europeni, mai degrabă sceptici că vor ajunge la un compromis asupra embargoului petrolier împotriva Rusiei

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice

Documentare 17-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie

Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 16-04-2025 15:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir

Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S

Documentare 16-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.

Documentare 16-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică începe ofensiva asupra Berlinului (16 aprilie 1945)

Bătălia pentru Berlin, denumită 'Operațiunea ofensivă strategică Berlin' de către Uniunea Sovietică, a fost una dintre ultimele și cele mai importante și grele bătălii din Europa, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 16 aprilie 1945, forțele sovietice au atacat din nord, est și sud, ocupând, în zilele următoare, întregul oraș. Forțe